Suomen suurin matkablogiyhteisö
Varsova

Museokamaa

maanantai, 31 lokakuun, 2022

Varsovassa vietimme paljon aikaa sisätiloissa (eikä vähinten siksi, että asunnossamme oli se kylpyamme), ja museot, taidenäyttelyt ja muut kulttuuritilat vetivät meitä puoleensa. Etsin paikkoja, jotka ovat ensisijaisesti suunnattu lapsille, mutta toivoin että niistä pääsisivät nauttimaan myös aikuiset.

Kulttuurin ja tieteen palatsissa on paitsi museoita myös näköalaterassi, josta pääsee tiirailemaan upeat näkymät ympäri kaupunkia. Tihrustimme pilvien keskeltä esimerkiksi jokea, vanhaa kaupunkia ja asuntoamme, joka sijaitsi muutaman sadan metrin päästä palatsista. Seuralaiseni oli tosin kovin kiukkuinen tämän reissun ajan ja hänestä parasta olikin hissimatka 30. kerrokseen ja takaisin. Lisäksi muistimme taas, että omat kiikarit olisivat olleet tällä(kin) reissulle oikein mainio lisä! Yleensä muistamme ottaa ne vain luontoretkille mukaan, mutta ne sopivat oikein hyvin myös kaupunkiolosuhteisiin.

Palatsissa oli paljon museoita ja muun muassa nukketeatteri. Valitsimme tutustuttavaksi sympaattisen Evoluutiomuseon, joka oli pienestä koostaan huolimatta informatiivinen (jos osaa puolaa, sillä kaikki tekstit olivat puolaksi). Museo oli juuri sopivan kokoinen 6-vuotiaalle kierreltäväksi, sillä palasimme katselemaan ja tutkimaan mielenkiintoisia kohteita uudestaan, kuten tietenkin dinosaurusten fossiileja. Museossa ei kovasti ollut käsinkosketeltavaa kamaa, mutta 6-vuotias tykkäsi tästä silti kovin!

 

Kävimme myös Etnografisessa museossa, johon oli avautunut upea seitsemän huonetta kattava lastenmuseon näyttely ”To tu, to tam” (eng. ”Here and there”). Näyttelyssä kuljettiin eri huoneissa, jotka edustivat eri teemoja matkailuun liittyen. Tässä näyttelyssä todellakin sai koskea, kokeilla ja kokea ja onneksemme tekstit olivat puolan lisäksi myös ainakin englanniksi. Lapsi oli tosin täälläkin ensin vähän kiukkuinen, mutta kun kuljimme näyttelyn läpi uudelleen, hänkin pääsi tunnelmaan. Näyttely oli tosi kivasti toteutettu – jopa niin kivasti, etten huomannut juuri ottaa kuvia, kun olin niin innoissani.

Samalla lipulla pääsi katsomaan muutakin museota, ja kävimme siis katsomassa myös muiden kerrosten näyttelyt.

Viimeisimpänä (muttei todellakaan vähäisimpänä) löysimme ihanan alueen Fabryka Norblinan, jota oli selvästi tuotu vähän tähän päivän hipsterityyliin. Rakennuksessa oli taidegallerioita, elokuvateatteri ja ihania ravintoloita. Visuaalisesti tämä oli sekä äidin että lapsen mieleen – ilmankos, sillä vanha tehdasalue toi elävästi mieleen viikon takaisen Proton Tallinassa, jossa viihdyimme tunteja. Alunperin meidän oli tarkoitus suunnata tiedekeskus Kopernikukseen, mutta emme olleet ostaneet lippuja ajoissa, joten piti keksiä muuta. Ehdotin lapselle taidenäyttelyä epämääräisesti sanoin ”siellä on pingviinejä ja kilpikonnia”, koska en itsekään tiennyt näyttelystä juuri enempää.

Lapsi innostui Art Box Experiencen näyttelystä ja se toden totta oli jotakin! Moniaistilliseen näyttelyyn oli muodostettu erilaisia huoneita maapalloon liittyen eri teemoilla. Huoneissa videot ja musiikki veivät tunnelmasta toiseen, aina alkuräjähdyksestä luonnonmullistuksiin, metsäpaloihin ja roskien keräämiseen rannalta. Kiersimme tämänkin näyttelyn kahdesti ja olin niin vaikuttunut, että olin kyynelet silmissä lähes koko ajan. Huoneissa oli penkkejä ja säkkituoleja, joissa voi ihastella videoteoksia ja nähdä niitä eri vinkkeleistä; video kun levisi seiniltä lattiolle ja jopa kattoihin. Näyttely antoi upeita elämyksiä, syöksi välillä epätoivoon maapallon tulevaisuuden puolesta mutta jätti lopulta lämpimän toivonkipinän sydämeen. Näyttely oli juuri avautunut, joten jos satut olemaan Varsovassa, käy ihmeessä kokemassa tämä upea luomus!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin maanantai, 31 lokakuun, 2022 at 17:17

    Tässä oli useampi paikka, joka varmasti olisi ollut myös omaan mieleen. Evoluutiomuseo kuulosti kiinnostavalta. Tuon lisäksi näin luonnontieteen ystävänä myös erityisesti tuo Art Box Experience kuulostaa mielenkiintoiselta ja olen varma, että tykkäisin myös tiedekeskus Kopernikuksesta.

    • Reply mielellani maanantai, 14 marraskuun, 2022 at 12:00

      Suosittelen kyllä varauksetta noita kaikkia! Kopernikus olisi ollut varmasti upea, mutta harmiksemme se jäi nyt välistä.

    Leave a Reply