Suomen suurin matkablogiyhteisö
Lentäminen Lentoyhtiökokemus

Lentokokemus: Qatar Airwaysin siivillä Helsingistä Colomboon

perjantai, 28 syyskuun, 2018

Kun Qatar Airways pari vuotta sitten aloitti lennot Helsingistä Dohaan, tuntui, että monet Aasian reittilennot halpenivat. Luksuslentoyhtiönäkin tunnettu firma on monen rankingin mukaan yksi maailman parhaista lentoyhtiöistä, joten tuntui hassulta, että juuri Qatarin lennot keikkuivat Skyscannerissa halvimpien joukossa. Matkasimme kesällä Helsingistä Colomboon Qatarin siivin ja ajattelin, että lentokokemus voisi kiinnostaa teitäkin.

Lentoajat ja laivasto

Lento Helsingistä Dohaan sujui erinomaisesti. Kone lähti ajoissa ja vaikka se tuli täyteen, boordaus sujui poikkeuksellisen sujuvasti. Qatar lentää Helsingistä Dohaan kaksi kertaa päivässä ja Aasian suuntaan mennessä lentoajat ovat varsin passelit. Lentomme lähti klo 23.20 ja oli perillä Dohassa 5.30 paikallista aikaa. Toinen lento lähtee 18.10 ja on Dohassa puolilta öin. Lentoaika on siten rapiat kuusi tuntia.

Konetyyppi, jolla lensimme Helsingistä Dohaan oli kapearunkoinen A320. Reittiä lennetään myös Boeing 787 Dreamliner -konetyypeillä, joka oli iloinen yllätys takaisin Helsinkiin Dohasta tullessa. Uutuuttaan säkenöivä kone tuntui poikkeuksellisen tilavalta ja raikkaalta. Pakko antaa erityismaininta 787:n ikkunaläpille, jotka toimivat täysin digitaalisesti!

Matkalla Dohasta Colomboon kone oli selvästi vanhempi kuin Helsingistä Dohaan meidät lennättänyt tuliterä A320, nelimoottorinen Airbusin A340-600. Laajarunkoisuuden ansiosta jalkatilaa oli mukavasti enemmän, mutta muuten fasiliteetit eivät olleet niin hyvät kuin ensimmäisellä lennolla: ei wifiä, ei takkikoukkua ja kehnompi viihdejärjestelmä. Varmaan kaikki tietää sen tunteen, kun kaukosäädin ei toimi ja raivokkaasti joutuu painelemaan ”kosketusnäyttöä” joka ei reagoi kosketukseen… Ilmeisesti A340-konetyypit ovat poistumassa Qatarilta (Finnair korvasi kyseiset koneet A350:lla), joten voipi olla että tuolla konetyypillä ei tätä reittiä enää lennetä.

Kone lähti ajoissa Dohasta aamutuimaan puoli kahdeksan pintaan ja saapui Colomboon iltapäiväksi, jälleen ajoissa ja vailla ylimääräistä säätöä. Qatar lentää Colombon ja Dohan väliä viisi kertaa päivässä. Paluulentoni aikaan Colombosta Dohaan yölentojakin lähti kaksi liki perätysten, joten koneessa oli mukavasti tilaa. Harvinaista herkkua oli tyhjät penkkirivit, joista pääsin itsekin nauttimaan. Lensimme Boeingin 777-300ER -koneella, joka on pidempi kuin tavallinen 777-200 -malli, sekä pystyy pidempiin lentomatkoihin (ER=Extended Range). Lento lähti aamukolmelta, joten skippasin kaikki ruuat ja keskityin nukkumiseen kun siihen kerrankin oli mahdollisuus.

Palvelun taso on huippua ja fasiliteetit kohdallaan

Silmäkulmastani Qatarin businessluokan nähtyäni en yhtään ihmettele, että se on palkittu moneen otteeseen maailman parhaana. Pienillä yksityiskohdilla turistiluokkakin oli onnistuttu nostamaan astetta korkeammalle: USB-portti, josta sai näppärästi ladattua kännykkää, koukku takille ja Finnairin Economy Comfortista tuttu goodie bag sukkineen ja unimaskeineen lämmittivät mieltä. Myös peitot ja tyynyt olivat astetta parempia, pelkillä materiaalivalinnoilla saa paljon aikaan. Kivana plussana ilmainen wifi, joka tosin ei Qatarillakaan toiminut kuin junan vessa. Noin kymmenen minuuttia luvatusta puolesta tunnista sain selattua.

Palvelu oli erittäin ystävällistä ja huomioonottavaa. Qatarin miehistö on varsin kansainvälinen, joten myös englannin kielitaito vaikutti olevan erinomainen.

Tarjoilut

Qatarin kuuluessa Oneworld-lentoyhtiöallianssiin suoraan Finnair Plus -tililleni näpyttelemäni erikoisruokavalio oli otettu huomioon. Vegekroketit vihannespedillä oli rehellisesti sanottuna paras lentokoneruoka, jota olen päässyt yläilmoissa syömään. Ainut miinus vegeaamiaisesta, joka oli molemmilla Dohan ja Colombon välisillä lennoilla sokerihillolla kuorrutettu vohveli kun muut söivät ravinnerikasta munakokkelia ja kalapyöryköitä. Kollega vieressäni söi täysin vegaanista vaihtoehtoa, joka näytti huomattavasti ravinnerikkaammalta kuin oma sokerimättöni. Tiedä häntä miksi tällaiseen ratkaisuun oli päädytty.

Kivana lisänä kaikille jaettiin menut, joista ne, jotka eivät noudata erityisruokavalioita saivat valita ateriansa. Qatarin kyydissä tarjottimelta löytyy ihan oikeat aterimet kertakäyttöisten sijaan, iso plussa tästä!


Hamad International Airport

Välilasku Dohassa on sijaintinsa vuoksi muualle Aasiaan jatkettaessa yksi miellyttävimmistä vaihtoehdoista. Vuonna 2014 avattu Hamadin lentokenttä on  rankattu maailman viidenneksi parhaaksi lentokentäksi. Se on uusi, siisti ja laajenee koko ajan. Vessat ovat todella siistit ja niitä on paljon. Kivoja kahviloita on joka nurkalla ja latauspisteistä ei ole pulaa.  Kentän arkkitehtuurin teemana on keidas autiomaassa. Monissa rakennuksissa on vesialtaita ja suihkulähteitä, kattorakenteet ovat aaltojen muotoisia ja sisällä on aitoja palmuja.

Lentokenttä on valtava, Google kertoo pinta-alaksi 22 neliökilometriä! Wikipediasta bongasin, että  pinta-ala on kaksi kolmasosaa koko Dohan keskustan alasta.  Sisällä kulkee myös juna, joka kuljettaa niin matkustajia kuin työntekijöitäkin terminaalista toiseen. Rahaa ei ole tämän kompleksin rakentamisessa ainakaan säästelty.

Onko teillä kokemuksia Qatar Airwaysistä?

********************************************************************************************************************************************

Matkan varrella -blogin löytää myös FacebookistaInstagramista, Twitteristä ja Blogit.fi:stä!

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply Plaadaau sunnuntai, 30 syyskuun, 2018 at 10:34

  Mä oon lähdössä ensi kertaa Qatarin kyytiin tänä talvena, joten oli kiva lukea sun postaus.
  Oon itekkin semivegaani ( vege koko pienen elämäni, nykyään melkein vegaani satunnaisia maitotuoteiden nauttimisia lukuunottama) mut siis oon törmänny tähän samaan ”ravinneköyhää ruokaa vegeille” ilmiöön useilla lennoilla. Välillä sekasyöjä mieheni vetää hemmetin hyvää vegeateriaa, kun meikäläinen järsii jotain riisikakkua. On myös käyny mielessä, että pitäskö vaan jättää ilmoittamatta omasta ” erityisruokavaliosta” ja ottaa riski. Yleensä sieltä listoilta löytyy myös se vegeruoka. Seuraava lento me lennetään juurikin tossa Qatarin businessluokassa, joten vois olettaa, että sieltä löytyy sopivaa murkinaa….?

  • Reply Emilia tiistai, 2 lokakuun, 2018 at 13:33

   Mmm harmillisesti aika monella (varsinkin halvemman hintaluokan) lentoyhtiöllä on edelleen vakiovaihtoehtoina vaan joku kana tai liha. Tosi typerää musta! Oi että, nauttikaa busineksesta! <3__<3

 • Reply Jaakko / Lomalla viimeinkin sunnuntai, 30 syyskuun, 2018 at 18:28

  Qatar Airwaysilla on kyllä hyvä palvelu ja hyvät yhteydet. Olen kanssa blogiin kirjoitellut omia kokemuksia https://lomallaviimeinkin.fi/2018/03/04/arvostelussa-qatar-airways-ja-kohtaamisia-ilmassa/

  • Reply Emilia tiistai, 2 lokakuun, 2018 at 13:33

   Kiitti linkistä Jaakko, käynpä kurkkaamassa! 🙂

 • Reply Christa /Traveldreamer maanantai, 1 lokakuun, 2018 at 17:02

  Me pohdimme talvella Malediiveille lähtiessä Turkish Airlinesin ja Qatarin välillä, mutta sillä kertaa Turkish voitti parempien lentoaikojen vuoksi. Nuo samat goodie bagit, usb-laturit ja menut löytyi Turkishiltakin ja olen ollut kaikin puolin tyytyväinen lentoyhtiöön, mutta tekisi mieli kokeilla Qatar Aria ihan siksikin, että voisi otta stop overin Dohassa.

  • Reply Emilia tiistai, 2 lokakuun, 2018 at 13:35

   Turkis Airlinesista ei ole vielä kokemusta, mutta moni on sitäkin kehunut. Dohan stopoverit taitaa olla aika suosittuja, mutta jostain syystä itseäni ei tuo Qatarin pääkaupunki hirveästi kiinnostele.

 • Reply Sini maanantai, 1 lokakuun, 2018 at 21:02

  Ei vielä, mutta tulevana helmikuuna on. Lennän esiteinini kanssa Dohan kautta Balille ja hän erityisesti osaa arvostaa viihdetarjontaa. Kovasti odotan Qatarin, kun olen kuullut siitä niin paljon positiivista. 🙂

  • Reply Emilia tiistai, 2 lokakuun, 2018 at 13:36

   Ihanaa Balin reissua, nauttikaa! 🙂

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY perjantai, 5 lokakuun, 2018 at 17:59

  Joulukuussa lennetään Qatar Airwaysilla Dohan kautta Singaporeen. Kaksi tuntia on vaihtoaika, mutta eiköhän se ole laskettu, että riittää tuolla mörssärikentällä, kuitenkin saman lentoyhtiön lento jatkuu Singaporeen. 🙂 Mutta huh, toivottavasti viihdehommelit toimii!

  • Reply Emilia maanantai, 8 lokakuun, 2018 at 17:30

   Oi että, Singaporeen olisi ihana päästä! Kyllä varmasti riittää, siellä asiat ainakin meillä rullasi varsin sutjakkaasti.

  • Reply mieitte torstai, 17 lokakuun, 2019 at 15:56

   vaihto on helppoa koska tuloportti ja lähtöportti on yleensä vierekkäin tai ainakin tosi lähekkäin.Ei tarvi kieli vyön alla juosta koneeseen. Viimeksi 15 minuuttiakin olis riittänt:)

 • Reply Merja / Merjan matkassa lauantai, 6 lokakuun, 2018 at 13:04

  Qatarista ei ole kokemusta, kun sellaista reittiä ei ole vastaantullut viime aikoina johon se olisi luontevasti käynyt. Kiinnostelisi kyllä, kun olen kuullut siitä paljon kehuja. Mua kiinnostaisi myös se Dohan stop-over. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla 🙂

  • Reply Emilia maanantai, 8 lokakuun, 2018 at 17:31

   Se on kyllä kätevä, varsinkin kun Dohassa ei hirveästi taida olla nähtävää niin pelkästään sinne tuskin tulee yksittäiselle reissulle lähdettyä.

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää sunnuntai, 7 lokakuun, 2018 at 06:34

  Ei ole kokemusta mutta eihän sitä tiedä vaikka vielä joku kaunis päivä pääsisin kokeilemaan. Ainakin kovasti Qatar Airwaysistä kohuttu sekä puolesta että vastaan. Mielenkiintoista oli päästä kurkkaamaan lennolle nyt tämän myötä. Norwegianin Dreamlinerissa muuten on myös sellaiset digitaaliset ikkunaluukut, tai siis ei ole luukkuja ollenkaan vaan ikkuna tummenee kun painaa nappia. Oliko tässäkin sellaiset?

  • Reply Emilia maanantai, 8 lokakuun, 2018 at 17:34

   Joo juuri näin, toimivat täysin digitaalisesti! Hetki siinä piti tökkiä väärään paikkaan ennen kuin tajusi miten se todella toimii. 😀

 • Reply Eve, Jetlaggies sunnuntai, 7 lokakuun, 2018 at 12:21

  Me ei olla jostain syystä vieläkään eksytty yhdellekään Qatarin lennoille. Toivottavasti lähitulevaisuudessa:) Loistavat kasvislentoruuat ovat ihan aina plussaa. Olen itse viljaton lakto-ovo-vege, jolla chiliallergia (tosi haasteellista esim aasialaisten vegeruokien kanssa, joita ne usein koneessa on). Olen joutunut tottumaan siihen, ettei lentokoneruokien voi koskaan luottaa olevan pääruoka matkustuspäivänä. Joskus en voi syödä niistä juuri mitään, joskus pystyn syömään melkein kaiken. Joudun ostamaan aina jotain lisäruokaa jokaiselle lentoreissulle varuiksi. Ei mukava ja kätevä ratkaisu, mutta jotenkin sitä on pärjättävä ja minkä tiikeri raidoilleen tekisi. Nälässä musta tulee hirviö;)

  • Reply Emilia maanantai, 8 lokakuun, 2018 at 17:36

   Oh no, toi onkin paha! Mäkin raahaan usein omat eväät mukaan lennolle, näilläkin lennoilla olisi ollut tarvetta, sillä nukuin useamman aterian yli ja nälkä pääsi yllättämään. 🙁

  Leave a Reply