Suomen suurin matkablogiyhteisö
Itävalta Slovakia Suunnittelu Unkari Yksinmatkailu

Ensimmäinen soolomatka – Yksin kohti Keski-Eurooppaa

keskiviikko, 6 kesäkuun, 2018

Olen pitkään pyöritellyt mielessäni ajatusta reissusta, jonka tekisin ypöyksin. Vaikka olen matkustanut yksin, on määränpäässä aina odottanut joitain tuttuja ja jo lähtiessä on tietänyt, että yksin ei tarvitse olla jos ei halua. Nyt kuitenkin viime aikoina ajatus soolomatkasta on tuntunut entistä kiehtovammalta. Ei kompromisseja ruokapaikasta, ei nokan koputtamista aikaisista herätyksistä ja kohteena sekä matkustusvälineenä juuri se, mitä minä valitsen. 

Miettiessäni kohdetta ensimmäiselle soolomatkalle rajasin vaihtoehdot Eurooppaan. Ajatus junalla köröttämisestä vuoristomaisemissa innostutti minua eniten. Saisi olla halvempaa kuin Suomessa ja mahdollisimman turvallista. Pari uutta kohdetta ja suht lyhyen matkan päässä toisistaan. Nämä ehdot täyttivät parhaiten Alpit ja erityisesti Itävalta. Olen haaveillut Wienin visiitistä jo useamman vuoden ja googlatellessani sopivia kohteita sen seuraksi huomasin että sekä Salzburg että Innsbruck ovat molemmat näppärän mittaisen junamatkan päässä.

Lomapäiviä olisi vain kuusi, joten matka-aika oli tietysti fiksuinta saada alkamaan perjantaina ja päättymään maanantaihin. Yhtäkkiä minulla olikin viikon sijaan kymmenen päivää käytettävissä! Viikko riittäisi Itävallassa, mutta mihin sitä suuntaisi vielä loppupäiviksi? Maabongari sisälläni muistutti olemassaolostaan. Pohdin ensin visiittiä Innsbruckista Liechtensteiniin, mutta koska kulkuyhteydet ovat niin kehnot, käänsin katseeni sittenkin kohti itää. Keski-Euroopassa on ihanan monta kivaa kaupunkia lyhyen matkan päässä toisistaan. Bratislavaan pääsee Wienistä tunnissa ja bussilippu näyttäisi maksavan kokonaiset 5 euroa! Paljon alkoi kiinnostamaan myös kivenheiton päässä sijaitseva Budapest. Homman sinetöivät juuri oikeaan aikaan menevät suorat lennot Helsingistä Wieniin ja Budapestistä Helsinkiin. Tällä hetkellä heinäkuun reissun kohdelista näyttää seuraavalta:

Salzburg

Kuva täältä. © Max Dawncat.

Aloitan matkan vuorien keskeltä Salzburgista. En vielä tiedä Salzburgista muuta kuin nämä kolme perusfaktaa, jotka löytynee jokaisen kohdeoppaan ensimmäisestä kappaleesta: Salzburg on Mozartin synnyinkaupunki,  Sound of Musicin kuvauslokaatio ja Itävallan neljänneksi suurin kaupunki. Sen suuremmin en edes osaa perustella, miksi haluan Salzburgiin. Ehkä se vaan tuntui sopivan kompaktilta startilta soolomatkalle. Hienot maisemat ja historian havina vievät varmasti mukanaan. Voin jo kuvitella itseni istumaan kahvilan terassille kirja kädessä ja kahvikuppi toisessa. Ilman että on kiire yhtään mihinkään. Ah.

Innsbruck

Kuva täältä.© Philipp Medicus

Jos en vielä Salzburgista karkaa vuorille niin Innsbruckissa sitten viimeistään. Buukkasin jo hostellinkin, joka kantaa nimeä Doug’s Mountain Getaway. Mountain getaway? Kyllä kiitos! Hostelli järjestää erilaisia aktiviteetteja, kuten vuorikiipeilyä, vaelluksia ja koskenlaskua. Olisi ihana päästä myös uimaan turkoosiin veteen johonkin Innsbruckin ympäristössä sijaitsevista järvistä. Voin jo haistaa vuoristoilman sieraimissani ja tuntea sen tuoman rauhan. Kolmen päivän pako vuorille toivottavasti riittää!

Wien

Kuva täältä. © Mike Clegg

Wienistä ensimmäisenä mieleen tulee tuhdit leivonnaiset ja lukuisat linnat. Sacherkakkua palatsin portailla siis. Wienissä pääsen varmasti ihastelemaan upeaa arkkitehtuuria ja nauttimaan kaupungin monista puistoista.

Bratislava

Kuva täältä. © Miroslav Petrasko

Jos ihan rehellisiä ollaan, Bratislava ei hirveästi kiehdo minua. Mutta se osuu niin näppärästi reitille, että tuntuisi typerältä jättää visiitti tekemättä mitäänsanomattoman ensivaikutelman vuoksi. Monesti juuri nämä kaupungit ovat yllättäneet minut kaikkein positiivisimmin! Bratislavassa hintataso näyttäisi olevan halvempi, joten saatanpa suunnata hostellin sijaan ihan kunnon hotelliin, jonka valitsen puhtaasti sen mukaan, missä on kylpyamme. Vaahtokylpy ja lasi valkkaria – keski-ikäistä vai soolomatkailua parhaimmillaan?

Budapest

Kuva täältä.© Thomas D Mørkeberg.

Budapest menee samaan kategoriaan kuin Wien – ikoninen kaupunkikohde, joka on jo pitkään roikkunut listallani, mutta jonne ei kuitenkaan ole tullut lähdettyä. Budapestissä pitää tietenkin mennä johonkin kaupungin lukuisista kylpylöistä ja tuijotella kaupunkia halkovaa Tonavaa.

Siinäpä se, ensimmäisen sooloreissun alustava suunnitelma! Jos teiltä löytyy vinkkejä soolomatkailuun tai näihin kohteisiin, laittakaa toki jakoon kommenttiboksiin! 🙂

********************************************************************************************************

Matkan varrella -blogin löytää myös FacebookistaInstagramista ja Blogit.fi:stä!

You Might Also Like

26 Comments

 • Reply AnnKat perjantai, 8 kesäkuun, 2018 at 16:28

  Ihanaa ja kokemusrikasta ensimmäistä soolomatkaa. Soolomatkailussa on kyllä hyvät puolensa.
  Täällä kirjoittelee toinen yksin reissussa oleva. Tällä hetkellä toista viikkoa Vietnamissa ja ensi viikolla siirryn Pohjois-Thaimaahan. Omat viimeiset reissut on sijoittunut pääosin pelkästään Aasiaan ja nyt kyllä tuli tämän jälkeen sellainen fiilis, että täytyy päästä myös Alpeilla. Pitää jäädä seurailemaan sun matkaa… ?

  • Reply Emilia lauantai, 16 kesäkuun, 2018 at 15:56

   Kiitos paljon! 🙂 Ai että, Vietnamkin on ihana paikka! Oltiin juuri puoli vuotta sitten siellä pari viikkoa, mutta tuntui että paljon jäi vielä koluamatta.

 • Reply Sannahof // Unelmamaja sunnuntai, 10 kesäkuun, 2018 at 12:43

  Itse olin joulukuussa ensimmäisellä kunnollisella sollomatkallani ja houkuttaisi jo uusi matka. Nauti siitä vapaudesta, mitä soolomatka mahdollistaa 🙂

  Budapest on yksi ihan mun lempparikaupungeista! Mitähän heittäisin nyt ensimmäisinä tärppeinä… Käy syömässä ainakin Vintage Gardenissa, jossain Hummus Barin lukuisista toimipaikoista, juutalaisbistro Macesz Birstrossa ja kahvittelemassa My Little Melbournessa. Rauniobaarit on myös näkemisen ja kokemisen arvoisia, ainakin suurin ja kuuluisin Szimpla Kert, muita käymisen arvoisia on esim Instant ja Kuplung. Tonavan rannassa parlamenttitalon tietämillä on pysähdyttävä kenkämuistomerkki toisen maailmansodan aikaisille juutalaisuhreille. Myös synagoga on vaikuttava.

  • Reply Emilia lauantai, 16 kesäkuun, 2018 at 16:00

   Ooh, kiitos paljon vinkeistä, heti tuli uusia tähtiä Google Mapsiin 🙂 Innolla odotan soolomatkan tuomaa vapautta!

 • Reply Mari sunnuntai, 10 kesäkuun, 2018 at 19:17

  Mukavaa reissua sinulle. Minun vinkkini ovat jo niin vanhoja, ettei niitä kannata jakaa. Mutta oli jotenkin mukavaa lukea suunnitelmistasi, sillä itse tein ensimmäisen soolomatkani… 32 vuotta sitten. Kohteina juurikin Saltzburg, Innsbruck…

  • Reply Emilia lauantai, 16 kesäkuun, 2018 at 16:00

   Kiitos paljon Mari! 🙂

 • Reply Emma maanantai, 11 kesäkuun, 2018 at 14:57

  Mahtavaa matkaa sinulle, kuulostaa mainiolta suunnitelmalta! Mutta varo: kun pääsee yksin matkustelun makuun, niin ei kohta osaa enää muiden kanssa matkustaakaan, kokemusta on 😀

  • Reply Emilia lauantai, 16 kesäkuun, 2018 at 16:01

   Heh, näin olen kuullut! Katsotaan kuinka käy.. :—)

 • Reply Stacy tiistai, 12 kesäkuun, 2018 at 12:46

  Minä olen itse suunnitellut samoja kohteita, mutta ei ole tullut lähdettyä, koska on ollut muuta. Tietysti matkustaisin soolona.
  Mozart ei minua kuitenkaan järin innosta, ehkä enemmän luontokohde, niin kuin juuri Innsbruck. Soolomatkailua minulla on jo paljon takana., ei kuitenkaan juuri tuolla. Se on minullakin aukko sivistyksessä.

  • Reply Emilia lauantai, 16 kesäkuun, 2018 at 16:02

   Sama juttu, useampi näistä kohteista on ollut listalla pitkään, mutta on aina joutunut siirtämään eteenpäin reissua. Nyt onneksi vihdoin onnistuu tämäkin reissu! :–)

 • Reply Terhi/Fammo matkalla perjantai, 15 kesäkuun, 2018 at 11:34

  Nuo ovat kyllä kaikki mukavia kaupunkeja, Salzburg ja Innsbruck ovat mahtavia ja kauniita kaupunkeja, suosittelen! Tosi kätevä oli todellakin tuo bussimatka Wien – Bratislawa, menin suoraan lentoasemalta Bratislawaan ja vietin siellä 2-3 yötä linnan yhteydessä olevassa hotellissa mistä oli mahtavat näköalat. Tämä oli kuitenkin jo vuosia sitten, mitään tuoretta tietoa minulla ei ole.
  Onnea soolomatkallesi!

  • Reply Emilia lauantai, 16 kesäkuun, 2018 at 16:03

   Kiitos Terhi! Tuo majoitus kuulostaa upealta, joskin epäilen ettei ihan mahdu budjettiini..

 • Reply Sandra perjantai, 15 kesäkuun, 2018 at 12:29

  Kuulostaa oikein hyvältä suunnitelmalta, eikä ole ihan liikaa kaupunkeja ympätty samaan. Mukava yhdistelmä luonnossa oloa ja sitten ihan isoja kaupunkeja. Bussilla liikkuu myös todella kätevästi ja usein todella edullisesti. Ehkä itsekin teen vielä tuollaisen reppureissumatkan Euroopassa. 🙂

  Onnea reissuun!

  • Reply Emilia lauantai, 16 kesäkuun, 2018 at 16:05

   Kiva kuulla! Itsellä on vähän tapana aina ympätä liikaa kohteita reissusuunnitelmaan ja matkan päällä tiputella kohteita, mutta toivottavasti tällä matkalla ei käy niin. 🙂

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY perjantai, 15 kesäkuun, 2018 at 19:05

  Onpa kivaa, että lähdet yksin reissuun! Mä olen viimeksi reissannut yksin Uudessa-Seelannissa yli neljä vuotta sitten ja mielessä on kyllä käynyt, että lähtisi taas yksin. 🙂 Ja ihan sika kivalta näyttää sun suunnitelmat! Salzburg oli ehkä mun lempikohde reilillä melkein 10 vuotta sitten, ihanat maisemat ja halpa kalja, mitä muuta sitä tarvitsee? <3 Oli muuten kiva tavata vihdoin! 🙂

  • Reply Emilia lauantai, 16 kesäkuun, 2018 at 16:06

   Oih, kyllä kelpaisi Uusi-Seelantikin! <3___<3 Kiitos, oon itsekin aika tyytyväinen tähän komboon. Ja jep, niin oli! Seuraavia miittejä odotellessa 🙂

 • Reply Merja / Merjan matkassa perjantai, 15 kesäkuun, 2018 at 19:07

  Budapest ja Wien näistä kohteista tutuimmat. Tässä linkki Wienin postaukseen: https://www.rantapallo.fi/merjanmatkassa/2017/01/20/talvinen-viikonloppu-wienissa/ Budapestistä en ole kirjoittanut, koska matkasta jo 10 vuotta eikä reissuvihkoon ollut tarttunut mitään. Kiva kaupunki se oli ja edullinen. Kylpylässä vaan meinasi mennä hermot, kun ei tiennyt mistä mitäkin löytyy ja neuvoja jakavat mummelit ohjailivat vaan paikasta toiseen 🙂 Kivaa reissua sinulle, upea matka varmasti tulossa.

  • Reply Emilia lauantai, 16 kesäkuun, 2018 at 16:07

   Kiitos Merja! Tuon Wienin tekstisi kolusinkin jo läpi reissua suunnitellessa. 🙂

 • Reply Anita / My Tiny Travel Journal lauantai, 16 kesäkuun, 2018 at 08:55

  Minä tein ensimmäisen oikean soolomatkani kaksi vuotta sitten Etelä-Ranskaan, koska haaveenani oli päästä ”kirjoittamaan eteläranskalaiseen puutarhaan”. Tein osin yritykseni etätöitä ja osin lomailin. Vietin yhteensä kaksi viikkoa Nizzan lähellä Vencessä, Le Bar-sur- Loupissa ja Villefranche-sur-Merissä. Soolomatkassa parasta on juuri tuo omat aikataulut ja omat valinnat käyntikohteiden ja ruokapaikkojen suhteen, kun elää arkea lasten ehdoilla. Tässä ajatuksiani yksin lähtemisestä ym.:
  https://mytinytraveljournal.fi/matkavinkit/etatyo-maman-lahti-ranskaan/

  • Reply Emilia lauantai, 16 kesäkuun, 2018 at 16:11

   Kiitos linkistä, käyn kurkkaamassa! Tein kanssa kaverini kanssa Ranskan tourin pari vuotta sitten ja erityisesti Etelä-Rankan kohteet veivät sydämeni. Nizzan ja Cannesin lisäksi Montpellier ja Marseille olivat ihania kaupunkeja.

 • Reply Anna-Katri / Adalmina's Adventures lauantai, 16 kesäkuun, 2018 at 11:20

  Mahtavaa, että uskaltaudut sille ensimmäiselle soolomatkalle – omasta kokemuksesta ainakin voin sanoa, että se voi olla käänteentekevää elämässä ja yhtäkkiä maailma avautuu ihan uudelle tavalla soolomatkailun myötä. Reittisi vaikuttaa kivalta, monta kiinnostavaa kohdetta matkan varrella. Ihanaa lomaa ja reissua sinulle! 🙂

  • Reply Emilia lauantai, 16 kesäkuun, 2018 at 16:12

   Kiitos paljon Anna-Katri! 🙂

 • Reply Outi lauantai, 16 kesäkuun, 2018 at 22:54

  Ihanaa että uskaltaudut sooloreissulle. Ja tää reitti kuulostaa aivan mainiolta! Sound of Music on aivan tarpeeksi hyvä syy haluta Salzburgiin. Voitko ommella itselles verhoista mekon, mennä tanssahtelemaan vuorimaisemiin ja laulaa solemifasolatidoa elokuvahengessä? 😀 Suora lähetys insta-storeihin on myös suotavaa! 😉

  Budapest on ihana! Mä haluan sinne uudelleen!

  • Reply Emilia keskiviikko, 20 kesäkuun, 2018 at 17:57

   Hahaa, laitetaan harkintaan 😉

 • Reply Rosita - Matkaopas Vapauteen sunnuntai, 17 kesäkuun, 2018 at 10:23

  Hienoja kohteita olet valinnut, tulee varmasti antoisa reissu 🙂 Aika paljon on toki nähtävää tuolle ajalle, mutta ehdit ainakin nopeasti silmäillä paikat ja päättää sitten ne mihin haluat mennä joskus ajan kanssa uudestaan. Jo pelkkää Budapestiä voisi koluta viikkokaupalla. Soolomatkalla on parasta, kun voi ihan itse valita aikataulut, näkemiset, tekemiset, ravintolat tms. Ja kun on paljon nähtävää ei ole pelkoa, että tulisi mitenkään aika pitkäksi tms. Retkien ja aktiviteettien parissa taas on hyvä sauma tutustua ihmisiin ja saada juttukavereita luontevasti 🙂 Upeaa reissua sulle!

  • Reply Emilia keskiviikko, 20 kesäkuun, 2018 at 17:57

   Kiitos Rosita! 🙂

  Leave a Reply