Suomen suurin matkablogiyhteisö

Maatilat ympärillämme

Huomaan usein miettiväni, että kyllä tämä Sveitsi on ihmeellinen maa. Monet asiat ovat hyvin erilailla, kuin Suomessa, vaikka välimatka on suhteellisen lyhyt. Moni asia on Suomessa paremmin, kuten vaikkapa tasa-arvo, sen eri muodoissa. Sveitsissä sen sijaan ihastuttaa monikin asia, kuten sekoitus uutta ja vanhaa. Vanhoja rakennuksia on säilytettu paljon ja myös perinteitä vaalitaan suurella arvostuksella. Maa on tunnettu vauraudestaan ja pankeistaan, mutta toisaalta maata kuvastaa hyvin sen uskomaton luonto ja lukuisat maatilat.

Me asumme reilut 20 kilometriä Zürichistä pienehkössä kylässä nimeltään Pfäffikon, asukkaita kylässä on vajaat 8000, mutta kylä on osa isompaa ”kuntayhtymää” Freienbachia, jossa asukkaita on noin 17 000. Zurich-järveä ympäröi toinen toistaan idyllisempiä kyliä, tämä meidän kylämme ei ole kauneimmasta päästä, mutta täällä saa yhdellä silmäyksellä hyvän läpileikkauksen, mitä Sveitsi todella on.

Istun keittiön pöydän ääressä ja kun kohotan katseeni, näen kerrostaloja ja paljon vihreää. Näen myös maatilan ja lehmiä käyskentelemässä vehreällä laitumella, hieman korkeammalla rinteessä on toinen maatila lampaineen. Katsoessani toisesta ikkunasta näen moderneja liikerakennuksia ja useita pankkeja. Kylässämme on paljon työpaikkoja ja arkisin meininki onkin huomattavan vilkasta töissä käyvien takia, mutta viikonloppuisin on hiljaista kuin siellä kuuluisalla huopatossutehtaalla.

Maisema ikkunastamme kohti Etzel-vuorta.

 

Maisema kohti kylän keskustaa.

Sveitsi on minun kokemuksella sekoitus luksusta, luontoa ja maataloutta. Maa on yksi maailman kilpailukykyisimmistä valtioista. Äkkiseltään arvioisin maatalouden olevan yksi maan tärkeimmistä elinkeinoista, mutta näin ei ole. Vain 5 % väestöstä saa elantonsa maataloudesta. Sveitsi on maantieellisesti melko pieni, joten ehkä siksi tuntuu, että maatiloja on paljon. Asutus on myös hyvin tiivistä, asuinalueet ovat rakentuneet maatilojen ympärille.

Etäkoululainen maatilavisiitillä

Maatilojen pikku myymälät ovat jotakin aivan todella ihastuttavaa. Monet niistä ovat auki päivittäin, mutta myymälässä ei välttämättä ole myyjää lainkaan. Osa maatilojen putiikeista on auki vain muutamana päivänä viikossa tai myymälän virkaa hoitaa jopa automaatti, josta voi ajasta riippumatta noutaa lihaa, juustoja tai jopa fondue-ainekset. Kotiinkuljetukset ovat myös arkipäivää maatiloilla, etenkin nyt karanteenin aikaan.

Ihastuttava maatilamyymälä kutsuu sisään.

 

Meidän lähin maatila on nimeltään Lützelhof , joka on avoinna päivittäin ja toiminta on hyvin aktiivista. Maatilaa ympäröi kerrostalot ja tilan läpi kulkee suosittu vaellusreitti. Monesti ohi kulkiessa päätän, että alan enemmän käyttää maatilan tuotteita, mutta sitten taas unohdan asian.

Tilalla on lehmiä, kanoja, vuohia ja lampaita. Pihassa on myös peltoalue, josta voi käydä maksua vastaan keräämässä kauden kukkia. Lützelhofissa voi myös järjestää juhlia ja jopa yöpyä tallissa heinien päällä. Mielestäni tilan ehdoton tähti on tuo ihana maatilamyymälä, jossa on yllättävän hyvä valikoima erilaisia tuotteita sekä heidän omalta tilaltaan, että muilta lähialueen pieniltä tiloilta. Myymälä toimii hyvin myös tänä karanteeniaikana, sillä myymälään ei usein synny ruuhkia ja myyjääkään ei tarvita. Maksu toimii joko käteisellä lippaaseen tai kännyllä Twint-sovelluksella, jota itsekin olen siellä testannut. Niin kätevää ja jopa vaihtorahaa oli tarjolla käteisellä maksavalle, kuten kuvasta näkyy.

Minulla ei ole faktaa siitä kuinka monella maatilalla täällä on myymälätoimintaa, mutta äkkiseltään sanoisin, että monella. Se on upea juttu, miten mukavaa onkaan lähialueen asukkaiden poiketa ostoksille tai lasten kanssa eläimiä katsomaan. Maatiloja myymälöineen on myös paljon vaellusreittien varrella, joten ehdottomasti suosittelen poikkeamaan ja ostamaan paikallisia herkkuja jos ohitat reissullasi tälläisen ihanuuden. Suomessa en muista juuri törmänneeni myymälöihin maatiloilla, vain muutamaa lihatilaa lukuunottamatta. Pientilojen tuotteita voi kuitenkin päästä nauttimaan erilaisten lähiruokarenkaiden kautta, joiden toiminta on onneksi suosittua.

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Kari ja Seija lauantai, 18 huhtikuun, 2020 at 10:40

  Mukava juttu näin koronan keskellä. Vahinko, että kuvaamasi nähtävyydet jää tänä vuonna näkemättä. Mukavaa kevään jatkoa sinne Sveitsiin. T. Kari ja Seija

  • Reply maijaliini maanantai, 20 huhtikuun, 2020 at 20:04

   Kiitos! Toivottavasti pääsette pian suunnittelemaan uutta reissua. Aurinkoista kevättä!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.