Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ensimmäinen joulu Sveitsissä

Joulu meni jo ja hyvää vauhtia ollaa uuden vuoden kimpussa, mutta joulunaika ja -taika oli ihanaa, joten palataan hetkeksi tuohon glüeweinin huuruiseen aikaan 🙂

Jouluun valmistautuminen ja koristautuminen aloittettiin täällä Sveitsissäkin hyvissä ajoin marraskuussa, tosin monessa kylässä jouluvalot sytettiin vasta reilusti joulukuun puolella. Ihailin läpi joulukuun sitä tarmoa, jolla lähiympäristössämme panostettiin jouluun. Joulukuusia kohosi useiden yritysen pihaan ja ikkunat saivat toinen toistaan kauniinpia asetelmia.

Iltakävelyllä oli ihana ihastella jouluisia näyteikkunoita.

Seimi on selkeästi tärkeässä asemassa joulukoristeiden viidakossa. Seimiä myytiin lähes joka kaupassa ja sen sai ostaa joko täysin valmiina tai sitten askarrella itse haluamakseen, eli talo ja tyypit (anteeksi) myytiin erikseen. Seimi on kaunis monella tapaa ja muistuttaa toki joulun perimmäisestä tarkoituksesta.

Erilaisia seimiasetelmia näkyi yritysten pihoissa, ikkunoissa, toki myös ihmisten kodeissa.

Suurin odotukseni joulun suhteen olivat joulumarkkinat, joita iloksemme oli lähettyvillä usempia. Ensimmäiset ja suurimmat Zurichissä aukesivat jo marraskuun viimeisellä viikolla ja kestivät aina jouluun saakka. Näillä markkinoilla oli sadoitain kojuja, jotka notkuivat käsitöitä, joulukoristeita sekä huumaavan herkkullisia tuoksuja. Zurichin joulumarkkinoilla on paljon muutakin nähtävää kuin kojut. Swarowskin ”timantein” koristeltu joulukuusi on varmasti markkinoiden kuvatuimpia kohteita.

Swarovskikuusi on komea näky ja ehkä kuvatuin kohde jouluisessa Zurichissä.

Joulutunnelman taattu kohottaja on laulava joulukuusi. Eri koulujen lapset laulavat isossa kuusirakennelmassa vuorotellen illasta toiseen. Mekin kävimme kuusen luona, kun lastemme koulun 3. luokkalaiset laulaa lurittelivat suloisesti.

Koko Zurich tuntui olevan joulukuun ajan juuston ja glüeweinin täyttämien tuoksujen joulumaa. Kaupunki pullisteli ihmisiä, jotka tulivat viettämään iltaa nauttien markkinoiden tarjonnasta. Erityisesti ruokatarjonta yllätti monipuolisuudellaan, aivan ihania herkkuja oli saatavilla jos jonkinlaista. Suosittelen siis lähtemään nälkäisenä liikenteeseen. Zurichin markkinoilla aikaa saa kulumaan useita tunteja jopa useita iltoja, sillä joulutoreja löytyy usemmasta paikkaa. Ensimmäinen heti päärautatieasemalta, lisäksi katujen varsilta sekä järven rannan tuntumasta ooppetalon edustalta.

Singing Chistmas Tree on takuu varma joulutunnelman tuoja.

Lähimmät joulumarkkinat kotoamme löytyi onneksi vain muutaman kilometrin päästä Rapperswilistä. Kävimme markkinoilla useampaan otteeseen, ihan vain fiilistelemässä. Ikäväksi kelit olivat usempaan otteeseen ikävät, sateista ja tuulista. Rapperswilin joulumarkkinat avautuivat joulukuun toisella viikolla ja laajenivat kolmannella viikolla. Markkinat jatkuivat jouluun saakka. Yksi suunnitelmani oli myös käydä joulumarkkinoilla ihastuttavassa Einsieldelnissä, joka on meiltä noin 20 minuutin päässä, mutta ne markkinat saavat odottaa ensi vuoteen. Kaikkeen ei vain ehdi.

Rapperswilin joulumarkkinoilla oli idyllinen vanhan kaupungin tunnelma.

Minulle ei vielä muodostunut tarkkaa kuvaa Sveitsiläisten joulun vietosta, erilaisia tapoja ja perinteitä on varmasti paljon, sillä kaikkihan täällä vaihtelee kantoneittain. Joulupukin sijaan täällä seikkailee kodeissa ja tarinoissa Samichlaus, joka vieraileekin jo 6.12. Hän tulee yleensä paikalle aasilla ja mukanaan hänellä on kaverina tuhmat lapset metsään vievä Schmuzli. Meidän lasten koulussa vieraili myös tämä kaksikko ja toivat lapsille ruhtinaalliset herkkupussit. Ruskeaan kaapuun verhoitunut Schmuzli oli ollut melko pelottava. Joululahjoja nämä ei kuitenkaan tuo vaan lahjat tuo jouluyönä jeesuslapsi, näin minulle on täällä kerrottu.

Samichlaus ja Schmuzli vierailulla kansaivälisessä koulussa.

Jouluun kuuluu erilaiset herkut ja näissä näkyy myös maan tavat ja perinteet. Joulun aikaan täälläkin kaupat täyttyivät erilaisista suolaisista ja makeista herkuista. Monella tapaa herkut ovat saman tyylisiä kuin Suomessakin, mutta omalla twistillä. Erilaisia kuivakakkuja myytiin paljon, se ehkä erikoisuutena. Racletet ja fonduet kuuluvat selkeästi joulunaikaan täällä, kuten lihat ja kalat. Perinteistä joulupöytää Sveitsistä ei taida löytääkään, paikalliset syövät kukin omalla tavallaan hieman juhlavammin kuin arkena.  Toki viinit ja oluet olivat täällä kovasti esillä ja alennuksessa jouluntienoilla.

Meidän oma joulunvietto poikkesi normaalista, vietimme aattoa ihan vain oman perheen kesken. Saimme loihdittua lähes kaikki perhinteiset suomalaiset jouluruoat pöytään ja hieman jotain paikallistakin. Joulupäivää vietimme iloisissa merkeissä täällä jo pidempään asuneen ystäväperheen kanssa. Lapsilla oli koulusta huima kolmen viikon joululoma, joten ehdimme rauhallisen joulunajan jälkeen vielä viikoksi visiitelle rakkaaseen Suomeen. Jouluihmisenä sanoisin, että meillä oli kerrassaan mainio joulu ja koko joulunaika ikimuistoinen.

Riisipiirakat valmistettiin tällä kertaa ihan itse.

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.