Suomen suurin matkablogiyhteisö
Nainen yksinäisen puun vieressä tunturissa

Nuku yö ulkona: tentsile-majoitus Metsähotellissa

Viime elokuussa minä ja opiskelukaverini Saana osallistuttiin Nuku yö ulkona -kampanjaan ja yövyttiin tentsilessä Kiilopään Metsähotellissa. Nuku yö ulkona -kampanja järjestetään taas elokuussa Suomen luonnon päivänä, mutta Metsähotelliin on mahdollista päästä jo kesäkuussa Metsähotelli Sallassa, joka järjestetään Sallan kansallispuiston avajaisten yhteydessä.

Yöpyminen tentsilessä oli meille molemmille uusi kokemus, ja ylipäätään koko tapahtuma oli todella hauska. Tässä postauksessa kerron meidän Kiilopään reissusta, mutta jos yö valmiiksi pystytetyssä tentsilessä, teltassa tai riippumatossa saa innostumaan, niin kannattaa ehdottomasti tsekata tuo Sallan kansallispuiston avajaistapahtuma 11.6. ja sen yhteydessä järjestettävä Metsähotelli! Tässä vaiheessa on myös hyvä mainita, että olen aloittanut työt Metsähallituksessa, joka Sallan kansallispuiston avajaiset järjestää, eli toki senkin puolesta haluan kaikki sinne toivottaa tervetulleeksi. 🙂

kaksi naista istuu retkituoleissa, taustalla tentsile-puumajoite
nainen patikoimassa tunturissa

Metsähotelli Kiilopää

Metsähotelli Kiilopää oli yksi vuoden 2021 Nuku yö ulkona -kampanjan päätapahtumista. Suomen Ladun kampanja haastaa kaikki nukkumaan yön ulkona, ja Metsähotellissa pääsee majoittumaan valmiiksi pystytetyssä teltassa, tentsilessä tai riippumatossa. Esimerkiksi aloitteleville retkeilijöille Metsähotelli on ihan loistava keino kokeilla telttailua pienellä kynnyksellä. Me ilmoittauduttiin tapahtumaan niin viime tipassa, että saatiin alunperin tavallinen telttamajoitus, mutta meitä neuvottiin vielä paikan päällä kyselemään, josko tentsileihin olisi tullut peruutuksia. Lopulta meitä onnisti ja päästiin kuin päästiinkin kokeilemaan tentsileä. Mikä parasta, Metsähotelleissa majoittuminen on ilmaista ja tapahtumassa on myös paljon muuta ohjelmaa.

Nainen reppu selässä kävelee kohti Urho Kekkosen kansallispuiston porttia
kaksi naista kävelee polulla kohti tunturin huippua.

Millainen on tentsile-majoitus?

Tentsile-teltta on puumajoite, joka viritetään kolmen puun tai tolpan väliin. Meitä epäilytti alkuun todella paljon, miten edes päästään tentsilen sisään, mutta jotenkin könyäminen köysitikkaita pitkin onnistui. Pakko myöntää, että meillä oli haasteita löytää hyvät nukkuma-asennot, sillä valuttiin koko ajan keskelle tentsileä ja veikkaan, että jostain suunnasta olisi pitänyt vähän kiristää kiinnikkeitä. Luultavasti koko vuoden pahimmat iltavilli-hepulit tuli tuolla tentsilessä, kun siirreltiin makuualustoja päädystä toiseen ja yritettiin löytää jonkunlainen tasapaino. Pienistä haasteista huolimatta, tai ehkä juuri niiden takia, meillä oli ihan älyttömän hauskaa ja lähtisin todellakin kokeilemaan tentsileä uudelleenkin.

nainen istuu ilmassa riippuvassa tentsile-puumajoitteessa
Nainen nojaa tunturin huipulla penkkiin, jossa lukee ulkona perillä.

Ohjelmaa Metsähotelli Kiilopäällä

Me saavuttiin aamupäivällä Kiilopäälle, joka sijaitsee Saariselän lähellä ihan Urho Kekkosen kansallispuiston vieressä. Koska vietettiin Suomen luonnon päivää, meillä oli mustikkapiirakat ja kahvit valmiina repussa ja ensimmäisenä lähdettiin kävelylle Kiilopään huipulle. Mustikkapiirakkahan on Suomen luonnon päivän virallinen juhlaleivos. Lopulta me päädyttiin Kiilopään huipulle vielä uudelleen, kun osallistuttiin illemmalla auringonlaskukävelylle. Ilta-auringossa maisema oli uskomattoman kaunis ja ylös tepastellessa teki jatkuvasti mieli pysähtyä ja kääntyä ihailemaan loputtomiin jatkuvia tuntureita. Pieni kävely tehtiin myös niin sanotulle papanapolulle, jonka varrella sai tunnistaa eläinten jätöksiä. Sanotaanko, että omassa lajituntemuksessa olisi kehittämisen varaa…

Kävelyretkien ja maisemien ihailun lisäksi me osallistuttiin metsäjoogaan, jopa kahteen otteeseen niin illalla kuin aamulla. Paikalla olisi ollut myös muun muassa erilaisia retkeilyopastuksia, ohjattuja patikkaretkiä sekä erillistä ohjelmaa lapsille.

nainen istuu tunturissa ja juo kahvia

nainen seisoo yksinäisen puun vieressä tunturissa

En ole vielä tsekannut, onko Nuku yö ulkona 2022 -kampanjan Metsähotelleja jo julkistettu, mutta Metsähotelli Sallan ilmoittautuminen käynnistyy torstaina 12.5.2022 ja lisätietoa löytyy ainakin Sallan kansallispuiston avajaisten sivuilta.

Ootko osallistunut Metsähotelli-tapahtumaan tai nukkunut tentsilessä?

 

Kuvat, joissa olen itse: Saana Hietaranta

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 14.5.2022 at 15:39

  Onnittelut töistä Metsähallituksessa, siellä on varmasti kiinnostavia ja monipuolisia töitä tarjolla!

  Osaatko muuten sanoa, että minkä verran noita Sallan kansallispuiston retkeilyrakenteita aiotaan noiden avajaisten jälkeen lähiaikoina uusia? Oltiin siellä syksyllä ja silloin tuli sellainen olo, että käytännössä kaikki ollaan laittamassa uusiksi…

  En varsinaisesti ole nukkunut tentsilessä tai osallistunut Metsähotelli-tapahtumaan, mutta vähän vastaavaa konseptia olen ulkomailla testannut.

  • Reply miffas 21.5.2022 at 12:22

   Kiitos Mikko! Rakenteita tosiaan uusitaan tänä kesänä paljonkin, tällä hetkellä yksi kota ja laavu on jo purettu ja pari laavua puretaan vielä tänä kesänä. Lisäksi se Iso Pyhätunturin huipulle vievä reitti menee myöskin remppaan ja sen tilalle tulee vähän pidempi kiertoreitti. Käytännössä siis taukopaikkoja kaipailevien kannattaa suosia tänä kesänä suosia kansallispuiston ulkopuolisia kohteita, niitä siinä alueella on myös onneksi monia 🙂

  Leave a Reply