Hyppää sisältöön

Otitko passiin matkamuistoleiman? Ei kannata – sillä voi olla vakavia seurauksia

Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 02.03.2020
Passiin tulisi ottaa vain virallisia leimoja.

Hupileimat passista voivat katkaista matkan

Maailmalla on useita paikkoja, joissa passiin voi saada joko ilmaiseksi tai pientä maksua vastaan erikoisen leiman. Tällaiset eivät ole virallisia maahantuloleimoja, vaan ne katsotaan matkamuistoiksi. Leimat eivät edusta maita, vaan esimerkiksi kaupunkeja, nähtävyyksiä tai luonnonpaikkoja.

Matkamuistoleimoja voi kerätä muun muassa Machu Picchulta, Etelämantereelta sekä Walesissa sijaitsevasta paikasta, jolla on yksi maailman pisimmistä nimistä: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. Monien suomalaistenkin passista saattaa löytyä Berliinin Checkpoint Charlien leima.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mutta voiko matkamuistoleimoista olla haittaa? Kyllä voi, vaikka se ehkä onkin harvinaista.

Matkailusivusto Travel + Leisure kertoo brittituristista, jonka matka tyssäsi lentokentälle Thaimaahan passista löytyvän Machu Picchun leiman takia. Naista ei päästetty Qatar Airwaysin lennolle.

Vielä hankalammaksi tilanne muuttui suurlähetystössä, jossa ehjän passin tilalle ei suostuttu myöntämään uutta passia. Lentokentällä sekä Qatar Airways että Emirates Airlines kieltäytyivät jälleen ottamasta naista lennolle leiman takia. Lopulta tämä onnistui saamaan hätäpassin ja jatkamaan matkaansa.

Saako passiin laittaa ylimääräisiä leimoja?

Virallisten sääntöjen mukaan passin tulee olla hyvässä kunnossa, eikä siihen saa tehdä omia merkintöjä. Harva kuitenkaan tulee ajatelleeksi rikkovansa sääntöjä ottaessaan passiinsa matkamuistoleiman.

Yhdysvaltojen passissa on Travel + Leisuren mukaan merkintä, jonka mukaan vain virkailijat ja viranomaiset saavat lyödä passiin leimoja. Entä mitä viranomaiset sanovat Suomessa asiasta?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Poliisihallituksen ylitarkastaja Mika Hansson vahvistaa, ettei Suomen passiin saisi tehdä mitään ylimääräisiä merkintöjä. Tämä koskee myös hupileimoja.

– Ulkomailla suhtautuminen vaihtelee tilanteen mukaan. On maakohtaisia eroja, ja yksittäiset rajatarkastajatkin toimivat hieman eri tavalla. Myös se vaikuttaa minkälainen leima on kyseessä ja mihin kohtaan se on laitettu. Pahimmillaan maahan pääseminen estyy kokonaan.

Hanssonin mukaan Suomen viranomaiset voivat katsoa epävirallisilla leimoilla koristellun passin turmeltuneeksi, mikä tarkoittaa sen rauettamista. Jokaisen yksittäisen maan käytäntöjä on myös mahdotonta tietää etukäteen.

– Kannattaa siis ehdottomasti jättää leikkileimat ottamatta ja huolehtia siitä, ettei passiin tule muutoinkaan mitään ylimääräisiä merkintöjä.

Jos haluat lomakohteesta matkamuistoleiman, voit miettiä sille toista paikkaa. Leiman voi pyytää passin sijaan esimerkiksi kalenteriin, muistikirjaan tai postikorttiin.

Katso alta, miltä Machu Picchun matkamuistoleima näyttää.

Embed from Getty Images

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Tiesitkö tätä passeista? 5 hyödyllistä faktaa

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tyhjä huulirasvapuikko on yllättävä paikka piilottaa rahaa matkalla

Tähän arkiseen esineeseen et olisi ikinä keksinyt piilottaa rahaa matkalla – ja juuri siksi se suojaa sinua varkailta

Voiko risteilyllä juoda hanavettä?

Voiko laivalla juoda hanavettä? Muista nämä ohjeet risteilyllä

Onko Tallinnassa tapana jättää tippiä?

Onko Virossa tapana jättää tippiä? Toimi näin, kun lomailet naapurimaassa

Ohjeet passikuvan ottamiseen

Voiko passikuvan ottaa itse? Lue vinkit ja nappaa hyvä passikuva ilmaiseksi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja