Hyppää sisältöön

Tietokone mukana kesän matkoilla – vinkit turvalliseen surffailuun

Kirjoittajan oletuskuva
Jenna Lehkonen Päivitetty: 20.06.2011
Mukana kulkevan tietokoneen ja matkapuhelimen turvallisuudesta ei kannata tinkiä lomallakaan.

Mobiililaite mukana matkalla

Mobiililaitteet seuraavat mukana kaikkialle: töihin, kauppaan ja kotiin, sekä kesällä myös lomamatkoille ja jopa rantahietikolle.

Erityisen tärkeää suojausten toiminnan varmistaminen on silloin, kun laitteita käytetään langattomissa verkoissa ulkomailla. Lisäksi laitteet voivat kadota tai ne voidaan varastaa, joten kannattaa huolehtia laitteisiin tallennettujen tietojen suojauksesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Yhä useammat ihmiset käyttävät kannettavia tai tablettitietokoneita lomalla kuten kotonakin. Lomalla ei kuitenkaan olla kotiverkon suojassa, vaan nettiin kirjaudutaan julkisten verkkojen kautta, sanoo Ville Ahtiainen, Symantec Finlandin kuluttajatuotteista vastaava myyntipäällikkö.

Vinkit turvalliseen surffailuun

Mobiililaitteita voi käyttää reissussakin turvallisin mielin, kunhan niiden tietoturvasuojaukset ovat kunnossa.

– Olemme keränneet joukon vinkkejä, joiden avulla surffailu on turvallista myös julkisissa verkoissa, eikä tietokone täyty viruksista ja identiteetti on suojattu, Ahtiainen kertoo.

Viisi vinkkiä turvalliseen surffailuun:

1. Varmista ennen lomaa, että sinulla on varmuuskopiot kaikista laitteissa olevista tiedoista, myös kodin ulkopuolella. Tämä koskee kaikkia lomalle mukaan ottamiasi laitteita, tietokoneista matkapuhelimiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Valitse tarkoin käyttämäsi langattomat verkot. Älä käytä avoimia verkkoja, vaan valitse mieluummin hotellin tai matkapuhelinoperaattorin virallinen verkko, johon kirjautuaksesi tarvitset tunnukset. Jos käytät nettiä internet-kahviloista, vältä kirjautumista vaativia sivustoja, etteivät käyttäjätunnuksesi vuoda ulkopuolisille. Jos joudut kirjautumaan sisään palveluun, vaihda salasana heti, kun pääset turvalliseen verkkoon.

3. Asenna kannettaviin laitteisiisi tietoturvaohjelmisto ja suojaa myös matkapuhelimesi. Varmista, että kannettavien laitteiden tietoturvaohjelmisto on ajan tasalla ja sisältää viimeisimmät tietoturvapäivitykset. Tietoturvaohjelmistoja ovat esimerkiksi Norton tai F-Secure.

4. Varmista, että tietokonettasi ei voi käyttää ilman sisäänkirjautumista ja käytä aina laitteissa PIN-koodia ja vahvoja salasanoja. Vahva salasana on pitkä ja sisältää numeroita, suuria ja pieniä kirjaimia sekä erikoismerkkejä.

5. Luo tietokoneelle kaksi käyttäjäprofiilia: käytä ylläpitäjän tunnuksia vain asentaessasi koneelle uusia ohjelmistoja tai päivityksiä ja luo normaalikäyttöä varten toinen, yksinkertainen käyttäjäprofiili, jolla on rajoitetut käyttöoikeudet. Siten virukset tai troijalaiset eivät pääse asentamaan mitään koneellesi, vaikka pääsisivätkin koneelle asti.

Kuva: SXC