hero taustakuva

Helppo muistilista matkailijalle: 11 asiaa, jotka jokaisen pitäisi tietää lähtiessään uuteen maahan

Istockphoto artikkelin kuva
Matkavinkit
Toiset valmistautuvat matkaan huolella, toiset elävät hetkessä. Selvitä ainakin nämä asiat, kun matkustat ensimmäistä kertaa uuteen maahan!
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 23.04.2018
facebook   whatsapp

1. Tarvitaanko maahan viisumia?

Matkakohdetta valitessasi selvitä ensimmäisenä, tarvitsetko maahan viisumia ja miten se hankitaan. Suomen kansalaiselle suuri osa maista aukeaa ilman viisumia, mutta kaukokohteissa ja pidemmillä reissuilla on syytä varautua ylimääräisten dokumenttien hankintaan.

Muistathan myös, että esimerkiksi Yhdysvaltoihin ja Kanadaan on hankittava sähköinen matkustuslupa ennen matkan alkamista.

2. Millainen ilmasto kohteessa on?

On sanomattakin selvää, että kohteen ilmastoon tulee tutustua ennen matkan varaamista. Et välttämättä halua ottaa riskiä rantalomasta sadekauden aikaan tai vierailla aavikkokohteessa armottomimpien kesähelteiden aikaan.

Muutama päivä ennen lähtöä kannattaa alkaa seurata kohteen säätiedotuksia, jotta osaat pakata matkaa varten.

3. Mikä on valuutta ja vaihtokurssi?

Selvitä aina kohdemaan valuutta ja vaihtokurssi. Jos kyseessä on eksoottisempi kohde, voi olla hyvä tutkia myös esimerkiksi pankkiautomaattien saatavuus.

4. Osuuko lomallesi juhlapyhiä?

Kun valitset matkustuspäiviä, kannattaa myös vilkaista paikallista tapahtumakalenteria. Osuuko lomallesi juhlapyhiä tai isoja tapahtumia? Juhlapäivät voivat olla parhaimmillaan loistava tapa tutustua paikalliseen kulttuuriin, mutta saattavat tarkoittaa myös ruuhkaisia nähtävyyksiä, rajoitettuja aukioloaikoja ja korkeampia hintoja.

IstockphotoEspanjan fiestat
Kohdemaan juhlapyhistä ja niiden vaikutuksista on hyvä olla perillä ennen lomaa.

5. Mikä on paikallinen tippauskulttuuri?

Kiusallisilta tilanteilta vältytään, kun selvität jo ennen matkaa millainen tippauskulttuuri kohdemaassa on. Esimerkiksi Yhdysvalloissa odotetaan aina vähintään 15 prosentin tippiä, kun taas Japanissa juomarahan antamista voidaan pitää jopa epäkohteliaana.

6. Miten kohteessa kannattaa pukeutua?

On olemassa kohteita, joissa kulttuurisidonnaiset tai uskonnolliset asiat vaikuttavat pukeutumiseen. Selvitä etukäteen, millainen pukeutuminen on asiallista kohdemaassa. Esimerkiksi Arabiemiraateissa on syytä pukeutua hieman tavallista konservatiivisemmin.

7. Opettele perusfraasit

Turistien ei odoteta osaavan kohdemaan kieltä sujuvasti, mutta ennen matkaa on kohteliasta opetella muutama perusfraasi. Pidä huolta siitä, että osaat ainakin tervehtiä ja kiittää paikallisten omalla kielellä. Voit myös opetella kysymään kohdemaan kielellä puhuuko vastapuoli englantia.

8. Tarvitsetko adapteria?

Monesti adapterin tarve selviää vasta perillä, kun yrität käyttää sähkölaitetta tai ladata puhelimen akkua. Helpointa on selvittää jo etukäteen millaiset pistorasiat kohdemaassa on. Markkinoilla on myös matka-adaptereita, joissa on erilaisia vaihtoehtoja jopa yli sataan maahan. Kiireellisessä tapauksessa adapteria voi tiedustella hotellin vastaanotosta.

IstockphotoParhaat käytännön vinkit matkailijalle
Miten pääset helpoiten lentokentältä kohteeseen? Selvitä jo etukäteen.

9. Kuinka pääset lentokentältä kohteeseen?

Matka alkaa ilman stressiä, kun olet selvittänyt jo kotona miten lentokentältä pääsee helpoiten hotellille tai loma-asunnolle. Verkon kautta on helppo etsiä tietoa taksien hinnoista, bussireiteistä ja metroverkostoista. Vaihtoehdot on yleensä esitelty lentokentän verkkosivuilla.

10. Pitääkö liput nähtävyyksille hankkia etukäteen?

Jos olet matkustamassa suosittuun lomakohteeseen vilkkaan lomakauden aikana, saattaa erilaisten pääsylippujen hankkiminen etukäteen olla järkevää. Selvitä onko nähtävyyksien joukossa paikkoja, joiden päivittäistä kävijämäärää rajoitetaan. Sama koskee lippuja konsertteihin ja tapahtumiin.

Italian Cinque Terre on esimerkki matkakohteesta, johon päästetään vain tietty määrä matkailijoita ylikuormituksen takia.

11. Miten maassa liikutaan?

Jos viivyt kohdemaassa pidempään, selvitä miten pääset liikkumaan kaupungista toiseen. Valitsetko maisemien katselemisen bussista tai junasta vai maksimoitko perilläoloajan taittamalla välimatkat lentäen? Vuokraatko mieluummin auton – ja tarvitsetko sitä varten kansainvälisen ajokortin? Monissa maissa etäisyydet ja niihin hurahtavat matkustusajat tulevat matkailijoille yllätyksenä.

Lähde: Business Insider
Kuva: Istockphoto

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Kohta 12, joka pitäisi olla ensimmäisenä:

    Oluen hinta!


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.