Kuva: Istockphoto
Kannabis on laillista Kaliforniassa, mutta turistin on syytä pitää varansa

Varo tätä Kaliforniassa – kannabis on laillista, mutta mieti kaksi kertaa tunnetko matkailijaa koskevat seuraukset

Kalifornian laillistettu kannabis voi tuoda ongelmia turistille. Tunnetko säännöt?

Kannabis laillistettiin Kaliforniassa

Kalifornian osavaltiossa Yhdysvalloissa astui tammikuussa 2018 voimaan laki, joka sallii kannabiksen viihdekäytön. Kannabista voivat ostaa kaikki 21 vuotta täyttäneet henkilöt tuotetta myyvistä liikkeistä.

Kaliforniassa kannabiksen käyttöä on jo pitkään katsottu läpi sormien. Lääkekäyttöön tarkoitetun kannabiksen ostaminen on ollut laillista vuodesta 1996 saakka, eikä lääkärin lausunnon saaminen ole ollut paikallisille vaikeaa.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kannabiksen viihdekäytön laillistanut osavaltio. Pössyttely on sallittua myös Nevadassa, Oregonissa, Coloradossa, Washingtonissa, Massachusettsissa, Mainessa, Alaskassa sekä Washington D.C.:ssä. Lisäksi monet muut osavaltiot ovat laillistaneet lääkekäytön.

Laillistettu kannabis tuo mukanaan jopa uudenlaista turismia, joka on koettu jo esimerkiksi Coloradossa. Osavaltiossa toimii muun muassa kannabishotelleja. Euroopassa vastaavaa uteliaisuutta on nähty Amsterdamissa, jossa paikalliset coffeet shopit kiinnostavat matkailijoita kiellettynä hedelmänä.

Myös turistit, jotka eivät ole aikeissa pössytellä, saattavat tuntea uteliaisuutta ilmiötä kohtaan. Kannabiskauppojen mainostaulut vilkkuvat teiden varsilla jo heti Los Angelesin lentokentän kupeessa. Siistit myymälät näyttäytyvät kuriositeettina, johon ei kotimaassa törmää.

Varo näitä riskejä

Kannabis saattaa olla laillista, mutta turisteja on kehotettu miettimään pössyttelyä kaksi kertaa. Lakimiehet muistuttavat, että liittovaltion tasolla aine on edelleen laiton. Tämä voi tuoda ulkomaalaiselle matkailijalle monenlaisia ongelmia.

Yhdysvalloissa pössytellyt matkailija saattaa joutua tulevaisuudessa ongelmiin maahantuloviranomaisten kanssa, varoittaa The San Diego Union Tribune. Tieto huumausaineen käyttämisestä voi vaikuttaa muun muassa viisumin saantiin.

Yhdysvaltojen maahantulovirkailijoilla on halutessaan oikeus tutkia matkailijan puhelin, kannettava tietokone, tabletti ja matkatavarat. Jos laitteista löytyy esimerkiksi kuvia tai viitteitä huumausaineen käytöstä, on se riittävä syy evätä pääsy maahan.

Laillisuudesta huolimatta kannabiksen polttaminen julkisilla paikoilla on tiukasti kielletty. Matkailijan kannattaa muistaa, että sääntö on olemassa, vaikka pilven haju leijuukin usein kaduilla tai puistoissa.

Auton ajaminen kannabiksen vaikutuksen alaisena on niin ikään kielletty. Tuotetta ei myöskään saa kuljettaa autossa käden ulottuvilla, vaan se tulee pakata auton takakonttiin.

Matkailijan on myös vaikea arvioida, miten kauan kannabiksen käyttö näkyy elimistössä. Tämä voi tuoda ongelmatilanteita esimerkiksi liikenteessä tai työpaikan huumetesteissä.

Helsingin Sanomat haastatteli tammikuussa suomalaista poliisitarkastajaa, jonka mukaan kannabiksen polttamisesta Yhdysvalloissa ei voida rangaista jälkeenpäin Suomessa. Jokainen henkilö on kuitenkin vastuussa tilanteesta, jossa verestä löytyy kannabista silloin, kun se on kiellettyä.

Kiusallisia ongelmia voi olla luvassa myös silloin, kun matkailijan taskuun tai matkatavaroihin on unohtunut kannabista. Tuotteen kuljettaminen Kalifornian ulkopuolelle on ehdottomasti kiellettyä, ja lentokentillä partioi usein huumekoiria myös matkustajien keskuudessa.

Lue myös: Älä tee tätä virhettä Thaimaassa – Suomessa sallittu aine voi tuoda jopa vankeutta

Lähde: The San Diego Union Tribune, Los Angeles Times, Los Angeles Times, Helsingin Sanomat
Kuva: Istockphoto

Päivitetty: 23.2.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (4 votes, average: 4,25 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia