Suomen suurin matkablogiyhteisö
Lähikuva naisesta keltaisessa takissa, taustalla Saariselän tunturit

Muutto Lappiin: Kolmekymppisenä takaisin opiskelijaelämään

Se lähti ehkä jo muutama vuosi sitten Australiaa kierrellessä – ajatus siitä, että pitäisi päästä koluamaan Pohjois-Suomea oikein kunnolla tai ehkä jopa muuttaa Lappiin, ainakin joksikin aikaa. Tuntui hölmöltä, että on kiertänyt suunnilleen koko valtavan Australian ympäri, muttei ole koskaan käynyt Kuusamoa pohjoisemmassa. Siinä vaiheessa tosin haaveilin lähinnä sellaisesta vapaasta pakuelämästä. Suomeen palattua koko idea vähän jäi, kunnes vuosi sitten kesällä bongasin netistä Lapin yliopiston matkailututkimuksen maisteriohjelman.

TourCIM eli Tourism, Culture and International Management -ohjelma yhdistää bisnes- ja matkailututkimuksen opintoja ja on keskittynyt erityisesti vastuulliseen matkailuun. Kiinnostus heräsi heti, ja kun pieni tutkimustyö osoitti, ettei ohjelmaan ole pääsykoetta vaan siihen haetaan motivaatiokirjeen avulla, päätin käyttää muutaman illan kirjeen kirjoittamiseen. Eihän siinä mitään menettäisi! Haku oli ensimmäisessä yhteishaussa tammikuussa ja jo maaliskuun alussa tuli viesti: ”Congratulations! You have been admitted for master´s degree studies at the University of Lapland in Rovaniemi, Finland.”

valoisa olohuone, jossa sohvan tilalla patja
Maaliskuussa tuntui, että elokuuhun ja opintojen alkuun on vielä ikuisuus, mutta kesä meni järkyttävää vauhtia ja nyt oon asunut täällä opiskelijakämpässäni jo melkein kuusi viikkoa! Koti ei ehkä muovimattoineen edusta mitään designin huipentumaa, mutta on ihanan tilava ja valoisa, ja mikä parasta – sijaitsee niin lähellä yliopistoa, että lounaalle jaksaa lähteä, vaikkei muuten olisikaan asiaa koululle. Sohvaa edustaa edelleen kasa vieraspatjoja ja osa tavaroista on vieläkin purkamatta, mutta varsin kotoisaa täällä on joka tapauksessa.

Ennen muuttoa Rovaniemelle olin enimmäkseen tosi innoissani, mutta osittain myös hirvitti, että onko tässä taas mitään järkeä muuttaa yksin paikkaan, mistä ei tunne ketään. Tai ylipäätään lähteä opiskelemaan uudelleen näin päälle kolmekymppisenä. Ensimmäisten kuuden viikon perusteella voin kuitenkin sanoa, että päätös oli ehdottomasti oikea ja oon viihtynyt täällä tosi hyvin. Voisin jossain vaiheessa kertoa vähän enemmänkin näistä uusista opinnoista, mutta nyt pieni kuvakollaasi kaikesta, mitä oon ehtinyt ensimmäisten viikkojen aikana nähdä. Olin säästänyt kesälomankin muuton yhteyteen, jossa tässä kerkesi ihan mukavasti reissata ennen ensimmäisiä luentoja.

Päivitän linkkejä tänne sitä mukaa, kun ehdin kirjoittaa pidemmin (ainakin joistain) näistä reissuista – saa esittää toiveita järjestyksestä, jos joku paikka kiinnostaa erityisen paljon.

Nainen punaisessa juoksuliivissä polkujuoksutapahtumassa, taustalla Pyhän tunturit
Polkujuoksua Pyhällä

Heti ensimmäisenä viikonloppuna kavereita saapui sankoin joukoin pohjoseen ja lähdettiin Pyhälle NUTS Pyhän puolimaratonille. Oma vauhti oli totaalisen retkeilytasoa, mutta maaliin pääsin ja oli hauska osallistua ekaa kertaa polkujuoksutapahtumaan.

Nainen istuu Kevon kanjonin reunalla
Vaellus Kevon reitillä

Pyhältä jatkettiin Suvin kanssa matkaa ensin Inariin ja sieltä muutamaksi päiväksi vaeltamaan Kevon reitille. Tästä tuli ehdottomasti yksi lempparivaelluksista. Kanjoni oli aivan mieletön, eivätkä kuvat tee sille todellakaan oikeutta.

Kirkkotuvat Utsjoella
Utsjoki ja Nuorgam

Kevon vaelluksen jälkeen tehtiin vielä pieni roadtrip Utsjoelle ja Nuorgamiin. Tuonne alueelle täytyy kyllä päästä uudelleen pidemmäksi aikaa, sillä nyt kehnon sään takia ei päästy juurikaan seikkailemaan.

Ounasvaaran pitkospuut
Rovaniemen luontopolut

Löysin netistä listan Rovaniemen luontopoluista ja oon ottanut syksyn tehtäväksi kiertää niistä mahdollisimman monta. Osa on vähän pidemmän automatkan päässä, mutta jonkin verran on jo listaa tullut raksittua lähialueilla.

Nainen istuu Kiilopäällä ja syö eväitä
Nuku yö ulkona – tentsile-yö Kiilopäällä

Elokuun lopussa, Suomen luonnon päivänä, järjestettiin Kiilopäällä Suomen ladun Nuku yö ulkona -tapahtuma, jonne lähdettiin Saanan kanssa viikonloppuretkelle. Oltiin aivan intona, kun päästiin nukkumaan yö tentsilessä.

revontulia Rovaniemellä
Revontulia Rovaniemellä!

Näin mun ensimmäiset revontulet ikinä elokuun lopussa. Kuvaamista pitää vielä todellakin harjoitella, joten toivon, että revontulia tulee bongailtua enemmänkin tässä syksyn ja talven aikana.

Pirunkuru ja Kesänkijärvi Ylläksellä
Ruskaretki Ylläkselle

Magda lensi pitkäksi viikonlopuksi Rolloon ja lähdettiin heti ruskaretkelle. Käytiin mm. Särestöniemen museossa ja Ylläksellä retkeilemässä.

Nainen seisoo Saanalla, taustalla Mallan luonnonpuisto upeissa ruskaväreissä
Kilpisjärven mieletön ruska

Ruskaretki jatkui Ylläkseltä Kilpisjärvelle, joka oli uskomattoman upea. Viime kesän Norjan reissulla käytiin myös Kilpisjärvellä, joten osasin kyllä odottaa hienoja maisemia, mutta ruskan värit tekivät käsivarren luonnosta ihan maagisen.

 

Kaiken kaikkiaan siis erinomainen startti uuteen opiskelijaelämään täällä Rovaniemellä. Onko siellä muita Lappiin muuttaneita tai tänä syksynä opiskelut aloittaneita linjoilla?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply