Suomen suurin matkablogiyhteisö
Ahvenanmaa Suomi

Miniloma Ahvenanmaalla joulunodotuksen hengessä

15.12.2020

Yhteistyössä Rantapallon, Tallink Siljan ja Visit Ålandin kanssa

Olen aina mieltänyt Ahvenanmaan kesäkohteeksi, jossa on kaunis saaristo ja se tarjoaa idylliset puitteet ajella ympäri saarta autolla. Saarella on myös hyvät luontopolut, jossa pääsee hyvin lähelle luonnonkauniita paikkoja meren läheisyyteen. Olen kerran aiemmin käynyt Ahvenanmaalla ja nimenomaan kesällä, mutta siitä on jo 18 vuotta. Sen takia olin hyvin mielissään tästä kutsusta vierailla Ahvenanmaalla marraskuussa ja kokea joulutunnelma tällä ihastuttavalla saarella. Meitä oli matkassa hyvin pieni ryhmä, alle 10 hlö.

Matka Ahvenanmaalle alkoi Turusta Tallink Siljan M/S Galaxyn risteilyaluksella, joka lähtee aamulla klo 8:20. Aamu aloitettiin erinomaisella aamupalalla laivan buffassa. Ja sen jälkeen oli aika tehdä ostoksia Black Friday hinnoilla. Koronasta johtuen laivalla ei ollut ohjelmaa ja kaupat olivat auki hyvin rajallisesti. Meillä oli myös jokaisella oma ikkunallinen hytti, josta pääsi ihailemaan saaristoa. Matka kesti reilu 5h.

Untitled

Ahvenanmaalla saimme vuokra-autot käyttöön ja pääsimme nopeasti Maarianhaminan keskustaan. Minä yövyin Arkipelag hotellissa, joka sijaitsee Maarianhaminan keskustassa. Hotelli on sijainnilta erinomainen, koska se on aivan rannassa ja hotellihuoneesta on upea merinäköala. Huone oli tilava ja tyylillä remontoitu. Hotellihuoneessa ilahdutti minua myös hedelmät ja suklaat.

Untitled

Untitled

Untitled

Rituals tuotteet ilahdutti kylppärissä.

Ennen illallista oli hetki aikaa kiertää Maarianhaminan keskustassa. Pääkadulla on useita sisustuskauppoja ja söpöjä kahviloita.  Ihastuin Cafe Viktor sisustus- ja kahvilapuotiin, joka on yksinkertaisesti niin viehättävä. Lisäksi sen vieressä oli vielä kukkakauppa, aivan täydellinen yhdistelmä kauneutta. Jos haluaa shoppailla hieman enemmän, kannattaa suunnata keskustan ulkopuolelle sijaitsevaan Maxinge ostoskeskukseen. 

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Ennen illallista kävimme ihastuttavassa  Compagnietissa drinkeillä, joka sijaitsee hotellimme kanssa samassa rakennuksessa.  Paikan miljöö on saanut vaikutteita trooppisesta paikasta ja tässä voi hyvin kuvitella, että on juomassa drinkkejä jossain Kaakkois-Aasian tai Karibian rantabaarissa.  Paikka on erityisesti tunnettu gineistään ja niitä löytyikin runsaasti  drinkkilistasta.

Untitled

Untitled

Illallista söimme Ångbåtsbrygganissa, joka sijaitsee aivan rannassa. Tarjolla oli jouluisia ruokia niin Suomen kuin Ruotsin perinteiden mukaisesti. Valikoima oli todella runsas eli käytännössä oli edes mahdoton maistaa kaikkea. Suosittelen paikkaa oikein lämpimästi ainakin jouluruuan perusteella.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Kastelholman linna ja Smakbyn ravintola

Seuraavana aamuna suunnattiin Kastelholman linnaan. Linna on rakennettu 1300-luvulla ja on Ahvenanmaan tärkein ja suosituin nähtävyys.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Meidät otti vastaan itse huippukokki Michael Björklund, joka tarjosi meille glögiä, pipareita ja munkkeja. Samalla kuultiin Ahvenanmaan perinteistä, tarinoita tästä linnasta ja Smakbystä, johon suunnattiin linnavierailun jälkeen.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Kastelholman linnan vieressä on  yksi Ahvenanmaan parhaimmista ravintoloista, Mickael Björklundin ja Jennin omistama Smakbyn-ravintola ja myymälä. Sivuilla on hyvin kiteytetty heidän liikeideansa, joka on monipuolinen ja kehittyy koko ajan.

Nimi Smakbyn – makujen kylä – sopii mielestämme yhdistämään kaikkea sitä mitä teemme ja luomme. Smakbyn krouvi, puoti ja tislaamo majailevat sopuisasti saman katon alla. Ja lisää uutuuksia on suunnitteilla.

Omassa tislaamossamme valmistamme Smakbyn omenaviinaa ja muita ahvenanmaalaisia viinoja ja likööreitä. Juomien valmistusprosessia voi tulla seuraamaan: miten valmistusvaiheet etenevät mäskitankkien kautta aina tislauspannusta tippuvaan kirkkaaseen viinatisleeseen saakka.

Meille oli varattu kauniisti katettu joulupöytä, jossa oli tarjolla erinomaista riisipuuroa, Micken anopin leipomaa limppua ja maistuvaa glögiä. Paikan tunnelma on niin kodikas ja ruoka maittava. Limppua sai ostaa myös mukaan ja tämä odottaakin nyt pakkasessa jouluaaton juhlaruokailua.

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Alkuperäiseen suunnitelman mukaan meidän oli tarkoitus vierailla myös Jan Karlsgårdenin joulumarkkinoilla, jotka järjestetään aina Kastelholman linnan vieressä ensimmäistä adventtia edeltävänä lauantaina. Muutoin alue toimii ulkoilmamuseona. Koronan vuoksi joulumarkkinat olivat valitettavasti peruttu, mutta onneksi osa myyjistä oli perustanut myyntipisteet Smakbynin pihalle.

Untitled

Untitled

Pian koitti paluumatkan aika ja suunnattiin satamaan. Paluumatka Turkuun kuljettiin M/S Baltic Princessin risteilyaluksella. Laivalla päästiin maistamaan jouluruokia laivan Buffet-ravintolassa.

Matka Ahvenanmaalle oli ihana irtiotto arjesta. Matka oli järjestetty turvallisesti ja vastuullisesti. Toivon, että ihmiset uskaltaa matkustaa myös korona-aikana, koska matkailualaa tarvitsee asiakkaita.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Tiina / Ihana Ahvenanmaani 15.12.2020 at 18:29

  Tervetuloa uudestaan! Silloin toivottavasti sekä maailman tilanne että sää ovat molemmat parempia.

  Terveisin Tiina, se korujen myyjä 🙂

  • Reply matkaunelmia 15.12.2020 at 18:38

   Kiitos kommentistasi Tiina 😊 Mielelläni tulen uudestaan, paljon jäi vielä näkemättä.

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 19.12.2020 at 02:43

  Kastelholman linna olisi kyllä kiva päästä näkemään. En ole käynyt ikinä Ahvenanmaalla, mutta tuo olisi itsellenikin ihan ehdoton vierailukohde, kun kaikissa muissa Suomen linnoissa on tullut vierailtua.

  • Reply matkaunelmia 20.12.2020 at 20:32

   Kastelholman linna on upea ja sen ympäristössä on paljon mielenkiintoista nähtävää. Kesä on varmasti paras aika vierailuun .

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.