Hyppää sisältöön

10 yllättävää faktaa matkavakuutuksesta – tiesitkö nämä?

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 05.06.2019
Maksaako valtio, jos tarvitset ambulanssilennon maailmalta kotiin? Korvaako vakuutus jatkolennolta myöhästymisen? Ennen matkalle lähtöä tarkasta nämä tärkeät pointit matkavakuutuksesta.

ILMOITUS

1. Hoitaako valtio vakavasti sairastuneet kansalaiset takaisin Suomeen?

Jos loukkaannut tai sairastut ulkomailla ja sinut pitää kuljettaa erityiskyydityksellä Suomeen, valtio ei koskaan maksa kustannuksia. Ainoastaan matkavakuutus korvaa ambulanssilennon Suomeen. Jos sinulla ei ole vakuutusta, maksat kulut itse.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Korvaako matkavakuutus terrorismin takia keskeytyvän matkan?

Jos matkakohteessasi tapahtuu terrori-isku tai luonnonkatastrofi, vakuutus saattaa korvata matkan peruuntumisen ja keskeytymisen. Kaikkiin Ifin matkavakuutuksiin sisältyy turva kriisitilanteiden varalle.

3. Tarvitaanko kilpaurheiluun erikoisvakuutus ulkomailla?

Jos matkustat kilpailemaan esimerkiksi Tukholman maratonille, tavallinen matkustajavakuutus ei välttämättä korvaa, jos loukkaannut urheilukilpailun aikana. Sen sijaan vakuutus korvaa, jos vaikka kompastut Tukholmassa metroaseman portaissa.

Jos kokeilet reissussa riskialttiita lajeja, kuten kiipeilyä tai sukellusta, perusmatkavakuutus korvaa kokeilun aikana sattuvat vahingot. Jos kyseessä ei ole lajikokeilu vaan harrastus, tarvitset laajennuksen matkavakuutukseesi. Alle 18-vuotiailla tavallinen matkavakuutus kattaa automaattisesti kaikenlaisen urheilun.

4. Lentoni myöhästyi – kuka on korvausvastuussa?

EU-lainsäädännön mukaan EU-maiden lentoyhtiöiden pitää maksaa korvausta peruuntuneista, ylibuukatuista ja yli kolme tuntia myöhässä perille saapuvista lennoista. Lentoyhtiön ei kuitenkaan tarvitse maksaa korvausta, jos lennon myöhästyminen johtuu esimerkiksi säästä tai lakosta.

Matkavakuutuksesta on hyötyä, jos lento lähtee ajallaan, mutta sinä myöhästyt lennolta esimerkiksi huonon sään takia. Lisäksi vakuutus korvaa, jos myöhästyt toisen lentoyhtiön jatkolennolta ensimmäisen lennon myöhästyttyä.

5. Korvaako matkavakuutus raskaudesta johtuvia lääkärikustannuksia?

Jos raskaus aiheuttaa murheita matkalla, matkustajavakuutus korvaa tietyin rajoituksin lääkärikustannuksia. If korvaa ennen raskausviikkoa 29 tehtyjä lääkärikäyntejä, joissa haetaan ensiapua raskauden aiheuttamiin vaivoihin.

IfMatkavakuutus

Kaiken varalta hankittu matkavakuutus varmistaa, että loma ei mene pilalle, vaikka kaikki ei sujuisikaan suunnitelmien mukaan.

6. Kuka korvaa eksyneet matkatavarat?

Voit saada ensiapua matkatavaravakuutuksesta tai kotivakuutuksesta, jos matkatavarasi katoavat tai vahingoittuvat lennon aikana. Olet oikeutettu korvaukseen, jos tavarat tulevat matkakohteeseen yli kuusi tuntia myöhässä.

Ennen kuin käännyt vakuutusyhtiön puoleen, kannattaa korvausta hakea lentoyhtiöltä tai matkatoimistolta.

7. Eihän Tallinnaan tarvitse matkavakuutusta?

Moni ajattelee, että matkavakuutus on tarpeen vain kauas matkustaessa. Kuitenkin jos saat esimerkiksi sairauskohtauksen Tallinnassa ja sinut joudutaan lennättämään Suomeen hoitoon, nousevat kustannukset korkeiksi. Matkavakuutus korvaa myös Tallinnan loman yllättävän peruuntumisen, keskeytymisen ja matkalta myöhästymisen.

8. Korvaako matkavakuutus vanhojen sairauksien hoidon?

Matkavakuutus korvaa olemassa olevien sairauksien osalta tietyin rajoituksin ensiaputyyppistä hoitoa enintään viikon ajan matkakohteessa, jos sairaus pahenee yllättäen. Jos sinulla on ennestään sairauksia, kannattaa keskustella lääkärin kanssa, liittyykö matkustamiseen erityisiä terveysriskejä.

9. Tarvitseeko lapsi oman matkavakuutuksen?

Perheen kanssa reissatessa alle 20-vuotiaat lapset eivät tarvitse omaa matkustajavakuutusta, jos vanhemmilla on Ifin matkustajavakuutus. Sama pätee myös isovanhempiensa kanssa matkustaviin alle 20-vuotiaisiin lapsenlapsiin. Jos lapsi lähtee ilman perheen aikuisia esimerkiksi leirikouluun, hän tarvitsee oman vakuutuksen.

10. Koko reissu kului sairaalassa – korvataanko menetetyt lomapäivät?

Jos joudut matkalla sairaalaan esimerkiksi ruokamyrkytyksen takia, matkustajavakuutuksesta korvataan sinulle menetetyt lomapäivät sairaalahoidon ajalta. Saat korvausta enintään matkan hinnan verran.

>> Lue käytännön esimerkkejä, mitä matkavakuutus korvaa ja mitä ulkomailla sairastaminen maksaa – saatat yllättyä!

>> Vaikuttaako huoli ilmastonmuutoksesta suomalaisten matkasuunnitelmiin?

Lähde ja kuvat: If

ILMOITUS