dubrovnik srd cable car

Dubrovnik – loman aloitus Srd-vuorella ja luottokorttiongelmia

Kun bussin ikkunasta avautuu näkymä turkoosina hohtavalle Adrianmerelle, huokaisen ihastuksesta. Muistan tämän näkymän seitsemän vuoden takaa, jolloin edellisen kerran olin näissä Dubrovnikin maisemissa. Se oli ensimmäinen reissu nuorimmaisen tyttäreni kanssa kahdestaan. Nyt teemme yhdessä paluun Kroatiaan. Reissutytöt!

Jäämme bussista pois sen päätepysäkillä, joka on linja-autoasema Gružin sataman lähellä. Hotellimme sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä. Etsin laukustani tarkemmat ohjeet ja huokaisen helpotuksesta, kun hotelli Berkeley löytyy helposti. Nälkäkin jo kurnii vatsan pohjassa. Olemmehan heränneet aamuyöllä kolmelta ja aamupalasta lentokentällä on aikaa. Päätämme kuitenkin viedä matkatavarat ensin hotelliin ja etsiä lounasta vasta sen jälkeen. Seitsemän vuotta sitten asuimme Lapadin alueella, jossa on paljon hotelleja. Siellä ei kuitenkaan siihen aikaan ollut oikein mitään muuta. Ravintolat olivat kaikki bussimatkan päässä. Nykyisin tilanne on kuulemma toinen. Näin meille kertoo Berkeleyn vastaanottovirkailija, jonka kanssa vaihdamme muutaman sanan hänen hoitaessa samalla meidän sisäänkirjautumista.

Hotelli Berkeley

Hotelli Berkeley on pieni, perheomisteinen hotelli. Huoneita siellä on vain reilut 40. Hotellista löytyy pieni spaosasto sekä ensimmäisestä kerroksesta ulkouima-allas. Aamupala kuuluu huoneen hintaan ja sitä tarjoillaan vastaanoton vieressä olevassa aamiaishuoneessa. Illalla sieltä voi ostaa lasin viiniä tai drinkkejä. Ruokaa siellä ei tarjoilla, mutta lähistöltä löytyy useita ravintoloita.

Hotellin omistaja silmäilee meitä lasiensa takaa, kun odottelemme vastaanotossa avainta ja kysyy mistä maasta tulemme. Kun hän kuulee, että olemme Suomesta, hän ihmettelee miten olemme tänne helteeseen uskaltautuneet. ”Yleensä suomalaiset tulevat aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä. Keskikesä on teille pohjoisen ihmisille liian kuuma”, hän toteaa. Nyökkään. Onhan tuossa perää, mutta kaikki suomalaiset eivät hellettä pelkää. Nytkin oli kone täynnä lämpöä kaipaavia ja me kuulumme siihen samaan sakkiin.

Saamme pian avaimen ja hissillä kolmanteen kerrokseen. Jännityksellä odotan minkälainen se on. Varaus on tehty jo talvella ja muistan omista kriteereistä vain merinäköalan ja parvekkeen. Toivottavasti merinäköala on muutakin, kuin ikkunasta varpaisillaan näkyvä pieni läntti horisontissa. Huone on pimeä, mutta kun avaamme verhot, avautuu sieltä kaunis näköala merelle. Vaihdamme vaatteet ja sitten syömään.

dubrovnik_hotel berkley

dubrovnik_hotel berkley

Näköala parvekkeelta

Miksi luottokortti ei toimi?

Lounaspaikka löytyy rantakadun varrelta. Kun tulee maksun aika, etsin luottokortin kassistani ja ojennan sen tarjoilijalle. Kortti ei kuitenkaan toimi. Yritän pari kertaa uudestaan ja ihmettelen mikä siinä voi olla vikana. Onneksi rahapussista löytyy käteistä ja saan laskun hoidettua. Kun ihmettelen mikä kortissani nyt on, tyttäreni keksii missä vika. En ole muuttanut korttien maarajoituksia. Niinpä tietysti, eihän se tullut mieleenikään.

dubrovnik

Tuonne ylös pitäisi päästä

dubrovnik

dubrovnik rhodot

dubrovnik merja ja rhodot

Ostan meille lippukioskista bussiliput; 12 kunaa/lippu (noin 1,50 €). Saisihan ne kuljettajaltakin, mutta hinta olisi pari kunaa kalliimpi. Jäämme Dubrovnikin vanhan kaupungin portilla kyydistä. Edellisellä reissulla ehdimme tutustua Dubrovnikiin nähtävyyksiin melko hyvin, mutta yksi asia meiltä jäi tekemättä ja se oli käynti kaapelihissillä Srd-vuorella. Kukkula kohoaa kaupungin pohjoispuolella reiluun 400 metriin ja sieltä avautuu hienot maisemat kaupungin ylle. Kävelemme hissin lähtöpisteelle, joka löytyy Petra Krešimira -kadun varrelta.

Kaapelihissillä Srd-vuorelle

Liput maksavat 170 kunaa/hlö (23 €) ja niillä pääsee ylös kukkulan huipulle ja takaisin. Myynnissä on myös edullisempia yhdensuuntaisia lippuja, mutta yli 30 asteen helle ei innosta kävelemään ylös kukkulalle tai edes sieltä alas. Meillä on vain yksi ongelma; käteistä ei ole riittävästi kahteen lippuun ja luottokortti ei toimi. Yritän päästä puhelimella nettipankkiin muuttamaan kortin maarajoituksia, mutta yhteys ei onnistu. Ehdin jo soittaa pankin asiakaspalveluun ja tiedustelen voivatko he sieltä käsin tehdä asialle jotain. Kyllähän se onnistuu, mutta asetus ei tule saman tien voimaan. Virkailija kehottaa yrittämään uudestaan. Seuraavaksi soitan miehelle ja kysyn voiko hän tehdä muutokset kotoa käsin. Hänkään ei pääse nettipankkiin, koska pankin järjestelmissä on ongelmia eikä sinne pääse tällä hetkellä kukaan. Pitipäs sattua! Hetken kuluttua yritän uudestaan ja saan yhteyden. Vaihdan nopeasti molempien korttien asetukset ja huokaisen helpotuksesta, että nyt ne ovat kunnossa. Siinä vaiheessa en vielä tiedä, että joudun myöhemmin saman asian kanssa ongelmiin. Siitä lisää tuonnempana.

Kun liput on ostettu, pääsemme hissin kyytiin lähes saman tien. Hissin kyytiin mahtuu maksimissaan 32 henkilöä, mutta meillä käy tuuri eikä siellä ole lisäksemme kuin muutama ihminen. Hissi nousee nopeasti ylös. Ylhäältä löytyy ravintola ja matkamuistomyymälä. Meitä kiinnostaa enemmän ravintolan annit, koska kävellessä on tullut kuuma eikä repussa lämmennyt haalea vesi enää maistu. Kiertelemme hetken katsellen paikkoja sekä ihastellen tietysti maisemia. Niiden takiahan tänne tultiin.

dubrovnik srd cable car

Kaapelihissin kyydissä

dubrovnik srd mountain

buggy adventure

Ylhäältä olisi mahdollisuus ostaa lippuja erilaisiin extreame elämyksiin kuten zipp lineen

dubrovnik srd

dubrovnik_srd

Ylhäältä löytyy historian ystäville Fort Imperial -linnake, joka rakennettin 1800-luvun alussa. Se sijaitsee pienen matkan päässä näköalatasanteelta. Samassa yhteydessä olisi myös Kroatian itsenäisyyssodan vaiheista kertova museo. Se jää meiltä nyt väliin ja janoisina siirrymme Panorama-ravintolan puolelle nauttimaan kylmistä juomista. Ennenkuin olemme saaneet juomat pöytään, tarjoilija kysyy haluammeko siirtyä parempien maisemien äärelle. Kaiteen vierestä on juuri vapautunut pöytä. Siirrymme sinne ja saamme huikeat näköalat kaupan päälle.

On ihanaa istuskella kauniiden maisemien äärellä ja nauttia auringosta sekä matkan ensimmäisestä päivästä. Loma on vasta alussa ja kaikenlaista kivaa tiedossa. Hieman kauhistelemme aasialaisten turistien kuvaussessioita. He kiipeilivät kivien päälle poseeraamaan eikä ympärillä ole minkäänlaisia kaiteita. Kuinkahan moni tuolta vuosittain tippuu?

Pian on aika antaa huippupaikat muille asiakkaille ja siirtyä kaapelihissillä takaisin alas. Kiertelemme hetken aikaa vanhankaupungin kapeita kujia ennenkuin hyppäämme bussiin, joka kuljettaa väsyneet matkalaiset takaisin hotelli Berkeleyn hellään huomaan.

Dubrovnik Cable Car, Ulica kralja Petra Krešimira IV
Avoinna kesäaikaan klo 9-24
Liput ja tarkemmat tiedot: www.dubrovnikcablecar.com

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Viikonloppu Dubrovnikissa

Seuraa blogia myös Facebookissa, Instagramissa ja Blogit.fi:ssä.

Previous Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Katja / Historia de Viajes keskiviikko, heinäkuu 10, 2019 at 18:09

  Tuo on kyllä ihanan viihtyisä paikka ja näkymät ovat ihan huikeat. Nykyään on kyllä aina korttien kanssa ongelmia. Siis parhaimmillaan on käynyt niin että kotona on säätänyt maarajat oikein ja sitten pankki kuitenkin päättää ”sulkea” kortin koska havaitsee maksun kokeilun ”epäilyttävässä” lokaatiossa. Koita siinä sitten maksaa elämistä ja matkustaa.

  • Reply Merja / Merjan matkassa keskiviikko, heinäkuu 10, 2019 at 21:01

   Kiitos Katja! Oli upeat näköalat, kyllä kannatti mennä 🙂 Mä olen pelännyt tuota, että lähden reissuun enkä muista vaihtaa niitä maarajoituksia. Nyt se sitten tapahtui, mut onneksi sain suht nopeasti asian korjattua. Jos tämä olisi sattunut keväällä Kiinassa, niin sille en olis voinut mitään, koska netti ei toiminut puhelimessa koko viikkoon.

 • Reply Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta sunnuntai, heinäkuu 14, 2019 at 14:35

  Onpa hienot maisemat! Dubrovnik odottaa vielä käymistä, viime syksynä se oli lähellä, mutta lentoaikataulut olisivat jättäneet itse paikalle liian vähän aikaa. Mä en varmaan edes olisi osannut lähteä etsimään syytä kortin toimimattomuuteen, Italiassa olen niin tottunut pitämään mukana aina käteistä. Suomessa käydessäni yksi kahvilan myyjä ihan hämmentyi, kun tarjosin sille euroja kortin sijaan 🙂

 • Reply Piyya sunnuntai, heinäkuu 14, 2019 at 21:26

  Dubrovnik niin kaunis ja vielä käymättä. Hiukan mietettyää turistimäärät joita siellä tänä päivänä sanotaan olevan ihan kiusaksi asti. Turismi on toki elintärkeää Kroatialle ja Dubrovnikille mutta onko se jo liikaa ?
  Miten sinä koit ihmismäärän ?

 • Reply Jenna / Citylights & Sunsets sunnuntai, heinäkuu 14, 2019 at 22:38

  Oi ihana Kroatia ja Dubrovnik! Oltiin viime elokuussa Korculan saarella, lento Dubrovnikiin. Rakastuin Kroatiaan ja haluaisin nähdä sitä lisää. Viime kesänä meidän silloisella 2-vuotiaalla oli vielä matkapahoinvointia, joten meidän suunnitelmat kierrellä vuokra-autolla jäi ja päädyttiin viettämään koko viikko pienellä Korculan saarella. Itsehän nautin täysillä vaan rennosta olemisesta, vanhassakaupungissa kiertelystä ja rantaelämästä, mutta mies jäi kaipaamaan enemmän aktiviteetteja ja jos häneltä kysytään, niin se oli tylsin loma ikinä. Huvittavaa, kun kahdella ihmisellä voi olla niin erilaiset kokemukset ja muistot samasta lomasta!

  Itsekin salaa odotan niitä hetkiä, kun pikkuneiti on vähän isompi ja päästään tekemään tyttöjen reissuja kahdestaankin!

 • Leave a Reply