Suomen suurin matkablogiyhteisö
Valokuvaus Yhteistyö

Matkaan ilman kameraa – Köpiksen reissu Black Eye -linssien läpi

sunnuntai, 14 huhtikuun, 2019

*Yhteistyössä Black Eye

Viime Pariisin reissulla kamerani hajosi ja olen kuumeisesti koittanut etsiä kevyttä ratkaisua Olympuksen mikrojärkkärin paikkaajaksi. Nykyään pyrin aina pakkaamaan mahdollisimman kevyesti, ja jos jonkun matkatavaran rahaaminen reissussa silloin tällöin ketuttaa niin kameran. Sain Black Eye:ltä testiin Travel Kitin ja Pro Cinema Wide G4 -linssit, jotka saa näppärästi iskettyä kännykän kameran jatkoksi. 

Mikä Black Eye? 

Black Eye on suomalainen firma, jonka ammattilumilautailija Eero Ettala ja valokuvaaja Arto Ekman perustivat vuonna 2013 tavoitteenaan nostaa mobiililaitteilla tapahtuva kuvaaminen samalle tasolle kuin mitä ammattitason valo- ja videokuvaajat saavat aikaan kalliilla järjestelmäkameroilla. Yrityksen tuotevalikoimaan kuuluu laaja skaala helposti kiinnitettävää optiikkaa sekä erilaisia lisälaitteita kaikkeen mobiililaitteilla tapahtuvaan kuvaukseen.

Ensifiilis: Tuotteet on ihanan kevyitä, mutta materiaalit tuntuvat laadukkailta. Tyylikäs brändäys ja loppuun asti mietityt yksityiskohdat piristävät. Pro Cinema Wide G4:n paketista löytyy linssi, kiinnitysklipsi, linssinsuojus, pieni puhdistusliina sekä säilytyspussi. Travelkitin kompaktissa pakkauksessa on mukana 3 linssiä, kaksi kiinnitysklipsiä, linssisuojukset ja puhdistusliina.

Helppous viehättää: isket vain lisälinssin klipsillä kännykkään kiinni ja alat kuvaamaan! Linssit pysyvät hyvin paikallaan ja kun linssiä haluaa vaihtaa, edellisen saa näppärästi klipsillä kiinnitettyä vaikka farkkujen solkeen.

Black Eye Pro Cinema Wide G4  on 120 asteen kuvakulmalla varustettu linssi, joka mahdollistaa huomattavasti laajemman kuvakulman kuin iPhonen kamera. Syvyys kasvaa ja perspektiivi laajenee. Linssi toimii myös etukamerassa, mikä mahdollistaa monipuolisempien selfieden ottamisen. Kaikki varmaan tietää sen tunteen kun kuvaan ei millään saa ängättyä koko poppoota tai kuvaan haluttu maisema jää tyyppien päiden taakse piiloon…

Pro Cinema Wide G4:llä kuvatessa kuviin saa mahtumaan paljon enemmän kuin pelkällä kännykällä kuvatessa.

Black Eye travel kit -pakkaus koostuu seuraavista linsseistä:

 • Black Eye Pro Portrait Tele G4 – teleskooppilinssi 2,5-kertaisella optisella zoomilla
 • Black Eye Wide G4 – 160 asteen laajakulmalinssi
 • Black Eye Macro G4 – makrolinssi 15-kertaisella zoomilla.

Black Eye Pro Portrait Tele G4 -linssi toimi kivasti niin muotokuvien kuin kaupunkikuvienkin ottamiseen. Linssi tuo kohteen optisesti 2,5 kertaa lähemmäksi 40 asteen kuvakulmallaan. Se tuo lisää syväterävyyttä muotokuviin, mikä ei iPhone 7:lla kuvatessa muuten onnistu. Näistä linsseistä Pro Portrait Tele G4 toimi parhaiten myös ruokakuvissa – lopputulos oli monesti huomattavasti kivempi kuin ilman linssiä.

Black Eye Pro Portrait Tele G4 tuo syväterävyyttä muotokuviin.

Black Eye Wide G4 160 asteen laajakulmalinssi toimii erinomaisesti ahtaiden, muuten vaikeasti kuvattavien tilojen ikuistamisessa. Esimerkiksi hotellihuoneet ovat usein haastavia saada ikuistetuksi nätisti yhteen kuvaan, mutta Black Eye Widen kanssa jopa kapeasta vessasta sai hyvän kuvan. Uskoisin tämän linssin toimivan myös luontokuvauksessa, mutta siihen ei tällä reissulla ollut mahdollisuutta.

Black Eye Wide G4 toimii erityisesti pienten tilojen ikuistamisessa.

Black Eye Macro G4 -makrolinssi suurentaa kuvan 15-kertaiseksi ja mahdollistaa näin laadukkaiden lähikuvien tallentamisen älypuhelimella. Linssin käyttö meinasi unohtui reissulla kokonaan, sillä lähikuvaus on allekirjoittaneelle melko vierasta. Alussa oli pieniä ongelmia, sillä kuvan onnistumiseen vaaditaan juuri oikea etäisyys kohteesta. Hienosti näytti kuitenkin toimivan tässä upeassa otoksessa smörrebrödistä!

Black Eye Macro G4 mahdollistaa laadukkaiden lähikuvien ottamisen.

Vaikka kuvista tuli huomattavasti parempia kuin pelkällä iPhonella kuvatessa, kaipasin omaa rakasta kameraani reissulla muutamaan otteeseen. Black Eyen linssien avustuksella kuviin saa lisää laajuutta ja syvyyttä, mutta laatu ei ymmärrettävästi yllä mikrojärkkärin tasolle. Tämän huomasi erityisesti haastavammissa olosuhteissa, kuten pimeässä hotellihuoneessa tai ulkona kirkkaassa auringonpaisteessa.

Otan linssit kuitenkin ehdottomasti reissuun mukaan jatkossakin! Laajakulmalinsseistä on hyötyä jatkossa hotellihuoneiden kuvauksissa sekä tietenkin selfietä napsiessa. Kaikki linssit tuovat kivaa vaihtelua kännykällä kuvaamiseen ja piristävät erityisesti Instagram-storeja, sillä erilaisella kuvakulmalla tarinoista tulee kiinnostavia ja ne erottuvat helpommin massasta.

Raahaatteko te kameraa mukana joka reissulla vai onko kännykkä ja siihen liitettävät linssit syrjäyttämässä perinteisen kameran? 

********************************************************************************************************************************************

Matkan varrella -blogin löytää myös FacebookistaInstagramistaTwitteristä ja Blogit.fi:stä!

11 Comments

 • Reply Jaakko / lomalla viimeinkin maanantai, 15 huhtikuun, 2019 at 14:28

  Itsellä riittää laadukas kännykän kamera, mutta hyvä idea lisänä nuo linssit. Haluan kulkea mahdollisimman kevyillä kantamuksilla ja kamerasta saa huolehtia tarkkaan.

 • Reply Elina / elinanmatkalaukussa maanantai, 15 huhtikuun, 2019 at 22:26

  Ensin aattelin et tää käsitti reissua totaalisesti ilman kameraa (siis kännykkäkameraakaan). Se olis ollu hauska lukea 😀 Otan nimittäin itse ihan liikaa kuvia reissun päältä ja pitäis keskittyä enemmän omilla silmillä katselemiseen. Mulla on vaan kännykkä mukana, eli ei tavallista kameraa 🙂

 • Reply Maarit - niceMatkaaja tiistai, 16 huhtikuun, 2019 at 16:18

  Kiitos, hyviä vinkkejä kännykkäkuvaamiseen, mikäli toimivat Androidissa samalla tapaa (?). Ja mikähän mahtaa olla vempaimien hinta? Se tietysti ratkaisee, tuleeko hankittua. Kerran tosin kuvasin päivän reissun pelkällä kännykameralla ja yllättävän hyviä kuvia tuli. Hienolla säällä oli asiassa oma roolinsa, mutta vähälläkin pärjää, kun on pakko.

 • Reply Kohteena maailma / Rami keskiviikko, 17 huhtikuun, 2019 at 23:09

  Nämä Black Eye linssit ovat kyllä mielenkiintoinen juttu, mitä pitäisi testailla itsekin. Itse olen tosiaan vannoutunut järjestelmäkameran raahaaja matkoilla, tosin ei minusta sen kuljettaminen enää pahalta tunnu -> tottumuskysymys. Tiettyihin paikkoihin sitä ei viitsisi reissuilla ottaa mukaan, joten siinä mielessä pelkällä kännykällä reissaaminen tuntuu välillä houkuttavalta. Testailinkin miten pelkällä kännykkäkameralla pärjäilee ja tässä omat tutkimustulokseni: https://kohteenamaailma.fi/matkailu/kannykalla-kuvaaminen-reissussa/

 • Reply Merja / Merjan matkassa perjantai, 19 huhtikuun, 2019 at 08:46

  Ilman kameraa en reissuun lähde, vaikka sen raahaaminen joskus ärsyttääkin. Iltaisin yritän pärjäillä pelkällä kännykkäkameralla. Iltalaukkuun ei iso kamera enää mahdu 🙂 Mulla on nykyisin vaan se ongelma kännykän kanssa, että siinä muisti jatkuvasti täynnä. Black eye linssit kuulostavat testaamisen arvoisilta. Mikä noiden hinta on? Se tietysti ratkaisee viitsiikö niitä hankkia.

 • Reply Lilja Lumilla perjantai, 19 huhtikuun, 2019 at 21:28

  Kylläpä on hyviä kuvia! Mullakin on itseasiassa yksi Black Eye:n fish eye -linssi, mutta enpä tiennyt, että kyseessä on Suomalainen firma! En lähtisi reissuun ilman kameraa, koska koen kuitenkin, että keskityn kuvaamiseen ihan eri tavalla kun kädessä on järkkäri, kun taas puhelimella kuvia tulee napsittua ihan miten sattuu. Muuten kyllä voisin testata muitakin Black Eyen linssejä, erityisesti tuo portrettilinssi kiinnostaisi!

 • Reply Christa perjantai, 19 huhtikuun, 2019 at 22:01

  Enpäs ole ajatellutkaan, että reissuun voisi lähteä noin kevyesti lisälinsseillä. Minulla on aina Olympuksen pikkujärkkäri matkoilla, mutta kuvaan kyllä kännykälläni, kun en aina jaksa ottaa järkkäriä joka paikkaan. iPhonessa kaipaan juuri syväterävyyttä ja siihen näyttäisi noista linsseistä olevan vähän apua. Täytyypä laittaa korvan taakse.

 • Reply anmariencfc perjantai, 19 huhtikuun, 2019 at 22:43

  Tykkään kuvata järkkärillä silloin kun oikeasti kuvaan, mutta puhelimella tulee räpsittyä paljon kuvia, sillä aina ei viitsi kameraa kantaa mukana. Itse olen kokeillut kalansilmälinssiä puhelimen kamerassa, mutta sitä on tullut lähinnä käytettyä hupimielessä enemmän kuin oikeasti kuvaamiseen.
  Vähän mietityttää tulisiko noita linssejä vaihdeltua sitten kuitenkaan kun kännykällä kuvatessa tuntuu usein juuri olevan kyseessä tilanne, jossa haluaa räpsäistä nopeasti jonkin kuvan muistiin.

 • Reply Katja lauantai, 20 huhtikuun, 2019 at 09:09

  Monen monta reissua on tullut tehtyä pelkällää kännykameralla, mutta nyt ei tulis kyllä enää lähdettyää pelkästään sen varassa, vaikka kieltämättä se mukana raahaaminen ärsyttääkin.
  Sen sijaan oon huomannut haaveilevani uudesta, kevyemmästä kompaktikamerasta jossa olis piiiiitkä zoom, kuten Nikon P1000.

 • Reply miraorvokki sunnuntai, 21 huhtikuun, 2019 at 13:12

  Uuuuaaa hei! Me lähdetään 25 päivän päästä Japaniin ja mun on varmaan PAKKO hankkia tällaiset ennen sitä, ei hitsi miten mainio sauma! Koska siis haluan myös pakata kevyesti, mutta perus iphone-kuvailu on vähän lääh. Tää olisi hyvä! Thänks!

 • Reply Anna torstai, 6 kesäkuun, 2019 at 09:51

  Hei!
  Black eyella tuntuu olevan hyviä tarvikkeita juurikin reissuun. Varsinkin keveys on toki aina etu, jos tarvitsee kantaa kameraa ympäri kaupunkia. Myös toki parempien kuvien ottamisen mahdollisuus on aina hyvä. Itse kuitenkin suosin aina kameraa kännykän sijasta reissussa, joten olisi kiva testata tuota travel kitiä joku kerta matkalla.

 • Leave a Reply