Takapihan hiking

Eloa Sveitsissä on takana kymmenen kuukautta. Tuona aikana olemme ehtineet koluta jo monta upeaa unohtumatonta kohdetta. Kuten todettua, onneksi tämä maa on pullollaan mahdollisuuksia, joten tuleville vuosille riittää varmasti seikkailuja koettavaksi. Moneen paikkaan olemme palanneet jo yhä uudelleen ja uudelleen. Myös vieraamme Suomesta ovat päässet näihin suosikkeihin. Yhdeksi omaksi lemppariksi on noussut kotimme aivan välittömässä läheisyydessä kohoava Etzel. Kutsummekin tätä takapihan hikinginksi, koska tämän retken voisi aloittaa kotiovelta.

Tämä maisema on kuin sadusta.

Etzelin huippu on hieman yli tuhannen metrin korkeudessa eli ei mikään korkea Sveitsin mittakaavassa, mutta sepä ei tässä kohtaa haittaa, sillä näkymät on upeat. Lähelle huippua pääsee autolla ja me olemmekin kaikki kerrat ajaneet niin ylös kuin pääsee. Kotoamme ylös parkkipaikalle ajaa noin 10 minuuttia. Nopeimmiten autolta on huipuilla noin kahdessakymmenessä minuutissa tai toki se riippuu kunnosta. Huipulle pääsee kävelemään useampaa eri reittiä. Monet vaeltavat sinne aivan alhaalta saakka eli Pfäffikonin juna-asemalta. Reppuselkäisiä reippailijoita näemme ikkunasta usein viikonloppuisin. Tuo nousu kestää pakosti useamman tunnin. Tämä retkikohde on siis todellakin lähellä ja siksi se onkin kiva. Voimme ihailla kotikulmia yläilmoista.

Auton olemme jättäneet tämän Etzelin katveessa olevan ravintolan läheisyyten.

Olemme aloittaneet Etzelin valloituksen aina tiukalla nousulla, joka laittaa puuskuttamaan kovakuntoisemmankin kaverin. Nousu on jyrkkä, mutta ei liian pitkä. Palkintona huipulla odottaa maisemien lisäksi ravintola. Gasthausseja ja ravintoloita löytyy joka puolelta Sveitsiä mitä uskomattomimmista paikoista. Etzelin huipulla on Gasthaus-ravintola Etzel-kulm. Kauniilla ilmalla terassi on täynnä ulkoilijoita nauttimassa ruokaa ja juomaa. Myös omat eväät on hyvä vaihtoehto, mutta ne täytyy nauttia sivummalla. Lapsille huipuilta löytyy paljon mukavaa tekemistä, joten aika kuluu mukavasti aikuisten ottaessa lepoa.

Polku ylös pistää puuskuttamaan.

Olemme käyneet Etzelillä myös marraskuisena pilvisenä päivänä, jolloin huipulla paistoi aurinko.

Huipulta aukenee huikea maisema Zurich-järvelle.

Aikansa kun on maisemia ihaillut ja voimia kerännyt matka jatkuu. Me olemme kiertäneet lähtöpaikkaamme aina mukavan leppoisan metsälenkin. Lähes koko matka takaisin on alamäkeä, joten paluu sujuu nopeasti. Alkuun lenkki kulkee upeassa vanhassa metsässä, mutta pian kuljetaan rinteen reunaa pitkin polkua upeita maisemia ihaillen. Alueella on paljon maatiloja, jotka tekevät maisemasta idyllisen. Sveitsissä on vielä moninpaikoin tapana, että lehmillä pidetään kelloja kaulassa, joten kilkatus on korvia huumaava.

Vihreää silmän kantamattomiin.

 

Mikäs sen parempaa kuin reippailu luonnossa perheen kanssa.

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Seppo T lauantai, kesäkuu 8, 2019 at 14:00

  HEI!

  Nyt kun olette siellä päin, voin todella lämpimästi suositella Wengenin seutua tässä heti kesän alussa ennen vilkkaampaa turistiaikaa. Maisemat ovat mielettömiä vihreine alppikylineen ja lumihuippuisine vuorineen. Kannattaa käydä samalla reissulla ainakin Wengenissä, Mürrenissä ja Grindelwaldissa ja niissäkin mennä kabiineilla hieman ylemmäs. Siellä on muutama Bond-leffoistakin tuttu kohde. Ja esim. Thrill Walk niille, joilla ei ole korkeanpaikankammoa. Wengenissä on mukava majoittua huikeisiin maisemiin johonkin kylän hotelleista. Wengeniin ja Mürreniin mennessä auto kannattaa jättää Lautenbrunnerin parkkitaloon, ellei sitten tee koko reissua junalla, mikä ei tietenkään ole huono vaihtoehto. Lautenbrunner on muuten maailman putouspääkaupunki kymmenine putouksineen, siellä on putouksia jopa vuoren sisässä. Itse en malta odottaa, kun reilun viikon päästä pääsen niihin maisemiin jo 4. kerran elämässäni.

  • Reply maijaliini sunnuntai, kesäkuu 9, 2019 at 19:00

   Hei, Paljon kiitoksia tästä vinkistä! Otan ehdottomasti tutkintaan tämän paikan. Täällä on tosiaan hirvittävästi upeita kohteita, mutta useimman tulee eteen ihan näin muiden kertomusten perusteella. Mukavaa reissua sinulle.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.