Hyppää sisältöön

Haluatko matkustaa yksin? Tässä 10 turvallisuusvinkkiä onnistuneelle matkalle

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 13.03.2017
Yksin matkustaminen on jännittävää, kiehtovaa, vapauttavaa ja jopa pelottavaa. Lue turvallisuusvinkit yksin tehdylle matkalle ja nauti uusista kohteista sekä elämyksistä!

1. Kerro matkasuunnitelmasi läheisille ennen matkaa

Ennen kuin lähdet yksin matkaan, kerro matkasuunnitelmasi ainakin yhdelle ystävälle tai perheenjäsenelle. Listaa hänelle reittisi, tarkat aikataulut, ennakkoon varatut majapaikat sekä käyttämäsi junat tai lennot, jotta joku kotimaassa oleva tietää kaiken varalta missä sinun tulisi milloinkin olla. Jos jotain ikävää sattuu, tietää lähipiiri mistä etsiä.

2. Kopioi kaikki asiakirjat

Ota kopiot passista, henkilökortista, lentolipuista, varausvahvistuksista, vakuutustodistuksesta ja muista matkaan liittyvistä asiakirjoista ja lähetä tiedostot itsellesi sähköpostiin tai tallenna verkkokansiolle. Siten pääset käsiksi tietoihisi, vaikka varsinainen passisi, muut asiakirjat tai tietokoneesi varastettaisiin. Lähetä varmuuden vuoksi kopiot myös lähipiirillesi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Ole yhteydessä kotiin

Ole matkan aikana yhteydessä kotiin, jotta kotimaassa on yhteyshenkilö joka tietää kuinka matkasi etenee ja missä päin maailmaa liikut. Tekstiviesti tai ilmoitus Facebookissa riittää mainiosti kertomaan matkan etenemisestä ja olinpaikastasi.

4. Piilota varavaluutta tai -kortti

Varustaudu matkalle pakkaamalla mukaan joko ylimääräinen luottokortti tai käteistä rahaa, ja säilytä niitä erillään lompakostasi. Piilota hätävarat mahdollisimman epätodennäköiseen paikkaan. Naisille toimiva niksi on piilottaa rahat tai luottokortti tamponi- tai terveyssidepakkaukseen, mutta esimerkiksi tyhjä ja pesty huulirasvahylsy on niin ikään oiva paikka piilottaa muutama seteli.

5. Älä herätä liikaa huomiota

Voit vaikuttaa pukeutumisellasi siihen, kuinka paljon huomiota herätät. Pyri pukeutumaan kuten paikalliset tai pitkään maassa asustelleet ulkomaalaiset, ja muista huomioida erityisesti kulttuurisidonnaiset pukeutumisohjeet. Siten et herätä ei-toivottua huomiota vaatetuksesi vuoksi.

6. Nainen: käytä vihkisormusta

Joissain paikoissa yksin matkustavan naisen kannattaa turvautua yksinkertaiseen niksiin: valevihkisormuksen käyttämiseen. Vihkisormus nimettömässä karkottaa useimmat epämääräiset uudet tuttavuudet.

Jos turvaudut tähän kikkaan, selvitä etukäteen kummassa nimettömässä sormessa kohdemaassa on tapana käyttää vihkisormusta. Jos sormus unohtuu, voit aina valehdella epämääräisiltä vaikuttaville kyselijöille odottavasi hetken kuluttua saapuvaa poikaystävääsi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

7. Varaudu turvavälineellä

Pakkaa mukaasi jokin turvallisuudentunnetta lisäävä väline, ja kanna sitä mukanasi koko matkan ajan. Valitse mukaan esimerkiksi pilli, avaimenperään piilotettava kovaääninen hälytin tai muu pieni laite, joka päästää tarvittaessa ilmoille hirvittävän kovan äänen karkottamaan mahdolliset uhkaajat ja kutsuen paikalle apua.

8. Pysy valppaana

Seuraile ympäristöäsi erityisesti julkisen liikenteen kulkuvälineissä, mutta myös kadulla. Vaikka kuuntelisit musiikkia kuulokkeilla, laita kuuloke vain toiseen korvaan jotta voit paremmin seurata, mitä ympäristössä tapahtuu. Valppaana pysyminen kannattaa paitsi turvallisuuden myös mielenkiintoisten asioiden huomaamisen kannalta.

9. Älä paljasta olevasi hukassa

Sen lisäksi että pukeudut paikallisten tavoin, yritä myös käyttäytyä kuten tietäisit minne olisit menossa. Tee näin, vaikka sinulla ei olisi aavistustakaan tuleeko seuraavan kulman jälkeen kääntyä oikealle vai vasemmalle.

Havainnoi ympäristöäsi ja kaiva kartta esille vasta silloin, kun koet olevasi turvallisessa paikassa. On parempi kävellä kaksi korttelia väärään suuntaan kuin paljastaa olevansa hukassa väärässä paikassa. Jos kartan lukeminen kadulla ei onnistu huomiota herättämättä, astu lähimpään kahvilaan ja selvitä reitti kaikessa rauhassa. Matkapuhelimeen ladattu karttasovellus herättää vähemmän huomiota kuin massiivinen paperikartta, mutta hienon älypuhelimen käyttäminen epämääräisissä paikoissa voi myös herättää ei-toivottua huomiota.

10. Käytä puhelinta taksissa

Monissa maissa erityisesti taksikuskit ovat tunnettuja huijareita, mutta joskus taksimatka on ainoa vaihtoehto. Ota puhelimellasi valokuva taksin rekisterikilvestä, taksikuskin ajoluvasta tai jopa taksikuskista. Jos koet olevasi epäilyttävässä tilanteessa, lähetä kuvat kotijoukoille.

Seuraa taksin reittiä matkapuhelimesi karttaohjelman avulla, jotta tiedät onko kuski viemässä sinua täysin väärään suuntaan. Voit myös soittaa leikkipuhelun kertoen puhelimessa suureen ääneen olevasi kohta perillä. Ellet osaa paikallista kieltä, puhu puhelimeen englantia.

Teksti ja kuva: Inka Khanji

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Miksi elintärkeät happinaamarit voivat puuttua lennolta? Syy vaaralliselta tuntuvaan tilanteeseen on yksinkertainen

Näin löydät matkavakuutuksen

Matkavakuutusten ABC – löydä paras matkavakuutus

Maat, joihin ei kannata matkustaa

Ulkoministeriön lista: älä matkusta näihin maihin: 22 maata, joita kannattaa välttää

Barcelona, Espanja

Matkailija, varo näitä – viisi yleisintä turistihuijausta maailmalla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja