Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Oletko kiinnostunut vapaaehtoistyöstä maailmalla?

artikkelin kuva
Matkavinkit
Vapaaehtoistyö antaa hyvän mahdollisuuden tutustua kohdemaan kulttuuriin ja paikallisiin ihmisiin perusmatkailijaa paremmin.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 31.07.2013
facebook   whatsapp

Orpokotiin auttamaan

Järjestöstä riippuen vapaaehtoistyöntekijä voi itse valita projektin, jossa haluaa työskennellä. Matkan kesto vaihtelee muutamasti viikosta tai kuukaudesta jopa vuoteen.

Monet valitsevat kohteekseen paikallisen orpokodin tai koulun, jossa he opettavat englantia, auttavat läksyissä tai ovat muuten tukemassa ja auttamassa lapsia heidän päivittäisissä rutiineissaan. Tällaisissa projekteissa ei usein tarvita mitään erityistaitoja tai taustakoulutusta, joten kaikki voivat auttaa.

Orpokotien ja koulujen lisäksi vapaaehtoiset työskentelevät tyypillisesti muun muassa katulasten parissa tai erilaisissa naisprojekteissa opettaen naisille esimerkiksi tietokoneen käyttöä tai englantia. Vapaaehtoistyötä tehdään paljon myös sairaaloissa. Lääkäriasemilla ja sairaaloissa vaaditaan usein lääketieteen tai sairaanhoidon opintoja, mikä luonnollisesti rajoittaa näiden kohteiden vapaaehtoistyöntekijöiden määrää.

Merikilpikonnia pelastamaan

Kaikki eivät ole erityisen ihmisläheisiä tai lapsirakkaita, mutta haluavat silti auttaa. Sosiaalisten projektien lisäksi on mahdollista osallistua erilaisiin ympäristö- ja rakennusprojekteihin. Miltä kuulostaisi merikilpikonnien suojelu Thaimaassa tai puiden istuttaminen Tansaniassa?

Ympäristöprojekteissa keskitytään konkreettisten tekojen lisäksi myös ehkäisevään työhön ja ympäristötietouden levittämiseen, sillä valitettavan usein ihmisten teot ovat suurin syy siihen, että luonto ja eläimet kärsivät.

Käsistään kätevä voi antaa aikaansa rakennus- ja ehostusprojekteissa. Kohteesta riippuen työn alla voi olla koulun remontointi ja luokkahuoneiden maalaaminen, leikkipuiston rakentaminen slummien lapsille tai talojen rakentaminen köyhille perheille.

Motivaatio tärkeää

Vapaaehtoistyöhön lähtö siis tuskin on kiinni sopivan projektin löytymisestä, sillä jokaiselle löytyy jotakin. Periaatteessa vapaaehtoistyö siis sopii kaikille, vaikka tietyn tyyppiset hakijat ovatkin vahvoilla.

Tärkeimpiin vapaaehtoistyöntekijän ominaisuuksiin kuuluu motivaatio ja joustavuus, sillä kohde ei yleensä ole ylellinen matkailuparatiisi ja monien asioiden hoituminen saattaa viedä kauemmin kuin kotimaassa. Myös itsenäisyys ja oman vastuun merkitys korostuu.

Usein työn tuloksia on vaikea havaita heti. Näin on varsinkin sosiaalisissa projekteissa, esimerkiksi lasten englannintaidoissa ei useinkaan huomaa kehitystä vain muutaman viikon jälkeen, vaikka kehitystä varmasti tapahtuukin. Tällaisissa tilanteissa hyvä motivaatio ja realistinen asenne on tarpeen – usko siihen, että omasta panoksesta on ollut hyötyä on tärkeää, vaikkei tuloksia oman vapaaehtoistyön aikana ehdikään näkeä.

Erilaista lomailua

Vapaaehtoistyön kohdalla puhutaan yhä enemmän vapaaehtoisturismista (eng. voluntourism), sillä vapaaehtoistyöntekijä usein vierailee työn ohessa myös kohteen nähtävyyksissä ja osallistuu erilaisiin aktiviteetteihin, kuten kielikurssille tai vaellusretkelle. Pelkkää työtä matkanteko ei siis ole.

Vapaaehtoistyö nähdäänkin tyypillisesti ”erilaisena lomana”, vastuullisena matkailuna, eikä niinkään tuijoteta siihen, että lähdetään ulkomaille tekemään työtä ilman palkkaa. Parhaimmillaan vapaaehtoistyö tarjoaa paljon – mielin määrin uusia ja erilaisia kokemuksia ja samalla mahdollisuuden auttaa ja tutustua uuteen kulttuuriin läheltä.

Vapaaehtoistyöhön maailmalle voi lähteä itsenäisestikin, mutta monet kuitenkin luottavat eri järjestäjien apuun. Suomessa vapaaehtoistyömatkoja järjestävät esimerkiksi seuraavat organisaatiot:

Travel2help.org
Etelän vapaaehtoisohjelma ETVO
Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry (KVT)
Eurooppalainen vapaaehtoispalvelu (EVS)

Teksti: Anniina Simula
Kuva: Flickr / lxtla

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Haluaisin lisätä tähän suomalaisten järjestäjien listaan vielä Ekomatkaajat http://www.ekomatkaajat.fi, joka on keskittynyt luonto- ja eläinprojekteihin. Ekomatkaajien kautta löytyy mm. merikilpikonnaprojekti Thaimaassa ja monia muita.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.