You Might Also Like

26 Comments

 • Reply Suunnaton sunnuntai, 11 maaliskuun, 2018 at 13:31

  Jipii, Gambia-juttuja! Tuo paikallisten mukaan tuppautuminen ja juttelu kuulosti hyvin tutulta Tansaniasta. Mä tosin suhtauduin siihen hieman skeptisemmin, kun juttelijoiden tavoitteena tuntui olevan vain ja ainoastaan päästä myymään tuotteitaan. Mutta ehkä siihenkin pitäisi osata suhtautua hyvänä mahdollisuutena päästä tutustumaan paikallisiin 🙂

  • Reply Merja / Merjan matkassa sunnuntai, 11 maaliskuun, 2018 at 18:13

   Me saatiin Tansaniassa olla aika rauhassa, mutta toki ei kaduilla ehditty kävelemään kun vasta viimeisenä päivänä. Meillä oli silloin kävelyopas mukana ja hän varmaan piti muut loitolla. Gambiassa tuli heti joku juttelemaan kun poistui hotellialueelta. Yritimme suhtautua heihin ystävällisesti, vaikka ei olisi aina jaksanut toistaa sitä sanaa litanjaa ( mistä ollaan, kuinka kauan viivytään Gambiassa, mitkä meidän nimet on jne.) Taka-ajatuksena toki kaikilla saada kauppaa aikaiseksi. Loppulomasta kun kertoi, että kohta lähdetään kotiin ja nähtävyydet on nähty, niin saatiin olla rauhassa 🙂

 • Reply Venla / Breezes from my Atlas sunnuntai, 11 maaliskuun, 2018 at 18:51

  Vitsi Gambiakin on ruennut kiinnostamaan edullisten ja kohtuulyhyiden lentomatkojen, sekä tietysti lämpövarmuuden takia. Yks eniten matkustusintoa latistavista asioista on se, jos matkakohdetta varten tarvitsee ottaa ylimääräisiä rokotteita ja Gambian kohdalla toi keltakuumerokote kyllä vähän tympii. Onko malarialääkitys suositeltava koko maassa vai ainoastaan tietyillä alueilla?

  • Reply Merja / Merjan matkassa tiistai, 13 maaliskuun, 2018 at 20:57

   Gambia on nostanut suosiotaan juuri mainitsemistasi syistä. Keltakuumerokotus tosiaan vaaditaan. Rokotuskorttia ei kyllä kukaan matkan aikana kysynyt, vaikka varsinkin Senegalin puolella käydessä se piti olla mukana. Mulla oli kk-rokotus vielä voimassa Tansanian reissun jäljiltä. Malarialääkitys vaaditaan myös. Malaronea söin ja miehellä oli Lariamia. Molemmat meille ok, vaikka joillekin tulee niistä sivuvaikutuksia.

 • Reply Anni | Rajatapaukset tiistai, 13 maaliskuun, 2018 at 12:43

  Gambia taisi olla minullakin joskus harkinnasta juuri sen takia että yritin miettiä jotain lämmintä kohdetta joka olisi kuitenkin suhteellisen lähellä. Tuo maan muoto on kyllä huvittava, näyttää siltä kun mato olisi lähtenyt mereltä mönkimään sisämaahan päin 😀

  • Reply Merja / Merjan matkassa tiistai, 13 maaliskuun, 2018 at 20:59

   Gambian muoto on tosiaan hauska. Jossain kuulin vertauksen paksusuoleen ?

 • Reply Marja keskiviikko, 14 maaliskuun, 2018 at 10:05

  Gambia olisi kyllä kiinnostava, Senegal myös. Ehkä vielä joskus pääsen noille rannoille tyrskyjä ihmettelemään:)

  • Reply Merja / Merjan matkassa tiistai, 27 maaliskuun, 2018 at 20:47

   Ensi syksyn / talven matkat on jo myynnissä. Ei muuta kuin varaamaan! 🙂

 • Reply Travelloverin Annika perjantai, 16 maaliskuun, 2018 at 11:49

  Olen ollut Banjulissa taannoin osana läntisen Afrikan risteilyä. Laiva oli satamassa yhden yön, joten maissa oli tavallista enemmän aikaa. Olin silloin vielä aika kokematon matkailija, ja hännystelijöiden määrä ja sitkeys oli liiallista. Toisena päivänä maksoimme yhdelle hepulle, että kulkee mukana. silloin eivät muut lähestyneet. Ei tietenkään olisi pitänyt moisesta maksaa, mutta meni hermot. 🙂 Sillä kokemuksella en jäänyt Gambiaa kaipaamaan.

  Tuosta krokotiilifarmista jäi kyllä huono fiilis. Siis että silittelemässä villieläimiä. Mitä ajattelet paikan eettisyydestä?

  • Reply Merja / Merjan matkassa tiistai, 27 maaliskuun, 2018 at 20:55

   Krokotiilipuisto mietitytti etukäteen, mutta halusin nähdä paikan, koska sitä monella nettisivulla kehuttiin ja nostettiin jopa ykköskohteeksi. Krokotiileilla oli hyvin tilaa ja pieni lampi puiston keskellä. Puistossa pyydettiin lahjoituksia krokotiilien hyvinvoinnin edistämiseksi. Setelin jätin, mutta en tiedä mihin tarkoitukseen se lopulta päätyi. Krokot saivat ainakin riittävästi ruokaa, mutta valitettavasti eettisyydestä ei aina voi tällaisissa paikoissa mennä takuuseen.

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY lauantai, 17 maaliskuun, 2018 at 19:58

  Gambiaan lähtö on kyllä käynyt mielessä juuri sen helppouden takia, mutta olen sitten kuitenkin ajatellut, että samalla vaivalla pitäisi sitten vaan lähte itä-Afrikan safareille, kun ne kiinnostavat Afrikassa eniten. 🙂 Mutta olisi mielenkiintoista lukea tuosta Senegalin luonnonpuistosta, että millainen se oli. Muuten, tammikuussa 2013 Gran Canarialla lomailleena voin suositella sitä, päivisin oli auringossa helposti +30. 🙂

  • Reply Merja / Merjan matkassa tiistai, 27 maaliskuun, 2018 at 21:00

   Gambia on helppo kohde, mutta jos Afrikka kiinnostaa, niin Itä-Afrikan safareita minäkin suosittelen. Ne ovat ihan eri planeetalta kuin käymämme Senegalin safari. Siitä on muuten pääsiäisenä tulossa juttua 🙂 Kanarialla voi hyvällä tuurilla olla tosi kivat ilmat talvella, mutta se on aika epävarmaa. Meillä oli välilasku Kanarialla ja sää näytti pilviseltä ja lämmintä oli noin +20.

 • Reply Rosa sunnuntai, 18 maaliskuun, 2018 at 02:04

  Gambian helppous on pakettimatkat. Huomattavasti helpompi matkata sinne kuin esimerkiksi Senegaliin. Hyvä tietää, että uiminen meressä ei välttämättä ole mahdollista.

  • Reply Merja / Merjan matkassa tiistai, 27 maaliskuun, 2018 at 21:04

   Se on totta, että Gambiaan on helpompi reissata kuin Senegaliin pakettimatkojen takia. Uimareita ei tosiaan ainakaan meidän rannalla montaa näkynyt. Aallokko oli lähes päivittäin aika hurja, joten ei uiminen houkutellut.

 • Reply Pirkko / Meriharakka torstai, 12 huhtikuun, 2018 at 19:50

  Juuri tuolla all-inclusive-hotelli omalla rannalla, jossa voisi halutessaan kävellä ihan rauhassakin, voisi olla se oikea valinta, vaikka tyypillisemmin emme sellaista valitsisikaan.
  Gambiassa emme ole vielä käyneetkään – olemme säästelleet sitä sellaiseksi helpoksi lomakohteeksi sitten joskus kun ei ole muuta tähdellisempää 🙂 – mutta jonain vuonna ehkä vielä!

  • Reply Merja / Merjan matkassa lauantai, 14 huhtikuun, 2018 at 16:22

   Olin tyytyväinen meidän hotellivalintaan. Rannalla sait olla rauhassa ja hotellissa oli hyvä palvelu. AI ei välttämättä ole meidän ykkösvalinta, mutta Gambiassa toimi.

 • Reply Annukka // Ikkunalla torstai, 12 huhtikuun, 2018 at 21:18

  Afrikka on vielä lähes kokonaan valloittamatta ja Gambia voisi olla mielenkiintoinen kohde aloittaa tämä valloitus. Toisaalta sydän vetää enemmän Sansibarille, joten ehkä sinne ensiksi ja sen jälkeen muut paikat.

  • Reply Merja / Merjan matkassa lauantai, 14 huhtikuun, 2018 at 16:25

   Afrikka on niin valtava manner, että siellä riittää maita joka lähtöön. Ihan jokaiseen Afrikan maahan ei minulla hinkua, mutta siellä on monta sellaista jotka kiinnostelisi mm. Etelä-Afrikka ja Botswana. Gambia on helppo kohde aloittaa mutta ei Sansibarikaan hullummalta kuulosta 🙂

 • Reply Teija / Lähdetään taas perjantai, 13 huhtikuun, 2018 at 04:28

  Kiva lukea Gambiasta. Se kiinnostaisi kovasti ihan siksi, etten ole käynyt siellä. Lapsen kanssa tosin ollaan vältetty vielä malarialääkitys-kohteita, joten ehkä vasta muutaman vuoden päästä sinne.

  • Reply Merja / Merjan matkassa lauantai, 14 huhtikuun, 2018 at 16:26

   Ymmärrän, ettei lapsen kanssa malaria kohteet vielä kiinnosta. Gambiaan ehtii myöhemminkin 🙂

 • Reply Eeva / Eevagamunda.com lauantai, 14 huhtikuun, 2018 at 13:51

  Gambia kuulostaa oikein leppoisalta, kiinnostavalta ja helpolta kohteelta Afrikan maaksi. Itse rakastan rantoja ja merta, joten tuo, ettei mereen pääsisi koko lomalla uimaan, voisi harmittaa.

  • Reply Merja / Merjan matkassa lauantai, 14 huhtikuun, 2018 at 16:29

   Uimareita näkyi vähemmän kuin rantalomakohteissa yleensä mutta kyllä siellä muutama pulikoi. Gambiasta löytyy myös muita rantoja ja siellä uintimahdollisuudet voivat olla paremmat kuin meidän lähirannalla. Me emme muilla rannoilla käyneet joten niistä ei omakohtaista kokemusta.

 • Reply Lissu perjantai, 8 helmikuun, 2019 at 14:53

  Älä tuhlaa rahojasi. Olen matkustanyt paljon, mutta Gambia on ainut paikka mitä en suosittele kellekään.

  Kävimme Gambiassa halvan hinnan takia, mutta se osoittautui todella vääräksi valinnaksi. Koko paikka kuhisee vain seksiturismista, mitään ei ole nähtävää, tai tehtävää paitse ne krokotiili- ja apinapuistot. Missään ei voi kävellä rauhassa ja turvallisen oloisena. Edes hotellin altaalla ei saa olla rauhassa, vaan hotellin työntekijät tyrkyttävät ja kyselevät milloin mitäkin. Jos blockaa kaupustelijan, niin huudellaan perään syyttävästi, etten hymyile kun ollaan niin smily coast of africalla. Joo ei ehkä hymyilytä enää, kun jo 50 mustaa miestä on tunkenut itsensä minun ja mieheni väliin, kun koitamme kävellä käsikkäin rannalla katsomassa auringonlaskua.

  Yksikään paikallinen ihminen ei ollut aidosti ystävällinen. Ystävällisyys oli vain ostettua ja monet tarjoilijat olivat todella töykeän ja kyllästyneen oloisia sillä juurikin smily coast of africalla. Kaikki olivat koko ajan käsi ojossa ja tuntui, ettei minusta välitetä pätkääkään, vaan kohdellaan kuin pankkiautomaattia. Köyhyys ei ole tähän mikään tekosyy, koska Aasiassa on myös köyhiä ihmisiä ja kukaan ei ole käyttäytynyt noin röyhkeästi. Köyhyyttä myös korostetaan, jotta se vetoaisi meidän sääliin ja esim. matkatoimiston järjestämällä matkalla missä kävimme jonkun paikallisen Uncle Johnin palmuviinifarmilla oli niin lavasteet pystyssä. Paikan piti olla muka heidän koti missä he asuvat, mutta kiinnitin huomiota asioihin mitkä todistivat sen, ettei se ole heidän kotinsa. Oli ehkä joskus, mutta ihmiset jonka vauvalla on kultaiset korvakorut eivät elä savimajassa. Polttopuihin oli myös heitetty hiton kallis puinen kirahvi mikä me ostettiin jostain torilta, eli se si vissiin ole kovin arvokas.

  Kävimme myös paikallisessa koulussa mikä näytti aluksi todella lupaavalta kokemukselta. Lapset olivat suloisia ja teimme pienet lahjoitukset koulun lippaaseen. Kuitenkin hetken ajan kuluttua lapset lähtivät viemään meitä keittiötädin luokse ja opettajien luokse jotka pyysivät meiltä rahaa ja väittivät, ettei rehtorille antama lahjoitus mene koululle. Todella kurjaa, että lapsetkin kasvatetaan huijaamaan ja pummimaan rahaa.

  Paikalliset naiset myös röyhkeästi puhuivat minusta pahaa seläntakanani vaalealle ja nuorelle miehelleni. Yritys oli selvästi päästä rikkaisiin naimisiin. Mukavia ihmisiä en nähnyt missään, jollei lasketa valmiiksi palkkaamia oppaita.

  Paikalliset tuntuvat salaisesti inhoavan valkoisia, johtuu se sitten kateudesta, tai historiasta. Me olemme vain idiootteja kellä on paljon rahaa ja meitä pitää huijata. Onneksi olin lukenut netistä kaikenlaisista yleisimmistä huijauskista mitä he käyttävät, niin osasi suhtautua niihin hyvin.
  Mies sanoi, ettei hän ollut rasisti ennen matkaa, mutta nyt on varautuneempi tiettyjen ihmisten kanssa.

  Ainut hyvä asia matkalta on se, että kotia arvostaa vieläkin enemmän.

  • Reply Vihainen ihminen😡 torstai, 23 syyskuun, 2021 at 20:34

   Monta kertaa olen itse perheeni kanssa matkustanut Gambiaan ja todella vainoharhaiselta ja rasistiselta kuulostaa sinun kommenttisi!

 • Reply Kroko torstai, 16 tammikuun, 2020 at 18:55

  Ihana postaus, ja tarpeellinen sillä kokemuksia Gambiasta on vaikea löytää suomeksi.

  Pienenä huomautuksena kuitenkin että toivottavasti jatkossa ette tue näitä ”eläintarhoista” joissa eläimet ovat siliteltävissä, sillä ne on aina huumattu siihen niille täysin luonnottomaan tilaan, eikä tälläisiä paikkoja todellakaan tulisi tukea.

  • Reply Merja / Merjan matkassa lauantai, 18 tammikuun, 2020 at 11:11

   Kiitos kommentista Kroko! Kiva kuulla, että pidit jutusta. Olet oikeassa, ettei tuollaisia eläinkohteita pitäisi tukea eikä niissä vierailla. Kysyin meitä opastaneelta henkilöltä miten krokotiilit voivat olla niin rauhallisessa tilassa. Hän kertoi, että niitä on syötetty niin paljon ettei saalistustarvetta ole. Huumauksen hän kielsi jyrkästi. En tiedä mikä oli totuus, mutta ainahan noissa hälytyskellot soi.

  Leave a Reply