Suomen suurin matkablogiyhteisö
tonttu joulupukin pajakylässä

Sesonkityö tonttuna – joulu joka päivä

”Jingle bells, jingle bells…” soi repeatilla päässä, kun vietin joulukuun sesonkityössä tonttuna. Alter egoni Ginger Elf oli tonttuopas Iso-Britanniasta saapuville lapsiperheille, jotka tulivat Lappiin kokemaan unelmiensa joulun. 

Lappiin tullaan sesonkitöihin ympäri maailmaa ja näin Rovaniemellä asuessa marraskuussa alkoi tulla fiilis, että pakkohan sitä on päästä joulusesonki näkemään ihan tositoimissa. Siispä selvitin viime hetken mahdollisuuksia, ja tonttuilu kuulosti hauskalta ja tarpeeksi erilaiselta työltä. Mutta mitä tonttutyö käytännössä tarkoittaa?

tonttu ja husky-koiria

Lapland Safarin tontut toimivat enimmäkseen Iso-Britanniasta ja Irlannista tulevien lapsiperheiden tonttuoppaina. Niin sanottu ”bussitonttu” otti bussilastillisen pakettimatkalla olevia turisteja vastaan lentokentällä ja vei heidät hakemaan toppahaalarit ja muut talvivarusteet matkalla hotellille. Perheet olivat Lapissa 3-4 päivää ja yhtenä päivänä vuorossa oli aina kunnon puuhapäivä, jolloin ohjelmassa oli mm. huskyajelu, moottorikelkan vetämä rekiajelu, perinteisiä talviaktiviteetteja, kuten pulkkamäki, ja tietysti se tärkein, eli joulupukin tapaaminen. Vapaapäiville monet varasivat muun muassa poroajeluja ja pidempiä huskyajeluja.

Matkapaketin viimeisenä iltana ohjelmistossa oli aina ilotulituksiin huipentuva illallinen, ja aamulla ennen paluulentoa käytiin vielä Joulupukin pajakylässä, jotta turistit pääsivät lähettämään kortteja ja ostamaan viimehetken tuliaiset. Kun edelliset perheet oli viety kentälle, odotettiin lentojen laskeutumista ja koko show pyörähti taas käyntiin uusien vieraiden kanssa.

tonttu joulupukin pajakylässä

Tonttuja oli niin Suomesta kuin ympäri Eurooppaa, mm. Espanjasta, Italiasta ja Hollannista. Meistä nuorimmat taisivat olla 16-vuotiaita ja vanhimmat reilu kolmekymppisiä. Moni oli ollut tonttuna aikaisemminkin ja voisin kyllä itsekin mennä taas tonttuilemaan ensi jouluna.

Tonttutyön jälkeen on tullut juteltua monien kanssa siitä, miten hyvää tällainen vaihtelu tekee. Olisi huippua, jos työpaikoilla olisi laajemminkin mahdollisuuksia tehdä pätkiä jossain aivan erilaisissa hommissa. Näin jälkikäteen voin ehdottomasti suositella kuukauden tonttutyötä etenkin niille, jotka normaalisti istuvat päivät pitkät toimistolla (tai nykyisin lähinnä kotona) konetta näpyttämässä. Oli ihanaa vaihtelua viettää päivät enimmäkseen ulkona ja päästä mukaan turisteille suunnatuille retkille, leikkiä hippaa lasten kanssa ja paijailla söpöjä husky-koiria. Tietysti homma on omalla tavallaan myös rankkaa, kun on koko päivän ulkona ja valvoo, että iso porukka pysyy kasassa ja on oikeassa paikassa oikeaan aikaan, samalla pysyen koko ajan tontun roolissa.

tonttu ja moottorikelkan vetämä reki

Parasta tonttutyössä oli nähdä, kuinka innoissaan lapset olivat. Vaikka tonttu on osittain matkaopas, pääosassa on kuitenkin lasten viihdyttäminen. Kun lapset viihtyvät, myös aikuiset viihtyvät… Lapset tulivat usein vielä lähtiessään lentokentälläkin halailemaan ja ottamaan yhteiskuvia. Joulupukilta he saivat lahjaksi pehmolelutontut, ja oli niin söpöä kuulla, kun jotkut nimesivät omansa Ginger Elfiksi.

Kaiken kaikkiaan tonttuilu oli hauska kokemus, ja näin matkailuntutkimuksen opiskelijalle toki hyvä päästä näkemään, mitä kaikkea turistit joulusesongin aikaan täällä Rovaniemellä tekevät.

tonttu ja valkoinen poro

Joko aloit suunnitella ensi joulua tonttuna? Ginger Elf ainakin suosittelee 🙂

P.s. Blogi oli pari kuukautta tauolla, kun ranne – tietysti oikeakätisenä se oikea – murtui marraskuun lopulla. Nyt kipsistä on sentään päästy eroon, ja kirjoittaminen on taas huomattavasti helpompaa…

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 21.1.2022 at 22:11

    Heh, kuulostaapa hauskalta! Ja erittäin yllättävää kuulla, että tonttuilijoita on paljon myös muista maista. Käytiin joulukuun alkupuolella Lapissa ja itselleni tuli hyvä mieli nähdä, että turisti oli selvästi elpymässä ja brittejä ja espanjalaisia oli paikalla runsaasti.

    • Reply miffas 27.1.2022 at 17:08

      Oli kyllä tosi hauska kokemus 🙂 Osa ulkomaalaisista tontuista oli toki täällä jo valmiiksi olevia vaihtareita, mutta oli myös niitä, jotka tulivat Rolloon ihan vaan tonttutyön perässä.

    Leave a Reply