Suomen suurin matkablogiyhteisö

Visiitti viinitilalle

Onnea on mies, joka avaa suunsa siellä sun täällä ja yleensä oikeassa paikassa. Tämän ansiosta olemme päässeet kokemaan monenmoista. Tällä kertaa saimme kutsun viinirypäleiden sadonkorjuuseen. Kyseessä oli Markuksen työkaveri, joka omistaa harrastusmielessä pienen viinitilan. Sadonkorjuutalkoissa oli lisäksemme vain muutama muu apulainen ja isäntä itse. Tila on hyvin pieni, mutta juuri sopiva tutustumiseen. Lapsetkin viihtyivät mukana menossa ja auttoivat myös korjuussa.

Viinitila sijaisee Mandachissa, joka on pieni kylä Zürichin ja Baselin välissä.

Sveitsi on viinimaa, siinä missä muukin Eurooppa. Erona on, että vain alle kaksi prosenttia Sveitsissä tuotetusta viinistä päätyy vientiin. Sveitsiläiset haluavat siis nauttia viininsä itse, enkä ihmettele. Se on todella hyvää.

Olemme ehtineet ihailla viinitarhoja Sveitsissä ajellessamme, sillä viiniköynnöksiä kohoaa rinteillä vähän joka puolella. Myös omakotitalojen pihoissa, jos sattuu otollinen kohta. Viinitarhat ovat lähestulkoon aina todella kauniilla paikoilla, niin myös tämä meidän vierailun kohde. Päivä oli upea ja keli oli kohdallaan. Saimme nauttia auringon paisteesta köynnösten ja päärynäpuiden katveessa. Välillä nautimme lasit kylmää valkoviiniä, fiilis oli upea.

Kylmä valkoviini sadonkorjuun lomassa maistui erityisen hyvälle.

Viinirypäleiden korjuu on fyysistä hommaa, rinne oli todella jyrkkä ja pitkä. Ämpärin täyttyessä se käydään kumoamassa rinteen alla olevaan isoon astiaan ja eikun takaisin ylös. Ämpäri täytyy nopeasti ja sikäli rypäleiden pominta on mukavaa hommaa ja vielä kun rypäleet sijaisevat ergonomisesti sopivalla korkeudella. Meidän talkoopäivä ei koitunut liian raskaaksi. Viiniköynnös-rivejä oli kerättävä tällä kertaa vain kolme, joten nuo oli kerätty muutamassa tunnissa. Lopuksi kiipesimme vielä köynnösen puoliväliin, jossa oli taukopaikka. Pöytä päärynäpuiden alla. Isäntä kattoi lounaan pöytään hyvin rennosti ja rouheasti. Tarjolla oli leipää, juustoja, makkaroita ja lihoja. Sekä tietenkin juomaa. Tämä lounas ei ihan heti unohdu.

Ilmari kurkistaa viiniköynnösten välistä.

Sadonkorjuumme tulos oli  451 kg rypäleitä, joista valmistuu reilu 300 litraa Rieslingviiniä. Se on melko paljon näin pienellä ponnistuksella. Käsin kerätyt rypäleet takaavat laadukkaan viinin, mutta kerrompa kuitenkin, että viiniä juodessa tulee siemailtua samalla hämähäkki jos toinenkin.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.