Hyppää sisältöön

Älä mokaa lomalla! Nämä ovat matkailijoiden yleisimmät virheet

Elina Venttola Päivitetty: 05.07.2019
Lomastressin iskiessä on helppo sortua yleisiin matkamokiin, jotka pilaavat nopeasti lomatunnelman. Varaudu yleisimpiin virheisiin etukäteen ja vältä sudenkuopat – kuulostavatko nämä lomamokat tutuilta?

1. Matkavalmistelujen ylenkatsominen

Matkailijoita on monenlaisia, ja toiset haluavat suunnitella lomansa tarkemmin kuin toiset, mutta siitä huolimatta lomaa kannattaa valmistella ainakin perusasioiden osalta. Se takaa paitsi onnistuneen myös turvallisen loman.

Selvitä ennen matkaa ainakin matkakohteen säätila, suurimmat kulttuuriset eroavaisuudet, viisumin ja rokotteiden tarpeellisuus sekä turvallisuustila. Opettele myös perusfraasit matkakohteen kielellä ennen matkaa – ainakin tervehtiminen ja kiittäminen on hyvä opetella!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockYleisimmät lomamokat
Perusteelliset matkavalmistelut ovat yleensä vaivan arvoiset, sillä kun asiat on mietitty etukäteen jo ennen matkaa, ei lomalla tarvitse tuhlata aikaa suunnitteluun.

Tarkista vielä ennen matkalle lähtöä, miten pääset lentokentältä majapaikkaasi.

2. Väärien asioiden pakkaaminen

Mielikuva kesäkuisesta Etelä-Euroopasta pitää yleensä sisällään aurinkoisia lomapäiviä ja noin 30 asteen keskilämpötilat, mutta todellisuus voi olla toinen: myös etelässä voi olla huonoja kesäsäitä. Tarkista siis matkakohteen lämpötila vielä kerran pakkausvaiheessa ja ota ennuste vakavasti: jos lomaviikolle on luvattu mielikuvien vastaista säätä, pakkaa sen mukaan. Vaikka lähtisit aurinkolomalle, mukana kannattaa siitä huolimatta olla ainakin yhdet pitkät housut ja yksi pitkähihainen paita.

Sama kannattaa huomioida myös, jos suunnittelet vierailua esimerkiksi korkealla vuorella: vaikka rannalla lämpötilat olisivatkin hellelukemissa, voi korkealla vuoristossa tuulla ja olla hyvinkin viileää.

3. Epäkohtelias käytös lentoasemalla

Lentoasema on useille uusi paikka, mikä herättää pientä epävarmuutta matkalle lähtiessä. Lentokentän toiminnot on säädelty hyvin tarkasti, mistä syystä monet matkustajat tekevät helposti virheitä esimerkiksi turvatarkastuksessa tai vaikkapa matkatavaroiden koon suhteen. Kun pelissä on suuri summa rahaa ja pitkään odotettu lomamatka, hermot voivat helposti olla kireällä jos kaikki ei suju suunnitelmien mukaan.

ShutterstockYleisimmät lomamokat
Paras tapa välttää mokat lentoasemalla on pysyä rauhallisena ja kohteliaana tilanteessa kuin tilanteessa.

Älä kuitenkaan anna vastoinkäymisten käydä hermoille, vaan yritä pysyä rauhallisena, vaikka lento peruttaisiin tai matkatavarat katoaisivat heti loman alkajaisiksi. Kiukuttelu lähtöselvityshenkilökunnalle ei ainakaan paranna tilannetta, sillä hän on henkilö, jolla on kirjaimellisesti käsissään matkalippusi. Älä siis missään tilanteessa ilkeile lentokentän työntekijöille, sillä heillä on valta pilata tai jopa pysäyttää matkasi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muista myös, että lähtöportin työntekijät ovat usein myös kyseisen lennon lähtöportilla, joten lähtöselvityksen törttöily voi kostautua hetkeä myöhemmin – ainakin, jos olet unohtanut käytöstavat. Pure siis hammasta ja pysy ystävällisenä.

4. Rahanvaihdon unohtaminen

Nykyaikana käteisellä varautuminen matkaa varten voi tuntua hyvin vanhanaikaiselta ajatukselta, mutta on matkakohteesta riippuen hyvinkin tarpeellinen neuvo. Jos lähdet matkalle ilman kohdemaan valuuttaa, joudut todennäköisesti ennemmin tai myöhemmin suuntaamaan pankkiautomaatille, jos sellainen löytyy.

Älä siis tuudittaudu uskoon, että korttiraha kelpaa kaikkialla, vaan nosta tai vaihda matkakohteen valuuttaa joko jo ennen matkaa tai viimeistään koneen laskeuduttua lentokentällä. Voit tarvita käteistä pikemminkin kuin arvaatkaan, eli hanki paikallista valuuttaa edes pieni summa ennen lentokentältä poistumista. Jos joudut maksamaan viisumin saapuessasi kohdemaahan, huomioi, ettet välttämättä voi maksaa sitä muulla kuin käteisellä.

ShutterstockYleisimmät lomamokat
Paikallinen käteisvaluutta rahapussissa helpottaa matkalla, joten muista vaihtaa edes muutama kohdemaan seteli ennen matkaa.

Tähän ilmiöön törmää nopeasti jo Euroopassa: esimerkiksi Saksa on maa, jossa käteistä on hyvä olla mukana aina.

5. Lasipullojen pakkaaminen ruumaan

Paikalliselta viinitilalta ostetun viinipullon tuominen tuliaisiksi kuulostaa nopeasti ajateltuna erinomaiselta idealta, mutta mieti uudelleen, sillä sitä se ei todennäköisimmin ole. Jos ostat viinipullon lentokentän ulkopuolelta, joudut kuljettamaan ne kotiin ruumalaukussa.

Ruumaan pakattavat lasipullot tulee siis pakata erittäin hyvin ja tarkasti, jotta ne säilyvät ehjinä kotiin saakka. Pelaa siis varman päälle ja jätä suosiolla painavat lasipullot matkakohteeseen tai postita ne kotiin sen sijaan, että käärisit tuliaisviinit likaisiin t-paitoihin ja toivoisit parasta. Matkavakuutus ei yleensä korvaa ruumalaukussa rikkoutuneen viinipullon tuhoamia matkatavaroita.

6. Luottokortin käyttäminen epäilyttävän monessa kohteessa

Jos käytät maksukorttiasi useassa paikassa ympäri maailmaa lyhyen ajan sisällä etkä ilmoita siitä pankillesi, voi matkabudjetti loppua lyhyeen, kun pankki sulkee korttisi vaarinkäyttöepäilyjen vuoksi. Ongelma ratkeaa puhelinsoitolla, mutta maailman toiselta puolelta sekin voi tulla todella kalliiksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockYleisimmät lomamokat
Jos matkustat useammassa kohteessa saman matkan aikana, ilmoita siitä pankille välttyäksesi kortin sulkemiselta. Se onnistuu vaivatta useimpien pankkien mobiilisovelluksessa.

Ole siis kaukaa viisas ja ilmoita pankillesi ennen matkaa, jos aiot käyttää korttiasi useassa paikassa lyhyen ajan sisällä. Näin voit olla varma, ettei korttiasi suljeta kesken matkan.

7. Adapterin ja latureiden unohtaminen

Jos unohdat matkapuhelimen tai kameran laturin ja adapterin, loppuu laitteista virta todennäköisesti juuri huonolla hetkellä. Pakkaa matkalle kaiken varalta aina kaikkien mukaan ottamiesi sähkölaitteiden laturit. Selvitä, tarvitsetko kohde- tai välilaskumaassa adapteria saadaksesi sähkölaitteisiisi virtaa.

Pakkaa mukaan myös varavirtalähde kaiken varalta, mutta älä vain laita sitä ruumaan: varavirtalähteiden paikka on käsimatkatavaralaukussa!

8. Liian tiukka matkaohjelma

Jos suunnitelmissasi on lähteä esimerkiksi risteilylle samana päivänä kun lentosi laskeutuu, unohda koko juttu. Matkan jatkaminen samana päivänä lennon kanssa jollakin toisella liikennevälineellä ei ole koskaan hyvä idea, sillä myös lyhyet lennot voivat myöhästyä jopa vuorokaudella, eikä risteilyalus odota välilaskukentälle jääneitä matkustajia.

ShutterstockYleisimmät lomamokat
Kun varaat riittävästi aikaa siirtymisiin ja varaudut jopa päivän viivästymisiin väljällä aikataululla, säilyy matkanteko stressittömänä.

Pidä matkaohjelma väljänä ja vältä varaamasta saapumispäivälle mitään muuta ehdottoman tärkeää ohjelmaa.

9. Liian paljon nähtävyyksiä

Melkein kaikki matkailijat haukkaavat jossain vaiheessa liian suuren palan, ja kiertävät liian monta nähtävyyttä. Lopulta päivä päättyy täyteen uupumiseen ja pahimmillaan koko lomastasi tulee niin raskas, että kotiin palatessasi olet jo uuden loman tarpeessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vältä tämä perinteinen moka ja valitse kohteen nähtävyystarjonnasta ainoastaan ne, jotka todella haluat nähdä. Varaa lomalle myös yksi tai kaksi päivää, joille et suunnittele etukäteen yhtään mitään. Niin matkalla jää aikaa myös rauhoittua ja rentoutua – kuten lomalla on tarkoitus.

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Rakotzbrücke

Tämä kielletty nähtävyys kiinnostaa Saksan-matkailijoita – ”paholaisen silta” on tunnettu hengenvaarallisesta maineestaan

Hotellihuone

Haluatko edes tietää – mitä hotellit tekevät huoneille, joissa joku on kuollut?

Lentokone

Näin parannat mahdollisuuksiasi selviytyä lento-onnettomuudesta

Trolltunga, Norja

Hengenvaarallinen norjalaiskohde kiinnostaa riskeistä huolimatta – edes onnettomuudet eivät pidä matkailijoita loitolla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja