Suomen suurin matkablogiyhteisö
Aasia Halong Bay Vietnam

Halong Bay talvella – kannattaako?

sunnuntai, 25 marraskuun, 2018

Moni Vietnamiin talvella reissaava pohtii varmasti samaa kuin me viime vuonna tähän aikaan: kannattaako Halong Baylle mennä talvella kun ilma on kostea ja viileä? Entä miten toimia varauksen kanssa jos matkaan lähtee kovana sesonkiaikana heti uudenvuoden jälkeen?

Kävimme Halong Bayn risteilyllä Kaakkois-Aasian reppureissulla viime vuoden tammikuussa heti uudenvuoden jälkeen. Hanoin osuessa reitille juuri uudenvuoden aatoksi, ei vaihtoehtoja risteilyn ajankohdalle oikeastaan ollut, sillä matka jatkui siitä kohti etelää. Niinpä tiedostaen riskin niin kovista hinnoista kuin mahdollisesta surkeasta säästä lähdimme etsimään sopivaa risteilyä.

Olin googlaillut etukäteen paljon vinkkejä risteilyä silmällä pitäen, ja lähes poikkeuksetta reissu suositeltiin buukkaamaan vasta paikan päällä Hanoissa. Saavuimme Hanoihin pari päivää ennen aattoa ja vastoin kaikkia vinkkejä bongatessamme lentokentältä matkatoimiston, intuition viemänä kysyimme saman tien risteilystä. Ystävällinen nainen kertoi pahoitellen, että sesongin käydessä kovana, olisi risteily kannattanut varata jo. Hän tarjosi apuaan ja alkoi soittelemaan läpi matkanjärjestäjiä. Pieni epätoivo meinasi jo vallata meidät, sillä firmasta toisen jälkeen tuli aina sama vastaus: risteily loppuunmyyty. Lopulta löytyi yksi risteilijä, jolla oli kahden hengen hytti vapaana. Kyseessä oli keskitasoinen, kolmen tähden laiva (luokat on karkeasti jaettu kolmeen; budjettipurkit, keskitasoiset ja luksusristeilijät), mutta hinta oli siihen nähden kova. Kahden hengen reissu kustansi noin 200 dollaria ja olosuhteet huomioon ottaen siitä ei saanut tingittyä yhtään pois. Mietimme hetken, pitäisikö kuitenkin skipata matkatoimiston ehdotus ja jatkaa etsintää Hanoissa, mutta koska Halong Bayn reissu oli minulle niin tärkeä ja hinta ei tuntunut ihan mahdottomalta, buukkasimme reissun siltä istumalta.

Tämä osoittautui hyväksi päätökseksi. Hanoissa kiertely oli huomattavasti stressittömämpää kun ei tarvinnut etsiä sopivaa matkanjärjestäjää. Meitä oltiin varoiteltu myös kaupungin huijarikauppiaista, joten senkin vuoksi tuntui helpottavalta, että matka oli buukattu jo kaupunkiin saapuessa. Laivalla hinnan tullessa muiden matkustajien kanssa puheeksi, selvisi, että muutkin olivat maksaneet suurin piirtein saman hinnan (heittoa oli maksimissaan 20 dollaria), joten sen maksoi ihan mielellään.

Harmaata ja märkää vai aurinkoista ja lämmintä?

Bussimatka Hanoista Halong Bayn satamaan kesti noin 4 tuntia. Sää uudenvuodenpäivänä ei ollut hyvä, aurinkoa ei näkynyt ja vettä tihkutti tasaisin väliajoin. Lämpötila keikkui viidentoista kieppeillä, ja sisällä laivassa ei ollut kovin paljon lämpimämpi, mutta se ei kuitenkaan haitannut yhtään. Olimme osanneet varautua kylmään ja kosteuteen etukäteen. Minulla oli mukana kevytuntsikka ja Ronnyllä kuoritakki. Pitkät pöksyt ja kaulaliina tulivat myös tarpeeseen kannella ollessa. Toisin kuin muutama kanssamatkustaja, en edes elätellyt toivoa auringonpalvomisesta kannella bikinit päällä. Jos lähtöoletukset olisivat olleet erilaiset, olisi kylmyys ja kosteus alkanut nyppimään varmasti melko nopeasti. Nyt osasimme olla vaan iloisia jok’ikisestä auringonsäteestä, mikä laivalla saatiin.

Jos jokin asia nyppi niin se harmaus. Missä oli se sadoissa kuvissa näkemäni turkoosi vesi ja jylhät vihreät kalliot? Ensimmäisissä otoksissa vesi on kuin suomalaisessa järvessä ja sumun vuoksi näkyvyys niin kehno, ettei trooppista kasvillisuutta edes erota kaikista kuvista. Onneksemme sää parantui jo ensimmäisen päivän aikana noin parin tunnin seilailun jälkeen. Ero maisemissa oli valtava, ja se tiivistyykiin näihin kahteen kuvaan. Yläpuolella ensimmäisten tuntien sumusadesäällä otettu kuva, alla kuva vain pari tuntia tuon jälkeen. Aika iso ero, eikö olekin?

Riittääkö yksi yö? 

Pohdittiin pitkään, riittääkö yhden yön reissu Halong Bayn näkemiseen. Jos matkaan oltaisiin lähdetty keväämmällä parempien ilmojen aikaan, olisin ehkä viihtynyt Halong Bayllä pidempään. Visiitin osuessa tammikuulle, rannalla makoilut ja uimiset jäivät meidän osaltamme kuitenkin pois ohjelmasta, ja vuorokauden jälkeen tuntui, että on nähnyt ihan tarpeeksi.

Risteilyohjelmaamme kuului ensimmäisenä päivänä visiitit Ti Top -saarella ja tippukiviluolassa sekä kokkikurssi (en tiedä voiko valmiiksi pilkottujen vihannesten asettelua riisipaperiin varsinaisesti kutsua kokkikurssiksi, mutta jotain siihen suuntaan se kuitenkin oli). Laivalla oli myös mahdollisuus laulaa karaokea ja onkia pimeän tullen. Toinen päivä alkoi aamuisella melontaretkellä, josta jatkettiin helmifarmille ja siitä kohti satamaa.

Kaiken kaikkiaan olimme oikein tyytyväisiä päätökseen lähteä Halong Baylle tammikuussa. Kun on tarpeeksi lämmintä vaatetta mukana ja mieli valmisteltu siihen, että uiminen ja auringonotto saatavat jäädä haaveeksi, kokemuksesta nauttii varmasti.

Tässä vielä video tiivistämään fiilikset Halong Bayltä.??

Minkälaisia kokemuksia teillä on Halong Baystä?

********************************************************************************************************************************************

Matkan varrella -blogin löytää myös FacebookistaInstagramistaTwitteristä ja Blogit.fi:stä!

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Jaakko / Lomalla viimeinkin sunnuntai, 25 marraskuun, 2018 at 18:51

  Kauniit maisemat, itse olen ollut Hoi Anissa talvella ja sielläkin oli vähän liian koleaa omaan makuun, vaikka olikin ihan hyvä keli noin +20, mutta kovin pilvistä.

  • Reply Emilia torstai, 29 marraskuun, 2018 at 09:54

   Joo mekin jatkettiin tuosta Hoi Aniin ja siellä satoi kolme päivää putkeen… Onneksi maisemat olivat tosiaan kohdallaan!

 • Reply Terhi maanantai, 26 marraskuun, 2018 at 20:41

  No ei todellakaan paras mahdollinen sää, mutta näkeehän ne karstivuoret pienessä sumussakin
  Tässä minun kokemukseni lokakuiselta matkalta. https://fammomatkalla.blog/2018/02/03/halong-bay/

  • Reply Emilia torstai, 29 marraskuun, 2018 at 09:54

   Niinpä, ja onneksi se aurinkokin pääsi pilkistämään välillä!

 • Reply Lotta-Maaria / delfiininselassa tiistai, 27 marraskuun, 2018 at 01:30

  Harmi että osui tuollaiset ilmat! Meillä on tosiaan samat pohdinnat edessä, kun päätyisimme Vietnamin pohjoisosiin tammikuussa. En ole ihan varma, haluanko sietää tuollaisia säitä ? voipi olla parempi suunnata vähän etelämmäksi, vaikka Hanoi ja Halong kiinnostaisivat

  • Reply Emilia torstai, 29 marraskuun, 2018 at 09:55

   Jos jaksat kantaa mukana vähän lämpimämpää vaatetta niin suosittelen kyllä lämmöllä. Se oli säistä huolimatta upea kokemus.

 • Reply Anni | Rajatapaukset torstai, 29 marraskuun, 2018 at 15:30

  Olin kanssa tammikuussa pari päivää Halong Bayn risteilyllä ja vaikka oli vähän sumuista ja vähän sateista, niin pidin kyllä ehdottomasti käymisen arvoisena paikkana. Itse ajattelen että tärkeää tietää mitä odottaa, jos luulee talvella näkevänsä koko ajan kirkkaan taivaan ja turkoosia vettä niin pettyy melko varmasti.

  • Reply Emilia lauantai, 1 joulukuun, 2018 at 11:13

   Juurikin näin! 🙂

 • Reply Anna | Muuttolintu perjantai, 30 marraskuun, 2018 at 11:01

  Aurinko vaikuttaa kyllä niin paljon! Mutta kunhan lähtee oikealla asenteella matkaan, niin miksei tuonne talvellakin voisi lähteä. Me ollaan käyty täällä nyt pariin otteeseen, Halong Bayssä ja nyt tänä vuonna sen rauhallisemmassa osassa Bai Tu Long Bayssä. Etukäteen varaamisella säästyy paljolta stressiltä ja säätämiseltä, ja voi ehkä paremmin vaikuttaa siihen mihin paattiin päätyy. Ainoa vika siinä on se, että todennäköisesti paikan päällä saa vähän halvemmalla. Meidän vinkit löytyy täältä: https://muuttolintu.com/miten-valita-risteily-muut-vinkit-halong-bayhin/

  • Reply Emilia lauantai, 1 joulukuun, 2018 at 11:22

   Oonkin lukenut tosta Bai Tu Long Baystä – siellä ei taida olla ihan niin paljon turisteja kuin Halong Bayllä? Ehkä joskus jos haluaa noihin maisemiin palata voisi mennä tuonne ja ajoittaa reissun lämpimämpiin keleihin. :—)

 • Reply Merja / Merjan matkassa perjantai, 30 marraskuun, 2018 at 19:56

  En tiennytkään, että Vietnamissa on tammikuussa noin ”kylmää”, vai onko vain pohjoisessa? Halong Bayn haluaisin nähdä, jos joskus Vietnamiin päädyn.

  • Reply Emilia lauantai, 1 joulukuun, 2018 at 11:23

   Joo se tulee monelle yllätyksenä! Maa on niin pitkä, että sääolosuhteet vaihtelevat sen sisällä paljon! Tammikuussa pohjoisessa vedeltiin takit päällä ja etelässä Phu Quocilla hikoiltiin +30 asteen hellelukemissa.

 • Reply alohatravels lauantai, 1 joulukuun, 2018 at 08:40

  Kappas, eipä ole käynyt mielessäkään että Kaakkois-Aasiassa voisi olla noin kylmää ja harmaata! Toisaalta voin kuvitella että varmasti ainutlaatuinen ja erikoinen kokemus noinkin 🙂 Hienoja maisemia!

  • Reply Emilia lauantai, 1 joulukuun, 2018 at 11:24

   Eikö ookin! Kyllä voi suositella ihan vuodenajasta riippumatta visiittiä Halong Bayllä kunhan vaan varustautuu oikein. 🙂

 • Reply Travelloverin Annika lauantai, 1 joulukuun, 2018 at 11:44

  Taannoin katsoin risteilyä helmikuulle ja ihmettelin, miksi hinnat ovat niin edulliset. Sää. Niinpä. Siksi olen tehnyt risteilyn kesällä. Vietnamin pohjoisosissa on tosiaan talvella aika viileää. Jos maksoitte 200 dollaria yhteensä, on risteilynne ollut kyllä edullinen. Itse suosittelisin kahden yön risteilyä, koska yleensä jälkimmäisenä mennään vasta Unescon maailmanperintöalueelle.

  • Reply Emilia tiistai, 11 joulukuun, 2018 at 16:03

   Se meidän risteilijä oli kyllä niin karsea että sanoisin että maksettiin kyllä liikaa.. 😀 Ei tosiaan kuulunut tuohon keskiluokkaan vaikka kolmen tähden purkki muka olikin. Luulen, että tuolla hinnalla olisi saanut toiseen aikaan (esim 2 viikkoa myöhemmin kun jouluturistit ovat poistuneet) paremman risteilyn halvemmalla.

  Leave a Reply