Suomen suurin matkablogiyhteisö
Suunnittelu Yleinen

Matkasuunnitelmia ja haaveita vuodelle 2019

sunnuntai, 20 tammikuun, 2019
On taas tullut se aika vuodesta, kun vietän päivästä liian monta tuntia lentodiilien, VR:n alennuskamppisten ja erilaisten kohdeoppaiden lukuun. Tätä älytöntä matkakuumetta helpottamaan vedin vähän yhteen matkasuunnitelmia ja haaveita vuodelle 2019.  

Kotimaanmatkailua laskureissujen muodossa

Suuntaamme kymmenen hengen poppoolla Himokselle helmikuussa viikonlopuksi. Viime vuonna laskettelukamat kymmenen vuoden tauon jälkeen kaivaneena Himoksen nyppylät ovat sopivan tasoisia minulle. Olen jo pitkään halunnut testata lautailua, mutta mukavuudenhalu on rinteessä aina voittanut ja olen viiletellyt mäet alas tutuilla ja turvallisilla suksilla. Ehkä Himoksella voisi testata, riittääkö kärsivällisyys uuden taidon opetteluun.

Keväämmälle olemme suunnitelleet Lapin reissua, mutta sitä ei ole toistaiseksi vielä buukattu. Aluksi suunnittelin reissua pääsiäiselle, mutta  sen ollessa vasta huhtikuun kolmas viikonloppu, saattaisi monet Lapin ihmeet väistyvän talven myötä jäädä näkemättä. Emme ole esimerkiksi koskaan nähneet revontulia tai lumikenkäilleet. Varmemmalla nähtävästi pääsisi jos Lappiin suuntaisi viimeistään maaliskuussa. Lapin lisäksi kieltämättä kiehtoisi laskureissu Alpeille pääsiäiseksi, mutta näiden molempien toteuttaminen taitaa tulla liian kalliiksi.

Kesällä saaristoon

Ei ole Suomen kesää voittanutta. Viime kesä meni jotenkin ohi, kun olin yli kuukauden reissussa ja en päässyt nauttimaan Suomen kesästä niin paljon kuin olisin toivonut. Kesällä kiinnostaisi tehdä viikonloppureissu Saimaalle (jossa en ole muuten koskaan vielä käynyt!) ja nauttia järvistöstä jonkun mökin rannalla.

Säiden suodessa kesä voisi olla myös aktiivisempi veneilykausi, olisi siistiä päästä pidemmälle venereissulle Turun saaristoon kavereiden kanssa. Nauvo, Kemiö, Kasnäs, Naantali… Ihania kohteita kaikki! Jos reissu ei onnistu veneellä, toinen vaihtoehto olisi pyöräillä Saariston rengastie ja taittaa matkat saarelta toiselle Lossilla.

Lähiseudut tutuiksi

Monet ulkomaalaiset kaverini ovat kyselleet minulta vinkkejä pohjoismaihin, Baltiaan ja Venäjälle – nehän ovat meidän naapurimaitamme ja kaikista lyhyimmän matkustusajan päässä Helsingistä. Jokainen yleensä yllättyy, kun kerron, että en ole käynyt koskaan Venäjällä enkä Norjassa ja Baltiastakin on Liettua näkemättä. Siihen haluaisin tehdä tänä vuonna muutoksen.

Pietariin junalla

Tämä on varmaan jo kolmas vuosi putkeen, kun kirjaan toivelistallani Pietarin reissun. Aikaisempina vuosina reissu on kaatunut laiskuuteen viisumiasioiden kanssa tai liian korkeahintaisiin junalippuihin.  Pietarissa minua kiinnostaa erityisesti Eremitaasin valtava palatsikompleksi, perinteinen venäläinen ruoka ja paljon hehkutettu Grand Market, Venäjä pienoiskoossa -näyttely. Ja tietysti myös venäläinen ruoka ja paikallinen elämänmeno!

Voitin muuten juuri matkamessuilta Lappeenrannasta risteilyn Viipuriin! Jos Pietari jää tänä(kin) vuonna kokematta, niin ainakin pieni tuulahdus Venäjää matkavuoteen saadaan Viipurista.

Autolla Norjaan

Norjan mahtava luonto, laaksot, vuonot ja vuoret vetävät puoleensa niin kovasti, että olen valmis käyttämään kesälomastani puolet siellä. Tarkoituksena olisi mennä Turusta laivalla Tukholmaan, viettää siellä yö (tässä muuten toinen lähikohde, jota en ole tajunnut aiemmin arvostaa enemmän. Tukholman reissut ovat rajoittuneet risteilyn lomassa tapahtuviin parin tunnin kierroksiin keskustassa) ja jatkaa matkaa Osloon. Oslossa olisi kiva viettää pari päivää, ja sen jälkeen suunnata vuoristomaisemiin reiluksi viikoksi.

Viikko auringossa

En suoranaisesti luota siihen, että Suomen kesä olisi yhtä hyvä kuin se oli viime vuonna, joten viettäisin mielelläni yhden viikon auringossa jossain päin Balkania. Tehtiin toissakesänä porukkamatka Sisiliaan ja samalla poppoolla olisi tarkoitus lähteä tänäkin vuonna ryhmämatkalle. Kohde on vielä ihan auki, mutta reissu osuisi näillä näkymin heinäkuulle. Montenegro ja Albania on vahvoilla, ne saisi reilun viikon reissuun varmasti yhdistettyäkin.

Islantiin pidennetyksi viikonlopuksi

Tein itselleni lupauksen, että vuonna 2019 pyrin lentämään puolet vähemmän kuin viime vuonna ja punnitsemaan tarkemmin jokaisen matkan tärkeyttä. Turhat viikonloppureissut, jotka taitetaan lentäen saisivat jäädä tänä vuonna minimiin. Ainakin yksi pidennetty viikonloppu lentoineen tänä vuonna tulee kuitenkin tapahtumaan, se on ihan varma juttu. Tällä hetkellä vahvoilla on jo monta vuotta bucketlistilläni keikkunut Islanti. En usko kovien hintojen lisääntyneiden turistivirtojen myötä ainakaan laskevan, joten aika mennä on nyt.

Talven kaukomatka

Kaukomatka aurinkoon jäi tänä talvena kokonaan tekemättä, mikä tuntuu ikävästi D-vitamiinin vajeena ja näkyy kalman kalpeana ihona ja tummentuneina hiuksina. Olemme yleensä lähteneet aina vuoden vaihteessa reissuun Euroopan ulkopuolelle, mutta tänä vuonna säästettiin.

Kaukomatkakohteeksi minulla on hirveästi vaihtoehtoja! Jos pidempi reissu olisi loppuvuodesta mahdollinen, suuntaisiin ehdottomasti Etelä-Amerikkaan. Olisi mahtavaa tehdä kuukauden reppureissu lattareissa: Brasilia, Argentiina, Chile, Bolivia, Kolumbia and the list goes on. Jos reissun saisi venytettyä kahteen kuukauteen (aina voi unelmoida, heh), yhdistäisin siihen myös Väli-Amerikan. Nicaragua, Costa Rica ja Panama kiehtoo kovasti!

Toinen kaukokohdehaaveeni olisi eteläisen Afrikan kierros, johon sisältyisi ainakin Etelä-Afrikka, Mosambik ja Tansania. Vaihda vapaalle -matkablogin postaukset erityisesti Krugerista ovat aiheuttaneet niin älytöntä safarikuumetta,  että huomaan kyttääväni lentoja Johannesburgiin useammin kuin minnekään muualle.

Kolmas, ja näistä ehkä realistisin kaukomatkakohde loppuvuodelle olisi Kuuba tai Meksiko. Yhden maan taktiikalla ei ainakaan tarvitsisi hötkyillä siirtymisissä paikasta toiseen vaan voisi rauhassa rentoutua ja unohtaa mikä viikonpäivä on.

Siinäpä ne, haaveet ja matkasuunnittelmat tälle vuodelle! Miltä teidän reissuvuoden hahmotelma näyttää?

********************************************************************************************************************************************

Matkan varrella -blogin löytää myös FacebookistaInstagramistaTwitteristä ja Blogit.fi:stä!

You Might Also Like

24 Comments

 • Reply Sini sunnuntai, 20 tammikuun, 2019 at 12:28

  Haaveita ja suunnitelmia on pohjaton arkullinen. Varmoja reissuja muutamia: kohta pääsen pakkasta pakoon Indonesiaan, kevät vie minut Portoon, kesäkohteeksi tuli yllättäen Kanada ja syksyllä teen Trans-Siperian soolomatkan Ulaanbaatarista Moskovaan. 🙂

  • Reply Emilia torstai, 24 tammikuun, 2019 at 15:42

   Oi että, Porto on ihana! <3 Omallakin bucketlistillä roikkuu tuo Trans-Siperian junamatka, mutta toistaiseksi se on hankala toteuttaa.

 • Reply Suunnaton sunnuntai, 20 tammikuun, 2019 at 18:52

  Vahva suositus Afrikalle! Mä olen juuri tänään fiilistellyt seuraavaa Afrikan reissua. Vuosi sitten Tansaniaan tekemäni matka oli niin mahtava, että safarille ja afrikkatunnelmiin täytyy ehdottomasti päästä pian uudestaan.

  • Reply Emilia torstai, 24 tammikuun, 2019 at 15:44

   Oh ihanaa, täytyypä käydä lukemassa sun postauksia Afrikasta!

 • Reply Terhi sunnuntai, 20 tammikuun, 2019 at 19:55

  Norja on hyvä idea, maa joka on niin lähellä ja kuitenkin täysin erilainen kuin Suomi. Lisäksi sinne pääsee laivalla, junalla tai bussilla. Etelä-Amerikkakin on hieno, mutta aikamoinen vauhti täytyy olla jos aikoo neljässä viikossa ahmaista nuo kaikki maat. 🙂

  • Reply Emilia torstai, 24 tammikuun, 2019 at 15:44

   Heheh no niinpä, mulla on vähän tapana ahmia noita maita liikaa yhdelle reissulle…

 • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa sunnuntai, 20 tammikuun, 2019 at 20:00

  Ihan sellaisen vinkin annan, että jos aikaa Etelä-Amerikalle löytyy kuukausi tai parikin, niin älä ahnehdi sitä täyteen eri maita, tai varsinkaan päälle Väli-Amerikkaa. Vietin keväällä lähes kaksi kuukautta Etelä-Amerikassa, ja ehdin kiertää siinä ajassa Chileä, Ecuadoria ja piirun verran Argentiinaa. Ja jo Chilestä ja Ecuadorista, joissa ehdin molemmissa reissata vähän enemmän, jäi todella paljon näkemättä. Etelä-Amerikassa etäisyydet on pitkiä ja näkemistä on uskomattoman paljon. Lisäksi korkeaan ilmanalaan totuttelu vaatii aina oman aikansa. Kuukauden reissulle kannattaa valita ihan maksimissaan kolme maata, muuten tulee vain kiire ja paha mieli 🙂 Noista kolmesta maasta sekä Perusta löytyy juttua mun blogin puolelta, jos kiinnostaa!

  • Reply Emilia torstai, 24 tammikuun, 2019 at 15:46

   Mmm, näinhän se taitaa olla. Vitsi kun vois vaan irroittautua moneksi kuukaudeksi Etelä-Amerikan kierrokselle… Täytyypä käydä lukemassa sun postauksia! 🙂

 • Reply Eveliina | Korkkarit rinkassa maanantai, 21 tammikuun, 2019 at 07:37

  En voi kuin täysin hymyillen allekirjoittaa tuon kesän saaristossa, sitä ei voita mikään! 🙂 Ja vitsit meillä on ihanat samat melkeinpä nuo kaukokohdehaaveet, pääsen luultavasti vasta ihan loppuvuodesta pidemmälle lomareissulle, niin vielä saa hetken aikaa pistää haaveita hiukan konkreettisempaan muotoon. Hirvee himo palmujen alle, tänä vuonna jäi mullakin mannertenväliset reissut tekemättä….

  • Reply Emilia torstai, 24 tammikuun, 2019 at 15:47

   No älä muuta sano!!! Pääsispä aurinkooooon!

 • Reply jossu tiistai, 22 tammikuun, 2019 at 01:07

  Montenegro on hyvä idea, suosittelen varsinkin Herceq Novia.
  On tullut viime aikona matkustettua sekä Etelä-Amerikkaan että Malesiaan joten nyt haaveilen paikasta jonne on lyhyt lentoaika. Ehkä Vienna.

 • Reply Pirkko / Meriharakka keskiviikko, 23 tammikuun, 2019 at 12:44

  Saaristomeri – ja muutenkin saaristo on ihana kesäkohde. Ainakin jos säät edes jossain määrin suosivat, ettei sada ja tuule kovin montaa päivää peräkkäin. Vähän aikaa siinäkin on viehätyksensä, mutta toivottavasti, jos suunnitelmanne toteutuvat, kohdalle osuus myös kivoja kesäpäiviä.

  • Reply Emilia torstai, 24 tammikuun, 2019 at 15:49

   No niinpä, siellä kyllä säät vaikuttaa tosi paljon. Viime kesä olisi ollut täydellinen veneilykesä. Tosi harmi, että jäi niin minimiin. 🙁

 • Reply Heidi / Maailman äärellä perjantai, 25 tammikuun, 2019 at 21:31

  Olipa hauska lukea tätä, sillä sinulla on näköjään niin samanlaisia haaveita/suunnitelmia tälle vuodelle kuin minulla :). Huomenna suuntaan lumikenkäilemään, mutta en Lappiin asti vaan täällä Saimaalla (menen testaamaan rantaselmelle millainen on elämyshotelli Järvisydämen Houseboat). Ja uustistietojen mukaan täällä onkin nyt eniten lunta Suomessa – siis enemmän kuin Lapissa, joten lumikenkiä todella tarvitaan luontoretkillä. Seuraava ulkomaanreissuni taas suuntautuu Etelä-Afrikkaan safarille. Olen niin onnessani, että vihdoin pääsen toteuttamaan tämän haaveeni. Olin joululomalla Sri Lankassa ja kävin siellä norsusafarilla, joka sekin oli minulle niin upea elämys.
  Kesällä taas minäkin suuntaan autolla Norjaan :D. Ja Pietarin reissukin on ollut mielessä. Ehkä laivalla tällä kertaa, sillä viimeksi menin sinne junalla (ja samalla junailin Moskovaan asti).

  Niin, ja tervetuloa tänne Saimaalle! Minä tiedän täältä muuten aivan ihanan mökkifirman, joka vuokraa mökkejä Pihlajaveden rannalta, sieltä, missä on kaikkein eniten saimaannorppia Saimaalla. Minulla oli siellä viime kesänä melkein sellainen ”lemmikkinorppa”, joka lähes joka kerta veneillessä tuli meitä aina moikkaamaan :).

  • Reply Emilia lauantai, 26 tammikuun, 2019 at 11:12

   Kiitos kivasta kommentista HeidI! 🙂 Heh joo just luin sun vastaavan postauksen ja huomasin saman! Luonto- ja elämysmatkat taitaa olla tän vuoden teema!

 • Reply Elina | Vaihda vapaalle lauantai, 26 tammikuun, 2019 at 09:31

  Ihania matkahaaveita ja Krugerille vielä tätäkin kautta erityissuositus ja kiitokset linkkauksesta! <3 Tansanian sijaan Etelä-Afrikan ja Mosambikin reissuun voisi olla helpompi yhdistää Etelä-Afrikan naapurimaita esim. Botswana tai Namibia, mutta toki sieltä lentämällä pääsee Tansaniaankin. 🙂

  Nuo Etelä- ja Väli-Amerikan maat olisi myös kova juttu ja ne on omallakin haavelistalla. Toki osassa ollaan jo käyty, mutta jokaiseen voisin lähteä heti uudelleenkin!

  • Reply Emilia lauantai, 26 tammikuun, 2019 at 11:14

   Mm totta! Fiksuinta olisi varmasti jakaa se ne useampaan erilliseen reissuun, mutta hitsi kun on lomat niin tiukassa ja niin hirveästi paikkoja mihin haluaisi mennä!

 • Reply Anna-Katri / Adalmina's Adventures lauantai, 26 tammikuun, 2019 at 15:14

  Kivoja suunnitelmia alkaneelle reissuvuodelle – ja koskaanhan sitä ei tiedä, minne sitä matka lopulta viekään. 🙂 Mutta ehdottomasti suosittelen Pietaria, kiehtova kaupunki ja niin lähellä. Ja jos Etelä-Amerikkaan suuntaat, niin suosittelen ehdottomasti viipyilemään siellä mahdollisimman kauan ja yhdistämään samaan reissuun enemmän, sillä siellä jos missä riittää upeita paikkoja!

  • Reply Emilia tiistai, 29 tammikuun, 2019 at 09:14

   Kiitos vinkeistä! 🙂 No niinpä, varmasti tulee taas yllättäviä matkoja tällekin vuodelle!

 • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas lauantai, 26 tammikuun, 2019 at 16:33

  Haaveita matkojen suhteen on niin isoja kuin pieniä. Niin näyttää olevan jokaisella. Yhden saman haaveen ainakin löysin. Olen lähdössä huhtikuussa Islantiin. Hiukanko jo odotan. Oli myös omalla listalla monta vuotta.

  • Reply Emilia tiistai, 29 tammikuun, 2019 at 09:15

   Ai kun kiva! Ihanaa reissua sinne! 🙂

 • Reply Jenni lauantai, 26 tammikuun, 2019 at 19:45

  Kivoja kohteita sulla kiikarissa! Me hyödynnetään edelleen lyhyitä ajomatkoja Saksasta Eurooppaan, ja tarkoitus olisi käydä ainakin Ranksan shamppanja-alueella, Saksan Schwarzwaldissa ja Hollannin juustokaupungeissa ja rannikolla. Loppukeväästä hurautetaan vielä Alpeille enimmäkseen Sveitsi-Itävalta-akselille 🙂

  • Reply Emilia tiistai, 29 tammikuun, 2019 at 09:15

   Oi että, kyllä kelpaisi Keski-Euroopan lyhyet välimatkat!

  Leave a Reply