Syyslomafiiliksiä

Lokakuu toi tulleessaan myös tänne Sveitsiin syksyisen tunnelman ja kuluneet viikot onkin mennyt enemmän ja vähemmän sateen ja tuulen tuivertaessa. Loppuviikosta saimme yllättäen kuitenkin mukavan lämmintä ilmaa nautittavaksi, jopa kesäisiä mittarin lukemia.  Samaa muistelimme olleen vuosi takaperin, jolloin vietimme ensimmäistä syyslomaamme täällä. Saimme Suomivieraita ja kelit olivat mainiot. Tänä vuonna ilmat ovat olleet vaihtelevammat, mutta syyskuun puolivälin jälkeen saimme nauttia suorastaan kuumista päivistä ja ihanista iltojen uintiretkistä.

Kuvaushetkellä oli syyskuun loppu. Ilma oli vielä llallakin +24 ja vesi +20. Muita uimareita ei juuri näkynyt, mutta me nautimme.

Vielä vihertää, mutta syksyisiä värejä alkaa näkyä puiden lehdissä.

Lokakuun puoltaväliä kun vietellään on jälleen aika syysloman. Ja kyllä se taas tuli hyvään saumaan. Lapset alkoivat olemaan jo melko väsähtäneitä, joten pikku tauko ja lepo tekee hyvää kaikille. Lastemme toinen kouluvuosi alkoi huomattavasti leppoisemmissa merkeissä kuin ensimmäinen, mikä ei sinänsä yllätä. Kaikki kolme menivät iloisin mielin takaisin. Esikoisellamme Akselilla ja kuopuksella pysyi kouluarki melko ennallaan, mutta Aada tyttärellämme vaihtui koulu lower schoolista middle schooliin.

Hän aloitti kuudennen luokan, mutta koulussamme täällä se vastaa Suomen yläkoulua. Muutos lower ja middle schoolin välillä on melkoinen. Kun viime vuonna koulunkäynti oli jopa rentoa ja hauskaa, eikä läksyjäkään juuri tullut niin tänä vuonna Aada sai hypätä täysin eri maailmaan. Heillä on viikon mittaan kahdeksaa eri ainetta kaikkia kaksi tai kolme tuntia viikossa. Aineet ovat Math, Sosial Studies, Science, PE (liikunta), Germany, Technology, EAL (english additional language), Advisory (ns. oman luokan tapaaminen) sekä Aadalla lisäksi valinnaisena Math lab. Aineet ovat itsessään jo monelta osin monimutkaisempia ja syvemmälle meneviä kuin mihin aiemmin totuttu. Erityisesti kouluaineissa, kuten Sosial studies ja science. Viime viikoilla meillä onkin opiskeltu hyvinkin perusteellisesti mm. solun toimintaa ja alkuihmisiä. Mielenkiintoista, mutta haasteellista myös meille vanhemmille, kun kieli ja sanasto on outoa. Aadalla on vasta vuosi takana englanniksi opiskelua, joten töitä on tehtävänä paljon. Hän on kuitenkin jälleen yllättänyt meidät sisukkuudellaan ja omatoimisuudellaan. Hän pitää hyvin huolta tehtävistään ja ote koulunkäyntiin on vahva. Ensimmäiset palautteet opettajiltakin on jo saatu, oikein rohkaisevia ja kannaustavia sellaisia. Loman jälkeen on siis hyvä jatkaa tällä linjalla.

Myös pojat Akseli ja Ilmari ovat hyvällä mallilla koulun ja englannin kanssa. Akselilla on menossa viimeinen vuosi middle schoolissa, jonka jälkeen tapahtuu siirtyminen upper schooliin ysiluokalle. Akseli saa vielä tämän vuoden teho-opetusta englannin kanssa, kuten kaikki, joilla on sama tausta, mutta ysiluokalle mentäessä kielen tulisi olla B2 tasolla. Suomessa B2 tasolla ollaan yleensä lukion lopussa. Akseli ymmärtäminen ja puhuminen on hyvällä tasolla jo nyt, mutta kirjoittamisen kanssa, erityisesti syvemmän ja kuvailevamman tekstin kanssa on vielä harjoiteltavaa. Kaiken kaikkiaan hyvin hänkin pärjää ja niin omatoimisesti hoitaa hommat. Onneksi.

Sillä sitten on tämä meidän kuopus Ilmari. Hän käy nyt ensimmäistä luokkaa toiseen kertaan, sillä ensimmäinen vuosi täällä meni Suomessa väliin jääneen eskarin korvikkeena. Tämä mennyt vuosi oli ns. sisäänajoa. Ilmari oppi englannin kieltä ja sopeutui uuteen ympäristöön. Nyt toisen vuoden alkaessa hän on huomattavasti valmiimpi oppimaan ja toimimaan itsenäisemmin. Hän saa vielä paljon tukea niin englannin kuin yleensä puheen kanssa, sillä se on meillä ollut huolena jo Suomessakin. Sosiaalisesti hänellä on aina mennyt ja menee edelleenkin hyvin. Hänellä on mukavia kavereita vanhoja ja uusia, joiden kanssa hän pärjää hyvin niin kielellisesti kuin muutoinkin. Ilmari on koulussa oikein hyvissä käsissä ja sen suhteen olemme hyvillä mielin. Ja mikä tärkeintä poika on aina koulun jälkeen iloisella mielellä.

Koulupäivän jälkeen ehtii vielä piipahtaa puistossa.

Syyslomaa vietämme pääosin kotiympyröissä, mutta loman alkuun teemme muutaman päivän reissun Saksaan. Tällä kertaa matkamme keskittyy vahvasti lasten ilonpitoon, mutta luulempa, että meillä vanhemmillakin on siinä ohessa oikein mukavaa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Kaarina sunnuntai, lokakuu 13, 2019 at 08:39

  Maija, ihailen Sinun tapaasi kertoa mutkattomasti ja avoimesti arjestanne ! Blogisi on niin elämän makuista ja aitoa, että se vie ajatukset mennessään luoksenne! Kiitos kun jaksat kertoa kuulumisianne !
  Parhaat terveiset koko perheelle !

  • Reply maijaliini sunnuntai, lokakuu 13, 2019 at 18:58

   Kiitos Kaarina, ihana kuulla 😍 Terveisiä sinne myös, ihanaa syksyä.

 • Reply Pirjo sunnuntai, lokakuu 13, 2019 at 12:03

  Hyvää syyslomaa teille kaikille, niin lapsille, kuin teille vanhemmillekin, rentoutukaa ja nauttikaa toistenne läsnäolosta!

  • Reply maijaliini sunnuntai, lokakuu 13, 2019 at 18:59

   Kiitos Pirjo näin teemme 💓

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.