Kuva: Istockphoto
Erikoiset maat

Näistä maista et ole koskaan kuullutkaan – kolme erikoista valtiota maailmalla

Oletko kolunnut kaikki maat ja mantereet, nähnyt kummallisimmatkin nähtävyydet ja omituisimmat poliittiset järjestelmät? Tutustu hauskoihin mikrovaltioihin!

Mikrovaltiot – kokeilunhalua ja huumoria

Ympäri maailman matkustaneet tosireissaajatkaan eivät välttämättä ole vielä kuulleet erikoisista mikrovaltioista kuten Whangamomonan tasavallasta, Elleoren kuningaskunnasta tai Ruotsissa sijaitsevasta Ladoniasta. Nämä ovat vain muutamia maailman kymmenistä mikrovaltioista, jotka kaikki ovat yhden tai useamman eksentrisen henkilön työn tuotoksia.

Usein mikrovaltiot ovat kehittyneet lakien porsaanreijistä, kokeilunhalusta tai pelkästä tylsistymisestä. Monet järjestelmät noudattavat normaalin valtion peruskaavaa, kun taas toiset ovat enemmänkin huvin vuoksi pystytettyjä sohvaversioita.

1. Sealand

Jotkut ovat saattaneet kuulla Ison-Britannian edustavalla sijaitsevasta vanhasta ilmatorjuntalautasta, joka on viimeisen 40 vuoden ajan toiminut Sealandin mikrovaltion tukikohtana. Sealandin historia on täynnä dramatiikkaa, johon lukeutuvat esimerkiksi saksalais-hollantilaisjohtoinen vallankaappausyritys ja ampumavälikohtaus Ison-Britannian laivaston kanssa.

Teknologian saralla Sealand on ollut erityisen ristiriitaisessa asemassa auttaen ylläpitämään edesmennyttä HavenCo-verkkopalvelua, joka toimi muualla maailmalla kiellettyjen verkkosivujen turvapaikkana.

Mikrovaltiot
Kuva: Istockphoto
Sealandin mikrovaltioon pääsee vain meriteitse, mutta valtion vesille pääsy on vierailijoille lähes mahdotonta.

Sealand on pitkälti ollut brittiläisen Roy of Sealandin johtama ja nykyään hänen poikansa Michael toimii valtion päämiehenä. Sealand on pitkällisen taiston johdosta käytännössä saavuttanut valtion perusstatuksen. Toimivan postilaitoksen ohella sillä on vahva asema muiden mikrovaltioiden edustajana ja suunnannäyttäjänä. Toisaalta maa on pysytellyt hieman mystisenä ja monet eivät edelleenkään tarkalleen tiedä, mitä Sealandissa tapahtuu.

Kuten monista muistakin mikrovaltioista myös Sealandista on mahdollista tilata omia postimerkkejä ja kolikoita, minkä lisäksi valtion jäseneksi pyrkivä voi tilata sertifikaatin virallisella arvonimellä. Itse valtion vesille pääseminen puolestaan on lähes mahdotonta, sillä vierailijoiden viisumit poistettiin vuonna 2002.

2. Hutt River Province Principiality

Yhtenä vakiintuneimmista mikrovaltioista tunnetun Hutt Riverin tarina pohjautuu leipiintyneen australialaisfarmarin yhteiskuntataistoon. Hänen ylhäisyytensä Leonard I:n ylläpitämä, Länsi-Australiassa sijaitseva valtio täyttää kaikki normaalin valtion tunnusmerkit: sillä on virallinen valuutta, kansallishymni, valtiollinen lippu ja se on jopa julistanut Australialle sodan.

Leonard löysi Australian laista yli toistakymmentä vuotta sitten porsaanreiän, joka mahdollisti virallisen valtiollisen statuksen saamisen Australian sisälle. Valtionjohdon mukaan maailmanlaajuisesti kansalaisia on yli 13 000, mikä perustuu lähinnä tehokkaaseen myyntikoneistoon, sillä valtion rajojen sisällä asuu vain puolen tusinaa henkilöä.

Passi
Kuva: Inka Khanji
Myös Suomen passiin voi käydä hakemassa Hutt River Province Principiality -valtion leiman.

Hutt Riveriin pääsee kätevästi lentämällä Perthistä Geraldtoniin ja ajamalla sieltä sata kilometriä määränpäähän. Vaihtoehtoisesti Perthistä ajomatkaa on kuusi tuntia suuntaansa. Kohteessa saa myös passinsa leimattua muistoksi käynnistä ja jopa hänen ylhäisyytensä omassa uima-altaassa voi käydä vilvoittelemassa.

3. The Copeman Empire

Maailman mobiilein valtio Copeman Empire on itse asiassa pieni karavaani Sheringhamin alueella Isossa-Britanniassa. Copemanin imperiumi on nuoren työttömän päähänpisto ja koostuu kahden nukuttavasta Eldis Mistral GTX -karavaanista, joka on koristeltu samettisilla verhoilla ja punaisella matolla. Mukana matkassa esiintyy usein kuninkaallinen ja ylväänä kävelevä corgi-koira.

Karavaani oli pitkään majoittuneena Sheringhamiin, kunnes paikalliset saivat kuningas Nicholaksesta tarpeekseen ja karkottivat hänet valtioineen kaupungista pois. Nykyään kuningaskunta vaeltaakin pitkin Ison-Britannian tunnettuja kohteita.

Copemanin kuningaskunnan taloushistoria on täynnä mielenkiintoisia yritelmiä, ja esimerkiksi kuningas Nicholaksesta on kirjoitettu omaelämäkerta, jonka julkistamisen aikaan kuningas tosin oli vasta 20-vuotias.

Tämän ohella perustettiin kuninkaan oma yhdistys, joka kerää varoja hänen ruokkimiseensa paikallisessa hampurilaisravintolassa. Mikäli satut olemaan onnekas ja löytämään Copemanin valtion, kuningas antaa mielellään kierroksen palatsissaan pientä maksua vastaan. Samalla saat ehkä tutustua pöntöllä varustettuun kruunusaliin.

Teksti: Daniel Stöckli
Kuvat: Istockphoto ja Inka Khanji

Päivitetty: 19.10.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (11 votes, average: 3,91 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

2 kommenttia

Vinkki suomentajalle: caravan englanniksi (tai die Karawane saksaksi) käännetään suomeksi sanalla ASUNTOVAUNU, ellei kysymys ole historiallisesta viitekehyksestä.