Suomen suurin matkablogiyhteisö

Hiihtovaellus Ylläksen Aakenustunturiin

Postaus sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkattu tähdellä*

Hiihtovaellus oli ollut omalla bucket-listalla koko talven ajan, mutta lopulta se tuli raksitettua vasta pääsiäisenä. Talviretkeily on itselle vielä tosi uutta, ja yön-yli-retkiä itsellä oli takana vasta yksi Napapiirin retkeilyalueella kodassa vietetty yö. Pääsiäisen alla viestittelin kaverini Anniinan kanssa, joka oli Ylläksellä lomailemassa, ja kuulumisten vaihto eskaloitui päätökseen lähteä parin päivän päästä hiihtovaellukselle Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon. 

Hiihtovaelluksen varusteet

Mitä hiihtovaellukselle tarvitsee mukaan? Tähän varmasti vaikuttaa tosi paljon reitti ja sääolosuhteet, esimerkiksi sukset kannattaa valita maaston mukaan. Meidän reitti kulki suurimmaksi osaksi latuja pitkin, joten lähdettiin liikkeelle ihan normaaleilla perinteisen suksilla. Ahkiotakaan ei siihen hätään ruvettu hommailemaan, vaan heitettiin rinkat selkään. Rinkan kanssa hiihtäminen oli toki vähän normaalia raskaampaa, mutta yllättävän vähän se menossa tuntui. Alkuun mäen lasku vähän jännitti, kun sopivaa asentoa sai rinkan kanssa hakea uusiksi, mutta sekin alkoi nopeasti sujua. Oltiin kunnon rinkkakaksosina liikkeellä, sillä molemmilla oli Fjällrävenin Kajkat* matkassa, mulla oma ja Anniinalla tädiltä lainattu. Vaatetuksen puolesta hiihtohousut ja kuoritakki oli varsin toimiva combo, ja muutenkin tuo Fjällrävenin anorakki* on mulla ollut käytössä loppukesästä asti lähes kaikilla retkillä.

kaksi naista lähdössä hiihtämäänkahvi, munkki ja hillaviineri / kaksi naista hiihtää rinkka selässäautiotupa ja nainen keltaisessa takissa hiihtämässä

Hiihtovaelluksen reitti 

Meidän reitti lähti iltapäivällä Äkäslompolon Navettagallerialta ja hiihdettiin ensin Kotamajalle kahvitauolle. Hillaviineriä kannattaa ehdottomasti maistaa siellä käydessä! Kotamajalta matka jatkui kohti Pyhäjärveä, jonka  autiotuvalla pidettiin seuraava evästauko. Tuvassa oli partioporukka pitämässä majaa ja tulet roihusi takassa. Hetken jutustelun jälkeen selvisi, että yksi partiolaisista oli samasta ainejärjestöstä kuin Anniina.

Pyhäjärveltä otettiin suunta kohti Totovaaraa, mutta käännyttiin ladun varresta kelkkauralle kohti Aakenustunturia. Viimeiset nelisen kilometriä seurattiin ensin uraa ja lopulta rämmittiin umpihangessa. Metsäpätkän jälkeen aukeni upeat näkymät ilta-auringossa kylpevään Aakenustunturiin, mutta ennen sinne pääsyä meinasi hetkellinen epätoivo iskeä.

nainen hiihtää rinkka selässä ja naavaakaksi naista hiihtää kelkkauraa pitkinnainen hiihtää kohti tunturia

Autiotupaa etsimässä

Porokämpälle tullessa tiedettiin jo olevamme tosi lähellä Aakenustupaa, mutta puurajassa sijaitsevalle tuvalle pääsy osoittautui reitin vaativimmaksi osaksi. Nousu oli umpihangessa sen verran haastavaa eikä hankikannosta ollut tietoakaan, että jyrkin osuus päädyttiin konttaamaan sukset kädessä. Ylös kuitenkin päästiin ja mökkikin löytyi pienen haahuilun jälkeen, vaikka ensin kadotettiin reitin kyltit ja edellisten hiihtäjien jäljet menivät vähän eri suuntaan. Pimeäkään ei ehtinyt tulla ja se on kyllä kevättalvessa ihanaa, että valoa riittää pitkälle iltaan asti.

Aakenustupa on uusi, se  valmistui vasta syksyllä 2021 ja oli siis erinomaisessa kunnossa. Tuvasta löytyy laverit kuudelle hengelle, pöytä ja penkit sekä liesikamina. Meidän saapuessa illalla kymmenen aikaan mökissä oli jo pari naista ja Roki-koira, joten kämppä oli lämmin ja päästiin heti ruuan laittoon. Ilta meni lähinnä syödessä ja lumia sulatellessa, joten aamulla hengailtiin tuvassa kaikessa rauhassa ja lähdettiin vasta puolen päivän aikaan hiihtämään takaisin päin.

nainen keltaisessa takissa hiihtämässä rinkka selässätunturimaisema iltahämärässämakuupussissa autiotuvassa

Tunturia alas pertsan suksilla

Perinteisen sukset ei ehkä ole optimaalisimmat tunturissa laskemiseen, mutta onneksi hanki oli aika pehmeää ja hidasti vauhtia sopivasti. Ihme kyllä päästiin kaatuilematta alas porokämpälle ja hiihdettiin alkumatka samaa reittiä Molosjänkän läpi takaisin ladulle. Jatkettiin siitä latua Totovaaran suuntaan ja pidettiin lounastauko Tammituvalla ja pari pienempää breikkiä Karhukodalla ja Hangaskurun kodalla. Kilometrejä kertyi ensimmäisenä päivänä noin 22 ja toisena 23, pisimmät hiihtolenkit itselle koko talvena. Reissun päätteeksi oli aivan ihana päästä suoraan Anniinan sukulaisten luo saunaan ja ruokapöytään, vaikka kovia kokeneet kantapäät eivät saunomisesta niin välittäneet.

aakenustunturin autiotupanainen hiihtää tunturissanainen hiihtää tunturissa ja suolla

Talvivaellukselle uudestaan?

Parin päivän Ylläksen hiihtovaellus oli varmastikin vasta alkua talviretkeilyharrastukselle, ja ensi talvena haluisin kokeilla myös talvitelttailua. Pidempikin hiihtovaellus houkuttelisi, mutta ehkä ensin pitää testailla omaa kylmänsietoa ja kokeilla myös sitä ahkiota lyhyemmillä retkillä.

Ootko ollut hiihtovaelluksella? Osaatko suositella hyviä kohteita ens talvelle?

 

Näitä voin suositella:

Fjällräven Kajka -rinkka*
Fjällräven Vardag -anorakki*

 

Kuvat, joissa olen itse: Anniina / @foroutdoorsouls

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply EVELIINA / REISSUKUUME 25.4.2022 at 00:02

  Hiihtovaellus löytyy omaltakin listalta, mutta toistaiseksi se on vielä toteuttamatta! Ehkäpä ensi talvena 🙂 Jään seuraamaan kommentteja, jos tähän tulee hyviä reittisuosituksia 🙂

  • Reply miffas 29.4.2022 at 11:03

   Hauska kuulla, että sielläkin hiihtovaellus on listalla, ehdottomasti siis ensi vuonna vaeltamaan 🙂

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 25.4.2022 at 03:54

  Oltiin noilla seuduilla syksyllä patikoimassa, hienoa aluetta. Aakenustupa oli silloin aivan uusi, todella mukava paikka pitää taukoa. Hiihtovaellusta ei vielä ole ”vapaa-ajalla” tullut tehtyä, armeijassa siitä kuitenkin on kokemusta, ja olisihan sellainen mukava toteuttaa kauniissa tunturimaisemissa.

  • Reply miffas 29.4.2022 at 11:04

   Oi te ootte päässeet lähestulkoon korkkaamaan Aakenustuvan, se oli kyllä tosi viihtyisä ja suunniteltiin jo, että sinne on mentävä muinakin vuodenaikoina.

 • Reply Elina / elinanmatkalaukussa 26.4.2022 at 22:53

  En oo käyny hiihtovaelluksella, pitäis ensin saada kunnon sukset alle. Hiihtäminen on siitä kivaa patikointiin nähden, että etenee ihan eri päivävauhtia. Aakenustunturit kiinnostaa myös, rauhalliselta alueelta näyttää! En tiedä kuinka pitkiä hiihtolenkkejä ihmiset tapaa tehdä, mut tuo reilu 20 km kuulostaa jo tosi hyvältä! 😀

  • Reply miffas 29.4.2022 at 11:06

   Aakenustunturi oli kyllä tosi kiva ja ainakin näin kevättalvella ihan tosi rauhallinen. Ja siis ehdottomasti vaan sukset jostain lainaan, itellä oli kaverin vanhat pertsan sukset ties miltä luvulta, kun itellä on vaan luistelusukset 🙂 Ei siis ehkä ne ihan parhaimmat kulkupelit, mutta hyvin pääsi niilläkin eteenpäin 🙂

 • Reply Anna | Muuttolintu 29.4.2022 at 02:15

  Kuulostaa hauskalta ja mieleenpainuvalta seikkailulta! Mielellään itsekin jonain päivänä kokeilisin, kaikenlainen talviretkeily olisi ihan uusi kokemus näin tropiikin asukille.

  • Reply miffas 1.5.2022 at 10:56

   Sitä se kyllä oli. Sunkin täytyy joku kerta tulla sieltä tropiikin lämmöstä kunnon Lappi-reissulle ja hiihtoseikkailulle! 🙂

 • Reply Kohteena maailma / Rami 30.4.2022 at 14:45

  Aika moni tuttu oli tänä talvena Ylläksellä hiihtämässä eikä toisaalta ihme, sillä varsin mukava kohde on kyseessä. Upean näköistä touhua pidempi hiihtovaellus.

  • Reply miffas 1.5.2022 at 10:54

   Ylläs on kyllä huippu hiihtokohde, itelläkin tuli käytyä siellä useempaan kertaan talven aikana – varsinkin latukahviloiden puolesta reitit on ihan loistavia 🙂

 • Reply Paula - Gone with the Gastons 1.5.2022 at 08:44

  Tällainen hiihtovaellus voisi olla kyllä aika kiva kokemus. Maisemat ovat tutut ja hiihtänytkin tuolla olen mutta en tuollaista reissua. Tosin omista hiihtovuosista on jo sen verran aikaa, että en tiedä miten suksi luistaisi. Sen verran kauan on tullut jo ulkomailla asuttua.

  • Reply miffas 8.5.2022 at 20:19

   Hiihtovaelluksella onneksi tahti saa olla todella hidas, niin ei ole niin justiinsa, miten se suksi luistaa 🙂
   En tiedä mistä johtuu, mutta huomasin juuri roskakommentteja siivotessa, että sun useampi kommentti oli jäänyt sinne jumiin ja nyt ne sain pelastettua! Täytyypä käydä sekin kansio useammin läpi, kun ei näköjään ihan aukottomasti suodatus toimi.

  Leave a Reply