Suomen suurin matkablogiyhteisö
Tallinna Vinkki

Autolla Helsingistä Tallinnaan – vinkit onnistuneeseen matkaan

sunnuntai, 7 lokakuun, 2018

*Kaupallinen yhteistyö – Tallink

Lähdimme viime viikonloppuna Ronnyn kanssa pitkästä aikaa viikonloppureissulle Tallinnaan. En voi uskoa että kyseessä oli tämän vuoden ensimmäinen visiitti lahden toiselle puolelle, sillä viime vuonna kävin Tallinnassa kokonaiset viisi kertaa! Tallinna on siten varsin tuttu kohde, ja halusimme tällä kertaa tehdä ja nähdä Virossa jotain ihan uutta. Siitä syntyi idea lähteä matkaan auton kanssa, sillä antaahan se huomattavasti laajemmat mahdollisuudet tutkia tätä tuttua, mutta kuitenkin niin tuntematonta maata.

Mitä ottaa huomioon ennen matkaa?

Itse en ollut koskaan aiemmin käynyt Tallinnassa auton kanssa, Ronny sen sijaan on jo vanha konkari kun on reissannut kisamatkoilla pitkin Baltiaa. Viroon meneminen autolla on tehty (ainakin Tallinkin puolesta) hyvin helpoksi ja vaivattomaksi. Varauksen yhteydessä autosta ei tarvita muita tietoja kuin tyyppi (henkilöauto, rekka jne.) ja rekisterinumero.

Ennen matkaa kannattaa hyvissä ajoin selvittää, onhan kaikki tarvittavat dokumentit hallussa ja ajan tasalla. Tarvitset mukaasi seuraavat:

 • Passi ja ajokortti
 • Rekisteröintitodistuksen tekninen osa – tekninen osa on ollut Suomessa jo kolme vuotta sähköinen, joten ote kannattaa tilata hyvissä ajoin Trafista. Tilaaminen on maksutonta ja sen saapuminen kestää noin viikon verran. Meillä reissu tuli niin yllättäen, että tekninen osa ei ehtinyt saapumaan ajoissa, joten ratkaisuksi jäi tulostaa Trafin sivuilta paras mahdollinen saatavilla oleva ote, joka sisälsi auton viralliset (tekniset) tiedot sekä omistaja- ja haltijakuviot.
 • Valtakirja, mikäli auto ei ole oma.
 • Lisäksi mukana on hyvä olla kansainvälinen liikennevakuutustodistus, mutta se ei ole enää pakollinen.

Viroon autolla matkustettaessa pitäisi olla mukana myös ensiapulaukku, heijastinliivi ja jauhesammutin. Meidän kokonaissaldoksi tuli kokonaiset 1/3 kyseisistä vaatimuksista, mutta matka sujui silti ongelmitta. Ensiapulaukku löytyi auton takakontissa (uudemmissa autoissa se taitaa nykyään olla aina vakiona), mutta muiden artikkelien hankkimisessa ilmaantua hieman haasteita, joten jouduimme uhmaamaan Viron sääntöjä sakkojen uhalla.

Satamaan olisi hyvä saapua viimeistään tuntia ennen laivan lähtöä. Suosittelen myös lämpimästi tekemään lähtöselvityksen etukäteen Tallinkin sovelluksella. Laivaannousukortti tulee näppärästi suoraan sovellukseen, ja se siten ripeyttää myös autoilijoiden lähtöselvitystä. Online check-in alkaa vuorokausi ennen lähtöä ja sen saa tehtyä sovelluksella tai verkossa aina tuntia ennen lähtöä asti.

Seuraa satamassa kylttejä, niin et voi möhliä laivaannousua

Tallinkin laivat lähtevät uudesta Länsiterminaalista, ja autolla liikkuminen on tehty todella mutkattomaksi. Kiinnitä huomiota siihen, että seuraat oikeita check in -kylttejä – henkilöautot ja rekat menevät eri porteista. Tauluista ei voi jäädä huomaamatta, mitkä lähtöportit ovat oman laivan. Me pääsimme Tallink Megastarin kyytiin ja asetuimme luonnollisesti Megastar 10.30 -jonoon. Lähtöselvitysluukulla pyydetään näyttämään kaikkien matkustajien passit ja laivaannousukortit.

Miten toimia laivassa? 

Ottaen huomioon, että Megastarilla on jopa 800 henkilöautopaikkaa, täyttö sujui Helsingin päässä varsin sutjakkaasti. Muuta ei tarvitse tehdä kuin kiinnittää huomiota laivan työntekijöiden opastukseen. Kun auton on saanut parkkiin, huomioi seuraavat kohdat:

 • Vaihde ja käsijarru päälle!
 • Tarkista mihin kerrokseen ja kummalle puolelle auto on parkattu. Autolle pääsee takaisin vain 10 minuuttia ennen satamaan saapumista, joten hirveästi aikaa kadonneen auton metsästämiselle ei ole.
 • Autolle palatessa muista, että moottoria ei saa käynnistää ennen kuin autokannen ovi on avattu.

Autoilu Virossa

Liikenne Virossa on jonkin verran vauhdikkaampaa kuin Suomessa, mutta itsevarmalla ja tarkalla ajamisella pärjää hyvin. Liikennesääntöjä noudatetaan yleisesti ottaen melko lailla Suomen tyyliin, mutta ylinopeutta ajetaan reippaammin.  Toisaalta jalankulkjiat huomioidaan Virossa paremmin, ja suojateiden eteen pysähdytään huomattavasti useammin. Loppujen lopuksi on päivänselvää, että törttöilemään ei kannata lähteä, sillä turisti on aina heikoilla onnettomuuksien sattuessa. Kannattaa myös huomioida, että Virossa rattijuopumuksen promilleraja on matalampi kuin Suomessa, 0,2 promillea, eli käytännössä liikenteessä on alkoholin suhteen nollatoleranssi. Yleinen nopeusrajoitus on taajamissa 50 km/h ja maanteillä 90 km/h.

Takaisin Helsinkiin lähtiessä myös Tallinnan päässä kaikki viitoitukset ovat niin selviä, että väärään paikkaan ajaminen on teoriassa mahdotonta. Omistajien lupia tai rekisteriotteita ei kyselty lainkaan paluumatkallakaan. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö niitä kannattaisi ottaa mukaan: mikään ei ota päähän niin paljoa kuin laivasta ulos jääminen unohtuneen rekisteröintitodistuksen takia.

Tällä Viron reissulla ei käyty muuten Tallinnan vanhassakaupungissa kertaakaan, palataan vähän erilaisimpiin Tallinnan vinkkeihin seuraavissa postauksissa! 🙂

Oletteko te autoilleet Virossa? Minkälaisia kokemuksia?

********************************************************************************************************************************************

Matkan varrella -blogin löytää myös FacebookistaInstagramistaTwitteristä ja Blogit.fi:stä!

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Antti / Lanttimatkat maanantai, 8 lokakuun, 2018 at 00:07

  Autolla Virossa käynti on kyllä erittäin fiksua, silloin pääsee näpsäkästi vaikka Purtse-panimon ravintolalle syömään ja näkee muutakin kuin Telliskiven ja Vanhankaupungin. Suositus täältä omalla autolla Virossa käyntiin.

  Oletteko käyneet Kreenholmin linnalla? Se on ehkä oma henk.koht suosikki koko maasta tällä hetkellä.

  • Reply Emilia maanantai, 8 lokakuun, 2018 at 17:38

   Kiitti vinkistä, siellä ei vielä ole tullut käytyä! Nyt aikaa oli niin vähän, että pyörittiin vain Tallinnan lähiympäristössä, mutta joskus olisi haaveena tehdä ihan kunnon Baltian road trip.

 • Reply Sisko / Hieman_vino maanantai, 8 lokakuun, 2018 at 17:15

  Olen autoillut useampaan kertaan, esimerkiksi Jägalan putouksella (tässä juttu: http://hiemanvino.blogspot.com/2018/09/jagalan-putous-tallinnassa.html?m=0). Itse huomioisin sen, että moottoritiellä voi kääntyä vasemmalta kaistalta vasemmalle, eikä rampista. Eli pitää olla tarkkana ettei aja ketään päin. Muuten autoilu on aika samanlaista kuin Suomessakin.

  • Reply Emilia maanantai, 8 lokakuun, 2018 at 17:44

   Oho kiitos vinkistä, pitääpä lisätä tämä tuonne tekstiinkin! 🙂

 • Reply Hese tiistai, 9 lokakuun, 2018 at 15:37

  Nuo turvaliivit on hyvä olla autossa Suomessakin eikä se sammutinkaan huono ole ! Turvallista matkaa !

  • Reply Emilia maanantai, 15 lokakuun, 2018 at 19:19

   Kiitos Hese! Otetaanpa huomioon jatkossa. 🙂

 • Reply New York Bucket List torstai, 11 lokakuun, 2018 at 22:43

  Me ollaan kerran otettu auto mukaan, kun mentiin myös Pärnuun käymään, mutta yleensä on tullut vietettyä ihan puhdasta kaupunkilomaa ilman autoa. Apua, en tiennyt näistä turvallisuusvaatimuksista, mahtaako moni muukaan tietää? Hyviä vinkkejä tässä kyllä, täytyy käyttää muistilistana kun seuraavan kerran otetaan auto messiin. 🙂

  • Reply Emilia maanantai, 15 lokakuun, 2018 at 19:20

   Mäkään en itse asiassa tiennyt ennen tätä! Me ei onneksi tarvittu puuttuvia tarvikkeita, mutta jatkossa ne olisi hyvä varmaan olla mukana.. 😀

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista lauantai, 13 lokakuun, 2018 at 18:21

  Hyvä vinkki toi, että kannattaa painaa mieleen, mihin kerrokseen ja mihin kohtaan auton jätti. T. Nimimerkki autoa pitkään etsinyt 🙂

  • Reply Emilia maanantai, 15 lokakuun, 2018 at 19:21

   Haha oivoi! Sama käynyt kauppakeskuksen parkkihallissa, se on kyllä ärsyttävää! 😀

 • Reply mamatravel lauantai, 20 lokakuun, 2018 at 21:03

  Me käytiin viime talvena käyttämässä auto huollossa Tallinnassa. Oli kaikkine kuluineen vielä huomattavasti halvempaa kuin Suomessa ja hyvää työtä tekivät. Onneksi kuitenkin mies ajoi, vähän jännää se laivaan ajaminen kuitenkin on, vaikka kaikki sujuikin oikein hyvin.

  • Reply Emilia sunnuntai, 21 lokakuun, 2018 at 20:29

   Oho, eipä muuten käynyt tuo mielessäkään! Siinä varmaan säästää tosiaan pitkän pennin.

  Leave a Reply