Suomen suurin matkablogiyhteisö
potemkinin_portaat

Odessa – Ukrainan viehättävin kaupunki

*yhteistyössä Ukraine International Airlines

Puistossa vanha mies soittaa haitarilla tangoa elokuvasta ”Naisen tuoksu”. Lopettelemme juuri lounasta hotelli Londonskayan terassilla. Lumoudumme haikeasta tangosta ja aterimet saavat hetken levätä lautasella, kun keskitymme kuuntelemaan soittoa. Kun teemme lähtöä, siskoni ilmoittaa haluavansa viedä haitaristille setelin kiitokseksi musiikkihetkestä. Mies pitää parhaillaan ansaittua taukoa ja nähdessään setelin putoavan haitarin säilytyskoteloon, hän viittelöi meille ja pyytää istumaan viereensä puiston penkille. Mies puhuu vain venäjää, jota me emme ymmärrä. Yritämme kertoa hänelle elekielellä ja englannilla, että pidimme tangosta ja haluaisimme kuulla sen uudestaan. Tangoa ei enää tule, mutta sen sijaan ”My way” kajahtaa ilmoille helteisen Odessan kauniissa puistossa. Sen jälkeen kuulemme ukrainalaista musiikkia ja loppuhuipennukseksi letkajenkan.

Hetki oli unohtumaton. Mies tarinoi meille pitkään venäjäksi ja harmitti, kun emme ymmärtäneet, mitä hän halusi sanoa. Kerroimme tulevamme Suomesta ja hänen uurteisille kasvoille nousi entistä leveämpi hymy. Suomalaisista pidetään Ukrainassa. Vanha mies ei ole ainoa, joka näyttää sydäntä kuulleessaan mistä tulemme. Finlandia <3

odessa

haitaristi_odessa

Ukrainalaisin siivin Odessaan

Katariina Suuri perusti Odessan vuonna 1794. Hänen muistokseen keskustasta löytyy patsas. Suomalaiset muistavat Odessan suosittuna matkakohteena 70- ja 80-luvulta. Minullakin on hämärä muistikuva, että sukulaisperhe olisi siellä vieraillut juuri noiden vuosien aikana. Odessa on Ukrainan kolmanneksi suurin kaupunki. Sen sijainti Mustanmeren rannalla tekee siitä huomattavan satamakaupungin. Odessan satamien kautta kulkee niin hiiltä, koneita, öljyvalmisteita kuin viljaa ja sokeriakin. Sataman lisäksi Odessa on tärkeä risteyskohta Mustaltamereltä muualle Ukrainaan, Venäjälle sekä naapurimaihin. Vuoden 2014 tapahtumien vuoksi turistit ovat karttaneet Ukrainaa peläten yhteenottoja. Tilanne on kireä edelleen Itä-Ukrainassa ja sinne matkustamista pyydetään välttämään. Muualla Ukrainassa on rauhallista emmekä huomanneet matkamme aikana Odessassa levottomuuksia tai muutakaan poikkeavaa.

Odessaan ei ole suoraa lentoa Helsingistä, vaan sinne lennetään Kiovan kautta. Kätevimmin pääsee Ukraine International Airlinesin lennoilla. Lentoaika Helsingistä Kiovaan on kaksi tuntia ja sieltä Odessaan vielä tunti. Lyhyet lentomatkat ovat ehdottomasti plussaa viikonloppumatkoilla. Mennessä meillä oli Kiovassa vaihtoaikaa tunti ja 15 minuuttia. Koska lentomme oli puoli tuntia myöhässä, aiheutti sen pienimuotoista jännitystä. Kiovan kentällä oli pitkät passintarkastusjonot ja tiesimme, että jatkolento lähtisi ilman meitä, jos jäisimme jonon päähän. Meitä neuvottiin käyttämään diplomaateille ja lentoyhtiöiden henkilökunnalle tarkoitettua passintarkastuspistettä. Siellä ei onneksi ollut kuin muutama henkilö jonossa. Ehdimme juuri ja juuri Odessan lennolle.

ukraine_international_airlines

ukraine_international_airlines

ukraine_international_airlines

Viikonloppumatkoilla matkustan yleensä kevyesti käsimatkatavaroilla. Koska lipun hintaan kuului ruumaan laitettava laukku, käytimme tämän tietysti hyväksemme. Se osoittautui virheeksi, koska Odessan päässä saimme odotella matkalaukkuja lähes tunnin. Ilmeisesti se on normaalia, koska muut matkustajat eivät näyttäneet hermostuneilta. Kun takana oli jo pitkä päivä, ei olisi jaksanut notkua matkalaukkuhihnan luona yhtään ylimääräistä minuuttia. Laukut kuitenkin tulivat, vaikka pelkäsimme niiden jäävän tiukan vaihdon vuoksi pois kyydistä. Kotimatkalla meillä oli Kiovassa puolentoista tunnin vaihtoaika, mutta siitä huolimatta laukut jäivät matkan varrelle. Sain laukkuni kolmen päivän kuluttua paluusta.

Lentokentältä hotelliin menimme hotellin järjestämällä kyydillä. Se oli toki kalliimpi kuin tavallinen taksi, mutta olin lukenut netistä lentokentän aggressiivisista taksikuskeista, jotka yrittivät kiskoa turisteilta moninkertaista hintaa emmekä jaksaneet vääntää heidän kanssaan. Hotellin järjestämä kuljetus maksoi 35 €. Matkaa kentältä hotelliin oli noin puoli tuntia.

Ihana Hotel de Paris Odessa

Odessasta löytyy monenhintaista majoitusta. Kaupungin hintataso on suomalaisittain todella edullinen, joten hyviä hotelleja voi saada kohtuuhintaan. Me halusimme panostaa kunnon hotelliin ja otimme majoituksen keskustasta Hotel de Paris Odessasta. Hotellin vierestä löytyivät Potemkinin portaat, jotka ovat yksi kaupungin kuuluisimmista nähtävyyksistä. Portaat ovat tulleet tutuiksi elokuvasta Panssarilaiva Potemkin. Portailla on kuvattu joukkokohtaus, jossa panssarilaivan miehistön kapinaa kukistamaan lähetetyt sotilaat ampuvat siviilejä.

Saimme huoneen 0-kerroksesta ja siinä vaiheessa tuli huolestunut olo, että minne ihmeen kellariin meidät laitetaan. Huoli oli kuitenkin turha, koska huone oli hieno ja erittäin tilava. Siihen kuului pieni terassi, jossa oli pöytä ja kaksi tuolia. Terassilta oli muutama askelma kujalle, joka näytti olevan enimmäkseen hotellin henkilökunnan käytössä. Hotellista on tulossa kokonaan oma postaus, koska siellä oli paljon kivoja yksityiskohtia.

hotel_de_paris_odessa

hotel_de_paris_odessa

Alussa mainitsinkin jo hotelli Londonskayan, jonka terassilla söimme lounasta. Kurkistimme myös sisätiloihin ja mahtipontisen aulan lisäksi alakerrasta löytyi suloinen sisäpiha. Hotelli vaikutti muutenkin päällisin puolin viihtyisältä. Toki huoneita emme päässeet näkemään, mutta Odessaan menijöille voisin suositella myös tuota hotellia.

hotel_londonskaya

hotel_londonskaya

Odessan nähtävyydet

Kun googlettelin Odessan nähtävyyksiä ennen matkaa selvisi, että Potemkinin portaat sekä ooppera- ja balettitalo olivat ne kuuluisimmat paikat. Minulle jäi se mielikuva, ettei siellä muuta merkittävää näkemistä olisikaan. Joten olin todella hämmästynyt kun osallistuimme pienelle turistikierrokselle ja siellä saadusta kartasta löytyi peräti 41 erilaista nähtävyyttä.

Odessasta ei löydy isoja hop on – hop off turistibusseja. Sen sijaan tarjolla on pienempiä City Tour sähköbusseja, joilla oppaan johdolla kuljetaan nähtävyyksien äärelle. Me halusimme tietysti osallistua kierrokselle, jotta saisimme kattavamman kokonaiskuvan kaupungista. Hintakaan ei ollut hurja, vain 100 hryvniaa (n. 3,5 eur). Kierroksen oli tarkoitus kestää vain tunnin, mutta todellisuudessa siinä taisi hurahtaa peräti kaksi tuntia. Me olimme porukan ainoat englanninkielistä opastusta vaativat. Kaikki muut olivat venäjänkielisiä. Oppaana toimi tomera täti, joka piti ryhmän ojennuksessa. Tutustuimme ensin Passageen. Sen alimmassa kerroksessa on erilaisia kauppoja ja turistimyymälöitä. Kolme muuta kerrosta toimivat hotellina. Passage oli aikoinaan alueen hienoimpia hotelleja, mutta nykyisin sen maine taitaa olla enemmän halppishotellin luokkaa. Siitä huolimatta sisäpihan kauniit veistokset ja rakennuksen arkkitehtuuri tekevät siitä Odessan kuvatuimman paikan.

odessa_city_tour

city_tour_odessa

passage_odessa

Passagen sisäänkäynti

odessa_passage

odessa_passage

Tutustuimme myös Stroganovin jalankulkusiltaan, joka on toiselta nimeltään Anopin silta. Se yhdistää Primorsky Boulevardin ja Zhvanetsky Boulevardin. Siltaan ja sen nimeen liittyy tarina, jonka mukaan Odessan kommunistisen puolueen ensimmäinen sihteeri rakennutti sillan, jotta hänellä olisi lyhempi matka anopin ja hänen herkullisten pannukakkujensa luo. Sillan edustalla oli sydämenmuotoinen taideteos, joka oli tehty rakkauslukoille. Sillan kaiteet olivat aikaisemmin notkuneet lukkojen painosta, joten ne oli siirretty pois.

odessa_rakkauslukot

anopin_silta_odessa

flat_house_odessa

Flat house

Deribasovskaya kadun päästä läheltä Passagea löytyy puisto, jonka penkillä istuu mies odottamassa seuralaista. Mies on Leonid Utyosov, joka tunnetaan Odessassa syntyneenä laulajana ja näyttelijänä. Samasta puistosta löytyy 12th chair. Kuvien perusteella odotin superisoa tuolia, jonne pitäisi kiivetä istumaan, mutta se onkin tavallisen kokoinen. Tuolin tarina perustuu kahden odessalaisen miehen Ilfin ja Petrovin samannimiseen novelliin ja siitä on tehty myös elokuva. Kirja kertoo Ostap Benderistä, joka kuulee että tuoliin on piilotettu aarre ennen vallankumousta. Tuoleja onkin yhteensä 12 ja hän etsii ne käsiinsä yksi kerrallaan. Kun hän vihdoin löytää viimeisen niistä, aarre onkin jo ryöstetty.

odessa

odessa

odessa_citypark

odessa_12chair

12th chair

odessa

Odessan viehättäviä vanhoja taloja

odessa_polkupyora_terassi

Seuraavana päivänä ostimme liput (n. 3,5 eur) tunnin laivaristeilylle, jossa saimme ihastella maisemia mereltä käsin. Aurinko porotti ja lämpötila kohosi +30 asteeseen. Tuulenvire mereltä viilensi mukavasti ja siellä olisi voinut viettää aikaa pidempäänkin. Risteilyn jälkeen löysimme pienen kojun, jossa kyltin mukaan myytiin postikortteja ja -merkkejä. Emme niitä kyltistä huolimatta nähneet ja kysyimme kojun takana olevalta mieheltä missä kortit olisivat. Yhteinen kieli taas puuttui, mutta tulimme kuitenkin ymmärretyksi. Hän kaivoi meille alahyllyltä kuminauhalla sidotun korttinipun ja siitä saimme valita mieleiset. Asiakaspalvelu oli täydellistä, kun hän vielä nuoli postimerkit kortteihin. Myöhemmin selvisi, että merkkejä oli liian vähän. Saimme kortteihin vain yhdet postimerkit, vaikka Suomeen olisi tarvinnut neljä. Päädyimme lopulta lähettämään kortit Suomesta, koska hotellilla tuntui myös olevan vaikeuksia ottaa vastuuta meidän korteista.

odessa_laivaristeily

odessa_risteily

odessa

potemkinin_portaat_odessa

Potemkinin portaat mereltä katsottuna

odessa

odessa_merelta

Potemkinin 192 porrasta meni mukavasti alaspäin, mutta ylös olisimme halunneet mennä funicularilla. Se ei ollut käytössä, joten eipä auttanut muu kuin tehdä porrastreeni. Loppupäivän kiertelimme ooppera- ja balettitalon liepeillä. Vehreitä puistoja ja kauniita rakennuksia tuli eteemme joka kulmalta. Olisi voinut luulla, että Odessan sijaan olimme jossain Välimeren rannikkokaupungissa.

potemkinin_portaat

Potemkinin portaat ylhäältä päin

potemkinin_portaat

odessa_funicular

odessa_raatihuone

Odessan raatihuone

odessa_argeologinen_museo

Argeologinen museo

odessa_ooppera_baletti

Ooppera- ja balettitalo

Ostoksia edulliseen hintaan

Odessan kaduilta löytyy merkkiliikkeitä siinä missä muualtakin. Ketjumerkkien lisäksi edustettuina olivat muun muassa Gant, Guess ja Laura Ashley. Jälkimmäisessä liikkeessä valot eivät olleet jostain syystä päällä ja liikkeessä oli melko hämärää. Taisimme osua paikalle alennusmyyntien aikaan, koska monessa liikkeessä oli -60 tai -70 % alennusmyynnit. Hurjista alennuksista huolimatta emme taintuneet ostosmaniaan vaan mukaan tarttui pienten ostosten lisäksi vain mekko ja pari paitaa.

Odessan ulkopuolelta löytyy iso basaari, josta löytyy sitten kaikkea maan ja taivaan väliltä. Paikka tunnetaan nimellä Odessa´s 7 km bazaar, koska se sijaitsee seitsemän kilometrin päässä keskustasta. Basaarissa emme käyneet, koska meille riitti keskustan kaupat.

Hyvää ruokaa ja viiniä

Ukrainalaisesta ruoasta tulee ensimmäisenä mieleen punajuurista valmistettu borssikeitto tai Kievin kana. Paikallisten ravintoloiden lisäksi italialainen keittiö oli hyvin edustettuna. Kävimme syömässä erityyppisissä paikoissa ja kaikille näille oli yhteistä hyvä ruoka. Huonoja annoksia emme saaneet missään. Myös ravintolat olivat viihtyisiä. Terasseilla ei näkynyt muovituoleja vaan pehmusteiden täyttämiä sohvia. Kun tähän lisätään edullinen hintataso, ei ruokailuhetkissä ollut valittamista.

odessa_ruokalista

Onneksi ravintoloista (ei kylläkään kaikista) löytyi myös englanninkieliset listat

odessa_lounaspaikka

Yksi lounaspaikoista

Ensimmäisenä iltana emme jaksaneet lähteä hotellin terassiravintolaa pidemmälle. Sieltä löytyi ihanan upottavat tuolit, hyvää ruokaa ja viiniä. Mitäpä sitä muutakaan kaipasi matkustuspäivän jälkeen.

Seuraavana iltana otimme taksin 1,5 kilometrin päässä olevaan Bernardazziin. Emme olleet huomanneet tehdä pöytävarausta ja sisäpihalla olevat pöydät olivat jo varattuja. Sisältä onneksi löytyi tilaa. Söimme maukasta lohta ja huuhtelimme sen alas paikallisella valkoviinillä. Ukrainalaiset viinit olivat yllättävän hyviä. Maistoimme myös paikallista kuohuviiniä eikä senkään tarvinnut hävetä suurille viinintuottajamaille. Ainoa huono puoli Bernardazzissa oli, että sieltä oli vaikea saada taksia takaisin hotellille. Alkuillasta satoi rajusti vettä ukkosen säestyksellä ja kuulemma se aiheutti taksikatoa. Odotimme taksia ensin viinilasin äärellä puoli tuntia. Sen jälkeen kuulimme, että joutuisimme pahimmassa tapauksessa odottamaan vielä tunnin. Suunnittelimme jo soittoa hotelliin ja olisimme pyytäneet heitä hakemaan hotellin omalla autolla. Ystävällinen tarjoilija tuli kuitenkin hätiin ja tilasi meille uberin, joka ilmestyi paikalle 10 minuutissa. Hinta oli tuplat siihen mitä maksoimme tullessa, mutta ei tuosta 120 hryvnian (n. 4 eur) laskusta konkurssiin menty.

bernardazzi_odessa

bernardazzi

Bernardazzin vessa oli mielenkiintoisesti sisustettu. Yhdeltä seinältä löytyi tällainen maalaus. Huoneen keskellä oli pienet ”Piian-peilit” ja käsienpesulavuaarit

bernardazzi_wc

Tämäkin kuva wc-tiloista. Oli niin kuvauksellista, että piti siellä hetki kameran kanssa heilua.

bernardazzi_odessa

Bernardazzin viihtyisä sisäpiha

Hotelli Londonskayan terassilla syöty lounas ei myöskään ollut hinnalla pilattu. Hampurilainen ja lasi viiniä maksoivat 200 hryvniaa (n. 7 eur). Koska oli hienosta hotellista kyse olisi voinut luulla hinnan olevan ainakin tuplat. Ruoka oli kuitenkin Odessassa joka paikassa todella edullista.

londonskaya_menu

londonskaya_lounas

Viikonloppu Odessassa oli oikein onnistunut. Aurinkoinen sää helli meitä paria ukkoskuuroa lukuunottamatta. Ukrainalaiset osoittautuivat erittäin ystävällisiksi. Vaikka yhteistä kieltä ei aina löytynyt, ei se menoa haitannut. Elekielellä ja englannin sekä muutaman venäjän sanan sekoituksella saimme asiat aina hoidettua. Ruoka oli maittavaa ja näkemistä riitti viikonlopulle vaikka kuinka. Kaikkea emme edes ehtineet nähdä, muun muassa rannat ja beach clubit jäivät meiltä vielä koluamatta. Odessa on kaupunki, joka kannattaa pitää mielessä, kun suunnittelee seuraavaa matkakohdetta. Ehkä sinäkin kuulet puistossa My wayn..

Ukraine International Airlines tarjosi lennot Odessaan.

Saattaisit olla kiinnostunut myös:
Pala Pariisia Odessan sydämessä

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

28 Comments

 • Reply Piyya torstai, elokuu 30, 2018 at 22:20

  Wau !
  Kyllä tätä vähän kannatti odottaakin. Sait kyllä sormet syyhyämään,muistikirjaan täytyi jo kirjoittaa Odessa vaikka lentoja en vielä varannutkaan.
  Liian paljon kivaa ja liian vähän aikaa. Niin monta kohdetta kiinnostaisi ja erityisesti nämä uudemmat kohteet tai pitäisikö oikeastaan sanoa vanhat kohteet.
  Kiitos kun sain olla mukana matkallasi.

  • Reply Merja / Merjan matkassa torstai, syyskuu 6, 2018 at 20:41

   Kiitos Piyya! 🙂 Kiva kuulla, että postaus sai kiinnostuksen heräämään Odessaa kohti. Joko olette matkakohteen valinneet naisporukan reissulle?

   • Reply Piyya lauantai, syyskuu 8, 2018 at 08:01

    Matkakohde on vielä päättämättä ?
    Ljubljana ja päiväretki Venetsiaan taitaa olla äänestyksessä johdossa tällä hetkellä

 • Reply Marttiina / Onioni.fi lauantai, syyskuu 1, 2018 at 12:22

  Odessa vaikuttaa mielenkiintoiselta paikalta! Hienoja kuvia. Päädyttiin vähän vahingossa keväällä päiväksi Kiovaan, joka oli ensikokemus Ukrainassa, ja hyvin positiivinen sellainen.

  • Reply Merja / Merjan matkassa torstai, syyskuu 6, 2018 at 20:43

   Kiitos Marttiina! 🙂 Kiova kiinnostaisi minuakin. Sitä on monet kehuneet ja kahden tunnin suora lento iso plussa. Viikonloppumatkoilla kun ei viitsisi käyttää aikaa pitkiin lentoihin eikä kovin moneen pomppuun. Odessaan oli onneksi vain tunnin lento Kiovasta.

 • Reply Sanni / Revontulia repussa keskiviikko, syyskuu 5, 2018 at 21:35

  Ei ollut lainkaan tuttu kaupunki, kiitos vinkistä! Ihanan tarkasti kirjotettu postaus! ?

  • Reply Merja / Merjan matkassa torstai, syyskuu 6, 2018 at 20:45

   Kiitos Sanni! 🙂 Kiva kuulla, että tykkäsit ja sait vinkkejä tuleviin matkasuunnitelmiin.

 • Reply miraorvokki perjantai, syyskuu 7, 2018 at 09:48

  Aivan huikea postaus! Odessa on kiinnostanut aina, mutta nyt vielä enemmän! 😀 Voooooi ei, matkakuume. Vaikka on kolme matkaa tulossa, niin silti himottaisi ostaa lennot tänne..

  • Reply Merja / Merjan matkassa torstai, syyskuu 13, 2018 at 21:07

   Kiitos Mira! ☺️Odessa oli kyllä ihana, joten ei muuta kun lennot varaukseen. Sulla on kyl aika makee tilanne kun on noin monta lentoa plakkarissa. Mulla vain yhdet jouluksi..

 • Reply Liisa perjantai, syyskuu 7, 2018 at 11:49

  Odessa ei ole mulle henkilökohtaisesti tuttu, mutta sitäkin tutumpi perheen tarinoista – vaarini nimittäin opiskeli kaupungissa, ja meillä on edelleen sukulaisia siellä (joita en tosin ole itse koskaan tavannut). Kiitos kattavasta postauksesta, tätä oli kiva lukea ja omat Odessa-suunnitelmat saivat taas lisäpotkua!

  • Reply Merja / Merjan matkassa torstai, syyskuu 13, 2018 at 21:12

   Kiitos Liisa! 🙂 Mahtavaa kuulla, että sinulla on sukulaisia Odessassa. Tämähän on melkein kuin Kadonneen jäljillä. Kannustan ehdottomasti reissuun!

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää perjantai, syyskuu 7, 2018 at 20:59

  Odessa ei ole minulla tuttu kaupunki, eikä Ukrainakaan. Mieheni työskentelee yritykselle jolla on Ukrainassa toimisto, joten aina silloin tällöin on ollut puheissa lähteä siellä käymään. Minä luonnollisesti haluaisin perheen kanssa mukaan, ja katsella näitä kuvia, aina vaan enemmän. Mielenkiitoinen kohde!

  • Reply Merja / Merjan matkassa torstai, syyskuu 13, 2018 at 21:18

   Hauska kuulla, minkälaisia yhteyksiä ihmisillä on Ukrainaan tai Odessaan. Teillä olisi hyvä syy lähteä sinne 🙂

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY sunnuntai, syyskuu 9, 2018 at 13:29

  Odessa on tuttu vain Alina idässä -sarjasta, joka taitaa muuten vieläkin olla Areenassa katsottavissa. 🙂 Siitä tuli sellainen olo, että Kiovan lisäksi nimenomaan Odessa olisi kiinnostava kohde Ukrainassa. Eikä tämä postaus kyllä ainakaan vähentänyt sitä mielikuvaa!

  • Reply Merja / Merjan matkassa torstai, syyskuu 13, 2018 at 21:20

   Mullakin on tuo jakso näkemättä, hyvä kun muistutit. Piti katsoa se jo ennen matkaa, mutta en ehtinyt / muistanut.

 • Reply Maisemaonnellinen Johanna sunnuntai, syyskuu 9, 2018 at 14:45

  Kiitos tästä reissusta ”toiseen maailmaan”. Tuo alun harmonikkakohtaus oli todella liikuttava. Taisitte tehdä setään suuren vaikutuksen lahjoituksellanne.

  Hienoja yksityiskohtia olet kuviisi vanginnut: tuo rakkauslukoista tehty sydän, ja polkupyöristä tehty aita jäävät mieleen. On kyllä tyhmää, että noita rakkauslukkoja on nähty jo kansallispuistojen riippusilloissakin. Siinä ei silloin kyllä ajatella kovin paljon omaa napaa pidemmälle kun niitä siltoihin kiinnitellään…

  En ole oikein kaupunkimatkaajatyyppiä, mutta näitä juttuja on kiva lukea. Tietty jos Odessan lähellä aukeaisi hienot patikkamaastot, voisi sinne ryhtyä suunnittelemaan reissua joskus 🙂

  • Reply Merja / Merjan matkassa torstai, syyskuu 13, 2018 at 21:25

   Kiitos Johanna! 🙂 Harmonikka setä oli hurmaava. Harmitti kun ei ollut yhteistä kieltä. Siinä olisi kuultu varmasti mieleenpainuvia tarinoita. Odessassa ei taida patikointimahdollisuuksia olla, mutta viinitila sieltä löytyy (ei ihan läheltä kylläkään) ja joku hieno linna olisi myös ollut kauempana. Sinne emme ehtineet koska matkoihin olisi mennyt niin paljon aikaa.

 • Reply Teija / Lähdetään Taas torstai, syyskuu 20, 2018 at 19:02

  Oi, kiitos vinkistä! En muista lukeneeni yhtä ainoaa matkakertomusta tuolta. Ja täytyy kyllä myöntää, että aloin heti miettiä, milloin ehtisin lähteä käymään tuolla 🙂

  • Reply Merja / Merjan matkassa perjantai, syyskuu 21, 2018 at 16:36

   Kiitos Teija! ? Kiva kuulla, että mielenkiinto heräsi. Kovin montaa postausta minäkään en löytänyt, kun ennen matkaa tietoa etsin. FB-ryhmässä kyselin sitten ja sain muutaman linkin lisää.

 • Reply sari/matkalla lähelle tai kauas perjantai, syyskuu 21, 2018 at 10:46

  Odessa oli jossain vaiheessa ennen Neuvostroliiton hajoamista ja Krimin kriisiä erittäin suosittu suomalaisten matkakohde. Sinne järjestettiin edullisia matkoja. Silloin paikka kiinnosti itseänikin. Nyt tietysti Ukrainan tilanne vaikuttaa matkakuumeeseen odessan suuntaan vaikka kaunistahan siellä on. Olemme marraskuussa menossa Kiovaan. Odotan innolla esim kehuttua ravintola/ruokatarjontaa.

  • Reply Merja / Merjan matkassa perjantai, syyskuu 21, 2018 at 16:40

   Kiitos Sari! ?Odessa oli aikoinaan suosittu lomakohde mutta sitten tilanteet muuttuivat eivätkä suomalaiset ole löytäneet sitä uudestaan. Itä-Ukrainan tilanne ei siellä ainakaan turistin silmiin näkynyt. Kiova olisi myös mielenkiintoinen kohde ja mikä parasta; lyhyt lento. Mukavaa matkaa ja luen sitten blogista miten teidän matka meni ?

 • Reply Annukka perjantai, syyskuu 21, 2018 at 13:49

  Oi, Odessa näyttää todella sympaattiselta paikalta. Mitähän tuonne lennot suunnilleen maksaa? Voi ei, kun kaikkialle haluaisi matkustaa, pankkitili ei vaan ole ihan samaa mieltä asiasta.

  • Reply Merja / Merjan matkassa perjantai, syyskuu 21, 2018 at 16:49

   Kiitos Annukka! ?Hinnat riippuvat niin monesta tekijästä mutta esim. lokakuun alussa halvimmat liput alk 250 €. Halvemmallakin pääsee kun varaa pidemmän ajan päähän. Muistan kuulleeni, että joskus olisi ollut tarjouksessa alle 100 eurolla.

 • Reply Outi maanantai, syyskuu 24, 2018 at 14:40

  Mulla alkoi soimaan tauotta päässä My Wayn sijaan Ultra Bran Villiviini-kappale, jossa tunnelmoidaan Odessasta. Sen kappaleen pohjin olen aina haaveillut Odessaan menosta, ja arvaapas mitä? Tämä juttu ei lainkaan helpottanut matkahaaveitani 😀

  Henk koht tykkään juuri tällaisista kaupungeista, jotka eivät ole täynnä maailmanluokan nähtävyyksiä ja sen myötä turistilaumoja. Odessa vaikuttaa juuri minunlaiseltani paikalta.

  PS. Ihmettelinkin kuinka menit niin ketterästi Keravan juoksuportaat ylös, mutta nyt se selvisi. Olet käynyt treenaamassa Odessasta 😉

  • Reply Merja / Merjan matkassa perjantai, lokakuu 5, 2018 at 22:58

   Kiitos Outi! Ultrabran Villiviini ei nyt soita mulla mitään kelloja. Täytyy kaivaa se Googlesta. Odessa ei nähtävyyksillä brassaile, mutta niitäkin löytyy jos jaksaa kierrellä patsaita sun muita katsomassa. Ja joo Odessan porrastreeni oli salaisuuteni Keravan juoksuportaisiin. Kävin salaa treenaamassa ?

 • Reply Eve, Jetlaggies tiistai, syyskuu 25, 2018 at 10:55

  Ihastuttavan lähellä tuo Odessa, jos pääsee noin kätsysti Kiovasta:) Ja kuinka upeita rakennuksia ja paljon koettavaa. Pitää laittaa omalle listallekin.

  • Reply Merja / Merjan matkassa perjantai, lokakuu 5, 2018 at 23:00

   Kiitos Eve! Odessa oli lähempänä kuin luulinkaan. Kiovaan kaksi tuntia ja sieltä tunnin lento. Suosittelen! 🙂

  Leave a Reply