Suomen suurin matkablogiyhteisö
sänky lumihotellihuoneessa

Yö lumihotellissa – Lapland Hotels SnowVillage

Oletko joskus miettinyt, millaista on olla yötä lumilinnassa? Tammikuun alkupuolella olin kaveriporukalla viettämässä synttäreitä Levillä ja Ylläksellä, ja viimeinen yö majoituttiin Lapland Hotels SnowVillage -lumihotellissa. Olen muutenkin ajatellut, että olisi kiva perehtyä talviretkeilyyn, mutta tämä ensimmäinen yö makuupussissa pakkasasteissa oli vähän fiinimpi aloitus talviöiden parissa. 

Lapland Hotels SnowVillage -lumihotelli sijaitsee Ylläksen ja Levin välimaastossa Kittilän Lainiossa. Lumesta ja jäästä rakennetun lumikylän teema vaihtelee vuosittain ja tänä vuonna teema oli tulevaisuus. Lumikylään voi tulla myös päivävierailulle pääsymaksusta, joten päiväsaikaan paikalla voi olla paljonkin ihmisiä. Iltakymmeneltä lumilinna kuitenkin hiljenee ja vain 12 lumisviitin asukkaat jäävät jäljelle, kunnes aamupäivällä turistibussit ajavat taas pihaan. Yöllinen, autio lumilinna oli suorastaan maaginen.

Lumisviittien lisäksi lumikylästä löytyy mm. jääbaari ja jääravintola. Rajoituksista johtuen ravintola meni jo kuudelta kiinni, joten me saavuttiin paikalle neljän aikaan ja mentiin heti nauttimaan synttäri-illallista.

jääravintolassa kaakaomuki kädessä
jääravintola
suklaakakku jääravintolassa

Jääravintola

Jääravintolassa pöydät ja penkit ovat nimensä mukaisesti jäästä. Tarjolla on kolmen ruokalajin menu, jossa niin alku-, pää- kuin jälkiruuaksi on valittavana muutama eri vaihtoehto. Lämpimän ravintolan puolelta löytyy a la carte ja siellä tarjoillaan myös aamupala. Jääravintolaan kannattaa pukeutua lämpimästi –  itsellä oli paksun villapaidan alla merinopaita ja kevytuntuvatakki, mikä oli aika sopiva. Vilttejäkin on onneksi saatavilla, jos tulee vilu.

jääliukumäki lumihotellissa
junaveistos lumihotellissa

Tekemistä lumikylässä

Lumikylässä oleellisinta on tietysti ihastella upeita lumi- ja jääveistoksia. En todellakaan ymmärrä, miten jotkut osaavat niitä tehdä, vaikka katsottiin lyhyitä videopätkiäkin ”elokuvateatterissa” lumihotellin valmistumisesta. Ihan valtavalta urakalta se ainakin vaikutti. Kaikissa lumisviiteissä on erilaiset veistokset ja huoneet ovatkin auki yleisölle koko päivän. Meillä oli neljän hengen pöllöhuone.

Yleisistä tiloista löytyy mm. jääbaari jääshottilaseineen, tulevaisuuden juna sekä oma lemppari, jääliukumäki. Toki SnowVillagesta voi myös varata erilaisia aktiviteetteja, kuten porotilavierailuja tai husky- ja moottorikelkkasafareita, mutta niitä tuli joulukuun tonttutöissä koettua jo ihan riittämiin, ja me keskityttiin vaan viettämään aikaa itse lumikylässä.

jääbaari ja lumisviitti lumihotellissa
makuupussit jääsängyillä lumisviitissä

Yöpyminen lumisviitissä

Lumihotelliin ei kannata tulla turhan aikaisin, sillä tosiaan itse huoneet vapautuvat majoittujien käyttöön vasta kymmeneltä illalla. Opastettuja kierroksia järjestetään tunnin välein klo. 17 alkaen, ja silloin pääsee paremmin kärryille, miten kaikki käytännössä toimii. Me osallistuttiin klo. 18 kierrokselle heti illallisen jälkeen ravintolan sulkeuduttua. Kierroksella kierrettiin lumihotelli ympäri ja kuultiin hieman sen valmistuksesta. Lumihotellin lisäksi meille esiteltiin läheinen mökki, joka on majoittujille auki 24/7, ja näytettiiin, mistä löytyy makuupussit, pyyhkeet ja muut olelliset asiat.

Sisätiloissa sai hengailla vapaasti siihen saakka, että halusi siirtyä lumisviittiin nukkumaan, ja sinne olisi myös voinut mennä yöllä, jos olo olisi käynyt liian kylmäksi. Myös vessat ja suihkut löytyivät tuosta mökistä. Kannattaa ottaa mukaan jotkut helposti jalkaan vedettävät kengät, jotta yölläkin on helppo hipsiä mökkiin tarpeen tullen. Mökissä oli myös mm. teetä ja lautapelejä. Mökin vierestä löytyi kota ja respasta sai hakea pussillisen vaahtokarkkeja siellä paistettavaksi.

Myöhään illalla lumihotelli oli tosiaan ihanan hiljainen ja me laskettiin onnessamme liukumäkeä kaikessa rauhassa. Kun lopulta päätettiin mennä nukkumaan, haettiin mökistä makuupussit ja suunnattiin pöllöhuoneeseen univaatteissa eli merinoissa. Yöksi huoneeseen ei kannata ottaa mukaan mitään muuta, kuin mitä voi sulloa makuupussin jalkopäähän. Kannattaa myös huomioida, että kaikki valot on koko yön päällä, joten unimaski on myös hyvä olla mukana.

Aamuksi oltiin tilattu herätys kello kahdeksaksi ja silloin meille tuotiin lasilliset kuumaa mehua. Siitä hipsittiin pian mökille, jossa sauna oli jo lämpimänä odottamassa. Saunan jälkeen suunnattiin lämpimään ravintolaan aamupalalle ja vielä ottamaan lumihotellista muutamat viimeiset kuvat (ja laskemaan viimeiset mäet) ennen kuin ensimmäinen turistiryhmä pamahti paikalle ja me todettiin, että on aika lähteä.

lumisviitti lumihotellissa
astronauttiveistos lumihotellissa

Mitä lumihotelli maksaa?

Monia varmaan kiinnostaa, minkä hintaista lumihotellissa on yöpyä. Tässä vaiheessa on sanottava, että Lapland Hotels on samaa konsernia kuin Lapland Safaris, jossa itsekin olin jouluduunissa, ja kaverini työskentelee siellä edelleen. Siispä meillä oli käytössä henksualet ja yö oli varsin edullinen, mutta normaalihinta näytti olevan kahden hengen huoneessa reilu 300€ ja neljän hengen huoneessa 450€. Sinäänsä melko suolainen hinta siitä, että pääset nukkumaan pakkaseen makuupussissa, mutta toisaalta kyllähän yö lumilinnassa on aikamoinen elämys. Lämpötilahan tuolla lumikylässä on aina noin nollasta miinus viiteen asteeseen ulkolämpötilasta huolimatta.

lapland hotels snow village -kaiverrus lumihotellin seinällä

Ootko käynyt SnowVillagessa päivävisiitillä tai ihan yöpymässä?

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 28.1.2022 at 14:33

  Eipä ole tullut käytyä. Mutta voisi varmasti olla aikamoinen elämys. Hinta tosiaan on melkoisen kallis, mutta olisi kyllä varmasti aikamoinen elämys. Kovin montaa yötä ei hinnan takia varmaan tulisi yövytttyä, mutta kertaluonteisesti hinnan voisi kyllä maksaa.

  • Reply miffas 8.2.2022 at 09:28

   Joo ei tuolla montaa yötä tosiaan olis ja muistaakseni ihan nettivisuillakin ohjeistetaan, että reissun ensimmäinen yö kannattaa ottaa lumisviitistä ja seuraavat yöt läheisistä mökeistä.

 • Reply Eveliina / Reissukuume 31.1.2022 at 04:41

  Lumihotellissa tuli käytyä viime vuonna, mutta ihan vaan päivävieraana 🙂 Musta nää on tosi hienoja ja voisin viettää useamman tunnin kaikkia yksityiskohtia ihaillen!

  Mietittiin silloin, jäädäänkö yöksi, mutta mietittiin myös, että melko hintavaa on pakkasessa nukkuminen 😀 Mutta toki, elämys sekin!

  • Reply miffas 8.2.2022 at 09:30

   Jep, on kyllä aika kova hinta pakkasyöstä 🙂 Mut sama täällä, tykkäsin tosi paljon vaan kierrellä ja ihastella kaikkia yksityiskohtia.

 • Reply Katja 1.2.2022 at 15:46

  Tää on ollut haave jo pitkään, edes käydä päiväseltään mutta etenkin päästä ihan yöpymään vaan aina se jää. En tiedä miten nykyään voi olla muka niin vaikea saada aikaiseksi lähteä pohjoiseen talvella, vaikka kesällä on sielä käyty nyt jo kolme vuotta putkeen.
  Ennen se oli ihan toisinpäin… pitääpä kattoa kun joskus saan ulkomaankavereita talvivierailulle, pitäiskö repästä ja varata huone!

  • Reply miffas 8.2.2022 at 09:32

   Oi, ulkomaan kavereille olis kyllä magee päästä tuollasta esittelemään. Ehottomasti kannattaa kyllä suunnitella pohjosen talvireissu ja ottaa siihen lumilinnavierailu messiin. (Heh, muutenkin kyllä suositan pohjosen talvea, koska oma talviangsti on kadonnut melkeen kokonaan Helsingistä Rolloon muutettua, kun on niin paljon kaikkea talvitekemistä 🙂 )

 • Reply Pirkko / Meriharakka 3.2.2022 at 10:05

  Yhden jutun jo muutama vuosi sitten tällaisesta kokemuksesta luin ja kyseinen ”kokija” ainakin piti yötä lumihotellissa kylmänä ja kosteana, mikä silloin laski intoani aiheeseen. Sinä taisit olla ihan ok nukkumisenkin kanssa, kun siirryit suoraan siitä, että menit nukkumaan aamupalalle 🙂 🙂 🙂

  • Reply miffas 8.2.2022 at 09:36

   Heh, en tajunnutkaan, etten sen enempää itse nukkumista analysoinut. Itse tosiaan nukuin hyvin ja voisin yleisesti meidän seurueesta sanoa, että tottuneet telttailijat/makuupussissa nukkujat saivat nukuttua ihan normaalisti, ja vähemmän retkeilleillä oli ollut levottomampaa 🙂

 • Reply Paula - Gone with the Gastons 4.2.2022 at 20:42

  Olen joskus haaveillut yöstä Kemin lumilinnassa mutta hyvä tietää, että tällainenkin vaihtoehto on. Mutta onpahan yöllä hintaa, huh huh. Kuulostaa hyvälle tuo, että tarpeen tullen sieltä pääsee jonnekin lämpimään. En nuku kovin hyvin teltassa, joten vähän jännittäisi, että tulisiko uni. Mutta seikkailuhan se varmasti olisi.

  • Reply miffas 8.5.2022 at 20:12

   Joo näitä taitaa olla Suomessakin jo useampia, kannattaa kyllä joskus kokeilla! Lämpimät tilat on kyllä ehdottomasti tarpeen, tuo ainakin sellasta turvallisuuden tunnetta, kun tietää, että tarvittaessa voi siirtyä niihin vaikka keskellä yötä.

 • Reply Martta / Martan matkassa 5.2.2022 at 21:40

  Varmasti elämys! En ehkä yöpyisi, mutta toki haluaisin vierailla ja illallinen voisi olla kiva kokemus.

  • Reply miffas 8.2.2022 at 09:38

   Kannattaa ehdottomasti käydä päivävierailulla ihailemassa, lämmintä vaatetta vaan matkaan etenkin illallispöydässä istumista varten 🙂

 • Reply Lanttimatkat 5.2.2022 at 22:07

  Aina välillä mietin, että oliskohan toi kiva kokemus, mutta ehkä en 300-450 euroa maksaisi kylmästä yöstä. 🥶 Mutta vois olla kiva käydä kyllä ihan päiväseltään kurkistamassa, miltä tuollainen näyttää!

  • Reply miffas 8.2.2022 at 09:39

   Joo, siis itellä vähän sama, että tuota täyttä hintaa en lähtis maksamaan, mutta oli ihan superhauska kokemus näin kun pääsi halvalla kokeilemaan. Mutta päivävisiittiä kyllä suosittelen joka tapauksessa 🙂

  Leave a Reply