Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ensimmäiset omat viinit valmistuivat

Kahden vuoden odotus palkittiin lauantaina, kun saimme vihdoin ikiomat viinimme matkaan. Olo oli epätodellinen, kun tuijotimme valtavaa määrää laatikkoja täynnä upeita viinipulloja. Hetken päästä pääsisimme maistamaan omin pikku kätösin hoidetuista ja poimituista rypäleistä tehtyä viiniä.

Viinien noudon yhteyteen oli ystävien kanssa sovittu vielä tehoisku viinitilalle . Näin meillä oli kaksi tilavaa autoa käytössä. Lastasimme autot ääriään myöten täyteen tätä punaista herkkua. Lastattavana oli myös reilu määrä valkoviiniä, jotka saimme vaihtokaupassa tilan omistajan kanssa. Vuoden 2019 ajan hoidimme ja vastasimme tummien Regent-rypäleiden kasvusta ja sadosta. Samalla tilalla on myös Riesling-Sylvaner-rypälettä, mutta tuon vuoden ajan ne olivat vielä tilan omistajan vastuulla. Vuoden 2020 alusta sitten koko ”viinitila” on ollut meidän vastuullamme, ja tämän takia pyysimme mukaan muutamaa innostunutta ystävää. Näin hommasta tuli kertaheitolla vielä mukavampaa ja toki myös useampi käsipari on aina avuksi.

 

Palataan hetkeksi vielä vuoden 2019 tapahtumiin, vaikkakin kirjoitin aiheesta lokakuussa 2019. Aloitimme osuutemme maaliskuussa viileässä ja sateisessa säässä leikaten toissavuotisia kasvustoja pois. Samalla kertaa rungoista kasvavia kesän 2018 oksia taiteltiin vaakatasoon odottamaan uusia versoja kasvavaksi. Tämän keikan jälkeen tilalla ei ollut tarvetta käydä kuin seuraavan kerran huhti-toukokuulla ruohonleikkuun merkeissä. Köynnösten välissä kasvava ruoho on hyvä pitää lyhyenä, jotta rypäleet kasvavat mahdollisimman kuivissa olosuhteissa. Liiallinen kosteus altistaa taudeille ja ötököidenkin aiheuttamille vahingoille.

Kesän mittaan kävimme säännöllisen epäsäännöllisesti leikkaamassa ruohoa, asettelemassa oksia kasvamaan pystysuoraan sekä poistamassa lehtiä kasvavien rypäleterttujen ympäriltä. Lehtien ja ylimääräisten terttujen poistaminen on tärkeää viinin laadun kannalta. Lehtiä poistetaan terttujen ympäriltä keskikesällä, jotta rypäleet saavat kasvaa auringon helliessä ja mahdollisimman kuivissa oloissa. Rypäleterttuja taas poistetaan laatuun satsataksemme. Yhdessä uudessa oksassa tulisi olla vain kaksi terttua kasvamassa, näin nämä rypäleet saavat mahdollisimman paljon energiaa kasvuun. Parhaassa tapauksessa näillä kaikille toimilla rypäleet ovat sokeripitoisuudeltaan juuri täydellisiä poimittavaksi syyskuun puolivälin vaiheilla.

Satokauden aikana pääsimme viettämään monta mukavaa hetkeä tilalla ja ehdimme kokea monenlaista säätilaa. Kesä 2019 oli Sveitsissä Keski-Euroopan tapaan läkähdyttävän kuuma ja tuota yli 30 asteen lämpöä kesti useita viikkoja. Taisipa olla ihan koko heinäkuun ja pitkälle elokuuta. Otollisten olosuhteiden ja toki meidän rakkaudella tekemän työn johdosta saimme sadonkorjuun jälkeen kuulla viinimestarilta rypäleidemme laadun olevan erinomainen. Voi sitä iloa, onnea ja ylpeyttä… vai oliko se sittenkin aloittelijan tuuria.

Sadonkorjuun jälkeen rypäleet toimitetaan lähellä Mandachin kylää sijaitsevalla pienelle viininvalmistajalle. Heillä on vuosien kokemus, ammattitaito ja intohimo viineihin. He vastaavat koko prosessista aina valmistuksesta pullotukseen. Meidän tehtävänämme on siis hoitaa rypäleet ja noutaa pullot.

Nyt meillä onkin seuraavan sadonkorjuun lisäksi projektina miettiä, miten saamme viinit tuhottua ennen seuraavaa satsia. Pullo päivässä periaatteella juominen ei tule kysymykseen. Täällä Sveitsissä onneksi yksityishenkilön myös mahdollista myydä pieniä määriä viiniä, joten ei muuta kuin kaupittelemaan. Nähtäväksi jää saammeko toimitettua erän viinejä myös Suomeen.

Erikoisen vuoden 2020 hommat aloitimme karkauspäivänä eli juuri ennen Koronan aiheuttamaa hullua aikaa. Seuraavan kerran kokoonnuimmekin tilalla vasta toukokuussa. Siinä retkessä olikin erityistä jälleennäkemisen riemua pitkän eristäytyneisyyden jälkeen.

Sadonkorjuun aika on pian edessä. Jälleen on jotain mitä odottaa, sillä tätä ”special edition” satoa nestemäisessä muodossa saamme odottaa aina vuoden 2021 syksyyn saakka.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Pirjo tiistai, 8 syyskuun, 2020 at 15:51

  Mielenkiintoinen viljelykokemus, josta on hyvää vauhtia muodostumassa laajempikin yritys.
  Käsittääkseni tämän kesän korjuu on teillä edessä, toivottavasti koronaviinisatokin on hyvä, tai jopa erinomainen.
  Kaikkea hyvää syksyynne siellä ja terveiset koko perheelle.
  Pirjo

 • Reply Katja keskiviikko, 13 tammikuun, 2021 at 08:29

  Hei Maija, löysin mielenkiintoisen blogisi, joka on itselle nyt hyvinkin ajankohtainen. Jos sinulla on aikaa ja mahdollisuuksia niin haluaisin vaihtaa ajatuksia Sveitsiin muutosta ja sinne lapsiperheenä sopeutumisesta. Sähköpostiosoitteeni näkyy varmaankin sinulle, kun tässä kommentoin.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.