Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Otitko passiin matkamuistoleiman? Ei kannata – sillä voi olla vakavia seurauksia

Shutterstock artikkelin kuva
Matkavinkit
Passiin tulisi ottaa vain virallisia leimoja.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 02.03.2020
facebook   whatsapp

Hupileimat passista voivat katkaista matkan

Maailmalla on useita paikkoja, joissa passiin voi saada joko ilmaiseksi tai pientä maksua vastaan erikoisen leiman. Tällaiset eivät ole virallisia maahantuloleimoja, vaan ne katsotaan matkamuistoiksi. Leimat eivät edusta maita, vaan esimerkiksi kaupunkeja, nähtävyyksiä tai luonnonpaikkoja.

Matkamuistoleimoja voi kerätä muun muassa Machu Picchulta, Etelämantereelta sekä Walesissa sijaitsevasta paikasta, jolla on yksi maailman pisimmistä nimistä: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. Monien suomalaistenkin passista saattaa löytyä Berliinin Checkpoint Charlien leima.

Mutta voiko matkamuistoleimoista olla haittaa? Kyllä voi, vaikka se ehkä onkin harvinaista.

Matkailusivusto Travel + Leisure kertoo brittituristista, jonka matka tyssäsi lentokentälle Thaimaahan passista löytyvän Machu Picchun leiman takia. Naista ei päästetty Qatar Airwaysin lennolle.

Vielä hankalammaksi tilanne muuttui suurlähetystössä, jossa ehjän passin tilalle ei suostuttu myöntämään uutta passia. Lentokentällä sekä Qatar Airways että Emirates Airlines kieltäytyivät jälleen ottamasta naista lennolle leiman takia. Lopulta tämä onnistui saamaan hätäpassin ja jatkamaan matkaansa.

Saako passiin laittaa ylimääräisiä leimoja?

Virallisten sääntöjen mukaan passin tulee olla hyvässä kunnossa, eikä siihen saa tehdä omia merkintöjä. Harva kuitenkaan tulee ajatelleeksi rikkovansa sääntöjä ottaessaan passiinsa matkamuistoleiman.

Yhdysvaltojen passissa on Travel + Leisuren mukaan merkintä, jonka mukaan vain virkailijat ja viranomaiset saavat lyödä passiin leimoja. Entä mitä viranomaiset sanovat Suomessa asiasta?

Poliisihallituksen ylitarkastaja Mika Hansson vahvistaa, ettei Suomen passiin saisi tehdä mitään ylimääräisiä merkintöjä. Tämä koskee myös hupileimoja.

– Ulkomailla suhtautuminen vaihtelee tilanteen mukaan. On maakohtaisia eroja, ja yksittäiset rajatarkastajatkin toimivat hieman eri tavalla. Myös se vaikuttaa minkälainen leima on kyseessä ja mihin kohtaan se on laitettu. Pahimmillaan maahan pääseminen estyy kokonaan.

Hanssonin mukaan Suomen viranomaiset voivat katsoa epävirallisilla leimoilla koristellun passin turmeltuneeksi, mikä tarkoittaa sen rauettamista. Jokaisen yksittäisen maan käytäntöjä on myös mahdotonta tietää etukäteen.

– Kannattaa siis ehdottomasti jättää leikkileimat ottamatta ja huolehtia siitä, ettei passiin tule muutoinkaan mitään ylimääräisiä merkintöjä.

Jos haluat lomakohteesta matkamuistoleiman, voit miettiä sille toista paikkaa. Leiman voi pyytää passin sijaan esimerkiksi kalenteriin, muistikirjaan tai postikorttiin.

Katso alta, miltä Machu Picchun matkamuistoleima näyttää.

Embed from Getty Images

Lue myös: Tiesitkö tätä passeista? 5 hyödyllistä faktaa

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Shutterstock

Lue kommentit (8) Jätä kommentti

 1. Mulla on macchu picchu leima passin keskiaukeamalla ja ei ole ollut missään ongelmaa vaikka kiersin maailman ympäri 19 maata.


 2. -70 luvulla kun minulla oli viela Suomen passi (nyt on ollu Kanadan passi vuosikymmenia) ja ravasin Jenkeissa Torontosta pari kolme kertaa kuukaudessa niin sain passiini koko sivun kokoisen leiman Amerikan konsulaatista Torontossa jossa luki suunnilleen etta olen useasti sinne matkustava.
  Silla oli helppo paasta tullin lapi. Ei ollut mitaan hassakkaa ja selittamista rajalla kuten oli alkuun Suomen passin kanssa. Muutaman kerran menin rajasta lapi ilman etta tarvi passia edes nayttaa. Tullimies naki etta autossa Ontarion kilvet ja Kanadan passi kojelaudalla niin kysyi vaan etta minne menossa ja koska tulet takaisin ja toivotti hyvaa matkaa.
  Lensin Floridaan kymmenen paivaa 9/11 jalkeen ja siella tulli sanoi etta mene vaan mutta tasta lahtien se leima on hyodyton ja iski ison “Cancelled” leiman sille sivulle. Eipa senjalkeen ole passissani mitaan ekstra leimoja ollut.


 3. Voi elämän kevät, aikuiset ihmiset ostaa leikkileimoja oikeaan passiin?

  Toivottavasti Suomessa tällaisten tapausten kohdalla matka katkeaa viimeistään Helsinki-Vantaalla, ettei ihan kaikkia elämänkoulun sankareita päästetä maailmalle meitä edustamaan…


 4. Myös on ihmisiä joutunut kuseen siitä, että ovat passin takasivulle tehneet jonkun oman muistiinpanon. Soo soo!


 5. Tamahan on lahinna qatar airwaysin tulkinta.

  Huvittavaksi asian tekee se, etta ei heilla mitaan varsinaista tietoa siita ole mitka ovat tarpeellisia ja mitka eivat, ainakaan thaimaan leimoista. Thaimaaseen nainen luultavasti olisi paassyt, enemman yleensa kiinnostaa onko sinulla lento pois sielta myos ja jos ei ole niin miksei ole.

  Se miksi qataria ei huvittanut naista paastaa vaikka passintarkastusta ei asia kiinnostanut voi kysella qatarilta – ps jos qatarin lento on myohassa ja tarvitset korvauksia uhkaa antaa asia perintafirmalle, sen jalkeen kun kieltaytyvat ensimmaisen kerran. Taman jalkeen maksavat tilille noin viikossa. Sahkpostiosoitteen joudut kysymaan heidan facebook chatistaan. Asiakaspalvelija portilla sanoo etta loytyy sivulta. Ei loytynyt.

  Pidan siis kohtuullisen mahdollisena etta lento oli taynna ja piti vaan keksia joku venkoilu.


  • scheininien tulkinta on että mitään passeja ei saa kysellä ja ilmaisen elämän on oltava automaattinen.


  • ThaiMAA kääntyy mielestäsi Thaimaaseen?


 6. Toiset taas ottaa leimat suoraan naamaan.


 7. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.