hero taustakuva

Näin suomalaiset matkustavat – tässä ovat talven kaukomatkailun trendit

artikkelin kuva
Matkavinkit
Aurinkoa ja elämyksiä haetaan tänä talvena entistä eksoottisemmista kohteista.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 06.11.2013
facebook   whatsapp

Yhdistelmälomat ja kolmen sukupolven lomat

Kaukomatkat piristävät talvea pakenevia suomalaisia. Tjäreborgin tiedotuspäällikkö Arja Pucilowskin mukaan Thaimaa on edelleen erittäin suosittu kaukokohde, mutta kiinnostusta länteen on havaittavissa entistä enemmän. Myös Kuuba, Meksiko, Vietnam, Gambia ja Goa vetävät suomalaismatkailijoita.

– Uutuuskohteitamme ovat St. Martinin saari ja Havaiji. Yhdistelmälomat ovat erittäin suosittuja – esimerkiksi Kuubaan matkustavista lähes 70 prosenttia valitsee yhdistelmämatkan Havanna-Varadero. Floridassa suosituin yhdistelmä on Fort Lauderdale ja Orlando, sanoo Pucilowski.

Matkanjärjestäjän hotellikonsepteista suosittuja ovat erityisesti Sunwing-perhehotellit sekä vain aikuisille suunnatut Sunprime-hotellit.

– Matkojen pituudet ovat yleensä kaksi viikkoa. Suomalaiset arvostavat laadukkaita hotelleja ja lomalla halutaan panostaa omaan hyvinvointiin. Spa on arvostettu lisä hotellissa, sanoo Pucilowski.

Pucilowskin mukaan kaukokohteet vetävät nykyään kaikenlaisia matkailijoita. Myös kolmen sukupolven matkat kaukokohteisiin ovat lisääntymässä.

Meksikon Isla Mujeres

Thaimaa pitää pintansa

Aurinkomatkojen viestintäkoordinaattori Tuija Kesäniemen mukaan ihmiset haluavat matkoiltaan enemmän elämyksiä ja aktiviteetteja – trendi näkyy myös kaukomatkailussa. Kaipuu luksukseen arjen keskellä näkyy hyvätasoisten hotellien suosiona ja haluna räätälöidä puitteet omalle lomalle.

– Lomaan halutaan yhdistää vaikkapa hemmottelua tai harrastuksia kuten golf tai vaellus. Myös kiertomatkat kiinnostavat: kohteisiin pääsee syvemmin sisään ja niistä näkee enemmän. Yhdistelmämatkoilla taas voi yhdistää kaupungin sykkeen rantakohteen leppoisuuteen, kertoo Kesäniemi.

Aurinkomatkojen suosituimpina kaukokohteina pitävät pintansa Thaimaa, Kuuba, Meksiko ja Dominikaaninen tasavalta. Myös Arabiemiraatit ovat kasvattaneet suosiotaan.

Phuketin suosio kestää. Tutummat paikat jo kolunneille löytyy saaren kaakkoisosassa sijaitseva Cape Panwa, joka tunnetaan tasokkaista hotelleistaan.

Kaukomatkailun trendit

Muita talviuutuuksia matkanjärjestäjän valikoimassa ovat muun muassa Abu Dhabi, Meksikon Tulum ja Singapore-Bali-yhdistelmämatka. Kiertomatkat vievät esimerkiksi eteläiseen Afrikkaan, Ecuadoriin, Nepaliin ja Kuubaan.

Kesäniemen mukaan kestosuosikit puhuttelevat tuttuudellaan ja helppoudellaan, mutta myös uutuuskohteet onnistuvat houkuttelemaan suomalaismatkailijoita.

– Suomalaiset ovat hyvinkin ennakkoluulotonta matkustuskansaa, ja asiakkaamme luottavat valikoimissamme olevien kohteiden turvallisuuteen. Maailma pienenee hyvää vauhtia ja matkustaminen mitä eksoottisimpiin paikkoihin on arkipäivää, sanoo Kesäniemi.

Asiakaspalvelupuolen uutuuksia ovat kohteiden Twitter-tilit, joissa oppaat vastaavat asiakkaiden kysymykseen. Projekti on aloitettu Hua Hinistä ja Dubaista.

Meksiko vahvassa nousussa

Finnmatkojen viestintäjohtaja Anu-Eveliina Mattilan mukaan enää ei ole olemassa yhtä tyypillistä kaukomatkailijatyyppiä. Myös lapsiperheet harrastavat nykyään innokkaasti kaukomatkoja.

– Tulevan talvikauden kaukokohteiden vahvin nousija on Meksiko. Myös Thaimaa, Kap Verde, Barbados ja Jamaika ovat suosittuja, sanoo Mattila.

Jamaika on Finnmatkojen talven uutuuskohde

Talven uutuuksina matkanjärjestäjän valikoimassa on suoria lentoja Meksikoon, Dreamliner-lentoja Kenian Mombasaan sekä matkoja letkeälle Jamaikalle.

– All inclusive -trendi jatkuu yhä vahvana: Blue Village- ja Blue Couples -konseptit ovat suosituimpia. Talvella matkustetaan viikon sijaan useammin kahden viikon lomalle, kertoo Mattila.

Eksoottinen Tobago on Apollomatkojen talviuutuus

Apollomatkojen maajohtaja Eva Torra kertoo matkanjärjestäjän suosituimpien kaukokohteiden olevan tämänhetkisen myynnin perusteella Thaimaa, Kuuba, Dominikaaninen tasavalta sekä uutuuskohde Tobago Karibialla.

– Länsi on uusi itä eli Karibian kohteet ovat kovassa nousussa. Hotellit ovat usein suuria 4-5 tähden resort-hotelleja, joissa on tarjolla niin all inclusive -paketit kuin häämatkapaketitkin. Omat bungalowit ja altaat kasvattavat suosiotaan, kertoo Torra.

Matkanjärjestäjän talviuutuuksia ovat luonnonkauniin Tobagon saaren lisäksi myös Karibian risteily sekä risteilyn yhdistäminen lomaan Dominikaanisessa tasavallassa.

Suosituimmat kaukokohteet

Torran mukaan kaukomatkoilla harrastetaan aktiviteetteja ja käydään tutustumassa kohdemaahan niin paljon kuin lompakko sietää. Myös matkustusmukavuuden kasvattaminen lennolla on kasvava trendi.

– Muun muassa snorklaus, sukeltaminen, delfiinit sekä sademetsäseikkailut puuköysiratoineen ja jokiliukuineen ovat suosittuja. Meksikossa ehdottomia vetonauloja ovat tietysti alkuperäisväestön muinaiset kaupunkirauniot, sanoo Torra.

Apollomatkojen tyypillisin kaukomatkailija on korkeakoulutettu aikuinen pariskunta, joka on yleensä matkustanut jo aika paljon. Lapsiperheet matkustavat kaukokohteisiin vielä jonkin verran vähemmän – Thaimaata lukuun ottamatta. Suorat lennot ovat nostaneet myös lapsiperheiden määrää Karibian kohteissa.

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: iStockphoto, Tjäreborg, TAT, Finnmatkat, Apollomatkat

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.