Suomen suurin matkablogiyhteisö
Bratislava Päiväreissu Slovakia

Päiväretki Wienistä Bratislavaan

keskiviikko, 12 syyskuun, 2018

Wien sijaitsee näppärästi vain tunnin bussimatkan päässä Slovakian pääkaupungista Bratislavasta. Bussimatka kustantaa vaivaiset 5 euroa ja Flix-bussin puitteet ovat kohdallaan. Itse vietin Bratislavassa yhden yön ja jatkoin matkaa Budapestiin, mutta nämä vinkit ovat helposti sovellettavissa myös suositumpaan matkareittiin, eli päiväretkelle Wienistä Bratislavaan. 

Puolisen miljoonaa asukasta vetävä Bratislava on melko pieni pääkaupunki, jonka nähtävyydet koluaa helposti yhdessä päivässä. Kaupunki on Keski-Eurooppaa sen kirjaimellisessa merkityksessä; Bratislavalla on yhteistä rajaa niin Unkarin kuin Itävallan kanssa ja Tšekinkin rajalle on vain reilu 60 kilometriä. Hintataso on hieman alempi kuin Wienissä, joskin erityisesti vanhankaupungin ympäristö on miinoitettu turistiansoilla.

Saapuminen

Wienistä Bratislavaan pääsee niin maateitse bussilla ja junalla kuin veneelläkin Tonavaa pitkin. Itse valitsin halvimman vaihtoehdon, eli vain muutaman euron kustantaneen bussimatkan Wienistä Bratislavaan. Voin lämpimästi suositella Flix-bussia: hyvin varustetut, modernit bussit ovat aina olleet ajoissa ja appi on kätevä. Erityisesti sesonkiaikana keskikesällä lippu kannattaa ostaa mielellään jo edellisenä päivänä, sillä aamun ja illan bussit täyttyvät nopeasti.  Wienistä Flix-bussi kohti Bratislavaa lähtee Erdbergiltä, eli kansainvälisestä bussiterminaalista. Busseja menee aamulla ruuhka-aikaan useasti tunnissa ja pitkin päivää aina tunnin välein. Kannattaa Bratislavan päässä kiinnittää huomiota bussin lähtöpaikkaan, se saattaa olla eri kuin mihin bussi sinut jätti tulomatkalla.

Mitä nähdä yhdessä päivässä?    

Vanhakaupunki ja Bratislavan linna

Jos saavut bussilla Wienistä Bratislavaan, jäät todennäköisesti bussista pois noin kilometrin päässä vanhastakaupungista. Heti alkuun on varoitettava, että tämä alue on kesäaikaan pullollaan meitä turisteja. Suuret massat ovat pakkautuneet vanhankaupungin kujille ja pitää ihan väistellä, ettei saa selfie-kepistä päähän. Joka tapauksessa, jos saavut kaupunkiin hyvissä ajoin, aamu alkaa ihanasti jossain vanhakaupungin lukuisista kahviloista. Perinteiset konditoriot makeine leipomuksineen ovat huomattavasti suuremmassa suosiossa kuin smoothiet ja avokadotoastit.

Vanhassakaupungissa dalsiminen on Bratislavassa aktiviteetti jo itsessään. Kuvauksellisia katuja löytyy sieltä täältä ja tunnelma on kohdallaan. Kun tästä turistirysästä on saanut tarpeekseen, kannattaa kavuta vanhankaupungin vieressä sijaitsevaan Bratislavan linnaan. Hienot näkymät kaupunkia halkovalle Tonavalle sytyttivät minut, vaikka linna ei muuten ollut kovin erityinen.  Matkan varrelle osuu myös Bratislavan tärkeimmäksi kirkoksi tituleerattu Pyhän Martin tuomiokirkko.

Lukuisia puistoja ja letkeää tunnelmaa

Bratislavan modernimpi puoli löytyy Tonavan toiselta puolelta, josta osviittaa antaa Nový Mostin vinoköysisilta.  Illalla hienosti valaistu, futuristinen silta pitää sisällään myös ravintolan. Ufoaluksen mallinen rakennelma sillan päällä ei vetänyt minua puoleensa niin paljon, että olisin sen käynyt katsomassa, mutta 85 metrin korkeudesta näkymät yli Bratislavan ovat varmasti hienot.

Sillan kupeessa on suuri puisto nimeltä Janka Král’a, jossa voi pitää esimerkiksi lounaspaussin tai ottaa pienen lepohetken. Hauskana faktana mainittakoon, että kyseessä on myös Euroopan vanhin julkinen puisto, joka perustettiin jo 1700-luvulla! Puistoja ja penkkejä löytyy muutenkin pitkin kaupunkia, joten lepohetket kaupungin tutkailun lomassa on helppo toteuttaa.

Ostokset

Jos olet liikkeellä viikonloppuna, löydät vanhastakaupungista muutamatkin markinat. Krääsää myydään  pääaukiolla järjestettävillä perinteisillä markkinoilla. Kiinnostavampi kohde löytyi kuitenkin vanhasta kauppahallista, joka toimii nykyään kulttuurikeskuksena. Launtaimarkkinat koostuivat kirpputorista yhdistettynä herkkumyyjäisiin. Sukellus Slovakian makuihin tulee näppärästi täällä, sillä liki kaikesta myytävästä myös tarjotaan maistiaisia. Tulee ihan vesi kielelle kun vaan katsonkin noita kuvan juustoja! 

Tuliaisten etsimistä Bratislavasta ei ainakaan ole tehty vaikeaksi: vieri viereen istutetut turistikaupat myyvät niin slovakialaisia käsitöitä, astioita, kortteja magneetteja kuin taulujakin. Jos matkamuistomyymälät eivät sytytä, löytyy keskustasta myös laadukkaammasta tavarasta kiinnostuneille Laurinská-ostoskatu ja muutaman kilometrin päästä keskustasta Eurovea-ostoskeskus.

Kaupunki on kauneimmillaan illan tullen

Auringon laskettua suosittelen lämpimästi kävelyä pitkin Tonavan rantaa. Joen pinnasta kauniisti heijastuvat valot, ja jokilaivoista raikaava musiikki luovat romanttista tunnelmaa. Illallispaikkoja joen tuntumassa ei kuitenkaan näyttänyt olevan lainkaan. Jos helpolla haluaa päästä ja pieni turistilisä hinnoissa ei haittaa, vanhastakaupungista löytyy monia ravintolavaihtoehtoja. Itse päädyin Urban House -ravintolaan sen suuren terassin ja herkullisilta näyttävien drinkkien vuoksi. Ruokakin oli maukasta, eli rohkenen suositella tätä. Vanhassakaupungissa on myös paljon baareja ja klubeja, joissa ilta voi aikataulun salliessa venyä pitkäksikin.


Oletteko käyneet Bratislavassa? Mitä fiiliksiä? 

********************************************************************************************************************************************

Matkan varrella -blogin löytää myös FacebookistaInstagramista, Twitteristä ja Blogit.fi:stä!

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA sunnuntai, 16 syyskuun, 2018 at 11:31

  Itse kokeilin innostua Bratislavasta, mutta kokemus jäi jotenkin valjuksi. Se, mikä kiinnitti huomiota, oli rinkkamatkalaisten suuri määrä.

  Pienpanimot näyttivät olevan kaupungissa suosittuja. Yhden sellaisen edessä nautimme 13% olutta ja kävimme sitten ruokailemassa Slovakia Flag Ship nimisessä ravintolassa. Emme odottaneet mitään erikoisen hyvää, ja emme erikoisen hyvää myöskään saaneet, mutta rakennus oli hieno.

  • Reply Emilia maanantai, 17 syyskuun, 2018 at 09:34

   Vähän sama fiilis, kaupunki ei herättänyt mitään erityisiä tunteita, mutta oli se ihan kiva nähdä kuitenkin.

 • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas sunnuntai, 16 syyskuun, 2018 at 14:30

  Juuri samanlaista päiväreissua olen pohtinut, jos ja kun vaan pääsisi Wieniin. Ilmeisesti busseja kulkee myöhäänkin?
  Tuonhan voisi mennä vaikka yhdistäen laivan ja bussin…

  • Reply Emilia maanantai, 17 syyskuun, 2018 at 09:37

   Juu kyllä, niitä menee yölläkin. 🙂 Se Tonavaa pitkin menevä maisemareitti laivalla on varmasti hauska, itse olin liikkeellä kengännauhabudjetilla niin ei vaan käynyt mielessäkään muut vaihtoehdot kuin tuo bussi. 😀

 • Reply Anni | Rajatapaukset maanantai, 17 syyskuun, 2018 at 14:21

  Olen tehnyt samaisen päiväretken ja tykkäsin kyllä Bratislavasta paljon enemmän kuin Wienistä. Me menimme junalla, en tainnut itse asiassa hoksata että bussillakin olisi voinut mennä, mutta eipä se junakaan muistaakseni hirveästi maksanut.

  Huhtikuussa Bratislavassa oli myös paljon rauhallisempaa kuin tuo kuvaamasi väenpaljous, toki emme yksin vanhaakaupunkia kierrelleet. Parhaiten on ehkä jäänyt mieleen paras hampurilainen jonka olen ikinä syönyt Roxor BRGR nimisessä paikassa!

  • Reply Emilia keskiviikko, 19 syyskuun, 2018 at 11:58

   Voin kuvitella, että off-seasonina Bratislavassa on leppoisampaa, nyt se turrejen määrä rupesi välillä ihan ketuttamaan! Esimerkiksi parille jäätelökiskalle oli kymmenien metrien jonot!

 • Reply Sanna keskiviikko, 19 syyskuun, 2018 at 15:34

  Hei tuonne voisikin reissata pahimman lomakauden ulkopuolella, kiitos vinkistä! Sen verrsn herttaiselta paikalta nöyttää ?

  • Reply Emilia perjantai, 21 syyskuun, 2018 at 09:46

   Se on varmasti hyvä idea! 🙂 Kesällä oli vähän turhan paljon tunkua.

 • Reply Ne Tammelat keskiviikko, 19 syyskuun, 2018 at 21:30

  Me ajelimme viime vuonna Wienistä Bratistislavan ohi, mutta emme malttaneet pysähtyä sen tarkemmin tutustumaan kaupunkiin, kun pääkohteemme oli Slovakian pohjoisosassa sijainnut Tatra-vuoristo. Bratislavan hieno linna näkyi hyvin myös moottoritielle, joten sen verran näimme kaupungista. Mukava siis lukea, mitä kaikkea muuta siellä olisi ollut 🙂

  • Reply Emilia perjantai, 21 syyskuun, 2018 at 09:47

   Juu se on kyllä komea ilmestys, varsinkin pimeän tullen valaistuna.

 • Reply Pirkko / Meriharakka torstai, 20 syyskuun, 2018 at 09:28

  Me ”kyllästyimme” aikoinaan Budapestiin ja matkasimme junalla päiväksi Bratislavaan. Kun mainitsit ostokset, niin minulla on vieläkin käytössä, vaikka reissusta on jo vuosia, sieltä ostetut kivan limenvihreät Crocsit – olivat nimittäin siellä niin halpoja, etten voinut ohittaa! Paluumatkalla juna oli niin täynnä, ettei sekaan meinannut mahtua, mutta jotenkin sitä käytävällä muiden lomassa päästiin kuitenkin takaisin Budapestiin.

  • Reply Emilia perjantai, 21 syyskuun, 2018 at 09:49

   Heh, käyhän se niinkin! Keski-Euroopassa välimatkat ovat niin näppärän lyhyitä. 🙂 Itse menin bussilla Bartislavasta Budapestiin ja tilaa oli ihanan paljon.

 • Reply Anu /Matkataan Mutkitellen perjantai, 21 syyskuun, 2018 at 13:41

  Omasta reissistani Wienistä Bratislavaan alkaa olemaan sen verran aikaa, ettei siellä tarvinnut vielä hätistellä turisteja eikä väistellä selfiekeppejä. Ihana nähdä miten upeaksi kaupunki on siitä kehittynyt. Pitää siis mennä uudelleen.

  • Reply Emilia maanantai, 24 syyskuun, 2018 at 09:26

   Kannattaa pyörähtää! 🙂 Varmasti jos kaupungissa olisi viettänyt pidemmän aikaa, myös uusia ihania hidden gemsejä olisi löytynyt.

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY perjantai, 21 syyskuun, 2018 at 16:47

  Pakko myöntää, että Wienissä vierailu houkuttelee osittain juuri tästä syystä, että sieltä voi niin kätsästi hilpaista myös Slovakian puolelle. 🙂 Aika jännä kyllä, että Bratislavankin kujat ovat ihan liikakansoittuneet turisteista, onko mikään Euroopan pääkaupunki enää säästynyt siltä? Bratislavassa kiehtoo myös sen arkisuus verrattuna muihin Euroopan kaupunkeihin, usein sellaiset vähemmän tunnetut kaupungit ovat oikeasti todella kiinnostavia paikkoja.

  • Reply Emilia maanantai, 24 syyskuun, 2018 at 09:28

   Niin jotenkin sitä itsekin ajatteli, että Bratislava ei vielä olisi niin tukossa, mutta väärässä olin.. Varmasti offseasonina ei tarvitse selfiekeppejä väistellä ;D

 • Reply Merja / Merjan matkassa perjantai, 21 syyskuun, 2018 at 18:58

  Kiitos hyvistä vinkeistä! Tämä retki kyllä houkuttelisi. Wienissä olen käynyt pari kertaa, mutta en syttynyt sille kummallakaan kerralla. Jos sinne joskus vielä päädyn niin täytyy sitten toteuttaa tämä Bratislavan retki.

  • Reply Emilia maanantai, 24 syyskuun, 2018 at 09:30

   Itävallassa minäkin sytyin huomattavasti enemmän Salzburgille kuin Wienille, kokeile sitä ensi kerralla! 🙂

 • Reply Juha Vihma / Kauas pöllöt karkaavat -matkablogi lauantai, 22 syyskuun, 2018 at 14:32

  Bratislava on aivan mahtava, kunhan siellä viettää vähän enemmän aikaa. Omasta mielestäni Wien on sen rinnalla kovin tylsä ja keskinkertainen.

  • Reply Emilia maanantai, 24 syyskuun, 2018 at 09:29

   Mm, voipi ola että tämä alle vuorokauden visiitti ei riittänyt Bratislavan tutkailuun vaan jätti liian pintapuolisen kuvan.

  Leave a Reply