Hyppää sisältöön

Italia-elämys paikallisten tavoin – 10 syytä vuokrata talo Italiasta

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 26.01.2018
Talon vuokraaminen sopii omaa rauhaa ja vapautta rakastavalle. Lue kymmenen hyvää syytä vuokrata talo Italiasta.

1. Oma rauha

Mikään ei voita illallista omassa puutarhassa ruusuköynnösten alla. Siniharmaa valo viipyy peltojen yllä. Tulikärpästen loiste ja kaskaiden siritys tekevät illasta satumaisen.

Talon vuokraajan suurin etu on ehdottomasti oma rauha. Ei huutavia turisteja viereisellä terassilla eikä myöskään pelkoa, että perheen omat äänet ja tavat häiritsisivät muita. Oma talo antaa mahdollisuuden matkailla kuin olisi kotonaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Oma keittiö

Suklaacroissantteja ja espressoa aamuauringossa. Persikoita ja pähkinöitä uima-altaalla. Käristettyä lihaa omasta grillistä rehevän punaviinin kera kuun valossa.

Vuokratalossa voi päättää itse ruoka-ajoistaan ja päivän menusta. Oma keittiö on kätevä ratkaisu etenkin lapsiperheille, joiden ruoka-ajoilla on tietty rytmi.

Italian lounas- ja päivällisajat poikkeavat huomattavasti suomalaisesta rytmistä. Lounas syödään yhden¬–kahden maissa ja päivällinen aikaisintaan seitsemän–kahdeksan aikaan illalla.

3. Oma uima-allas

Keskipäivän polttavasta auringonpaahteesta on ihana hypätä turkoosiin, viileään veteen. Aamu-uinti ja iltalenkin jälkeinen pulahdus jättävät raikkaan olon pitkäksi aikaa.

Monissa vuokrataloissa on uima-allas, joka on vielä sijoitettu huikeisiin maisemiin. Parhaimmillaan omalta altaalta voi ihailla silmänkantamattomiin näkyvää kukkulamaisemaa, joka vuorokaudenajasta riippuen näyttää aina erilaiselta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Vapaus liikkua

Autoradiossa laulaa letkeä-ääninen italialaismies ja ikkunasta virtaa kosteaa, kuumalta asfaltilta tuoksuvaa ilmaa.

Talonvuokraajan kannattaa vuokrata käyttöönsä myös oma auto, sillä se antaa lomailijalle suuren vapauden. Auton voi napata kätevästi itselleen vaikka heti lentokentältä ja huristaa suoraan oman huvilan pihaan. Navigaattori on ehdoton kumppani Italian liikenteessä.

Vuokra-auto mahdollistaa myös päiväretket lähiympäristön kiehtoviin kukkulakaupunkeihin ja nähtävyyksiin. Auto on kätevä tapa liikkua myös lapsiperheille ja liikuntarajoitteisille.

IstockphotoItalian maaseutu
Maaseudun keskellä on hyvin rauhallista, ja paikallisiin voi tutustua helpommin kuin kaupungeissa.

5. Paikalliset

Ystävällisesti torilla hymyilevät italialaismammat ja talojen vierustoilla muovituoleissa tupakkaa polttelevat vanhat papat erottuvat katukuvasta. Aina on aikaa nauttia elämästä. Dolce far niente – suloinen joutilaisuus.

Yksi kokemusrikkaimmista asioista Italian kävijälle ovat ehdottomasti ystävälliset paikalliset. Talonvuokraajaa odottaa usein lämmin vastaanotto. Naapurit tulevat tervehtimään ruokatuliaisten kera tai saattavat kutsua kotiinsa illalliselle.

Ruokaostosten teossa paikallisessa marketissa on myös tunnelmaa. Tiskeillä myytävät leikkeleet, juustot, pestot ja antipastot ovat aivan omaa luokkaansa. Mukava päiväpuuha on myös hakea torilta tuoreet hedelmät ja vihannekset.

6. Maisemat

Auringonnousun seuraaminen korkealta kukkulalta on upea elämys – silloin näkee, miten italialaiskylä herää eloon. Usva leijuu mäen solissa ja hiljaisuus alkaa pikkuhiljaa väistyä kukon aloittaessa laulunsa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vuokratalot sijaitsevat usein pienten kylien läheisyydessä. Isot turistien valtaamat alueet jäävät sopivan kaukaisiksi ja talonvuokraaja voi keskittyä seuraamaan autenttista italialaista elämänmenoa.

Patikointi, lenkkeily ja pyöräily ovat mukavia tapoja tutustua ympäristöön. Silloin aistii parhaiten Italian hajut, värit ja tunnelman.

7. Oma pesu- ja tiskikone

Pyykkien ripustaminen narulle tuntuu mukavalta päiväpuuhalta kotioloihin verrattuna. Kuumassa auringossa ja leudossa tuulessa vaatteet kuivuvat ennätyksellisen nopeasti riippukeinussa pötkötellessä.

Talonvuokraus on myös keino viipyä kohteessa pidempään. Todellista irtiottoa kaipaava voi vuokrata talon useammaksi viikoksi tai kuukaudeksi. Pyykinpesun mahdollisuus helpottaa jo kahden viikon lomailijan vaatepakkauksia.

IstockphotoItalian maaseutu
Monipuolinen Italia tarjoaa rutkasti elämyksiä, sillä näkemistä riittää usealle lomalle.

8. Edullisempi hinta

Ruokaostoksiin kuluu kotona taatusti vähintään sama summa kuin Italian marketissa. Miksen ostaisi siis joskus tuoreita ruoka-aineita maailman parhaimman ruoan tittelin omaavasta maasta?

Talonvuokraaja säästää pitkän pennin verrattuna hotellilomailijaan. Itse laitettu ruoka ja talonvuokra ovat huomattavasti edullisempi vaihtoehto kuin turistikohteen ylihinnoitellut hotellit ja ravintolat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

9. Yhteisöllisyys

Lapset peuhaavat sohvalla ja rakentavat tyynyistä majoja. Espresso porisee liedellä ja mozzarellaleivät tirisevät toasterissa. Päivä on mukava aloittaa ja päättää yhdessä ystävien ja perheen kesken. Porukkamatkalla saa aavistuksen italialaisesta yhteisöllisestä perhe-elämästä.

Porukkamatkan kannalta talonvuokraus on toimiva vaihtoehto. Omien hotellihuoneiden sijaan voi vuokrata talon, josta löytyy jokaiselle vieraalle oma makuuhuone ja usein myös kylpyhuone. Lisäksi taloissa on yhteiset ruoanlaitto- ja oleilutilat avarine kuisteineen ja pihoineen.

Yhteisöllisyydestä pitävälle talonvuokraus on kannattava valinta. Pikkulapsiperheet hyötyvät etenkin mahdollisuudesta yhteisiin illanviettoihin lasten nukkuessa.

Hyvät keskustelut syntyvät porukalla kuin itsestään Italian yössä punaviinin siivittämänä.

10. Uteliaisuus

Mikä sen viehättävämpää kuin päästä tutkimaan ennennäkemättömiä seutuja. Matkustuksessa parasta on hetki ennen kuin kokee jotain ihan uutta. Kutkutus vatsanpohjassa ja virittäytyminen uudelle, tarkkaavaisemmalle taajuudelle.

Jos et ole vielä kokeillut talonvuokrausta, nyt voisi olla sinun aikasi! Kokoa mukaan sopiva porukka ja yhteinen matkasuunnittelu voi alkaa. Muista, että iso osa matkaa on sen odotuksessa, järjestelyssä ja haaveilussa.

Ennen varsinaista matkaa kannattaa opetella laittamaan joitakin italialaisia ruokia ja ottaa mukaan muutama hyvä keittokirja. Näin makumatka kohti täyteläistä Italia-elämystä voi alkaa!

>> Lue lisää vinkkejä Italiaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Tellervo Uljas
Kuvat: Istockphoto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Rooma, Italia

Rooman parhaat nähtävyydet – 18 kiinnostavaa paikkaa

Italialainen linna näyttää siltä, kuin se vajoaisi Gardajärven syvyyksiin – katso kuvat Scaligeron uppoavasta linnasta

Valkoinen kalkkikivikallio turkoosin meriveden edustalla

Italian kauneimmat rannat – esittelyssä kymmenen parasta kohdetta

Suorat lennot Gironaan

Joko tunnet nämä viisi kohdetta, joihin pääsee Suomesta edullisesti? Ryanairin lennot vievät pienemmille kentille

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja