Autoreissu Pohjois-Italiaan, osa 1

Talvilomasta ehti kulua vain seitsemän viikkoa kun taas olimme lomafiiliksissä. Ensimmäistä kertaa elämässä pääsimme lasten kanssa viettämään ihka oikeaa Spring breakkia eli kevät lomaa.   Kevätloma on selkeästi monelle täällä reissuloma. Lasten koulukavereista suurin osa suuntasi lomailemaan Sveitsin rajojen ulkopuolelle, toinen toistaan upeammille lomille. Meidän kohteeksi valikoitui helposti tavoitettavissa oleva eteläinen naapuri Italia.

Sain jälleen valtuudet hoitaa reissun suunnittelun varauksineen ja kohdevalintoineen. Matkojen sunnittelu onkin mielestäni jo puolet reissusta. Sattuneesta syystä kun minulla on aikaa keskimääräistä enemmän on ihan mukavaa puuhaa vertailla hotelleja, tutkia kohteen ympäristöä ja etsiä sopivia ravintoloita. Täällä asustavilta saimme toki hyviä vinkkejä, mutta iso apu on kyllä googlen karttapalvelusta, jonka avulla voi suunnitella hyvinkin tarkkaan reissun eri käänteet.

Maisemat matkalla kohti etelää olivat upeita.

Reissuun olisi mukava lähteä rennolla fiiliksellä ja ilman tarkkaa suunnitelmaa, mutta lasten kanssa olemme todenneet, että hyvin suunniteltu reissu on kaikkien parhaaksi. Tosin vielä tälläkään reissulla en venynyt parhaimpaani, mutta suuremmilta katastrofeilta vältyttiin.

Meidän reissun ensimmäinen stoppi oli vielä Sveitsin puolella sijaiseva Locarno. Tosin ehdimme ihastelemaan tätä Sveitsin eteläosaa vain reilun lounastauon aikaa , mutta sen verran kuitenkin, että uudelleen on mentävä. Locarnossa oli aivan eri meininki kuin Zurichin seudulla, niin luonnon kuin arkkitehtuurinkin puolesta. Locarnosta matkamme jatkui upeaa Lago Maggioren rantaa kohti määränpäätämme Stresaa. Maggiore järvi on Italian toiseksi suurin järvi, vaikka osa siitä on Sveitsin puolella. Se on muuten myös hurjan syvä, syvin kohta lähes 400 metriä.

Locarnon rantakadulta avautuu upeat maisemat.

Stresa valikoitui matkakohteeksemme oikeastaan ihan sattumalta. Se jäi mieleeni, kun ystäväni kerran ohi mennen mainitse, että se on ihana paikka. Reittiä suunnitellessa se on hyvällä kohtaa matkantekoa ajatellen. Meiltä kotoa Stresaan ajaa noin kolme tuntia,  se alkaa olla maksimi meidän takapenkin kolmikolle, joista kaksi on aikuisen kokoisia ja yhdellä istuinkoroke. Tunnelma on tiivis, kuten aina takapenkillä.

Saavuimme Stresaan suunnitelmien mukaan iltapäivällä ja tapasimme nopeasti vuokraamamme asunnon emännän. Hotellien hinnat Stresassa on melko korkeat ja huoneisto on kokoonpanollemme kätevä. Huoneisto Appartamento Azalea oli, kuten Booking-sivusto lupasi, ihan kelvollinen, siisti ja tilava. Vietimme Stresassa vain vuorokauden, joten tärkeintä asunnossa oli sijainti. Asunnolta käveli vain viisi-kymmenen minuuttia rantakadulle ja pieneen vanhaan kaupunkiin.

Säätila Stresassa oli oikein mukava aurinko paistoi ja lämmintä riitti, lähdimmekin heti fiilistelemään tunnelmaa rannan terasseille. Lapsetkin viihtyvät jäätelön ja juoman parissa hetken ja aina löytyy jotakin kivaa tutkittavaa sekä leikkipuistoja.

Stresan rantakatu on kaunis, mutta varattu pääosin hotelleille.

Rantakadulla oli upeiden hotellien rivistö.

Illan tullessa nälkä ajoi porukan etsimään ravintolaa. Italialaisittain tarjontaa tässäkin kaupungissa oli mukavasti. Suuntasimme vanhaan kaupunkiin, joka oli pieni, mutta tunnelmallinen.

Vanhan kaupungin kujat on tunnelmallisia ja tarjonta suunnattu turisteille.

Päivä oli vielä sen verran lämmin, että päätimme illastaa ulkosalla. Italiassa ravintoiloiden taso taitaa olla pääosin hyvä, joten virhevalintoja ei tarvitse liiemmin pelätä. Tarjolla on mahtavia Italian erikoisuuksia ja toki pizzoja, risottoja, pastoja sekä Polentaa. Illalllisen jälkeen iltakin alkoi viiletä, joten suunnistimme kaupan kautta asunnollemme keräämään voimia seuraavaan päivään.

Toinen päivä Stresassa oli ehdottomasti tarpeen, sillä Stresasta ei voi poistua käymättä sen edustalla sijaisevilla saarilla. Aamulla teimme ensin reippaan aamulenkin, pakkasimme kamat autoon ja suunnistimme rantaan aamupalalle. Meidät kuitenkin bongattiin heti parkkipaikalta ja innokkaat Italiaanot tarjosivat meille laivakyytiä saarille. Kovasti vakuuttivat heidän venekyytinsä olevan virallinen palveluntarjoa, tiedä häntä, mutta hinta oli mielestämme ihan ok, 50 euroa viideltä menopaluu kahdelle eri saarelle.

Ehdimme nopeasti nauttia aamiasen kun olikin jo aika hypätä veneeseen.

Venematka saarille oli kokemus itsessään, maisemat ihastuttavat.

Suuntamme oli Isola Pescatori, vanha idyllinen kalastajakylä, joka oli ahdettu pienelle saarelle. Saari oli niin pieni, että sen käveli alle tunnissa helposti ympäri, ehkä jopa puolessa tunnissa. Ehdottomasti kuitenkin käymisen arvoinen. Saari on aikanaan ollut kalastajien asuttama tiivis yhteisö, nykyään enemmän turistien valtaama, mutta vakituisia asukkaitakin saarella asuu. Saarella oli paljon ihastuttavia ravintoloita ja vanhoja rakennuksia, puhumattakaan maisemista.

Kalastajasaarelta vene vei meidän viereiselle hieman isommalle saarelle Isola Bellalle, joka on ollut rikkaan suvun kesäparatiisi. Saarella oli valtava palatsi upeine puutarhoineen, jotka olivat edelleen täydessä loistossaan.

Saariretkellä vierähtäisi helposti koko päivä, mutta me tiivistimme lasten kanssa retken muutamaan tuntiin. Matkaa oli jatkettava, sillä uudet seikkailut odottivat. Seuraava kohtemme oli vain tunnin päässä Stresasta sijaiseva Milano, josta lisää myöhemmin.

Jos haluat olla mukana matkallamme päivittäin niin ota seurantaan sivustoni @maijaliini instagramissa. Olen kokenut storyn mukavimmaksi ja helpoimmaksi tavaksi jakaa elämäämme Svetisissä ja reissuilla.

Pojat tutkivat rannan aarteita.

Ravintoloita saarelta löytyi useita ihastuttvilla paikoilla. Vielä aamutuimaan ne ammottivat tyhjyyttään, mutta päivällä varmasti meno oli toinen.

Puutarha oli kaikiessa yltäkylläisyydessään upea.

Palatsi ja puutarha ovat alkujaan 1600-luvulta.

Palatsia on rakennettu todella antaumuksella.

Saaret Isola Bella ja Isola Pescatori upeasti kuvattuna ylhäältä käsin. Kuva: http://www.laketours.it/en/tours/pescatori-bella-en/

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Hirvonen perjantai, tammikuu 31, 2020 at 13:00

  Aivan ihanan näköistä! Me suunnitellaan myös automatkaa Italiaan. Tuo on just kiva kun näkemistä riittää joka kaupungissa. Säästyittekö täysin auton korjauksilta tai hinauksilta?

  • Reply maijaliini tiistai, helmikuu 4, 2020 at 15:20

   Eikö vaan! Pohjois-Italia on uskomattoman kaunista seutua. Meillä ei ollut auton kanssa mitään ongelmia, mutta onhan siellä tiet välillä hurjan kapeita. Reissujen suunnittelu on ihanaa puuhaa, toivottavasti pääsette toteuttamaan tämän matkan. Mukavaa talven jatkoa ja reissujen sunnittelua.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.