Hotelli Cofresi Palm Beach & Spa Resort
Tällä kertaa matkanjärjestäjänämme oli Aurinkomatkat, jonka suoralla reilun 11 tunnin lomalennolla saavuimme Aeropuerto Gregorio Luperon -lentokentälle. Lento oli perillä yöllä, ja hotellilla odotti kaksi virkailijaa sisäänkirjautujia. Olimme jo aiemmin lukeneet muiden asikkaiden kirjoittamia hotellin arvosteluja, ja siellä oli mainittu, että sisäänkirjautuminen kesti pitkään ja näin oli myös meidän kohdalla.
Koska kyseessä on all inclusive -hotelli, olisi odottelun päälle ollut tarjolla vielä yöpalaa, mutta jätettiin tuo välistä. Nälkä täällä ei siis voisi tulla, kun ”pientä purtavaa” on tarjolla aina aamuyöhön klo 5:0asti ja aamupalatarjoilu alkaakin jo taas klo 7:00. Koko hotellialueelta oli kahden buffet-ravintolan lisäksi yhdeksän à la carte -ravintolaa ja 12 baaria.
Aikaerosta johtuen olimme pirtänä hereillä parin tunnin unien jälkeen ja lähdimme heti seitsemältä aamulla aamupalalle. Aampalatarjonnasta löytyi suht kivasti kaikki mitä kaivattiinkin, ihanat oman maun mukaan valmistetut omeletit, hyviä jogurtteja ja tuoreita hedelmiä. Kahvin kanssa tuli sorruttua kakkuihin ja pulliin. Seisovan pöydän houkutushan on se, että tekee mieli maistella vähän kaikkea.

Aamupalamunakas, tuoremehut ja ihanaa tuoretta ananasta.
Ála carte
Ála carte -ravintoloihin piti tehdä varaukset etukäteen. Hieman hankalaksi oli tuo varaussysteemi tehty, kun varaukset piti tehdä klo 9:00-11:00 välillä. No, ensimmäisen illan varauksen saimme tehtyä joskus iltapäivästä, kun emme tuota tienneet. Varauksista saatiin kuitti, joka annettiin ravintolaan saavuttaessa. Lappusessa luki ohjeistuksena, että miehillä pitäisi olla pitkät housut ja pukupaita.
Ensimmäisenä iltana ruokailimme Meksikolaisessa ravintolassa, ja ei kyllä todellakaan kovin moni ollut pukukoodia noudattanut. Eli siis ruokailemaan voi mennä missä vaan asussa. Oli sortseja, capreja, sandaaleja jne. Ruoka oli ihan ok, hyvää meksikoilaista, ei mitenkään supermahtavaa kuitenkaan. Ruuan kanssa nautimme punaviinit, ja totesin ensimmäisen siemauksen jälkeen, että olut olisi sittenkin ollut sopivampi vaihtoehto. En tiedä mitä ”paikallista viiniä” talon punaviini oli, mutta vähän tuli sellainen ”kotiviini” -maku mieleen. Olut sen sijaan oli hyvää. Ravintolasta olisi ollut mahdollista tilata myös parempaa, tuontiviiniä, mutta se ei olisi kuulunut all inclusive -hintaa, vaan olisi veloitettu erikseen.

Illallisella
Seuraavana iltana menimme italialaiseen ravintolaan. Ravintolan alkupala -salaattipöytä oli juuri minun makuun, ihania tuoreita kasviksia, ananasta, parmankinkkua, hyvää tonnikalasalaattia jne. Niinpä odotukset olivat korkeat ruuan suhteen ja kieltämättä oli pettymys, kun tilaamani Parmesan kana oli kuivahko kananfilee, päällä juustoa ja perusspagettia. Sanoinkin, että makuelämys oli vähän kuin itse olisin ruuan tehnyt – ja en siis ole mikään hyvä kokki :). Jälkiruoaksi otin Tiramisun, joka varmaankin samaa, mitä löytyy yhtenä vaihtoehtona buffetin runsaasta jälkiruokapöydästä, mutta hyväähän se oli.

Italialaisen ravintolan alkupalabuffetin antimia

Riku tilasi Italialaisessa ravintolassa Pizzan – oli ihan peruspizzaa ja itselläni Parmesan kanaa – parempaakin on syöty.
Buffet
Tutustuimme hotellilla suomalaismatkaajiin, Vilinaan ja Sirpaan. Ruokailurutiinimme muodostuikin kuin luonnostaan yhteisistä lounaista ja illallisista hotellin Buffet -ravintolassa. Henkilökunta oli mukavaa ja juttu kulki heidän kanssa niin espanjaksi kuin englanniksikin. Illallisella ravintolassa esiintyi duo, joka lauloi tuttuja joululauluja ja ikivihreitä kitaran säestyksellä.
Buffet oli meille kiva vaihtoehto, ja tarjonta vaihteli jonkin verran joka päivä. Tarjolla oli paikallisia erikoisuuksia, kuten banaanin paloja makeahkossa kastikkeessa, ja ei siis jälkiruokana, vaan lisukkeena, kuten meillä vaikkapa perunat. Peruunaakin oli jonakin päivänä, mutta uuniperunan tapaisena. Kanan, possun ja naudanliharuokien lisäksi päivittäin oli tarjolla myös pizzaa. Eli oli kyllä vaivatonta kerätä muutama lisäkilo vyötärölle.
Dominikaanisena teemailtana oli tarjolla myös Mama juanaa, joka on vaaleata rommia (tai jotakin muuta alkoholia) joka on sekoitettu kuivattujen oksien ja yrttien sekaan maustumaan. Tämä ”spesiaali-kasvis-seos” antaa juomalle oman makunsa. Makuasioista voi kiistellä, mutta omasta mielestäni oli kyllä aika pahaa. Tätä paikallista ”haketta” oli myynnissä myös monissa kojuissa ja putiikeissa lasipulloissa, johon voisi sitten itse lisätä alkoholin ja valmistaa näin oman Mama juana -juoman. Ei ostettu tällä kertaa.

Mama juana

Dominikaaninen teemailta
Paikallista kahvia on pakko kehua. Mikäli pitää vahvasta ”oikean kahvin” makuisesta kahvista, niin täältä sitä saa!
Meidän yhteiset ruokailuhetket Sirpan ja Viliinan kanssa usein venähtivät mukavasti rupatellen ja useita santsiannoksia noutaen niin, että muutamankin kerran huomasimme olevamme lähes viimeisiä ruokailijoita. Tarjoilijat jo keräsivät kattauksista muista pöydistä kun meillä oli vielä jutut kesken viinilasillisen ääressä.

Viliina noutamassa possua

Lautanen käteen ja herkkuja keräilemään

Jälkiruokapöydässä oli aina tarjolla makeita leivoksia, pullia ja jäätelöä muutaman kastikevaihtoehdon kera.
Spa
Hotellilla oli laadukas Spa osasto, josta voi ostaa erilaisia hierontoja. Maan tavan mukaan myös hierontojen hinnat piti tinkiä. Kävimme testaamassa rentouttavaa tunnin hierontaa. Alkuperäinen ”listahinta” oli 100 dollaria, mutta käytännössä maksoimme hieronnasta 60 dollaria / hlö. Hinta siis täysin suomen hinnoissa, mutta toki paikkakin oli täysin erilainen kuin rantahierontapaikat, joita olemme jokaisella Thaimaan reissulla käyttäneet. Hieronta oli hyvä, mutta varmaan saman kokemuksen saisi samalla hinnalla myös Suomesta.
Hotellin aktiviteetit
Kun luin ennen matkalle lähtöä esittelyn hotellin aktiviteettitarjonnasta, suunnittelin käyttäväni ainakin mahdollisuutta melontaan ja ehkä kuntosalilla käyntiin.
Toisin kuitenkin kävi. Runsaasta liikuntapainotteisesta tarjonnasta huolimatta jäi aktiivinen liikunta melko vähäiselle. Toki alueella oli paljon rappusia ja korkeuseroja, joten hyötyliikuntaa tuli kuin huomaamatta.
Liikuntaohjelmien lisäksi hotellilla oli show -iltoja, sekä erilaisia esiintyjiä ja muuta iltaohjelmaa, kuten karaoke maanantaisin.
Yökerho jäi meiltä kokonaan kokeilematta. Jätettiin diskoilut tällä kertaa nuoremmille. Samoin iltashowt, jotka oli järjestetty viereisessä Tropicana hotellissa, jäi meiltä väliin, vaikka olisivat olleet myös meidän hotellin asukkaille tarjolla, joko pienen kävelymatkan päässä, tai sitten ilmaisella shuttlella. Omankin hotellimme iltaohjelmien seuraaminen aika vähäiselle. Joinakin iltoina oltiin ohjelman aikana muualla syömässä tai sitten olimme vain sen verran väsyneitä päivän ohjelmasta, että mentiin ajoissa nukkumaan.

Hotellilla oli paljon altaita, joista valita itselleen mieluisin.

Rannalla pääsi pelaamaan lentopalloa. Me emme tällä kertaa peliin osallistuneet.

Tästä tuli viikon aikana meidän ”vakiopaikka”. Altaan reunoilla oli matalammat tasot, joihin voi siirtää aurinkotuolit.

Hotellialue oli melko suuri, ja alueella kuljettiin kävelyteitä pitkin.

Osa lukuisista altaista oli vain aikuisille ja lapsille löytyi omat altaansa
Puerto Platan kaupungilla
Aurinkomatkoilla oli tarjolla retkitarjonnassa kaupunkikierros, mutta päätimme mielummin mennä kaupungille omatoimisesti. Heti aidatun Lifestyle Holidays Vacation Resortin, hotellialueen, johon myös meidän hotelli kuului, ulkopuolella kulki isompi tie, josta pääsi hyppäämään paikalliseen julkiseen, eli Guaguaan. Guaguat ovat pakettiautoja, eikä niillä ei ole aikatauluja eikä pysäkkejä, vaan kyytiin hypätään jostakin vain reitin varrelta.
Koska hotellialue on iso, niin pakettiautot pysähtyivät automaattisesti usein hotellin porttien kohdalla. Hotellit työllistävät paljon paikallisia, jotka käyttävät julkisia työmatkoihinsa. Ja varsin halpa tuo matkustusmuoto olikin. Hinta hotellilta noin 8 kilometrin päässä olevalle keskustan alueelle maksoi 20 pesoa/hlö. Ensimmäisellä matkallamme annoimme reteästi kunnon tipit, ja maksettiin 100 pesoa (reilu 2 euroa) 🙂

Riku ”paikallis-bussissa”. Ilmastointi tarkoitti sitä, että ajetaan sivuovi auki.
Tiedustelimme myös taksien hintoja hotellilta, ja hyvin äkkiä selvisi, että oli matka minne tahansa, niin hotellin taksit olivat noin puolta kalliimat kuin kaupungilta otetut. (Hinnasta kannattaa neuvotella kaupungin taksien kanssa). Hotellilla oli sopimus tiettyjen taksien kanssa, ja muilla takseilla ei asiaa hotellialueelle ollut. Mutta ylivoimaisesti edullisinta matkustaminen oli ”julkisilla”, eli pakettiautolla tai busseilla.
Välittömästi, kun hyppäsimme pois pakettiauton kyydistä keskustassa, säntäsi paikallinen mies luoksemme ”auttamaan” meitä kadun ylityksessä. Todella ärsyttävää, ajattelin siinä vaiheessa. Mies selitti, että on kaupungin palveluksessa ja auttaa ilmaiseksi turisteja… joopa joo. Suunnittelmissamme oli mennä ensimmäiseksi San Felipen linnoitukselle, mutta päätimme sittenkin muuttaa suunnitelmaa, kun paikallinen ”opas” kysyi, haluaisimmeko käydä paikallisilla markkinoilla, jotka ovat kaksi kertaa viikossa Puerto Platassa, ja juuri tänään oli markkinapäivä. Totta kai, kiva nähdä paikallista markkinatouhua. Päätimme, että annetaan nyt sitten ”oppaan” neuvoa meille tie markkinoille.
Matkalla markkinapaikalle tutustuimme paremmin ”oppaaseemme”, joka esitteli itsensä Felixiksi, ja näytti vielä henkkareitansakin luottamuksen herättämiseksi. Matka markkinoille olikin odottamaani pidempi, mutta sujui rattoisesta, kun Felix kertoi englannin ja espanjan sekaisella kielellä meille pajon maan tavoista ja kaupungista sekä kaupungin historiasta. Markkinoille saavuttuamme totesimme, että taidamme olla todellakin ainoat turistit kohteessa. Torilla oli kojuja toisensa perään ja myynnissä hedelmiä, juomia, kalkkunoita (eläviä häkeissään) ja kaikenlaisia tuoreita ruokatarvikkeita. Felix kertoi paikallisten käyvän hakemassa ruokatarvikkeensa täältä markkinoilta.
Puikkelehtiessamme sujuvasti kojujen välissä ja Felixin kertoessa joka kojulla myytävistä tuotteista tarinaa, josta puolet kylläkin meni ohi, aloin pitämään yhä enemmän meidän personal-oppaastamme.

Felix moikkaili luontevasti torikauppiaille ja kaikki olivat iloisia ja ystävällisiä.

Taistelukukot. Kukkotappelut ovat Felixin mukaan tosi yleisiä Dominikaanisessa tasavallassa. Julmaa.
San Felipen linnoitus
Seuraava kohteemme oli San Felipen linnoitus. Emme vaivautuneet kaivamaan karttaa esille, vaan Felix lupautui kävelemään kanssamme linnoitukselle. Felix oli liikuttavan huolehtivainen ja varoitti jokaisesta pienestäkin kuopasta kävelytiellä. Perillä Felix odotteli linnoituksen ulkopuolella, kun kiertelimme linnoituksella. Saimme portilta kuulokkeet, joissa oli valittavana espanjan tai englannin kielinen seloistus linnoituksen historiasta.

”Ota kuva minusta ja aasista, niin voin sitten pummia rahaa tästä kuvasta” … ärsyttäviä ”kauppiaita”

Hilpeä oppaamme Felix ja Riku, matkalla linnoitukselle.

Linnoitusta kierrellessä voi valita selostuksen englanniksi tai espanjaksi
Pico de Isabel de Torres
Linnoitukselta otimme taksin Pico de Isabel de Torres -vuorelle. Vuorelle mentiin 779 metrin korkeuteen köysiradalla, joka on otettu käyttöön 1975. Maisemat köysiradalta olivat tosi upeat, joskin ylhäälle päästyämme menimme pilveen. Ylhäällä meitä odotti Rio de Janeiron Jeesuspatsaan kopio, joka on alkuperäistä toki paljon pienempi.
Vuorella on myös kasvitieteellinen puutarha, ja meidän oppaamme Felix jaksoi tarinoida niin kasveista kuin historiastakin taukoamatta. Välillä tuoksuttelimme sitruunalle tuoksuvia lehtiä ja välillä pääsimme ihmettelemään kilpikonnia. Ylhäällä ilma oli viileämpää, joten jaksoimme hyvin kävellä mäkiä ylös ja alas.

Patsaalle saavuttuamme paikalle tuli heti paikallisia auttamaan turisteja poseeraamaan patsasvalokuvissa. Meilläkin näitä otettiin molemmista yksin ja välillä yhdessä… veikkaanpa, että aika monelta turistilta löytyy sama poseeraus omasta valokuva-albumista 🙂

Se hetki, kun köysiratavaunu sukeltaa pilveen

Köysirata-selfie

Kasvitieteellisen puutarhan kilpikonnat päivää paistattelemassa

Vehreä viidakko köysiradan alapuolella
Cabarete ranta
Päätimme lähteä suomalaisten kanssa yhdessä Cabareteen rannalle. Kuulemma ei ole kaukana, ehkä puolisen tuntia menee matkaan. Niinpä ahtauduimme paikalliseen julkisen liikenteen pakuun, ja lähdimme matkalle. Matka olikin yllättäen huomattavasti luultua pidempi, kilometrejä taisi olla noin 80 km, ja matkaan kului yllättävän paljon aikaa pakun pysähdellessä ja ottaessa lisää porukkaa kyytiin. Perillä päästiin kuitenkin.
Paluumatkan kuljimme suosiolla ilmastoidulla taksilla. Taksimatka maksoi 50 dollaria. Kuskimme ei puhunut lainkaan englantia, mutta hyvin ymmärsimme kuskin puheesta hänen kertoessaan, että edessämme mateleva autojono oli hautajaissaattue. Jos jonkin jäi kuskin espanjankielestä ymmärtämättä, niin ohittamamme auton avolavalla ollut arkku selvitti, että kyseessä tosiaan oli hautajaissaattue.

”Kuinka paljon mahtuu pieneen Hiaceen….” No, reilu 20 hlö sinne mahtui. Etupenkillä kuskin lisäksi kolme henkilöä, yksi vinosti kuskin sylissä. Meidän turistien syliin ei kukaan sentään kiivennyt matkalla Cabarete rannalle.

Kiva rantapäivä suomalaisessa seurassa

Cabarete ranta oli ehkä hieman pettymys. Sinänsä kyllä hieno ja pitkälle matalaa hiekkarantaa, mutta ei juuri kummoisempi, kun hotellin ranta. Hotellin yksityisellä rannalla ei kauppiaita ollut, täällä niitä sen sijaan oli. Oli korua ja hierontaa ja retkikauppiaita. Ostimme seuraavalle päivälle retken Paradise Islandille
Paradise Island ja mangrovemetsä
Viimeisenä lomapäivänä teimme retken Paradise Islandille. Matkalla ajelimme myös magrovemetsän reunassa. Retki oli tosi mukava ja onnistunut. Saari, joka oikeastaan ei ole edes varsinainen saari, vaan hiekasta muodostunut ”saari” koralliriutan päälle. Upea koralliriutta ympäröi saarta, ja oli mahtava paikka snorklailla. Pinnan alla oli paljon värejä ja kaloja.

Ihanaa! Venekyyti vilvoitti kivasti kuumassa paahteessa

Paradise Islandilla

Saapuessamme paikalle, oli saarella vielä melko ruuhkaista.

Lähtiessämme olimme viimeiset. Saarella on määräys, että kukin ryhmä saa viipyä maksimissaan 2,5 tuntia. Kaikilla saareen saapuvilla on omat rannekkeensa.

Meillä oli oma ”mökki”, Mökki nro 2, johon voi jättää kassit ja tavarat. Pyyhkeitä ei saanut hiekalle laittaa.

Uintialueet ja snorklailualueet olivat toisilla reunoilla saarta, veneille oli varattu yksi reuna.

Paradise Island retken paluu- ja lähtöranta.

Ennen snorklailulle lähtöä retki-isäntämme jakoi kaikille leipäpussit kalojen syöttämistä varten.

Mangrovemetsässä
5 Comments
Näyttääpä vallan ihanalta rentoutumislomalta! 🙂 Näytätte tosi iloisilta, ihanaa nähdä tällaisia iloisia ihmisiä reissussa. Puerto Plataan olisi ihanaa matkustaa joskus, toivottavasti pääsen pian reissuun 🙂
Kiitos 🙂
Oli kyllä kiva reissu ja oltaisiin viihdytty pidempääkin. Mm. vesiputoksilla olisi ollut kiva käydä vielä, mutta aika loppui kesken. Nyt vain uutta reissua suunnittelemaan! 🙂
Hei!
Kiitos ihanasta postauksesta!
Itsellä tulossa matka juuri samaan kohteeseen ja hotelliin 🙂
Oliko illat ja yöt minkälaisia lämpötilaltaan? Tarkeneeko ihan mekolla vai pitääkö varata pitkää hihaa ja lahjetta mukaan?
Kävittekö hotellin kuntoiluhuoneella? Oliko minkälainen?
Vältittekö jotain ruokia vai söittekö ihan kaikkea?
Onko kohteessa minkälaisia ostosmahdollisuuksia?
Kiitos paljon avustasi jo etukäteen 🙂
Hei Iita!
Kiitos kommentoinnista.
Hotelli oli kyllä tosi kiva, varsinkin suuri allas-alue. Joulukuun reissussamme pärjäsi hyvin illat ihan vain pelkällä mekolla, ei tarvinnut varata lämmintä mukaan. Vain yhtenä iltana tuli vilu, kun sade yllätti juuri kun olimme siirtymässä ruokapaikasta takaisin omalle hotellille 🙂 … ja ei tietenkään ollut sateenvarjoa mukana.
Kuntosalilla ei käyty ollenkaan. Ruokia söimme ihan kaikkea, emme vältelleet mitään, eikä kyllä mitään ongelmia ollut. Hintaan kuuluvat ala carte -ravintolat olivat kivaa vaihtelua buffet -ruokailulle, mutta ei mitään perus-ravintolaa kummoisempia mielestäni. Tuntui vähän, että lihat ja kanaruuat paistetaan ”varmuuden vuoksi” tosi kypsiksi, että vahingossakaan jäisi raa’aksi. 🙂
Hotellialueella ei ole kun sellaisia pieniä, kalliita ”hotelli-shoppeja”, joten shoppailemaan pitää lähteä vähän kauemmaksi. Me kävimme ainoastaan Puerto Platan kaupungissa, jossa on kyllä ostoskatu ja kauppoja, mutta varmaan parhaimmat ostosmahdollisuudet olisivat jossakin Santo Domingossa, jonne ei lähdetty, kun matkaa pääkaupunkiin oli niin paljon.
Vinkkinä vielä, jos lähdette Puerto Platanin keskustaan, niin edullisin ja vaivattomin tapa on hypätä heti hotellialueen ulkopuolelta ”bussiin”… eli siis sellaiseen rähjäiseen pakettiautoon :). Hiace -kuljetus Puerto Plataan oli muistaakseni 20 pesoa / hlö. (Eli 50 senttiä).
Ja siellä kaupungilla meille tuli suoraan ”ilmainen opas” tajoamaan palvelua, joten vinkkinä vielä, että ilmainen ei tarkoita kuitenkaan ilmaista :). Me kyllä olimme tosi tyytyväisiä meidän oppaaseemme, jolle maksoimme opas-palvelusta. Mutta mikäli ei opasta kaipaa, niin kannattaa heti alkuun kieltäytyä palvelusta.
Samoin jos otatte taksin, niin paljon halvemmalla pääsee, kun ottaa sen taksin hotellialueen ulkopuolelta.
Ja oikein mukavaa reissua vielä! 🙂