Suomen suurin matkablogiyhteisö
Vasemmassa reunassa nainen näkyy vyötäröstä ylöspäin seisomassa näkötornissa. Oikealla maisema, jossa näkyy kaukana häämöttäviä tuntureita.

3 reittivinkkiä Sallan kansallispuistoon

Joko olet käynyt Suomen uusimmassa kansallispuistossa? Sallan liityttyä joukkoon Suomessa on nyt 41 kansallispuistoa, joissa retkeillä ja ihmetellä luontoa. Omaa kansallispuisto-saldoa en ole laskenut, mutta Salla-visiittejä on kertynyt töiden puolesta jo useampia, joten nyt esittelyssä muutama kansallispuiston reitti tai kohde: Kolmiloukkosen kierros, Iso Pyhätunturi ja Pahakurun kierros.

Sallan kansallispuiston ja sen lähiympäristön reitit vaihtelee muutamista kilometreistä pidempiin vaelluksiin, ja esimerkiksi Karhunkierroksen pohjoispäästä Hautajärveltä voi jatkaa UKK-reitillä Sallaan Topsakan taival -nimistä 45 kilometrin osuutta pitkin. UKK-reitti jatkuu myös Sallasta pohjoiseen kohti Tuntsan erämaata, mutta nyt keskitytään kansallispuiston lähireitteihin.

Kolmiloukkosen kierros

Kolmiloukkosen kierros alkaa Sallan luontokeskukselta, Salla Wilderness Parkista. Vajaan 4 kilometrin pituinen ympyräreitti kulkee harjulammen ympäri ja matkalla on kaksi laavua, osuvasti nimetty Kolmiloukkonen 1 ja Kolmiloukkonen 2. Ensimmäinen tulee vastaan metsäpolun saapuessa lammen rantaan ja toinen löytyy rakkakivikon vierestä vastarannalta.

Kolmiloukkosen reitillä ei ole vielä ihan koko matkalla reittimerkintöjä, joten erityisesti pitkos-osuuden jälkeen (vastapäivään kuljettaessa) on oltava tarkkana, että kääntyy oikealla polulle. Sinänsä eksyminen on kuitenkin hankalaa, sillä reitti kiertää lampea ja ajautuessa kauemmas rannasta huomaa kyllä nopeasti ohittaneensa oikean risteyksen.

Jos aikaa ei ole pidemmälle patikoinnille, niin kannattaa lähteä tälle reitille ja ottaa hyvät eväät mukaan laavulla herkuteltavaksi. Lämpimänä kesäpäivänä kannatan erityisesti jätskiä ruokatermarissa, mutta nyt syksyn ja ruskaretkien lähestyessä lämpimämmät eväät voi olla tarpeen.

Vasemmalla kivirakkaa ja lampi. Oikealla nainen istuu laavulla. Laavu lammen rannassa. Kuva on otettu kesällä.

Iso Pyhätunturi

Iso Pyhätunturille vie normaalisti Taivaan tavoittelijan taival -niminen reitti, jolla on pituutta (yhteen suuntaan) vajaa 2 km. Tällä hetkellä se on kuitenkin suljettu rakennustöiden takia. Reitillä on uusittu pitkokset ja ennen reitin avaamista valmistuu vielä uudet portaat huipulle, mutta sitä ennen käytössä on kiertoreitti. Kiertoreitti noudattelee talven lumikenkäilyreittiä ja on melkoisen kivikkoinen. Verrattuna Taivaan tavoittelijan taipaleeseen, jolla on pitkoksia, sorastettuja osuuksia ja portaat, on kiertoreitti siis huomattavasti haastavampi, mutta hyvillä kengillä täysin kuljettavissa.

Huipulla kipuajaa odottaa pieni näkötorni ja näköalat Venäjälle asti. No, eipä sinne tosin pitkä matka näin lähellä rajaa olekaan, mutta kuitenkin – maisemat ovat hienot ja kirkkaalla säällä tunturin laelta todella näkee kauas. Tällä reitillä ei ole varsinaista taukopaikkaa, joten kahvit oli mukana termarissa ja istahdin kupposelle tunturin laen reunalle. Ylhäällä pieni tihku pääsi yllättämään ja pitelin hetken sadetta näkötornin alla, mutta lopulta lähdin laskeutumaan kiertoreittiä alas pisaroiden ripsiessä päälle.

Taivaan tavoittelijan taipaleen ja kiertoreitin lähtöpiste on Pohjoisrinteiden parkkipaikalla Sallatunturissa. Kiertoreitin varsinaiseen lähtöpisteeseen päästäkseen täytyy jatkaa hetken tietä pitkin parkkipaikalta eteenpäin, kunnes vastaan tulee pitkokset.

Vasemmalla nainen katsoo maisemaa näkötornissa. Kaukana siintää tunturit. Oikella käsi pitelee kahvikuppia tunturissa. Taustalla siintää tunturit. Maisema tunturista. Etualalla kivirakkaa ja taustalla siintää tunturit.

Pahakurun kierros

Pahakurun kierroksella on mittaa 18 kilometriä ja matkaan voi lähteä joko samaiselta Pohjoisrinteiden parkkipaikalta tai tunturikeskuksesta. Kesällä hyvä lähtöpiste on myös Keselmäjärven ranta, jolloin vaelluksen jälkeen pääsee suoraan pulahtamaan veteen. Tuossa rannassa on myös yksi luonnonilmiöiden havainnointipaikoista ja Salla in the middle of nowhere -kylteistä.

Itse reitillä on paljon pitkoksia, vanhoja metsiä, soita ja lampia. Lähdin Pahakurun kierrokselle osittain juoksemaan ja katsastamaan, millä mallilla uudistuvat taukopaikat ovat. Kierroksen taukopaikoista kaksi, eli Kaippahanoja ja Kylmähete, on kokonaan suljettu tänä kesänä, sillä niillä rakennetaan uusia päivätupia. Tunturilammellakin rakennetaan jo uutta liiteriä ja huussia, mutta siellä vanhat rakenteet on edelleen käytössä. Viihtyisyyttä ja luonnon rauhaa työmaa ei kuitenkaan takaa, joten tauko kannattaa pitää Pahakurun tulipaikalla. Sieltä pääsee myös laskeutumaan portaita Pahaojan kuruun, jossa solisee pieni Pahaoja. Pahakurulta voisi vielä jatkaa Pitkälammen kodalle, jossa kuulopuheiden mukaan on kivat maisemat, mutta tein vain piston kurulle ja jatkoin sitten ympyräreittiä eteenpäin.

Loppumatkasta tunturikeskukseen saavuttaessa saa taas olla skarppina, että valitsee latupohjista oikean reitin. Yhdessä, moneen suuntaan haarautuvassa risteyksessä törmäsin vanhempaan pariskuntaan, joka oli sattunut eksymään päädyttyään vahingossa takaisin risteykseen kiertävälle kuntopolulle.  Tai no, oikeastaan törmäsin ensin vain toiseen heistä ja toisen, väärää suuntaa kartoittamaan lähteneen osapuolen kävin ensin juoksemassa kiinni, ennen kuin jatkettiin kolmistaan matkaa lähtöpisteeseen. Kartta tai karttasovellus kannattaa siis olla mukana reiteille lähtiessä.

nainen juoksuliivi selässä. Vieressä pitkokset suolla. Pitkokset johtavat suon läpi. Rappuset johtavat alas kuruun. Vieressä pitkokset kuvattu matalalta. Etualalla valkoinen kukka.

Pahakurulla törmäsin myös retkeilijään, jolla oli jo kaikki muut kansallispuistot käytynä, ja Salla täydensi nyt listaa. Kunnon kansallispuistobongausta siis.

Montako kansallispuistoa sulla on käytynä? Entä onko Sallan kansallispuisto jo listalla?

Ps. Sallan kansallispuiston reittikartta löytyy esimerkiksi luontoon.fi-sivuston kesäesitteestä ja reittikuvaukset toki myös samalta sivustolta.

Previous Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 5.8.2022 at 08:48

    Olemme käyneet kaikissa suomen kansallispuistoista, ja useissa niistä moneen kertaan. Sallassa tosin ennen kuin siitä tuli kansallispuisto, mutta mainitsemistasi reiteistä tuo Pahakurun kierros ollaan patikoitu. Harkitsemme vahvasti, että lähtisimmekö taas käymään syksyllä Sallan maisemissa.

    • Reply miffas 6.8.2022 at 21:37

      Wow, siellä on kunnon kansallispuistosaldo. Syksyiselle Salla-reissulle ehdoton suositus, itellä ainakin yksi reissu sinne jo tiedossa vielä tälle kuulle, mutta toivottavasti myös ruskan aikaan pääsisi käymään 🙂

    Leave a Reply