Risteilykeskus järjestää tänäkin kesänä useita tutustumiskäyntejä Helsingissä vieraileville kansainvälisille risteilijöille. Tarkoituksena oli jo viime kesänä käydä tutustumassa MSC Meravigliaan, mutta valitettavasti aluksen käynti peruuntui. Tänä vuonna tarjoutui tuplaten parempi mahdollisuus, kun vapunaattona kävin tutustumassa sekä MSC-varustamon Poesiaan että Meravigliaan.
mikä MSC cruises?
MSC ei etukäteen sanonut minulle oikeastaan kovinkaan paljon varustamona. Lähinnä tiesin että kyseessä on eurooppalainen varustamo ja assosiaatiot rajoittuivat kuuluisiin Swarowski-kristalliportaisiin, jotka löytyvät varustamon uudemmilta aluksilla. Mielikuvissa oli myös, että MSC’n alukset edustaisivat hieman värikkäämpää sisustustyyliä kuin Celebrityn Cruisesin alukset.
MSC Cruises on maailman suurin, yksityisomistuksessa oleva risteilyvarustamo jonka juuret juontavat Italiaan. Olet saattanut nähdä kirjainyhdistelmän konteissa, sillä varustamo on kasvanut nopeasti juuri rahtiliikenteessä, jossa se on maailman toiseksi suurin konttiliikenteen varustamo. Risteilybusineksessä MSC on toiminut 1960-luvulta asti, mutta varsinainen käänne tapahtui vasta vuonna 2003 kun aloitettiin mittava, uusien risteilyalusten rakennusohjelma: 2000-luvulla varustamo on ottanut käyttöön peräti 14 uutta alusta. Vuoteen 2024 asti tilauskannassa on tällä hetkellä vielä 9 uutta alusta, eli kasvutahti on nopea.
Koska kyseessä on eurooppalainen varustamo pääpaino on tähän saakka ollut Välimerellä. Karibialla varustamo on haastajan asemassa, mutta uuteen aluevaltaukseen panostetaan tällä hetkellä vahvasti. Miamin ollaan rakentamassa oma terminaali ja marraskuussa 2019 Bahamalla otetaan käyttöön ”oma saari” Ocean Cay, jonka kehittämisessä pyritään huomioimaan luonto mahdollisimman hyvin. Saari sijaitsee luonnonsuojelualueella ja perusajatuksena on, ettei saarelle rakenneta kaikkia palveluita ja esim. ruokailut järjestetään suurelta osin laivalla.
Tuplavierailu antoi hyvän mahdollisuuden verrata kahta hyvin erityyppistä alusta, jotka edustavat kahta eri laivaluokkaa ja sukupolvea.
MSC POESIA
MSC Poesia on Musica-luokan neljästä aluksesta kolmas, valmistunut vuonna 2008. Vaikka Poesia oli vierailun kahdesta aluksesta pienempi ei sekään missään nimessä pieni ole: pituutta tällä hohtavan valkoisella aluksella on 294 metriä, bruttotonneja 92.627 (yli kaksi kertaa Viking Linen Gabriellan koko) ja kansia 16. Matkustajia alukseen mahtuu enintään 3.223, joita palvelee 1.027 hengen miehistö.
Mistä sitten pidin eniten Poesialla? Ei tähän varmaankaan ole mitään täsmällistä vastausta, mutta kotona käydessäni kuvia läpi seuraavat nousivat omiksi suosikkipaikoiksi laivalla. Kirkkaita värejä oli aluksella käytetty sisustuksessa melko runsaasti, mutta tämä ei kuitenkaan häirinnyt minua vaan päällimmäisenä aluksesta jäi tyylikäs vaikutelma.
Teatro Carlo Felice

Zebra -lounge

Allasalue – Cayo Levantado Pool

Le Rendez-Vous Bar

S32 Disco

Kenelle suosittelisin MSC Poesiaa?
- Niille, jotka eivät halua risteillä isolla laivalla vaan nauttia keskikokoisesta, kodikkaan oloisesta laivasta
- Niille, joille risteilylaivojen uusimmat trendit eivät ole tärkeimpiä
- Nille, joita hieman värikkäämpikään sisustustyyli ei häiritse
- Niille, joille risteilyreitti on ykkösprioriteetti; keväällä 2021 MSC Poesia tekee esim. 119 vuorokauden pituisen maailmanympäriristeilyn.
MSC Meraviglia
Kun alus teki vuonna 2017 neitsytmatkansa se oli maailman neljänneksi suurin, tosin viime vuonna valmistuneet Symphony of the Seas ja Aida Nova ovat nyt tiputtaneet Meraviglian jaetulle kuutossijalle yhdessä tänä vuonna valmistuneen sisaraluksensa, MSC Bellissiman kanssa.
Meraviglia, joka on luokkansa ensimmäinen alus, on vaikuttavan kokoinen alus, kuuluuhan se maailman suurimpien joukkoon: 15 matkustajakantta (joiden joukosta puuttu kansi nro 17), pituutta 315 metriä (miltei kaksi Viking Linen Gabriellaa peräkkäin) ja leveyttä 43 metriä (vertaa Gabriellan 27,6 metriin). Tonneja on 171.598 (yli neljän Gabriellan verran) ja hyttejä 2.250, mikä tarkoittaa 4.500 matkustajaa mikäli kaikki hytit ovat kahden hengen käytössä (maksimissaan matkustajahytteihin voidaan kuitenkin majoittaa jopa 5.714 matkustajaa). Kun tähän vielä lisätään yli 1.500 hengen miehistö niin väkeä voi olla laivalla samana verran kun Kokemäellä on asukkaita.
Laivan valtava koko hiipi tajuntaan toden teolla vasta odotellessamme laiturilla laivannousua; eteenpäin, taaksepäin, ylöspäin – joka suuntaan alus tuntui jatkuvan kauas. Eikä ihme, sillä Meraviglia on suurin Helsingissä tänä kesänä vieraileva alus. Kokonsa takia alus ei Ruotsissa purjehdi Tukholman saariston läpi vaan ankkuroi Kapellskäriin tai Nynäshamniin.
MSC Meraviglia on MSC Poesian lailla rakennettu St Nazairen telakalla Ranskassa (kuten yhteensä 14 MSC-varustamon 16 aluksesta). Samaiselta telakalta ovat peräisin myös mm. maailman tällä hetkellä suurin risteilyalus Symphony of the Seas, Celebrity Edge sekä Norwegian Epic.
Tähän asti Meraviglia on purjehtinut talvikaudella Välimerellä, mutta kesän Itämeren risteilyiden jälkeen alus siirtyy syksyllä 2019 Karibialle, osana MSC-varustamon panostusta Yhdysvaltojen markkinoihin.
Millainen alus Meraviglia sitten on? Odotusarvo oli, että alus saattaisi olla paikka paikoin melko värikäs, ehkäpä jopa hieman liiankin värikäs minun makuuni. Italialaistyylinen ehkä…?
Todellisuudessa alus osoittautui tyyliltään melko skandinaaviseksi, väriskaalassa oli käytetty paljon maanläheisiä värejä ja sisustustyyli oli ilahduttavan rauhallinen ja harmoninen. Seuraavassa omat suosikkitärpit laivalla.
Sky Lounge

Galleria Meraviglia LED-kattoineen

Allasalue Atmosphere

Infinity Atrium Swarowski-portaineen

Jean-Philippe Maury Chocolate & Coffee

Poesian ja Meraviglian välillä on ikäeroa 9 vuotta. Tämä näkyy paitsi sisustustyylin kehittymisessä myös esim. siinä, että kattokorkeus oli palvelukansilla huomattavasti korkeampi mikä lisää avaruuden tuntua ja ilmavuutta. Myös taide oli mielestäni Meraviglialle keskeisemmässä asemassa – ja jopa nykyaikaamme peilaavaa kuten alla olevassa kuvassa.

Kannelta 16 löytyy tekemistä kaikille niille, jotka kaipaavat aktiviteetteja ja adrenaliinipotkua risteilyllään; formulasimulaattori, lentosimulaattori, 4D-elokuvateatteri, keilarata sekä täysikokoinen pallopelikenttä sisätiloissa. Peräkannelta löytyy pienempi uima-allas, vesipuisto sekä yläilmoissa (minulle aivan liian korkealla) temppurata.
Mainitsemisen arvoinen on myös 6. kannen perällä, valtavan ikkunapinnan Carousel Lounge, joka toimii Cirque du Soleil-esitysten näyttämönä. Ja niin – muitakin ravintoloita sekä baareja Meraviglialta löytyy aivan varmasti riittävästi…
Kenelle suosittelisin MSC Meravigliaa?
- nille, jotka arvostavat hieman modernimpaa sisustustyyliä
- ison laivan palveluita hakeville
- runsaasta aktiviteettitarjontaa ja ravintolatarjontaa hakeville
- niille, jotka viihtyvät isommassakin ihmisjoukossa, sillä Meraviglia on Iso laiva
Kummasta laivasta pidin enemmän?
Kumpi laiva veti pidemmän korren? Tähän ei ole helppoa vastausta, sillä pidän pienemmästä laivakoosta (eikä oikeastaan pienestä voi puhua Poesiankaan kohdalla, kun matkustajia mahtuu kyytiin n. 3.000). Silti jollain tavalla ajatus ison laivan tarjonnasta ja monipuolisuudesta kiehtoo hieman. Eniten minua ehkä kuitenkin miellytti Meraviglian tyylikkyys, kymmenen vuotta uudempi tyyli ja hieman rauhallisempi väriskaala sisustuksessa.
Vaikka Poesia yllättikin iloisesti (etenkin siisteys), vaakakuppi taitaa silti kallistua Meraviglian puolelle.
Voisiko MSC Cruises olla harkintalistalla? Ehdottomasti!
Kumman aluksen sinä valitsisit – Poesian vai Meraviglian?





