Suomen suurin matkablogiyhteisö

Paluulippu

Kotiinpaluu! Tuo ihmeellinen vielä hetki sitten kaukaisuudessa häämöttänyt päivä on pian totta.

Tiedät varmasti tunteen, kun hyvän reissun päätteeksi pakkaat tyytyväisenä, mutta hieman haikeana tavaroita matkalaukkuun. Olet iloinen uusista kokemuksista ja samalla mietit, että kotiin on ihan kiva mennä.

Nyt on juuri se fiilis.

Tuntuu uskomattomalta ja todella ristiriitaiselta kirjoittaa tätä tekstiä. Tiesimme alusta alkaen, että tämä päivä tulee vastaan jossain vaiheessa, mutta nyt kun se on totta tunteet ailahtelevat laidasta laitaan.

Nyt on meidän aika pakata kamat, tallettaa muistot ja palata kotiin.

Tuoreet sveitsiläiset matkalla uusiin kokemuksiin elokuussa 2018.

Olemme kaikki innoissamme ja hyvillä mielen palaamassa kotiin, vaikka samaan aikaan sydän itkee haikeudesta. Sveitsi on ollut meille hyvä. Olemme kokeneet mielettömiä asioita. Seikkailuja luonnossa, kaupungeissa, naapurimaissa ja päässeet jopa jyvälle viininviljelyn saloihin. Kaiken tämän lisäksi ja ehdottomasti parhaimpana asiana olemme saaneet ihania ihmisiä elämäämme. Ihmeellisiä juttuja, joita emme edes osanneet tältä reissulta odottaa.

Muistan vielä hyvin sen hetken ja fiiliksen heinäkuisena päivänä vuonna 2018 talomme pihalla Keravalla. Muuttoauto oli lähtenyt pihasta, talo siivottu ja uudet asukkaat tulivat paikalle. Kaikki kiire oli yhtäkkiä poissa ja mielen valtasi hetkellinen haikeus, muutama kyynelkin varmasti vierähti. Olimme innoissamme tulevasta muutoksesta ja odotimme malttamattomana seikkailua uudessa maassa. Tiesimme palaavamme vielä takaisin kotimaahan sekä lomilla, että myöhemmin pysyvästi. Ehkä juuri siksi haikeus ei ollut niin vahvasti läsnä kuin tällä hetkellä.

Koskaan ei pidä sanoa ei koskaan, mutta emme ehkäpä enää pysyvästi muuta Sveitsiin. Lomamatkoille  tulemme sitäkin varmemmin. Tästä syystä haikeuden tunne iskee päivittäin, arjessa. Elämämme on ollut niin hyvää. Suomeen paluu on siltikin hyvin odotettu ja iloinen asia. Enkä epäile hetkeäkään, etteikö elämä jatkuisi hyvänä. Muutos vain on aina muutos ja sitä kuuluukin käsitellä eri kanteilta.

Puhumme paluusta kotiin ja se todellakin on sitä, sillä me palaamme takaisin kotiseudullemme.

Emme siis Keravalle, josta tänne lähdimme, vaan Tampereen seudulle. Olemme olleet poissa synnyinseuduiltamme jo pian 15 vuotta. Tuona aikana on tapahtunut melkoisesti. Lähdimme nuorukaisina yhden lapsen kanssa Tampereelta Keravalle rohkein, mutta silloinkin hieman haikein mielin. Sopeuduimme ajan kanssa hyvin sinnekin, kiitos ihanien ihmisten. Oli paikka tai maa mikä tahansa niin perhe ja ystävät tekevät siitä kodin.

Tämän 15 vuotisen matkamme aikana tiellemme on tullut kymmenittäin ihania ihmisiä, joita ystäväksi kutsutaan. Perheemme ja ystävämme kotiseudulla ovat olleet koko ajan sydämissämme, olemme tavanneet niin usein kuin mahdollista. Yhteys useimpiin on onneksi säilynyt. Monikaan heistä ei ehkä uskonut meidän palaavan ”kotiinkotiin”, mutta onneksemme näin on nyt käymässä. Ja iloksemme he ovat siellä iloisin ja odottavin mielin meitä vastassa.

Konkreettisiin muutoksen toimeenpano toimiinkin on jo ryhdytty. Itseasiassa asian työstö on ollut käynnissä aina syksystä saakka. Monenmoista asiaa on selvitetty, väännetty ja käännetty. Asioilla on kuitenkin taipumus ratketa parhain päin. Olemme aina olleet suhteellisen nopeita päätöksissämme, vaikkakin perustamme ne erityisen hyvälle pohjatyölle.

Tähän mennessä tapahtunutta:

Uusi koti on löytynyt! Tuleva kotimme sijaitsee aivan Tampereen rajalla, mutta Ylöjärven puolella. Tuleva koti on ihana ja odotamme innolla muuttoa ja asettautumista. Parasta tässäkin  asiassa kuitenkin on lähellä asuvat ihmiset. Läheisistämme suurin osa asuu vain muutamien kilometrien päässä, lähimmät vain muutaman sadan metrin päässä. Tätä on vielä vaikea uskoa ja käsittää.

Lasten uudet koulut ovat jo yhtä vaille selvillä. Esikoisemme on lukion kynnyksellä, joten joudumme jännittämään tulevaa koulupaikkaa aina kesäkuulle saakka. Aada jatkaa englanninkielellä kansainvälisessä koulussa Tampereella ja Ilmari aloittaa lähikoulussa suomenkielellä.

Työkuviot ovat myös hyvällä mallilla. Markuksen puolesta täysin selvää ja omalta osaltani selkiytymässä. Ajattelin löytäväni itselleni jonkinlaisen kirkkaan urasuunnitelman täällä ollessamme, mutta ei se ihan ollutkaan niin simppeliä. Ajatukseni tulevasta kuitenkin vahvistuivat ja tiedän selkeämmin, millaista työtä haluan tehdä. Nyt vain laitetaan unelmat toteutumaan.

Nämä kolme seikkaa ovat ne tärkeimmät Suomen päässä olevat asiat, joiden pitää olla kunnossa. Sveitsin päässä on myös paljon tehtävää. Erilaisia sopimuksia on irtisanottavana useita ja Sveitsin tapaan kaikkeen on omat säännöksensä. Myös itse muuton järjestäminen on jo hyvällä mallilla. Muuttofirma tulee lastaamaan tavaramme juhannusaattona! Ei siis normaalia mökkijuhannusta tänä vuonna, mutta sitä ehtii sitten viettämään myöhemmin.

Monet asiat on siis jo hoidettu tai ainakin matkalla maaliin. Lapset suhtautuvat muuttoon positiivisesti. Toki aina kuuluu asiaan, että koko kolmikko ei ole aivan samaa mieltä kaikesta. Tänne lähtiessämme nuorimmainen ei ollut ensiksi iloisella mielellä lähdössä, kun tällä kertaa kyseessä oli vanhin lapsista. Hän, joka on sopeutunut, kiintynyt ja integroitunut maahan ja ihmisiin lapsistamme parhaiten. Ymmärrettävää hyvinkin. Lapset ovat kuitenkin ”perineet” sopeutuvat luoneemme, joten nyt olemme hyvissä tunnelmissa odottamassa muuttoa.

Palaan varmasti blogissa vielä tähän aiheeseen. Mielessä on ainakin tarinaa lemppari paikoistani Sveitsissä, mitä odotan Suomesta ja mitä tästä kaikesta jäi käteen.

Tämä kuva on otettu ensimmäisenä aamuna uuden kodin parvekkeelta.

 

Aikainen kevät on asia, jonka listaan kärkikahinoihin Sveitsin plussissa. Lapsetkin nauttii täysillä helmikuiseta keväästä.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Pirjo perjantai, 5 maaliskuun, 2021 at 18:44

  Teillä on iso muutos edessänne, ei samanlainen, kun Sveitsiin lähteissänne, mutta iso tämäkin.
  Tervetuloa kotimaahan ja kotiin!
  Hyvää kesän odotusta teille jokaiselle!
  Pirjo

 • Reply maijaliini perjantai, 5 maaliskuun, 2021 at 19:23

  Kiitos Pirjo! Näin on, muutos on jälleen iso. Meille kaikille, mutta erityisesti lapsille. Jännittävää nähdä, miten kaikki taas lähtee sujumaan.

 • Reply Rauno Kesseli perjantai, 5 maaliskuun, 2021 at 19:43

  Tervetuloa Suomeen! Onhan tässä jotain kohtalonyhteyttä. Kun minä vihdoin lähdin Ylöjärveltä sinä palaat sinne.

 • Reply maijaliini perjantai, 5 maaliskuun, 2021 at 19:48

  Ihan totta! 🙂 Pidetään ainakin huoli ettei väkiluku lähtisi laskuun meidän takia 😀

 • Reply Kaarina lauantai, 6 maaliskuun, 2021 at 11:28

  Maija, ihan liikutuin lukiessani tätä. Tiedän tunteen kun haikeus iskee lähdön hetkellä (monta muuttoa kokeneena) kuitenkin odotus tulevasta tuo vahvuutta ja valoa.
  Lapset ja te olette saaneet sellaisia ”elämän eväitä” reppuunne Sveitsin vuosista, että niistä pystyy ammentamaan tulevaisuudessa vaikka mitä.
  Enpä jaksa uskoa, että meidänkään Kimmo olisi niin rohkeasti Tukholmaan muuttanut asumaan jos oltaisiin pysytty Oulussa koko ikämme.
  Tervetuloa takaisin Suomeen ja sitten keräämme kyllä koko vanhan jengin yhteen (koronan väistyessä) ja vietetään sellaiset muistelot, että niitä on hyvä kiikkutuolissakin muistella.

  • Reply maijaliini lauantai, 6 maaliskuun, 2021 at 14:26

   Positiivinen asenne tulevaan on tosiaan se mikä kantaa. On tämä ollut melkoinen kokemusten reissu. Odotan niin jälleennäkemistä.

 • Reply Iiris lauantai, 6 maaliskuun, 2021 at 11:31

  Tervetuloa Suomeen ! Kyllä kaikki lähtee varmasti hyvin sujumaan. Teidän viinitilasta et kertonut mitään. Miten sen jatko.

  • Reply maijaliini lauantai, 6 maaliskuun, 2021 at 18:33

   Kiitos Iiris. Ihanaa palata läheisten luokse. Tosiaan, viinitilan kohtalo on vielä epäselvä. Täytyy päivittää sen kuulumiset myös pian.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.