Suomen suurin matkablogiyhteisö

Fasnacht-karnevaali

Meidän kylällä Pfäffikonissa vietettiin viikonloppuna Fasnachtia. Fasnacht on Sveitsiläisille hurjan iso tapahtuma. He näyttävät olevan mestareita perinteiden ylläpidossa ja ottavat asian tosissaan. Ei yhtään sinne päin vaan kaikki ovat täysillä mukana. Illalla seitsemältä alkanut kulkue kesti kolmisen tuntia. Koko tuon ajan saimme ihmetellä kulkueeseen osallistuneiden ihmisten pukeutumista ja panostusta. Kulkueessa on erilaisia kulkupelejä ja rakennelmia, joissa juhlaväki liikkuu. Suurin osa väestä liikkuu kuitenkin jalkaisin ja ottaa kontaktia yleisöön. Kulkueen karnevaaliväki on jakautunut erilaisiin ryhmiin ja esiintyvät eri teemoilla. Ryhmät edustavat ilmeisesti eri kyliä, seuroja, bändejä tai kaveriporukoita.  Fasnacht on meidän näkökulmasta jopa hieman pelottava. Naamiot ovat jotain aivan muuta mihin olemme tottuneet, toinen toistaan hirvittävämpiä ja oudompia. Naamiot myös näyttävät siltä, että niitä ei ole tilattu netistä vaan ehkäpä itse rakennettu tai sitten jossain on jokin spesiaali myymälä. Naamioituneet kulkijat pelottelevat yleisöä ja ottavat välillä jopa hieman liian kovin ottein yleisöä mukaan menoonsa.

Karnevaaliasuihin on panostettu. Kuva lainattu netistä.

 

Kulkueessa oli mukana myös useampi orkesteri. Valitettavasti kuvani ovat huonoja eivätkä tee oikeutta asuille ja naamioille.

Lauantai-illan ratoksi yritin etsiä tietoa Fasnachtin historiasta ja karnevaaleista yleensä. Tietoahan löytyy paljon ja hyvinkin erilaisia lähteitä. Jos yhtään sisäistin tekstiä oikein karnevaaleilla on satojen ellei tuhansien vuosien perinne ja vaikka ei heti uskoisi karnevaalit ovat osa uskonnollista perinnettä. Euroopassa karnevaaliaika alkaa yleisesti loppiaisesta ja loppuu Tuhkakeskiviikkoon, joka aloittaa pääsiäistä edeltävän paastonajan. Toki variaatioita on useita ja katolisella ja kristillisellä kirkolla on eronsa. Myös karvevaali-sanan alkuperällä on useita tulkintoja; erään tulkinnan mukaan sana tulee keskiaikasesta latinan termistä carnem levare, joka tarkoittaa lihan pois ottamista tai carnem vale, hyvästi liha. Tiivistettynä: karnevaaliaikaan elämästä otetaan kaikki irti.

Kulkueessa kulki myös tulivuori.

Monessa maassa karnevaalit ovat vuosien saatossa hiipuneet. Maailman suurin karnevaali on Rion sambakarnevaali ja meillä Suomessahan karnevaalin kuittaa laskiainen, silloin irroitellaan pulkkamäessa laskiaispulla kyytipoikana, siis jos lunta on. Sveitsissä Fasnacht-karnevaali on säilyttänyt voimansa ja sitä juhlitaan isosti ympäri maan. Isoimmat ja kuuluisimmat juhlat vietetään Baselissa, siellä kulkueessa on pitkälti toistakymmentätuhatta osallistujaa. Baselin karnevaali kestää tasan 72 tuntia. Juhla tunnetaan myös termillä vuoden kolme parasta päivää. Karnevaaliin kuuluu riehakas ilonpito juomineen ja ruokineen. Se on aika, joilloin ihmisillä on lupa sekoilla luvan kanssa.

Useassa kulkuneuvossa oli mukana kylpyamme, jossa oli confetti silppua. Yleisön joukosta raahattiin kylpyyn lähinnä nuoria naisia.

Saamieni tieojen mukaan Fasnacht- tai karnevaaliperinteet vaihtelevat hyvin paljon maan ja jopa kaupungin mukaan. Pfäffikonin nykyisen Fasnachtin historia juontaa juurensa vuoteen 1929 ja vanhaan mummoon, jonka merkitys ei valitettavasti aukene minulle.  Todella monella onkin Pfäffikonin kulkueessa vanhan mummon asu naamioineen kaikkineen. Nämäkin ovat karmivia, kaikkea muuta kuin suloinen mummeli. Myös luudat ovat isossa roolissa, sillä vanhan uskomuksen mukaan lauantana tulee siivota, muuten talossa ei ole rauhaa koko viikolla. Kulkueen väki jakaa yleisölle karkkeja, juomia ja muita herkkuja. Karkit ovat erityisesti lapsille ja aikuisille jaetaan lämmintä alkoholilla terästettyä makeaa juomaa punchia. Fasnacht on alkuillasta koko perheen juhla ja myös kulkueessa lapset ovat sulassa sovussa hirviöiden kanssa, mutta illan kääntyessä yöksi aikuiset jatkavat villiä juhlintaa isoissa teltoissa kylän keskustassa. Musiikki soi, laulu raikaa ja viini virtaa.

Lämmin punch maistui juhlaväelle.

Mummoja oli liikkeellä tänä iltana.

Pfäffikonin oma Fasnacht hahmo, jonka tarina on vielä arvoitus minulle.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Make maanantai, helmikuu 10, 2020 at 23:15

  Laskiainen on paastoon laskeutuminen, eli silloin jää liha pois ruokavaliosta ja palaa vasta pääsiäisen juhlaan. Saksankielisissä maissa myös leikellään kravatteja, kun Weiberfastnacht. Kannattaa varoittaa miestä ettei laita parasta skrakaa kaulaan silloin.

  • Reply maijaliini maanantai, helmikuu 17, 2020 at 21:29

   Hyvä vinkki ja kiitos kommentista. Hauska ja iso juhla tuntuu olevan tämä Fasnacht.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.