Itävalta Kohdeopas Salzburg Vinkki

Monipuolinen Salzburg yllätti positiivisesti

tiistai, 31 heinäkuun, 2018

Salzburgin vinkkejä googlatessani luin useamman kaupunkia tylsäksi parjaavan tekstin. ”Päivässä nähty” kohde osoittautui kuitenkin aivan ihanaksi kesäkaupungiksi, jonne todellakin haluan joskus palata. Kompaktissa keskustassa kaikki on kävelyetäisyydellä, mutta ympäristöstä löytyy myös useampi päiväretkikohde. Ja pääsehän Salzburgista näppärästi vaikka Saksaan jos Itävalta rupeaa kyllästyttämään.

Monelle varmasti tulee Salzburgista ensimmäisenä mieleen Mozart ja Sound of Music. Rehellisesti sanottuna en ollut erityisen kiinnostunut kummastakaan, joten skippasin suosiolla Sound of Musicin kuvauspaikat ja Mozartin kodin. Kaupungin vilinän seurailu kahviloissa ja päivän viettäminen leppoisasti kaupungin lukuisissa puistoissa oli huomattavasti enemmän mieleeni. Pakko pari linnaa oli kuitenkin kurkata, ja ne itse asiassa osoittautuivat varsin kivoiksi paikoiksi.

Salzburg on Suomen hintatasoon nähden edullinen kaupunki, mutta majoitus on kesäaikaan yllättävän kallis. Kysyntä ja tarjonta selvästi kuitenkin kohtaavat, sillä kaupunki oli pullollaan turisteja. Kaupungissa järjestettävät musiikkijuhlat heinä-elokuussa toimivat turistisesongin kuumimpana vetonaulana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Keskustassa kaikki on kävelymatkan päässä


Salzburg jakaantuu monen eurooppalaisen kaupungin tapaan uuteen ja vanhaan puoleen. Vuorien ympäröimällä kaupungilla on keskustan kupeessa monia kukkuloita, jonne voi kiivetä ihailemaan kaupungin siluettia auringonlaskun aikaan. Kahviloita on suurinpiirtein jokaisessa kadunkulmassa ja rasvaisten itävaltalaisten ruokien tuoksu leijuu vanhakaupungin kujilla.  Gedreidegassen ostoskatu on kesäaikaan pullollaan turisteja, mutta se on silti visiitin arvoinen. True-turistit ostavat Mozartin kuulia ja syövät ne Mozartin aukiolla tai Mirabellin puutarhassa.   

Hohensalzburgin linna on kiva nähtävyys, jossa kierrellessään kannattaa ehdottomasti kuunnella opasäänite. Linnasta saa huomattavasti enemmän irti kun kuuntelee kiinnostavia tarinoita Salzburgin ja rakennuksen historiasta massiivista rakennelmaa kiertäessään. Linnan tornista näkee Salzburgin koko komeudessaan. Linnaan voi vaihtoehtoisesti joko patikoida tai ottaa muutamassa minuutissa huipulle kohoavan hissin.

Salzburg on parhaillaan illalla. Auringon laskiessa vuorien taa on maisema satumaisen kaunis ja erityisesti Salzach-joen rannalla on ihanan romanttinen tunnelma. Taitavat muusikot soittavat kaduilla ja jokiristeilijät lipuvat hiljalleen laineilla. Joen varrella järjestetään kesäiltaisin myös markkinoita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hellepäivän suosikki – Hellbrunin palatsi suihkulähteineen

Kuvittele istuvasi illallispöydässä ja yhtäkkiä persuksesi kastuvan. Tällaista hassunhauskaa vieraiden viihdyttämistä harrasti arkkipiispa Markus Sittikus kesäasunnossaan 1600-luvulla. Hellbrunin palatsi museoineen ja valtavan suurine puistoalueineen on kiva kohde erityisesti lapsiperheille. Puolen tunnin mittainen Wasserspiele-esitys sai lapset kiljumaan riemusta. Koskaan ei tiennyt mistä suunnasta vettä suihkuaa ja millä voimakkuudella. Hellbrunin visiittiin kannattaa varata ainakin puoli päivää. Temppusuihkulähteiden lisäksi myös museo on katsastamisen arvoinen.

 

Suosittelen lämpimästi Hellbruniin matkaamista pyörällä. Maisemat ovat jo joen varressa ihanat, mutta pikkuteille mentäessä vielä kauniimmat. Peltoa, vihreää kasvustoa ja vuoria. Vaikka palatsi sijaitsee vain kivenheiton päässä keskustasta, silti tuntui, että olisi tullut keskelle maalaisidylliä. Pyörätiet ovat erinomaiset ja liikenteessä ajamista ei tarvitse harrastaa. Jos pyöriä ei ole saatavilla, myös bussilla numero 25 pääsee parissakymmenessä minuutissa perille Hellbruniin.

Vaellus Untersbergin huipulla

Jos Salzburgissa viettää useamman päivän, suosittelen lämpimästi visiittiä Unterbergin huipulle. On hauskaa, miten vuoren toiselta puolelta voi selkeällä kelillä nähdä kauas Saksaan ja toiselta puolelta Itävaltaan. Reippaat vaeltavat aina vuoren juurelta asti 1600 metrin korkeuteen, itse toipilaana menin hissillä tämän matkan. Huipulla on muutama helppo reitti, jotka saa näppärästi kierrettyä alle tunnissa. Meille sattui todella hyvä näkyvyys huipulla. Älä kuitenkaan luovuta, vaikka taivas ei olisi heti huipulle päästyäsi selkeä, muutos voi tapahtua muutamassa minuutissa harmaasta pilviharsosta kirkkaaseen näkyvyyteen.

Käytännön vinkkejä Salzburgin visiitille

🔹 Yövy The Little Guest Housessa. Keskellä paikallista naapurustoa sijaitseva majatalo on ehdottomasti paras guesthouse jossa olen koskaan ollut. Huoneet on siistejä, aamiaianen todella hyvä, puutarha ihanan idyllinen aurinkotuoleineen ja ruokailupöytineen ja omistajat todella sympaattisia.
🔹 Pyöräile pitkin kaupunkia. The Little Guest Housella on omat pyörät, joita saa ilmaiseksi käyttää vapaasti.
🔹 Kahvittele Salzburgin ihanissa kahviloissa. Hyviksi totesin ainakin ihanan puutarharavintolan Steinlecher – Das Wirtshausin, Kaffee Alchemien ja Cafe Wernbacherin.
🔹 Nauti Itävallan runsaista ruoka-annoksista vanhakaupungin tunnelmallisissa kortteleissa. Hintalaatusuhde oli kohdallaan Gasthaus Zwettler’sissä. Jos itävaltalainen ruoka ei maistu, My Indico -ketju tarjoaa terveellisiä salaatteja ja keittoja. Superhyvä vegeburgeri löytyi ravintola Ludwigista. Kannattaa pitää mielessä, että Salzburgissa suurin piirtein kaikkien ravintoloiden keittiöt menee kiinni viimeistään iltakymmeneltä, myös viikonloppuisin.
🔹 Tsekkaa ainakin seuraavat nähtävyydet: Mirabellin palatsi ja puutarha, Hohensalzburgin linna, Gedreidegassen ostoskatu, Hellbrunin palatsi sekä Domquartierin museo ja kirkkokeskittymä.
🔹 Tee päiväretki Untersbergin vuorelle. Bussi numero 25 kuljettaa matkailijat Hellbrunin palatsille ja siitä päätepysäkille Unterbergille. Vuorelle voi kavuta maasta asti, mutta me päädyimme menemään hissille ylös ja tekemään melko lyhyen vaelluksen huipulla.
🔹 Jos menet vuorelle, on se jo Salzburg-kortin hankkimisen arvoinen reissu, sillä muutaman kympin arvoinen hissimatka taittuu kortilla ilmaiseksi. Kortilla saa paljon muitakin etuja, kuten ilmaisen sisäänpääsyn museoihin ja linnoihin, jokiristeilyn ja tietysti julkisen liikenteen maksutta.

*******************************************************************************************************************************

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkan varrella -blogin löytää myös FacebookistaInstagramista ja Blogit.fi:stä!

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply sari/matkalla lähelle tai kauas sunnuntai, 5 elokuun, 2018 at 16:17

  Haaveilen interrailista keski-Euroopassa ja Salzburg on ihan ehdoton kohde tällä reissulla. Kuvaamasi mukaan ei yksi yö riitä, vaan on kaupunkiin ja sen lähialueen mielenkiintoisiin kohteisiin on varatta muutama päivä. Lähellä kun on myös tuo kotkanpesä. Tähän juttuun on palattava jahka reissu näyttää lähtevän toteutumaan.

  • Reply Emilia keskiviikko, 8 elokuun, 2018 at 09:55

   Iso suositus! Keski-Euroopassa on paljon nähtävää ja välimatkat on ihanan lyhyitä ja junasta näkyvät maisemat upeita. Kiva jos tästä jutusta on apua suunnittelussa! 🙂

 • Reply Eveliina | Korkkarit rinkassa sunnuntai, 5 elokuun, 2018 at 20:22

  Olen niin rakastunut Innsbruckin ympäristöön, että varmasti ihastuisin aivan täysin myös Salzburgiin. Olen monesti myöhemmin pudistellut päätäni nuoremmalle itselleni kun en vajaan vuoden Innsbruckissa asumisen aikana tajunnut tutustua Itävaltaan Innsbruckin ulkopuolella. Ehkä silloin oli eri intressit 😀

  • Reply Emilia keskiviikko, 8 elokuun, 2018 at 09:56

   Oon rakastunut koko Itävaltaan, miten ihana matkakohde se olikaan! <3 Innsbruck oli myös ihana paikka!

 • Reply Sanna Wallenius perjantai, 10 elokuun, 2018 at 00:31

  Olipa kiva nähdä, miltä Salzburgissa näyttää kesällä! Olin tuolla edellistalvena joulutorin aikaan ja silloinkin kaupunki oli tosi kaunis, mutta ei toki vedä vertoja kesämaisemalle. Onpahan syy mennä uusiksi! 🙂

  • Reply Emilia perjantai, 10 elokuun, 2018 at 13:09

   Olisi kiva käydä siellä myös talvella, varmaan ihan erilainen fiilis! 🙂

 • Reply sarrrri | La Vida Loca 2.0 lauantai, 11 elokuun, 2018 at 13:43

  Minä uskon että pitäisin ”tylsäksi parjatusta” Salzburgista, kuten olen pitänyt kaikista Itävallan kaupungeista, joissa olemme vierailleet. Ainakin kuvien perusteella näyttää siltä, että se voisi resonoida sielussa jopa yhtä paljon kuin ihanat Innsbruck ja Wien. Olen miettinyt, että tuolla pitäisi käydä jouluna – se olisi varmasti ihana kokemus. <3

  • Reply Emilia maanantai, 13 elokuun, 2018 at 10:41

   Sama juttu, rakastuin täysin Itävaltaan! Oon varma että tykkäisit <3

 • Reply Kohteena maailma / Rami sunnuntai, 12 elokuun, 2018 at 19:03

  Olen muutamia kertoja Itävallassa käynyt, mutta Salzburg on itsellä vielä kokematta, Uskoisin pitäväni siitä, ja nämä kuvat kyllä vahvistavat sitä. Sopivasti luontoa lähietäisyydellä ja upeaa arkkitehtuuria + takuuvarma itävaltalainen ravintolakulttuuri siihen päälle!

  • Reply Emilia maanantai, 13 elokuun, 2018 at 10:43

   Juurikin näin! Salzburg on toimiva matkakohde varmasti niin kesällä kuin talvellakin. 🙂

 • Reply Outi / Maa Quzuu sunnuntai, 12 elokuun, 2018 at 22:25

  Tosi kivan jutun oot kirjoittanut Salzburgista. Itselle tuntematon paikka, mutta tällaisen perusteella todellakin käymisen arvoinen. Kiva kattaus erilaisia paikkoja erilaisista näkökulmista. Sen vielä sanon vaan, että Sound of Musicista tykkäämättä jättäminen on synti! 😀 Terveisin, Joka Ikisen Vuorosanan Ulkoa Osaava!

  • Reply Emilia maanantai, 13 elokuun, 2018 at 10:44

   Kiitos Outi! 🙂 Hahah voi ei, rehellisesti sanottuna en ole koskaan antanut sille mahdollisuutta, pitää ehkä korjata tämä… 😀

 • Reply Maarit Johanna maanantai, 13 elokuun, 2018 at 13:01

  Kävin joskus vuosia sitten tosiaan myös päiväreissulla. Vettä satoi, mutta muistan hullaantuneeni! Mozartin kuulia söin niin paljon, että meinasi junassa tulla hiukan huono olo 😀 Voisin palata. Ja haluaisin!

  • Reply Emilia tiistai, 14 elokuun, 2018 at 16:24

   Kannattaa palata, päivä ei riitä Salzburgin kokemiseen!

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY maanantai, 13 elokuun, 2018 at 19:14

  Melkein 10 vuotta sitten rakastuin Salzburgiin interreilillä. Se on ensimmäinen vuoristoinen kaupunki, jossa kävin, joten se teki suuren vaikutuksen. Halp kaljakaan ja hauska hostelli ei ollut pahitteeksi. 😉 Mutta ehdottomasti haluaisin palata vielä sinne, ja tässä olisi monia hyviä vinkkejä paikkoihin, joissa voisi käydä. 🙂 Kiva että muutkin innostuvat Salzburgista – enkä mä ole ollenkaan sitä mieltä, että se on nähty päivässä.

  • Reply Emilia tiistai, 14 elokuun, 2018 at 16:26

   Salzburgissa join elämäni ensimmäisen radlerin, ja vielä vuoren huipulla, eli melko samanlaiset kokemukset on meihin tehneet vaikutuksen ;—)

  Leave a Reply