Suomen suurin matkablogiyhteisö
cafe-kailas-heinola-joeltapain

Café Kailas – viihtyisä kahvila Heinolan Siltasaaressa

Ensimmäinen kesälomaviikko on takana ja toinen pyörähti juuri käyntiin. Viime viikolla tuli ajettua yli 3000 kilometriä pääasiassa Pohjois-Suomessa. Ennen kuin avaan missä kaikkialla tuli käytyä, haluan vinkata teille viehättävästä kahvilasta Heinolassa. Jos ajelette kesälomareissulla sielläpäin, pitäkää kahvipaussi ja poiketkaa Café Kailaksessa.

Viehättävä Café Kailas

Cafe Kailas sijaitsee Siltasaaressa, jonne pääsee kätevästi kävellen niin Heinolan keskustasta kuin Jyrängön kaupunginosan suunnasta. Jos on liikkeellä autolla ja ajaa seututietä 140 etelän suunnasta Heinolan keskustaan, isot mainokset ohjaavat kääntymään oikealle juuri ennen siltaa.

heinola-cafe-kailas-siltakadun-silta
cafe-kailas-heinolaKailakseen pääsee myös veneellä, kuten me teimme. Kahvila avaa ovensa päivittäin klo 11. Me olimme eilen paikan ensimmäiset asiakkaat. Mukana meillä oli myös kaksi pientä karvakorvaa, joille löytyi terassin vierestä oma koirille suunnattu alue.

Heinolan Siltasaaren pitkä historia

Heinolalla on ollut pitkät perinteet oluen ja viinan valmistuksessa. Siltasaaressa sijaitsi kaupungin ensimmäinen olutpanimo 1850-luvulla, jonka perusti sysmäläinen kauppias P. H. Bökman. Panimolla ehti olla useampi omistaja, kunnes sen toiminta lopetettiin tappiollisena vuonna 1880-luvulla.

1900-luvun alussa Siltasaari päätyi huutokaupassa heinolalaisen kauppiaan ja kunnallisneuvos  Helanderin omistukseen. Hän oli menestynyt liikemies ja laajensi saarella olleen päärakennuksen komeaksi asuintaloksi. Huvila tuhoutui Suomen ja Neuvostoliiton välisessä jatkosodassa 1941, jolloin pommikoneet tekivät tuhojaan Heinolassa. Ainoastaan Helanderin vaimolleen rakennuttama sauna selvisi pommituksesta. Siinä toimii tänä päivänä Cafe Kailas.

Suolaista ja makeaa

Kahvila on saanut nimensä heinolalaisen runoilijan Uuno Kailaan mukaan. Hänellä on kahvilassa myös oma nimikkoleivos. Sen maistaminen jäi seuraavaan kertaan, koska mieli teki jotain suolaista ja valitsimme vitriinin takana olevista herkuista piirakkapalat. Niitä oli tarjolla eri täytteillä ja omassani oli muun muassa fetaa, punasipulia ja oliiveja.

cafe-kailas-kahvi-piirakka

cafe-kailas-jaatelobaari

Kauaa emme ehtineet olla kahvilan ainoat asiakkaat, vaan pian paikalle tuli muitakin. Ulkona oli useita pöytäryhmiä ja terasseja, joten myös näin korona-aikaan pystyi hyvin pitämään turvavälejä muihin asiakkaisiin. Iltaseitsemään auki olevassa paikassa riittää väkeä varsinkin aurinkoisina kesäpäivinä ja niitähän on tänä vuonna riittänyt.

Cafe Kailaksessa voi järjestää myös juhlia. Kailas-kabinettia ja Lasipaviljonkia voi vuokrata tuntihintaan ja ruokailu järjestyy myös kahvilan kautta. A-oikeudet löytyy myös, joten juhlan kunniaksi voi nautiskella myös vettä väkevämpää.

cafe-kailas-lasiterassi

cafe-kailas-lasipaviljonki-sisalta

cafe-kailas-heinola-terassi

cafe-kailas-puro

Pihasta löytyy pieni esiintymislava. Siellä järjestetään kesän aikana erilaisia tapahtumia. Yritin etsiä netistä olisiko lähiaikoina tulossa jotain ohjelmaa, mutta en sellaista onnistunut löytämään. Näin itseni jo istumassa lämpimässä kesäillassa hyvän musiikin pauloissa, kädessä lasillinen kylmää juomaa ja ympärillä viehättävät Kymijoen ja kahvilan pihapiirin maisemat.

Minkälaisista kesäkahviloista sinä pidät? Kerro oma suosikkisi kommenttikentässä!

Ota blogi seurantaan myös FacebookissaInstagramissa ja Blogit.fi:ssä

Previous Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin tiistai, heinäkuu 20, 2021 at 22:42

  Itselläni tulee hyvin harvoin pysähdyttyä kesäkahviloissa tai kahviloissa ylipäätään. Tuo paikka vaikuttaa kuitenkin oikein kivalta ja aika usein sitä tulee ajeltua Heinolan ohi, niin voisinkin pistää paikan kuitenkin mieleeni, niin ehkä seuraavaksi tulee pysähdyttyä!

  • Reply Merja / Merjan matkassa maanantai, heinäkuu 26, 2021 at 15:24

   Kiitos Mikko! Minäkään en ole kahviloiden suurkuluttaja, mutta kesäisin on kiva piipahtaa erilaisissa kesäkahviloissa. Café Kailaksessa on pitänyt käydä jo parin vuoden ajan, mutta vasta nyt saatiin aikaiseksi.

 • Reply Eveliina / Reissukuume maanantai, heinäkuu 26, 2021 at 04:23

  Komppaan Mikkoa – hävettävän vähän tulee pysähdyttyä kahviloissa. Aina on muka liian kiire…

  Kiitos kuitenkin mielenkiintoisesta kohdevinkistä. Pidän tämän ehdottomasti mielessä, sillä Heinolan ohi tulee jonkun verran ajettua 🙂

  • Reply Merja / Merjan matkassa maanantai, heinäkuu 26, 2021 at 15:27

   Kiitos Eveliina! Käy ihmessä, jos Heinolan ohi ajatte. Minua jäi kutkuttelemaan erilaiset tapahtumat ja täytyykin seurailla kahvilan FB-sivuja, jos siellä sattuisi lähiaikoina olemaan jotain esityksiä 🙂

 • Reply Sini matkakuumeessa tiistai, heinäkuu 27, 2021 at 15:41

  Tuollaiset persoonalliset kahvilat ovat kivoja. Helsingissä yksi kiva kesäpaikka on yksi lippakioski Katajanokalla Tove Janssonin puiston nurkalla. Sieltä erilaista syötävää ja A oikeudetkin löytyy. Talvisin kioski on kiinni ja silloin sen pitäjällä on auki kiva kahvila, Signora Delizia, tien toisella puolen

 • Leave a Reply