hero taustakuva

Kymmenen upeinta bucket list -kohdetta maailmalla – haaveiletko sinäkin näistä?

Shutterstock artikkelin kuva
Matkavinkit
Maailman matkailuklassikot ovat paikkoja, joiden näkemisestä kannattaa haaveilla. Tässä kymmenen elämystä, jotka ovat monien matkailijoiden unelmalistalla.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 29.03.2018
facebook   whatsapp

1. Auringonlasku Santorinilla

Kreikassa sijaitsevan Santorinin saaren auringonlaskua on kehuttu koko maailman kauneimmaksi. Suositun matkailusaaren pohjoisosassa sijaitseva Oian kaupunki tarjoaa hengästyttävän upean näkymän juuri auringonlaskun aikaan, kun horisonttiin valuva aurinko maalaa maiseman pastelliväreillä.

ShutterstockSantorini, Kreikka
Kreikan Santorinin paras auringonlaskun katselupaikka on tunnelmallinen Oia.

Oian kaupunki täyttyy matkailijoista erityisesti auringonlaskun aikana. Klassisin paikka katsella maisemaa on aivan kaupungin kärjessä, missä sijaitsevat myös Santorinin kuuluisat tuulimyllyt. Maisema on kuitenkin upea lähes kaikkialta tlivuorikraatterin eli kalderan reunalta nähtynä, joten hyviä auringonlaskun katselupaikkoja riittää Oiassa.

2. Trans-Siperian junamatka

Junamatka Moskovasta Siperian halki aina Tyynenmeren rannalla sijaitsevaan Vladivostokiin saakka on useimpien omatoimimatkailijoiden unelma, joka vie matkailijat hektisestä elämästä rauhoittumaan rauhallisesti Siperian läpi puksuttavaan junaan. Lähes kymmenen tuhannen kilometrin mittainen Trans-Siperia on maailman pisin junareitti, joten tällä matkalla ei kiirettä tunneta.

ShutterstockTrans-Siperian juna
Junamatka Venäjän halki on unohtumaton reissu, jonka aikana ikkunoista avautuu monenlaisia maisemia.

Reitin varrelle sijoittuu useita kiinnostavia venäläiskaupunkeja sekä monia upeita luontokohteita. Matkanteko ei välttämättä tarkoita vain omassa junavaunussa istumista, sillä pysähdyksiä ja päiväretkiä voi tehdä reitin varrella niin paljon kuin haluaa. Perinteisen Trans-Siperian-reitin sijaan matkan voi tehdä myös esimerkiksi Trans-Mongolian tai Trans-Manchurian-reitillä rippuen siitä, mitä kohteita haluaa reissun aikana nähdä.

3. Safari Serengetin kansallispuistossa

Kukapa ei haaveilisi ikimuistoisesta safarimatkasta? Afrikan villieläimien näkeminen vapaina niiden luonnollisessa elinympäristössä on elämys, jota ei unohda. Maailmalla on monia erinomaisia safarikohteita, mutta Tansaniassa sijaitseva Serengetin kansallispuisto on tunnetuimpia paikkoja safarille.

ShutterstockSerengeti, Tansania
Serengetin kansallispuistossa pääsee näkemään villieläimiä hyvin lähietäisyydeltä.

Perinteinen safari tehdään tietysti nelivetoisella autolla josta käsin eläimiä voi nähdä turvallisesti, mutta kansallispuistossa on tarjolla myös monia muita mahdollisuuksia. Esimerkiksi kuumailmapallo- tai ratsastussafari seeprojen, kirahvien ja norsujen keskellä vie perinteisen safarin aivan uudelle tasolle.

4. Karibian risteily

Karibian risteilyn tärkein valtti on matkustamisen helppous. Oma hytti on kuin hotellihuone, jossa voi herätä jokaisena loma-aamuna uudesta maasta tai kaupungista. Matkatavarat kulkevat koko ajan mukana, ja aamiaisenkin voi halutessaan nauttia joka aamu samassa paikassa, vaikka olisikin täysin eri satamassa kuin päivää aikaisemmin.

ShutterstockKaribian risteily
Karibian risteily sujuu rennosti mukavissa puitteissa.

Karibian risteily vie matkailijan seikkailemaan turkoosin Karibianmeren parhaille paratiisisaarille. Risteilyt kestävät tavallisesti viikon, jonka aikana voi vierailla esimerikiksi St. Maartenilla, Haitilla, Barbadoksella ja Puerto Ricossa.

5. Kuumailmapallolento Kappadokiassa

Keskellä Turkkia sijaitseva Kappadokia on värikkäiden luonnonkallioiden täyttämä kohde, jonka maisemat ovat alueen paras nähtävyys. Värikkäiden kallioiden lisäksi matkailijoita Kappadokiaan vetävät magneetin lailla erikoisen muotoiset kalliot, jotka nousevat maasta savupiipun tavoin.

ShutterstockKappadokia, Turkki
Kappadokian kuumailmapalloretket sijoittuvat turvallisuussyistä auringonnousun aikaan.

Perinteisin tapa nähdä Kappadokia on kuumailmapallosta käsin. Taivas täyttyykin auringon noustessa värikkäistä kuumailmapalloista, jotka omalta osaltaan luovat ainutlaatuisen tunnelman Kappadokiaan. Kuumailmapallolento aamuauringon valossa onkin Turkin unohtumattomimpia elämyksiä, joka kannattaa ehdottomasti kokea.

6. Saarihyppely Havaijilla

Yhdysvaltojen eteläisin osavaltio Havaiji on loistava kohde saarihyppelyyn, sillä trooppinen saariryhmä tarjoaa niin tulivuoria, paratiisirantoja, lumimaisemia kuin eksoottista kulttuuriakin. Havaiji, Kauai, Lanai, Maui, Molokai ja Oahu ovat osavaltion kuusi pääsaarta, mutta kaiken kaikkiaan Havaiji koostuu 130 saaresta.

ShutterstockHavaiji, Yhdysvallat
Havaijin saarilla on monenlaisia luontokohteita, kuten vesiputouksia.

Havaijin tunnetuin kohde on osavaltion pääkaupunki Honolulu, joka sijaitsee Oahun saarella. Waikikin pitkien hiekkarantojen lisäksi saarista kannattaa ottaa kaikki irti ja saarihyppely onkin helppo tapa tutustua Havaijin parhaisiin paloihin.

7. Campervan-seikkailu Uudessa-Seelannissa

Upeista luontokohteista tuttu Uusi-Seelanti avautuu matkailijalle kaikkein parhaiten tietysti auton avulla. Kun alla on auto, voi etelä- ja pohjoissaaresta koostuvassa saarivaltiossa seikkailla juuri omien toiveiden sekä säiden mukaisesti.

ShutterstockUusi-Seelanti
Uuden-Seelannin luontokohteiden äärelle pääsee parhaiten oman auton avulla.

Useimmat Uuden-Seelannin kiertäjät hankkivat menopeliksi perinteisen auton sijaan campervan-auton, jossa onnistuu paitsi matkojen taittaminen myös nukkuminen ja ruoanlaitto. Oman campervanin tuoma vapaus onkin huumaavaa, kun jokaisena aamuna voi herätä Uuden-Seelannin upeiden luontomaisemien ääreltä.

8. Kaupunkiloma New Yorkissa

Yhdysvaltain Itärannikolla sijaitseva New York on todellinen maailman pääkaupunki, sillä reilun kahdeksan miljoonan asukkaan kaupunki on täynnä eri kulttuureja, korkeita pilvenpiirtäjiä sekä televisiosta ja elokuvista tuttuja maisemia. Klassinen kaupunkiloma New Yorkissa pitääkin sisällään shoppailua, herkuttelua, kulttuuria ja seikkailuja pilvenpiirtäjien keskellä.

ShutterstockNew York, Yhdysvallat
Times Square -aukio on New Yorkin tunnetuimpia kohteita.

New Yorkin tunnetuimpiin nähtävyyksiin lukeutuvat Times Square -aukion lisäksi ikoniset pilvenpiirtäjät Empire State Building ja Chrysler Building. Myös hulppea Brooklyn Bridge -silta ja valtava Central Park -puisto kuuluvat klassiseen New York -elämykseen.

9. Rantaloma Tahitilla

Tyynenmeren saaret ovat kohteita, jotka tulevat esille romanttisimpia häämatkakohteita tai kauneimpia paratiisisaaria listatessa. Ranskan Polynesiassa sijaitseva Tahiti on turkoosin meriveden ympäröimä saari, jossa riittää valkoista hiekkaa ja tuulessa heiluvia vehreitä palmuja.

ShutterstockTahiti, Ranskan Polynesia
Tahiti sijaitsee Eteläisen Tyynenmeren keskellä.

Matka saarelle on pitkä ja kallis, mutta useimpien silmissä täysin vaivan, ajan ja rahan arvoinen. Luksusbungalowit meren rannalla ja unohtumattoman upeat auringonlaskut tekevät Tahitista todellisen kerran elämässä -kohteen.

10. Automatka Islannissa

Karun kaunis Islanti sijaitsee vain reilun kolmen tunnin lentomatkan päässä, mutta on siitä huolimatta monelle suomalaiselle melko tuntematon matkakohde. Saaren karun kauniit maisemat ovat tehneet Islannista Pohjoismaiden upeimman matkailumaan, sillä upeita vesiputouksia, kuumia lähteitä ja vaikuttavia tulivuoria Islannissa riittää.

ShutterstockIslanti
Islannin luontokohteet saavat matkailijan rakastumaan karuun saareen.

Parhaiten Islannin maisemat näkee automatkalla maan tunnetuimmalla Golden Circle -ajoretillä. Reitin varrelle sijoittuu muun muassa Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen kohtauspiste, jättimäinen Gullfossin vesiputous sekä kuumien lähteiden täyttämä kenttä.

>> Lue lisää vinkkejä Islantiin Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

 1. Mukavia vinkkeja. Suurimman osan jo itsekin kokenut.
  Yksi vihje safarista. Serengetissa on todella polyista ajella. Poly on niin hienoa, etta se tunkeutuu vaikka kuinka pienesta raosta auton sisalle eika ole mahdollista hengittaa ilman suojaimia. Siella nakee kylla vaellusaikana miljoonia elamia.
  Parempi paikka nahda kaikki samat elaimet pienella alueella ilman pitkia matkoja on Ngorongoron kraatteri. Ainut ero on, ettei nae niita samoja miljonia ja joudu ajamaan tarpeettomasti pari paivaa.
  Hyvan matkan terveisin paikan paalla asunut
  Joao


 2. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.