Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Tarkan markan matkasäästövinkit – 10 vinkkiä matkakassan kartuttamiseen

artikkelin kuva
Matkavinkit
Näin säästät matkarahat helposti ja nopeasti.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 01.08.2013
facebook   whatsapp

Aloita suunnittelu ajoissa

Kun aloitat suunnittelun ja säästämisen ajoissa, voit reissata myös pienellä tilipussilla. Lomalle pääsee nykyään halvallakin. Viikon etelänmatka hotelleineen ja lentoineen voi irrota äkkilähdön avulla jopa 200-300 eurolla tai hyvällä tuurilla jopa alle 200 eurolla. Kaupunkiloman lennot hoituvat edullisesti halpalentoyhtiön avulla ja sohvasurffailijalle majoitus kohteessa voi löytyä jopa maksutta.

Lomalle lähteminen ei kuitenkaan ole täysin ilmaista. Varsinkin perheille etelänmatka voi tehdä isonkin loven kukkaroon. Yhteisen lomamatkan kaltaiset kokemukset ovat kuitenkin usein tavaroihin verrattuna hyvä tapa käyttää rahoja. Kokemusten mukanaan tuomat muistot lämmittävät mieltä vielä vuosia matkan jälkeenkin.

Näin saat rahat riittämään lomamatkaan – lue Tarkan markan blogin Markus Ossin vinkit tehokkaaseen matkakassan kartuttamiseen!

1. Laske, paljonko rahaa tarvitset lomaa varten

Mikään ei tuhoa loman tuomaa hyvää fiilistä (ja budjettia) niin tehokkaasti kuin odotettua suuremman luottokorttilaskun saapuminen matkan jälkeen. Kaikkea ei voi suunnitella tietenkään täysin etukäteen, mutta jonkinlaisen karkean arvion tekeminen loman kokonaiskustannuksista kannattaa.

Lomabudjetin tekeminen auttaa myös omalle kukkarolle sopivan kohteen valitsemisessa sekä oikeasti halpojen hotellitarjousten ja äkkilähtöjen tunnistamisessa. Kun lomaa suunnittelee hieman etukäteen, voi myös löytää vaivattomia tapoja säästää tien päällä. Valitsemalla esimerkiksi majapaikaksi huoneistohotellin, voi osan aterioista ja erityisesti välipalat tehdä itse. Lisäksi keskustelufoorumeilta voi saada jo ennen lomalle lähtöä vinkkejä hyvistä ja edullisista ravintoloista sekä vaikkapa tavoista ostaa vesipuistoliput halvemmalla.

2. Avaa lomasäästämistä varten oma pankkitili

Erillisen tilin avaaminen lomasäästämistä varten on aivan ehdoton juttu. Kun lomalle varatut rahat ovat siististi omalla tilillään, ei niihin tule koskettua ennen matkaa. Tältä tililtä voit sitten maksaa matkan. Halutessasi voit myös avata matkatilille oman pankki- tai luottokorttinsa, jota käyttät lomalla kaikkeen maksamiseen.

3. Tee lomatilille automaattisia talletuksia kerran kuukaudessa

Eräs helpoimpia tapoja säästää on maksaa summa itselle ensin. Mikäli sinulla on säännölliset kuukausitulot, tee lomasäästämisestä automaattista ja aseta palkastasi lähtemään automaattisesti tietty rahasumma lomasäästötilille heti palkkapäivänä. Samaa jippoa voit käyttää myös muiden säästöjen kerryttämiseen.

4. Ota lounas mukaan töihin kerran viikossa

Ravintolassa syödyn lounaan hinta on tällä hetkellä noin kahdeksan euroa. Kolmen euron kotoa tuodun lounaan syöminen kerran viikossa kerryttää lomabudjettiasi vuodessa 250 eurolla.

Kotitekoista lounasta työpöydän ääressä mutustaessa voit helliä itseäsi ajatuksella, että myöhemmin Thaimaassa syöt kahden ruokalalounaan hinnalla kolmen ruokalajin illallisen juomineen.

Omien eväiden syöminen töissä auttaa samalla myös rantakunnon saavuttamisessa. Monella on paha tapa syödä itsensä lounasbuffeteissa tukkoon “kun siitä tuli kerran maksettuakin”. Tästä ei seuraa kuitenkaan muuta kuin närästystä ja uimarengas vatsan ympärille.

5. Älä käytä ollenkaan rahaa viikkoon

Rahaton viikko voi kuulostaa äkkiseltään radikaalilta, mutta se on kuitenkin täysin toteutettavissa. Rahaton viikko auttaa huomaamaan, kuinka suuri osta rahankäytöstämme on heräteostoksia.

Tämän viikon aikana voi syödä pakastimeen jääneitä ruokia. Samoin uutta ruokaa voi tehdä pakastimen anneista ja kuiva-ainekaapin sisällöstä. Maidotkin voi ostaa vaikka jo edellisellä viikolla, UHT-maidot säilyvät hyvin koko rahattoman viikon yli.

6. Käytä vain käteistä

Eräs kovin suosittu tapa rahan säästämiseen on siirtyä käyttämään pelkkää käteistä. Kun ostokset joutuu maksamaan oikealla rahalla, konkretisoituu ostosten arvo paremmin kuin korttia vinguttaessa. Lisätehoa käteisen käyttämiseen saat yhdistämällä sen kirjekuorimenetelmään.

7. Säästä rahaa säästöpossuun

Joskus vanhat hyvät temput ovat parempia kuin pussillisia uusia. Mikään ei auta visualisoimaan säästämistä niin hyvin kuin läpinäkyvä lasipurkki, johon matkarahat kerätään. Tämän metodin huonona puolena on, että säästettävä rahasumma on matkojen tapauksessa yleensä varsin suuri, eikä läpinäkyvä lasipurkki keittiössä ole välttämättä varsinkaan lapsiperheissä se turvallisin paikka rahoille.

8. Myy vanhoja tavaroita

Suomalaisella keskivertoperheellä on kaapit ja varastot täynnä tavaraa, johon kukaan ei ole koskenut vuosiin. Elektroniikan arvo alenee nopeasti, vaatteet menevät pois muodista ja seuraavan muuton aikana heitetään joka tapauksessa puolet tavaroista roskiin. Tavaroiden varastoimisesta syntyy yllättävän suuria kustannuksia. Eräs helppo tapa kerätä rahaa lomaa varten onkin tarpeettomien tavaroiden myyminen.

Tavaroita voi myydä niin nettihuutokaupoissa kuin perinteisillä kirppiksilläkin. Järjestä vaikka autotallimyyjäiset yhdessä naapuruston kanssa ja laita kertyvät rahat säästöön lomamatkaa varten.

9. Lopeta jokin turha tilaus

Ihmiset ovat usein perusluonteeltaan laiskoja ja myyntimiehet tietävät tämän. Kun kerran tilaamme jonkun lehden, emme millään henno tai jaksa lopettaa sen tilaamista. Yhdenkin turhan tilauksen lopettaminen säästää kuitenkin rahaa kaikkina tätä hetkeä seuraavina kuukausina. Käy kaikki tilauksesi läpi ja lopeta edes yksi tilaus.

10. Vaihda kaupan omaan merkkiin ruokakaupassa

Kauppojen omia merkkejä ovat esimerkiksi K-kauppojen Pirkka ja S-kauppojen Rainbow. Monet olettavat, että kaupan omat merkit olisivat vähemmän laadukkaita kuin merkkituotteet. Joskus näin onkin, mutta useissa tapauksissa omat merkit ovat tismalleen samassa tehtaassa tehtyä ja pakattua tavaraa kuin kalliimmalla merkilläkin myytävät tuotteet. Vaikka tuote on täysin sama, voi hintaero olla kymmeniä senttejä.

Vaihtamalla kaupan omiin merkkeihin voit säästää yhdellä ostosreissulla jopa kymmeniä prosentteja. Iso perhe voikin säästää tällä tempulla vuodessa rahat vaikka kahteenkin lomamatkaan.

Lue lisää: Markus Ossi kirjoittaa blogia rahan säästämisestä osoitteessa www.tarkkamarkka.com/blogi

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.