hero taustakuva

Töihin Thaimaahan? Näitä ammatteja voit kokeilla – ja nämä asiat tulee huomioida

iStockphoto artikkelin kuva
Matkavinkit
Haaveiletko välivuodesta tai pidemmästä oleskelusta Thaimaassa? Töiden löytyminen lomarannoilta ei ole mahdotonta, mutta vaatii ennakkovalmisteluja.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 09.10.2016
facebook   whatsapp

Kenelle työskentely Thaimaassa sopii?

Muutto Thaimaahan tuo mukanaan täysin uudenlaisen ympäristön ja elämäntyylin. Lomalla saatu vilkaisu palmurantojen elämään ei kerro kaikkea tropiikin arjesta.

Edellytys kaikelle ulkomaalaisten työskentelylle Thaimaassa on yleensä hyvä englannin kielen taito. Thain kielen alkeista on apua etenkin paikallisten kanssa työskennellessä, ja vaikka olisitkin tekemisissä lähinnä matkailijoiden kanssa, kannattaa kielen perusteet ottaa haltuun.

Palkat Thaimaassa eroavat merkittävästi Suomesta, joten rikastumaan palkkatyöllä tuskin pääsee. Ennen matkalaukkujen pakkaamista kannattaa myös tutustua paikalliseen kulttuuriin, työskentelytapoihin ja elinoloihin, jotta vältyt pahimmilta kulttuurien yhteentörmäyksiltä.

Viisumi ja työluvat kuntoon

Thaimaassa työskentelyä varten tarvitaan aina oleskeluviisumi ja työlupa, joita ilman työskentely on laitonta. Sääntöihin suhtaudutaan vakavasti, eikä riskejä kannata ottaa.

Viisumia varten tarvitaan hyväksymiskirje tulevalta työnantajalta. Viisumin myöntämisen jälkeen voi anoa työlupaa, joka voidaan myöntää, jos työ täyttää tietyt kriteerit. Kaikille aloille työlupia ei myönnetä. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että lupa on helpompi saada työtehtäviin, joihin ei löydy paikallisia osaajia. Työhön on aina ensisijaisesti palkattava paikallisia.

Työlupa on voimassa vain siinä yrityksessä ja työtehtävässä, johon se on haettu. Jos vaihdat työpaikkaa, on lupa haettava uudestaan. Pidä aina huoli siitä, että viisumi ja työlupa eivät pääse vanhenemaan.

Viisumin voi hakea etukäteen Thaimaan suurlähetystön kautta Suomessa tai paikan päältä. Oleskeluviisumit on jaettu erilaisiin kategorioihin: työnteolle, vapaaehtoistyölle ja työharjoittelulle on kaikille omat viisuminsa. Myös esimerkiksi median edustajille ja tutkijoille on omat viisumityypit.

Ajantasaiset tiedot viisumeista ja työluvista sekä niiden voimassaolosta on aina tarkistettava Thaimaan suurlähetystöstä, sillä käytännöt vaihtelevat jatkuvasti.

Katso alta kuusi esimerkkiä ammeteista, joihin saatat työllistyä Thaimaassa!

1. Sukellusopettaja

Sukellus on yksi suosituimmista aktiviteeteista Thaimaassa ja ammattitaitoisille sukellusopettajille on tarvetta. Sukelluskouluja löytyy useimmista rannikon lomakohteista ja joukossa on myös suomalaisten ylläpitämiä, suomen kielellä opetusta antavia kouluja.

Sukellusopettajan töistä haaveilevan on luonnollisesti oltava pätevä, eli PADI-sukelluskouluttajan tutkinnon suorittanut. Sukelluskouluista voi kysellä töitä myös esimerkiksi sukellus- ja snorklausoppaina, toimistotyöntekijöinä tai graafikkoina.

2. Erilaisten liikuntalajien ja aktiviteettien ohjaajat

Jos hallitset hyvin jonkin liikuntalajin tai aktiviteetin, voi töitä löytyä myös esimerkiksi jooga- tai jumppaohjaajana tai kiipeilyn ja vesiaktiviteettien parissa. Työpaikan etsintä kannattaa aloittaa verkon kautta ellei suhteiden avulla löydy sopivaa paikkaa. Töitä voi kysellä myös paikan päällä Thaimaassa.

3. Matkaopas

Yksi suomalaisten yleisimmistä ammateista Thaimaassa on matkaopas. Eri matkanjärjestäjät kouluttavat itse omat oppaansa, joten matkaoppaan työstä haaveilevan kannattaa olla yhteydessä matkanjärjestäjiin. Kohdemaata ei välttämättä pääse alkuun valitsemaan itse, joten Thaimaan sijaan voikin löytää itsensä Kanariansaarilta.

Oppaalta vaaditaan yleensä vähintään toisen asteen tutkintoa ja kokemusta asiakaspalvelusta. Hyvä suomen ja englannin kielen taito sekä ajokortti ovat useimmiten välttämättömiä. Matkaoppaaksi lähtevän kannattaa huomioida, että työhön tulee sitoutua koko kauden ajaksi.

4. Ravintola- tai hotellityöntekijä

Osaaville ravintola- ja hotellialan työntekijöille on Thaimaassa tarvetta, mutta tällöin haetaan yleensä alan ammattilaisia. Helpointa ravintola-alan töitä on kysellä suomalaisten pyörittämistä paikoista.

Ilman koulutusta töitä voi löytää paikan päällä kyselemällä tai suhteiden avulla. Baarimikon hommia löytyy etenkin kohteista, joissa on vilkas yöelämä. Jos thain kieli ei ole hallussa, kannattaa suunnata suosituimpiin turistikohteisiin, joissa pärjää englannilla. Töitä voi etsiä myös verkon kautta.

5. Vapaaehtoistyöntekijä

Jos palkkatyötä ei löydy tai rahan ansaitseminen ei ole tärkein asia, on vapaaehtoistyö hyvä vaihtoehto pidempään oleskeluun Thaimaassa. Järjestöillä on erilaisia projekteja aina luonnonsuojelusta opetukseen, eläinten kanssa työskentelyyn tai köyhien perheiden auttamiseen. Vapaaehtoistöihin lähtiessä oikea asenne on äärimmäisen tärkeä, sillä työ voi olla välillä rankkaa sekä henkisesti että fyysisesti.

6. Yrittäjä

Tunnetko jo Thaimaan ja tiedät haluavasi asettua maahan asumaan? Yksi vaihtoehto pärjätä tropiikissa on oman yrityksen perustaminen. Yleisimmin ulkomaalaiset pyörittävät Thaimaassa ravintoloita, hotelleja, majataloja tai erilaisia urheilulajeja opettavia kouluja. Alueilla, joissa on paljon suomalaisten omistamia loma-asuntoja, saattavat toimia myös esimerkiksi rakentamispalvelut.

Jos sinulta löytyy pääomaa yrityksen perustamiseen, voi työlupa ja oleskeluviisumi järjestyä parhaassa tapauksessa sujuvasti. Edellytyksenä on kuitenkin paikallisen työvoiman palkkaaminen, joten pidä huoli siitä, että budjetissasi on varoja työntekijöitä varten.

Omaa yritystä suunnitellessa kannattaa aina hankkia luotettavia paikallisia kontakteja ja ottqa selvää vieraan maan byrokratiasta.

Teksti: Suvi Huttunen, Maria Hietala
Kuva: iStockphoto

Lue kommentit (19) Jätä kommentti

 1. thaimaalaiseen vaimoon nyt ei missään nimessä kannata luottaa ja sukulaisiin vielä vähemmän. Normitaikut nyt on ihan ….vieläkin epäluotettavampia.
  Useimmat menettää viimeisetkin rahansa kun Thaimaassa rupiaa yrittelemään.
  Ulkomaalaisen tehtävä on mahd. nopeasti kuoriutua rahoistaan ja häipyä, jos ei vielä ole tullut selväksi.
  Miksi joku haluaisi Taikkulaan töihin.. eihän siinä ole mitään järkeä..tekee työt muualla ja käy täällä nus… eiku tuhlaamassa


 2. Kolme asiaa tuosta jutusta:

  ”Viisumin ja työluvan voi hakea etukäteen Thaimaan suurlähetystön kautta Suomessa”

  Työlupaa ei saa yhdestäkään lähetystöstä, niitä myöntää ainoastaan Labour office.

  ”Vapaaehtoistöitä varten voi hakea niin sanottua vapaaehtoistyöviisumia, jonka voi saada 90 päiväksi. Varsinaista työlupaa ei tarvita.”

  Vapaaehtoistyöhön tarvitsee työluvan aina, ellei vapaaehtoistyö ole YK:n tai jonkun konsulin alaisuudessa. Joissakin diplomaattisissa vapaaehtoistehtävissä voi olla myös mahdollista toimia ilman työlupaa. Kaikissa muissa siispä tarvitsee vapaaehtoistyöhönkin työluvan.

  Poikkeuksena tästä on ns. ”urgent work”, jos vapaaehtoishomman kesto on alle 15pv, tällöin riittää ilmoitus Labour officeen, josta siis niitä työlupiakin myönnetään.

  ”Työlupa on voimassa vain siinä yrityksessä, johon se on haettu. Jos vaihdat työpaikkaa, on lupa haettava uudestaan.”

  Työlupa on voimassa vain siinä osoitteessa, siihen yritykseen ja ainoastaan siihen työtehtävään johon se on myonnetty.


 3. Hakemuksia laitettu viimeisen kuukauden aikana ainakin miljoona. Luulisi kokinpaikkoja olevan, mutta kun ei tiedä mistä etsisi. Vinkatkaa jos joku tietää. Marraskuussa lähtö.. Ja jos täällä ei nappaa, niin ei muu varmaan auta kun lähteä veitsi kädessä kiertämään köksiä


 4. Hoh hoijaa taas oikein thai asiantuntijoita! Eikai vaan taas mopedispede
  Lasse ole asialla. Pysyisi lasu vaan raisiossa ja unelmoisit niistä leidareista


 5. Ööö, en keksi yhtään hyvää syytä, miksi haluaisin tuohon maahan töihin. Lomalla kävimme, emmekä enää ikinä vahingossakaan eksy Thaimaahan.


  • Ja kävittekö muuallakin kuin turistialueilla tai valmiilla pakettimatkalla?


 6. Mistä noita eng. kielen opettajan töitä voi saada/ kysellä? Lähinnä Phuket kiinnostaa alueena…


  • Minulla on paljon tuttuja phuketissa töissä nimenomaan opettajana. Pieniin kielikouluihin sekä ”ala-asteelle” pääsee helposti opettajaksi,ilman minkäänäköistä koulutusta/aiempaa kokemusta opetuksesta.Riittää kuhan osaat englantia hyvin (ei edes täydellisesti). Kaverini ovat olleet phuketissa,ja siellä vain käyneet kysymässä duunia, hyvin on tärpännyt :)
   Luulen,että paras on olla paikan päällä, ja käydä kyselemässä koulkuista :)


 7. Mitenkäs ja minkälaisella oleskelu luvalla, olette Thaimaassa? Itselläni olisi haaveissa laittaa pieni yritys sinne ja Thaimaalainen ystäväni on luvannut auttaakin. Onko totta, että ulkomaalainen ei saa yksin perustaa yritystä? Siellä olevat ulkomaalaiset (intialaiset ja burmalaiset) yrittäjät ovat kertoneet,että kuka tahansa saa perustaa yrityksen. Onko osavaltio/ läänikohtaisia eroja?


 8. Lisäisin listaan englanninkielen opettajan. Pääsee, jo peruskoulun suomessa käyneenä, ja palkka ei ole hullumpi. Tosin työlupa pitää hakea. Vasta viisi vuotta täällä asuneena.


 9. Thaimaassa asuvana voin sanoa, että edelliset ehkä kumpikin asuneita, mutta kommenteista päätellen eivät kumpikaan päivääkään töitä täällä tehneitä.
  Selvittäkää faktat.
  Hankalaahan se on jos ei ole valmis selvittämään kaikkia mahdollisuuksia.


 10. Thaimaassa myös asuneena sanon myös että parempi tehdä ne työt muualla ellei sitten ole jotain todella hyvää bisnesideaa. Thain kieli tosiaan hyvä osata ellei ole pelkkä matkaopas.

  Yksi homma mihin supliikki kaveri pääsee helposti on real estate hommat, lähinnä houkuttelee asiakkaita esittelyihin, mutta kaikilla ei riitä kantti time share kusetustoimintaan.

  Myöskin hankala saada työlupaa sellaiseen hommaan minkä paikalliset voi tehdä. Naapurivaltiot helpompia työlupien suhteen.


 11. Voin kyllä sanoa, että ei kannata haaveilla Thaimaahan töihin menosta ilman kunnollisa suhteita! Itse olen suorittanut Ekonomin tutkinnon Bangkokissa, ja 3 vuotta siellä asuneena pystyn sanomaa, että töitä et saa jos et puhu/lue sujuvaa Thai kieltä. Lisäksi suurin osa töistä on sellaisia minne ulkomaalaisia ei yksinkertaisesti voida ottaa. Myös pallka on seikka miksi paikalliset yritykset ei palkkaa ulkomaalaista, koska paikalliset voi tehdä samat asiat puolet halvemmalla. Paras vaihtoehto on ensin työskennellä suomessa sellaisessa yrityksessä jolla on Thaimaassa tomintaa ja sitäkautta hakea sinne töihin. Toinen vaihtoehto on oma yritys, missä Thaimaan laki tulee vastaan siinä että ulkomaalainen ei voi omistaa kuin 49%. eli pitäisi olla paikallisten omistuksessa 51%. Ja voin senkin sanoa, että ei kannata ihan heti luottaa paikallisiin näissä asioissa, ellei ole oma vaimo/muu sukulainen. ETTÄ SEMMOSTA! tietenkin aina voi yrittää kaikkea, mutta siihen se yleensä monella jää, eli haaveeksi!


 12. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.