Suomen suurin matkablogiyhteisö

Sun Peaksista Whistleriin; vesiputouksia ja lännenkyliä

Sunnutaiaamu Jasperin kansallispuiston alueella valkeni sateisena ja kylmänä. Kanadan reissun neljäs päivä oli alkamassa. Tänään bussin nokka laitettiin kohti suosittua talviurheilukeskusta Sun Peaksia. Matkan varrella Albertan provinssi vaihtui Brittiläisen Kolumbian provinssiin ja ylitimme samalla aikavyöhykkeen. Kelloja piti siirtää tunti taaksepäin.

Mount RobsonPäivän ensimmäinen pysähdys oli näköalapaikka, josta näkyi hyvin Mount Robsonin (3954 m). Vuori on Kanadan Kalliovuorten korkein ja nimensä se on saanut turkiskauppias Colin Robertsonin mukaan vuonna 1915. Kun saavuimme näköalapaikalla, aurinko alkoi paistaa ja vuoren yllä roikkuneet pilvet lipuivat pois, paljasten meille vuoren huipun. Oppaan mukaan meillä kävi hyvä tuuri, koska usein vuoren huippu jää näkemättä, kun sää vaihtelee niin nopeasti.

Mount Robsonin jälkeen oli pitkä taival seuraavalle pysähdyspaikalle, joka oli ravintola Painted Turtle, pienessä Clearwaterin kylässä. Ravintola sijaitsi järven rannalla ja aurinko vaihteeksi helli meitä. Keittolounaan jälkeen ihastelimme järvessä olevia erivärisiä lumpeita.

Lumpeet Matka jatkui ja seuraavaksi pysähdyimme Spahats vesiputoukselle, joka on noin 60 metriä korkea. Parkkipaikalta oli noin 5-10 minuutin kävely polulle, josta vesiputousta pääsi ihailemaan. Olihan se upea.

Spahats Falls

Spahats Falls

Spahats vesiputousVesiputoukselta oli noin reilun tunnin ajamatka Sun Peaksiin. Majoituimme Nancy Greene´s Cahilty Lodgeen, joka on saanut nimensä alppihiihdon olympiavoittaja Nancy Greenen mukaan. Hotellin seinillä oli Nancyn valokuvia ja vitriinissä oli esillä hänen voittamiaan pokaaleja. Seiniltä löytyi tottakai myös suksia. Iltapäivällä kiertelimme keskustassa, piipahdimme alennusmyynneissä sekä kävimme syömässä. Sesonki oli ohi, joten kylällä oli todella hiljaista.

Sun Peaksin keskusta

Sun Peaksin keskusta

Sun Peaksin keskusta

Kohti Whistleriä

Matka jatkui aamuvarhaisella kohti toista talviurheilusta ja olympialaisista tunnettua kaupunkia, Whistleriä. Sää oli taas pilvinen ja sadekuuroja tuli tuon tuosta. Aamun ensimmäinen pysähdys oli Kamloops järven rannassa. Rannalla oli kyltti, joka varoitteli kalkkarokäärmeistä. Tuli katsottua erityisen tarkkaan mihin astui.

Kamloops Lake

Seuraavaksi pysähdyimme ihmettelemään Deadman’s Junction Ranchia eli kuolleen miehen kylää. Kylä on itseasiassa melko uusi, vaikka se näyttää vanhalta. Kylän on rakentanut vuonna 2011 Matt Sandvoss, joka on kiinnostunut lännen elokuvista ja hänellä on myös mittava asekokoelma. Kylän rakennuksiin on otettu mallia vanhoista 1800-luvun loppupuolen rakennuksista USA:n ja Kanadan rajamailta. Kylässä on kuvattu myös lännenelokuvia ja tuottajat ovat lainanneet Mattin asekokoelmasta vanhoja aseita elokuviin. Kylää rakennetaan pikkuhiljaa lisää. Nyt sieltä löytyy jo posti, saluuna, vankila ja kauppa. Alueella on myös matkamuistomyymälä, mutta se oli kiinni, joten emme päässeet tutustumaan sen tarjontaan.

Ghost town

Deadman ranch

Deadmans ranch

Historiallinen ote jatkui, kun seuraava pysähdyspaikka oli Hat Creek Ranch. Sieltä löytyi kultakuumeen aikainen majatalo 1860-luvulta. Ranchilla meitä oli vastassa Chris, joka piti meille opastetun kierroksen majatalossa sekä näytti minkälaista naisten pukeutuminen oli siihen aikaan. Kierroksen jälkeen pääsimme hevosvankkureiden kyytiin, jotka veivät meidät tutustumaan intiaaniheimon asutuksiin. Siellä meitä opasti yliopistossa historiaa opiskeleva nuorukainen, jonka nimi ei valitettavasti jäänyt muistiin. Tutustuimme intiaanien talvikotiin. Se oli rakennettu siten, että ensin kaivettiin maahan kuoppa, jonka jälkeen isoista puista tehtiin tiipiin mallinen rakennelma, jossa oli kulkuaukko alareunassa, keskellä tulentekopaikka sekä iso puunrunko, johon vuoltiin askelmat. Naiset kulkivat maa-aukosta ja miehet katossa olevan reiän kautta isoa puunrunkoa ja askelmia apuna käyttäen. Talvikoti suojattiin ulkoapäin eläimiltä ja vihollisilta maa-aineksella. Äkkiä katsottuna ei olisi edes huomannut, että maakummun alla voisi joku asua. Yhdessä kodissa saattoi asua 20-30 henkilöä. Vuodepaikkoja oli tiipiin reunoilla. Se mikä oli minusta erikoista, oli naisen asema tässä talvikodissa. Nainen omisti sen ja hänen tyttärensä peri sen äitinsä kuoltua. Perheen yhteiseksi nimeksi otettiin myös naisen nimi.

Hat creek ranch hevosvankkurit

Intiaanien talvikoti

 

Duffy Lake

Duffy Lake

Matka jatkui Duffy Lake Roadia pitkin ja bussin ikkunasta ihailimme Frasier kanjonin sekä Coast Mountainin hienoja maisemia. Duffy Lakella pysähdyimme, mutta koska silloin satoi aika reippaasti, en halunnut mennä kastelemaan kameraa ja itseäni vaan nappasin kuvat bussin ikkunasta. Alkuillasta olimme Whistlerissä. Satoi todella rankasti, joten jätimme kaupunkiin tutustumisen seuraavaan päivään. Piipahdimme nopeasti syömässä ja nukkumatti saatteli meidät unten maille hyvissä ajoin.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply Anna / 270 degrees tiistai, elokuu 30, 2016 at 09:11

  Uskomattoman kauniita maisemia taas kerran – erityisesti tuo vuoristo hivelee silmää! Tuo Sun Peaksin kaupunki näyttää oikein herttaiselta paikalta 🙂

  • Reply mertsik tiistai, elokuu 30, 2016 at 21:47

   Kiitos Anna 🙂 Kanadan reissulla maisemat olivat toinen toistaan kauniimpia. Iltaisin oli pää pyörällä kaikista vesiputouksista, järvistä ja kanjoneista.

 • Reply Johanna Hulda - Discovering Sunbeams tiistai, syyskuu 6, 2016 at 03:30

  Karun kauniita maisemia, ja tuo intiaanien talvikoti on todella mielenkiintoinen. Amerikan alkuperäiskansojen kulttuureissa on monia hienoja piirteitä, kuten vaikka tuo että nainen omistaa kodin, kun hän kerran siitä on tainnut eniten huoltakin pitää. Luontosuhteesta nyt puhumattakaan. 🙂

  • Reply mertsik torstai, syyskuu 8, 2016 at 23:54

   Kiitos kommentista Johanna! Intiaanien talvikoti oli erikoinen. Naiset saivat kulkea lattiassa olevan aukon kautta, koska maa on feminiini (äiti maa) ja miesten piti kiipeillä katossa olevan aukon kautta majaan sisään ja ulos. Harvoin kuulee naisilla olevan muutenkaan tuollaista valta-asemaa ?

 • Reply Miika / Scenic Road Hunters tiistai, syyskuu 6, 2016 at 11:53

  Hienoja maisemia ja kuvauskohteita. Tuo talvikoti on kyllä jännä.

  • Reply mertsik torstai, syyskuu 8, 2016 at 23:55

   Kiitos Miika! Talvikoti oli kyllä näkemisen arvoinen.

 • Reply salaine tiistai, syyskuu 6, 2016 at 20:47

  Paljon mielenkiintoista nähtävää. Ei uskoisi että kylä on rakennettu 2011, sen verran aidolta tuo näytti. Sun peaksin kaupunki on metka, aivan erilainen rakennusarkkitehtuuri siellä.

  • Reply mertsik perjantai, syyskuu 9, 2016 at 00:00

   Kylä näytti aidosti vanhalta ja kuulosti hassulta, että se on yhden miehen unelmasta lähtöisin. Maailmalla kulkiessa törmää kyllä kaikenlaisiin ihmeellisiin asioihin ?

 • Reply Stacy Siivonen keskiviikko, syyskuu 7, 2016 at 10:24

  Lännenkylä vaikuttaa hämäävän aidolta, eikä lainkaan amerikkalaistyylin muoviselta. Se on jännä, että niiden pitää rakentaa kylä varta vasten kulissiksi, kun niitä oikeitakin kyliä on jäljellä. Näin oli myös Paluu Tulevaisuuteen III:ssa, jonka kulissikylän maisemissa olen käynyt ja se sijaitsi keskellä seutua, jossa oli myös aitoja lännenkyliä.
  Uskomattomat, henkeäsalpaavat ja paratiisilliset maisemat kuvissa. Tekisi mieli tuonne melkeinpä lähteä!

  • Reply mertsik perjantai, syyskuu 9, 2016 at 00:05

   Lännenkylä näytti vanhemmalta kuin olikaan. Se oli hienosti rakennettu. Maisemat olivat vertaansa vailla. Kiitos kommentista Stacy!

 • Reply Reason for Season keskiviikko, syyskuu 7, 2016 at 16:30

  Kovin kaunis tuo viimeisen kuvan paikka :). Ja kauniita toki muutenkin huikean näköistä kaikissa kuvissa. En laittaisi lainkaan pahakseni katsella tällaisia maisemia 8).

 • Reply Kohtteena maailma / Rami torstai, syyskuu 8, 2016 at 05:17

  Deadman’s Junction Ranch Ois kyllä niin mun juttu 🙂 Whistler on ollut tavoitteena laskettelureissulle nyt jo jonkin aikaa, piti lähteä jo tulevana talvena. Siirrettiin vuoden päähän parin muuttujan takia. Upeita maisemia kesälläkin siellä päin!

 • Reply Heidi / Maailman äärellä torstai, syyskuu 8, 2016 at 09:18

  Oi että tämä ensimmäinen vuorikuva on upea! Erityisesti näiden vuorimaisemien takia minäkin haluan matkustaa Kanadaan! Mutta on kyllä kummallinen tämä Deadman’s Junction Ranch. Matt on selvästi päässyt toteuttamaan lapsuutensa unelmaa tällaisen kylän rakentaessaan – mahtavaa.

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net torstai, syyskuu 8, 2016 at 10:16

  Upeita maisemia aika lailla itselleni tuntemattomasta paikasta! Kelpaisi kyllä haikata! USA:ssa on niin paljon kaikkia superhienoja luontokohteita että sinne voisi lähteä toooodella pitkälle lomalle kaikkia katsastamaan.

  Tuo aavekylä on myös aika hauska. Ei olla ehditty vielä kirjoittelemaan Jeromen aavekaupungista jossa käytiin rtw:llä USA:n osuudella. Niissä on ihan hauska fiilis. Harvoinhan sellaisiin muualla törmääkään.

 • Reply Tiia/ReiseReise perjantai, syyskuu 9, 2016 at 10:41

  Voi miten mielenkiintoinen reissu, tai olen halunnut vierailla jonkinlaisessa lännenkylässä ja myös amerikan alkuperäiskansat kiinnostavat. Niin paljon kiinnostavia paikkoja maailma on kyllä täynnä.

  • Reply mertsik tiistai, syyskuu 13, 2016 at 20:42

   Kiitos Tiia! Olet oikeassa, että maailma on pullollaan kiinnostavia kohteita. Kanadan reissu oli hieno ja näimme paljon matkan aikana. Lännenkylä tuli yllätyksenä, koska sitä ei oltu mainittu edes matkaohjelmassa.

 • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita sunnuntai, syyskuu 11, 2016 at 17:47

  Lännekylät, intiaanikylät kiehtoo minua todella paljon. Olisi aivan varteenotettava kohde! Hieno ja jännä samaan aikaan! 🙂

  • Reply mertsik torstai, syyskuu 15, 2016 at 22:12

   No kyllä! Suosittelen lämpimästi 🙂

 • Reply Laura - Urbaani viidakkoseikkailijatar sunnuntai, syyskuu 11, 2016 at 21:26

  Tuo Jasper tuntuu nyt olevan kaikkien huulilla, samoin kuin Oregon. Koko Instagram on täynnä toinen toistaan upeampia kuvia juurikin muun muassa Kalliovuorten alueelta ja aivan syystäkin. Tuo Ghost Town näyttää kanssa kiinnostavalta paikalta, jossa itsekin haluaisin luontoreissujen välillä pysähtyä. Kyllä Kanadassakin riittää nähtävää, se ei näköjään tältä pallolta kesken lopu :).

  • Reply mertsik lauantai, syyskuu 17, 2016 at 21:07

   Kyllä, Kanadassa riittää näkemistä vaikka kuinka paljon. Minua kiinnostaisi lännen jälkeen itäinen Kanada ja erityisesti Niagaran putoukset.

 • Reply Liza in London perjantai, syyskuu 16, 2016 at 18:08

  Upeita nuo vesiputoukset ja tietysti muutin maisemat! Hassua, että tuo ”vanha” kylä on niin uusi, itse olisin hyvin voinut luulla sitä paljon vanhemmaksi.

  • Reply mertsik lauantai, syyskuu 17, 2016 at 21:32

   Joo, vaikea oli uskoa että kylä oli vastikään rakennettu. Hassua, että uutta rakennetaan vanhan näköiseksi 🙂

  Leave a Reply