Suomen suurin matkablogiyhteisö
Matkahaaveet Random

Kymmenen reissuhaavetta

sunnuntai, 10 maaliskuun, 2019
Näin ikuista matkakuumetta potevana tyyppinä reissuhaaveita tulee mietittyä usein. Minne haluaisin aivan ehdottomasti joskus matkustaa? Tähän liittyen sain viime aikoina matkablogeissa kiertäneen haasteen kymmenen reissu-unelman listaamisesta Project forever -blogin Sofialta. Alkuperäisen haasteen laittoi liikkeelle Kohteena maailma -blogin Rami.

Täältä pesee!

1. Paikka – Etelä-Norja

Ne, jotka ovat lukeneet tätä blogia pidemmän aikaa tietävät jo, että rakastan vuoria. Skandit kiinnostaa kovasti, erityisesti Etelä-Norjan puolella Jotunheimenin vuoristoalue ja sen lähellä sijaitsevat kansallispuistot tuovat ylimääräisiä sydämentykytyksiä. Muutenkin Norjan mahtava luonto, laaksot ja vuonot vetävät kokonaisuudessaan puoleensa niin hemmetisti! Toivottavasti ei tule mutkia matkaan ja saadaan kesällä reissu sinne tehtyä!

2. Tapahtuma – Salsafestivaali

Salsafestivaalit on 2-7 päivää kestäviä intensiivisiä tapahtumia, joissa pääsee osallistumaan tanssitunneille, katsomaan tanssiesityksiä ja tutustumaan samanhenkisiin tyyppeihin. En ole vielä koskaan osallistunut yksillekään tanssifestareille, mutta tulevaisuudessa olisi mahtavaa lähteä reissuun ainoana agendana tanssiminen. Tapahtumia järjestetään ympäri maailmaa, myös Suomessa!

3. Kotimaan kohde – Pyhä-Luoston kansallispuisto

Hävettää myöntää, miten vähän allekirjoittanut tuntee kotimaataan. Reissuhaaveet ja suunnitelmat suuntautuu tosi harvoin Suomeen, vaan aina pitää lähteä merta edemmäs kalaan. Tänä vuonna lupasin tehdä tähän muutoksen, ja kotimaan matkojen suunnittelu alkoikin Pyhän reissulla. Meidän piti Ronnyn kanssa lähteä sinne tänä talvena, mutta toisen puoliskon muuttuneet työkuviot vähän sotkivat suunnitelmaa. Pyhä-Luoston kansallispuiston on varmasti upea myös muina vuodenaikoina, joten en ole kuopannut tätä haavetta tältä vuodelta.

4. Kaupunki – Rio de Janeiro

Rio, Rio, Rio! Kiinnostava kulttuuri, ympäröivä kukkulat, vauhdikas elämäntyyli ja mainiot biitsit – kaipaako tämä sen enempää perusteluja? Etelä-Amerikan reppureissu on ämpärilistallani sijalla yksi, ja tuntuisi luonnolliselta yhdistää siihen visiitti Rio de Janeiroon. Toisaalta olisi siisti pysähtyä sinne pidemmäksi aikaa, kaupungissa kun tuntuu riittävän nähtävää.

5. Maa – Uusi-Seelanti

Yhden maan listaaminen oli hankalaa, mutta päädyin muutaman mutkan kautta kuitenkin Uuteen-Seelantiin. Yksi kaverini on parhaillaan kiertämässä Uutta-Seelantia pakulla, ja vaikka mukavuudenhaluisena matkailijana autossa asuminen usean kuukauden ajan ei ehkä olisi se ykkösvaihtoehto, on kuvat reissulta aiheuttaneet hullua Uusi-Seelanti -kuumetta.

6. Saari – Azorit

Tämä keskellä Atlantin valtamerta sijaitseva saariryhmä on tehnyt minuun niin suuren vaikutuksen, että olen tässä talven mittaan kytännyt lentoja Sao Miguelille viikottain. Azoreista on tullut miltei pakkomielle, jonka säätä ja uusia Instagram-postauksia seuraan päivittäin, vaikkei lentolippuja ole edes takataskussa. Haaveilen rauhallisesta iltapäivästä kirjan kanssa paikallisen, keskellä vehreätä luontoa sijaitsevan majatalon terassilla, riippumatossa lekotellen. Haaveilen patikoinnista koskemattomassa luonnossa, valaiden bongausretkestä merellä ja pulahtamisesta kuumaan lähteeseen.

7. Extreme – Etelä-Mantereen risteily

Sain päähänpiston visiitistä Antarktikselle muutama vuosi sitten, ja siitä lähtien se on keikkunut kalleimpien ehkä joskus –unelmien listalla. Voi olla, että kun sen olisin valmis toteuttamaan, reissuja Etelä-Mantereelle ei sen epäekologisuuden vuoksi enää järjestetä. Tämän haaveen listaaminen tuntuu jollain tasolla kyseenalaiselta, sillä vaikka vielä ei tarkkaan tiedetä, minkälainen vaikutus matkailulla todellisuudessa on Antarktiksen ekosysteemiin, monet tutkimukset todistavat, että hyötyä siitä ei alueelle ainakaan ole. Matka Etelä-Mantereelle olisi todellinen seikkailu, mutta vaakakupissa painaen muutakin, en tiedä onko se haaveen täyttymisen arvoinen reissu. Toinen ei-niin-extreme reissu, jota olen pyöritellyt on Trans-Siperian junamatka. Rakastan junalla matkustamista, siinä pysähtyy nauttimaan itse matkanteosta ihan eri tavalla kun muissa kulkuvälineissä.

8. Majoitusmuoto – Glamping

Telttailu tuo minulle mieleen vain hikiset aamut festareilla, kun on nukkunut ehkä tunnin kämäsellä leirintäalueella ja herää tuskaisena auringon porotukseen kuumassa teltassa. Hauskaahan se on, mutta en kovin mieluusti reissussa viettäisi öitäni teltassa. Kun siihen lisätään etuliite luksus, muuttuu ääni kellossa. Luksustelttailu eli glamping on suosiotaan turistien keskuudessa kasvattanut uniikki majoitusmuoto, josta allekirjoittanutkin haaveilee tasaisin väliajoin. Kaikkein siisteintä olisi, jos saisi yhdistettyä glampingin safariin Afrikassa.

9. Luontokohde – Krugerin kansallispuisto

Luen parhaillaan Mia Kankimäen Naiset, joita ajattelen öisin -kirjaa, jonka ensimmäiset 100 sivua veivät safareille Tansaniaan. Suurin safarikuumeeni on kuitenkin tullut Vaihda vapaalle -blogin upeista kuvauksista omatoimisafareista Krugerissa. Olisi mahtavaa lähteä matkaan omalla autolla vailla huolta yhteisistä aikatauluista ja muiden matkustajien preferensseistä.

10. Ruoka ja juoma – Ravintola Gustu La Pazissa

Kuulin Pariisissa muutama viikko sitten maailman parhaimpiin ravintoloihin kuuluvan Noman perustajan Claus Meyerin inspiroivan puheen ruuasta ja kulttuurista. Hän halusi avata Boliviaan ravintolan, joka antaisi kansalle paljon muutakin kuin vain ruokaa. Syntyi Gustu, ravintola, joka toimii koulutuskeskuksena ja työllistää maan köyhimpiä ja huonoimmassa asemassa olevia bolivialaisia. Olisi mahtavaa käydä siellä ja tietysti Bolivia monen muun Etelä-Amerikan kohteen tavoin kiehtoo muutenkin kohteena paljon!

Yhteenveto

Niin ihanaa kuin matkailu onkin, viime aikoina sitä on kyseenalaistanut omia bucket-listoja aika paljon. Mitä on ok tehdä, mitä kannattaisi ekologisuuden nimissä karsia? Minne on eettistä matkustaa? Onko jotkut haaveet liian itsekkäitä? En ehkä vielä pari vuotta sitten olisi kahta kertaa miettinyt, onko ok reippailla koskemattomassa luonnossa tai lentää maailman toiselle puolelle uutta kulttuuria opiskelemaan. Viime aikoina sitä on kuitenkin herännyt ajattelemaan paljon. Kuten monet muutkin tämän dilemman kanssa painiskelevat, en minäkään ole valmis täysin luopumaan matkailusta. Kai sen ristiriidan kanssa pitää vaan elää, että veri vetää maailmalle jatkuvasti, mutta samaan aikaan huono omatunto kalvaa tasaisin väliajoin. Onneksi omilla valinnoilla voi vaikuttaa, ja onhan turismi tietysti monelle maalle myös älyttömän tärkeä elinkeino.

Haastan mukaan Eveliinan, mitkä on sun kymmenen matkahaavetta?

Kerro omista reissu-unelmistasi ja laita postauksen linkki Kohteena maailma -blogin Kymmenen reissu-unelmaa -postauksen kommentteihin. Kopioi nämä lyhyet säännöt oman postauksesi loppuun ja haasta muita bloggajia kertomaan reissu-unelmistaan.

********************************************************************************************************************************************

Matkan varrella -blogin löytää myös FacebookistaInstagramistaTwitteristä ja Blogit.fi:stä!

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Eveliina | Korkkarit rinkassa sunnuntai, 10 maaliskuun, 2019 at 22:21

  Oi hitsi kuinka kivaa, vaikka toisaalta nämä haasteet ovat aina niin petollisia! Saattaa lähteä usein ihan käsistä kun alkaa vain ”hiukan haaveilemaan.” Onneksi työt hiukan nykysin hillitsevät hupireissuja. (;

  Terkkui! <3

  • Reply Emilia sunnuntai, 17 maaliskuun, 2019 at 19:06

   Jep, älä muuta sano!

 • Reply Heidi / Maailman äärellä maanantai, 11 maaliskuun, 2019 at 10:14

  Minäkin haaveilen täällä safarimatkasta, vaikka vasta viikko sitten sellaiselta tulin! Luin itsekin ennen matkaa Kankimäen esseekoekoelman, ja se Afrikka-osa oli niin hyvä! Ja meidän safariloma, joka ei ollut kyllä sellainen omatoimiloma, vaan luksussafari, oli ehkä elämäni upein matka! Nyt haaveilen jo uudesta safarilomasta, ehkäpä tällä kertaa Tansaniaan tai Botswanaan. Ne vaan on Etelä-Afrikkaa niin paljon kalliimpia kohteita, että suunnittelu ja hyvien majoitusten löytäminen onkin hankalampaa…
  Myös Azorit on upea kohde. Olen käynyt vain siellä pääsaarella, joten seuraavan kerran voisi lähteä kiertämään niitä muita saaria. Ja Norjaan olen itsekin tulevana kesänä lähdössä! Mahtavaa, että noin lähelläkin on upea vuorien maa!

  • Reply Emilia sunnuntai, 17 maaliskuun, 2019 at 19:07

   Afrikka-osa on kanssa oma suosikki ainakin tähän asti, siitä tuli ihan älytön matkakuume!

 • Reply Heli / Drama On The Road keskiviikko, 13 maaliskuun, 2019 at 16:26

  Toi Etelämantere kiinnostelisi itseäkin, mutta hyvä pointti tuo ekologisuus ja ylipäänsä eettisyys kaikessa matkailussa. Nykyään tulee kyllä oikeasti harkittua mitä reissuillaan tekee, vaikka toisaalta ei haluaisi rajoittaa itseään koska ei sitä moni muukaan tee. Niin tavallaan epäreilua olla itseään kohtaan niin ankara, mutta minkäs teet.

  • Reply Emilia sunnuntai, 17 maaliskuun, 2019 at 19:09

   Joo niinpä, tää on jatkuvaa painiskelua. Viime aikoina koko matkablogin kirjoitus on joutunut oman suurennuslasin alle

 • Reply Jenna / Huge passion for life torstai, 14 maaliskuun, 2019 at 21:06

  Azorit ja Uusi-Seelanti. Voi kyllä! Melkein jo nappasin lennot Azoreille keväälle, mutta sitten tuli taas muuta. Sinne kyllä vielä haluan. Ekologisuudelle ja vastuulliselle matkailulle iso peukku. Tämä ilmastoaihe on kuuma peruna ollut jo pitkään ja monikin miettii omaa matkustamistaan. Onneksi matkustaa voi myös ekologisemmin ja tehdä siinä ilmastoystävällisiä valintoja monellakin tapaa.

  • Reply Emilia sunnuntai, 17 maaliskuun, 2019 at 19:12

   No niinpä. Silti se tietysti painaa mieltä tasaisin väliajoin ja tuo näitä kyseenalaistuksen hetkiä..

 • Reply Anna | Muuttolintu perjantai, 15 maaliskuun, 2019 at 05:23

  Näistä etenkin Uusi-Seelanti, Azorit ja Rio on korkealla omalla listalla. Ja Antarktiksen risteily ehkä jonain päivänä. En muuten ollut ennen kuullutkaan sinne järjestettävien matkojen ongelmapuolista! Pitänee perehtyä tarkemmin viimeistään sitten, jos sinne alkaa matkaa suunnittelemaan.

  • Reply Emilia sunnuntai, 17 maaliskuun, 2019 at 19:14

   Joo niitä on rutkasti, onneksi on tietysti myös niitä eettisiä matkanjärjestäjiä, jotka tekee kaikkensa (ihan vaatteiden imuroimisesta ennen laivasta poistumista lähtien) ekosysteemiin vaikuttamisen estääkseen.

 • Reply Kohteena maailma / Rami perjantai, 15 maaliskuun, 2019 at 23:37

  Tosi kiinnostavia kohteita olit listannut! Krugerin kansallispuistoa voin kyllä lämpimästi suositella ja aion mennä sinne uudelleenkin! Etelä-Norja ja Norja ylipäätään on huikea, sinne itsellä jo useampi uusi reissu paperilla suunniteltuna. Mitä sitten tulee noihin kaukokohteisiisi, niin nekin kiinnostavat itseä kovasti 🙂

  • Reply Emilia sunnuntai, 17 maaliskuun, 2019 at 19:15

   Näitä oli kiva listata, kiva kun laitoit haasteen jakoon! 🙂

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY lauantai, 16 maaliskuun, 2019 at 13:46

  Rio olisi kyllä niin mahtava, se on omallakin bucket listillä. 🙂 En tosin tiedä pääseekö mulla ihan ykköseksi juuri nyt. Uusi-Seelanti on ihan hurjan kiinnostava maa, omat kokemukset ovat vain 11 päivää pohjoissaarella, joten todella paljon nähtävää on vielä. Myös Afrikan safarit ovat suuren suuri unelma.

  • Reply Emilia sunnuntai, 17 maaliskuun, 2019 at 19:16

   Jep, Uuden-Seelannin reissulle haluaisin varata vähintään kuukauden, että ehtisi rauhassa tutustua! One day…!

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin tiistai, 19 maaliskuun, 2019 at 20:34

  Paljon kivoja matkaunelmia!

  Rio de Janeiro todellakin on kaunis ja viihtyisä kaupunki. Hyvä idea voisi olla ajoittaa matka samaan aikaan Rion karnevaalien kanssa, kuten me teimme. Toinen hyvä vaihtoehto voisi olla viettää uusi vuosi Riossa. Me harkitsimme sitä vuodenvaihteessa pitkään, mutta päädyimme lopulta valitsemaan Valparaison Rion sijaan.

  Myös Uusi-Seelanti on upea ja monipuolinen kohde. Mutta sen osalta täytyy sanoa, että hieman vastoin ennakko-odotuksia me pidimme Australiasta vielä enemmän.

  Kruger ja safarit ylipäätään ovat mahtavia kohteita. Tuntuu, että me ei kyllästytä niihin ikinä. Kruger on yksi meidänkin suosikkisafarikohde, mutta vaihtoehtoja on muitakin. Omatoimisafarille Kruger on mahtava, mutta Namibian Etosha on myös hyvä paikka tähän, joskin selvästi kalliimpi. Muihin maihin omatoimisesti tutustuminen on vaikeampaa, mutta niihinkin on mahdollista tehdä safari ”vailla huolta yhteisistä aikatauluista ja muiden matkustajien preferensseistä.” Meidän valintamme muihin puistoihin kuin Krugeriin ja Etoshaan on yksityissafari. Tällöin opas etsii juuri niitä eläimiä kuin haluatte, pysähtyy silloin kun haluatte ja niin pitkäksi aikaa kuin haluatte, eikä mitään kompromisseja tarvitse tehdä.

  Mielenkiintoisia ajatuksia Etelämantereesta. Me olimme hiljattain ja maisemat olivat vaikuttavia. En tietenkään osaa sanoa minäkään millainen vaikutus turismilla on Etelämantereeseen, mutta sanoisin, että erittäin vastuullisesti sinne risteilevät alukset pyrkivät toimimaan ja meillä oli hyvin tarkat säännöt, joiden noudattamista myös valvottiin ja laivan henkilökunta (biologeja, meribiologeja jne.) piti päivittäin luentoja tärkeistä luontoa koskevista aiheista. Ainakin meille jäi matkasta oikein hyvä mieli.

 • Leave a Reply