Suomen suurin matkablogiyhteisö
Hoi An Vietnam Vinkki

Vaatteiden teettäminen Aasiassa

lauantai, 20 tammikuun, 2018

Vaatteiden teettäminen Aasiassa on huomattavan edullista ja yllättävän nopeaa. Jos joku Vietnamin kaupunki niin Hoi An on kuuluisa räätäleistään. Reilun sadantuhannen ihmisen kaupungissa on satoja räätäleitä, joten valinnanvaraa todella löytyy. 

Ronny tiesi jo kauan ennen lähtöämme Aasiaan, että tällä reissulla hän haluaisi teettää puvun, ehkä kaksikin. Meidän kohteistamme Hoi An oli ehdottomasti otollisin paikka räätälivisiittiin. Onneksi olimme etukäteen perehtyneet sopiviin kandidaatteihin, sillä kaupunki toden totta oli niitä pullollaan! Heti ensimmäisen kerran keskustassa kävellessämme sisäänheittäjä jos toinenkin yritti houkutella meitä omaan kauppaansa. Olin etukäteen bongannut Yalyn monesta blogista, mutta halusimme tehdä omaa vertailua ja olla varmoja hyvästä hintalaatusuhteesta. Yalyn huomattavasti korkeampi hintataso ja tympeä palvelu saivat meidät kuitenkin kääntämään takkimme ja jatkamaan matkaa. Teimme täsmäiskuja etukäteen valittuihin kauppoihin ja lopulta päädyimme Simon the Tailor -nimiseen räätäliin. Ensivaikutelma oli huomattavasti parempi kuin muissa kaupoissa. Työntekijä toivotti meidät tervetulleeksi iloisesti samalla kun edellinen asiakas teki lähtöä ja antoi suuret suositukset. Räätäli oli todella sympaattinen ja aidosti onnellinen saatuaan meistä asiakkaan.

Ensin oli vuorossa värien ja materiaalien valitseminen. Melko nopeasti päädyimme yhteistuumin keskiharmaaseen ja laivastonsiniseen kankaaseen, joka oli kasmir-villa-silkki -sekoitetta. Materiaali tuntui huomattavasti paremmalta kuin toisessa kaupassa testaamamme puuvilla-kasmir-sekoite.  Taitaa olla enemmän sääntö kuin poikkeus, että räätälit myyvät kankaita parempilaatuisina kuin mitä ne todellisuudessa ovat.

Kun hinnasta päästiin sopuun, oli aika ottaa mitat ja kertoa tarkemmat toiveet ja yksityiskohdat. Vaikka Ronnyllä oli tiedossa, minkälaisen puvun hän haluaa, tuli valinnanvaikeus kaikkien niiden räätälin kysymysten kanssa. Suosittelen siten miettimään etukäteen mallin lisäksi, minkälaisen sisäkankaan haluat, montako taskua housuihin, minkälaiset paidan kaulukset, montako nappia… Tai sitten voit vaan tehdä niinkuin me ja luottaa räätälin sanaan.   Seuraavana päivänä oli ensimmäinen sovitus. Olin yllättynyt, miten valmiita puvut jo siinä vaiheessa olivat! Vähän vain kavennettiin vielä lahkeita ja levennettiin puvun selkää. Saman päivän iltana puku oli jo valmis. Viimeinen sovitus ja tarkistus, meidän hyväksyntä ja rahat tiskiin. Yhteishintaa kahdelle puvulle, kahdelle kauluspaidalle ja kravatille kertyi kokonaiset 220 euroa. Lopputulos oli kuin suoraan Selected Hommen kuvastosta, se tuntui laadukkaalta ja yksityiskohdat olivat tismalleen sellaiset kuin sovittiin.

Ronny innostui vielä teettämään kengätkin. Ainakin Hoi Anissa kenkien teettäminen on todella yleistä. Kävelet sisään kenkäkauppaan ja ensimmäinen lause usein on: Whatever you want I make for you. Nahkakengät valmistuivat saman päivän aikana ja niille kertyi hintaa 45 euroa.

Fakta kuitenkin on, että vaatteiden teettämisessä on aina riskinsä. Joskus aikoinaan teetin hameen ja paidan Thaimaassa, joita en ole käyttänyt koskaan. Hyvänkin räätälin kohdalla kommunikaatio-ongelmat ja kielimuuri voivat tulla tielle vaatteita teettäessä, etenkin yksityiskohtia suunniteltaessa. Monesti erityisesti naisten vaatetuksessa mallit ja leikkaukset muuttuvat tiuhaan tahtiin. Oma käsityksesi esimerkiksi trendikkäästä bleiseristä voi olla hyvin erilainen kuin paikallisella. Simon the Tailorilla naisten bleiseri olisi kustantanut 60 euroa, joten en uskaltanut ottaa riskiä uudesta epäonnistumisesta.

Niin Thaimaassa kuin Vietnamissakin myös räätäleiden laadussa on valtavasti eroja. Myyjä ei ole läheskään kaikissa tapauksissa se, joka puvun lopulta tekee. Räätälit saattavat lupailla mahdottomia hyvän kaupan toivossa, ja todellisuudessa olla täysin tietämättömiä vaatteen toteutuksesta. Lisäksi Hoi Anissa meitä varoiteltiin siitä, että niin hotellien henkilökunta kuin paikalliset oppaat ja taksikuskit saavat provisiota kauppaan tuoduista uusista asiakkaista. Joten tässä tapauksessa ei kannata luottaa paikallisten sanaan sokeasti. Ei ole myöskään tavatonta, että joutuu huijauksen kohteeksi. Haistoin huijauksen samantien kun eräs rouva väkisin raahasi meidät räätälikeskittymään aivan Hoi Anin ytimessä. Väkisin myynti ja epäilyttävän alhainen hinta=ota jalat alle!

Vinkkilista vaatteiden teettämiseen:

 • Perehdy kohteen räätälivalikoimaan etukäteen: mitä haluat teettää, mikä budjetti, minkälaisesta materiaalista?
 • Paikan päällä älä kävele ensimmäiseen kauppaan vaan tee vertailua: kysele millä aikataululla puvun saisi, paljonko maksaa, minkälaisia materiaaleja käytetään ja niin edelleen.
 • Sovi aina hinta jo etukäteen ennen vaatteiden valmistusta. Jos ostat paljon, tingi hinnasta. Muista kuitenkin olla reilu myös räätäliä kohtaan. Sinulla länsimaalaisena on varmasti huomattavasti enemmän pelivaraa.
 • Näytä kuva haluamastasi vaatteesta, varsinkin, jos siinä on paljon yksityiskohtia.
 • Muista olla tarkkana materiaalien kanssa. Tekokuituja saatetaan myydä luonnonmateriaaleina ja sekoitteena.
 • Älä kainostele muutosten kanssa, tärkeintä on että sinä olet lopputulokseen tyytyväinen!

*************************************************************************************************

Matkan varrella -blogin löytää myös FacebookistaInstagramista ja Blogit.fi:stä!

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Pirkko / Meriharakka lauantai, 20 tammikuun, 2018 at 17:54

  Omat kokemuksemme Thaimaan Phuketista eivät olleet aikoinaan kovin hyviä.
  Etenkin haasteeksi naisten vaatteiden osalta ainakin tuolloin osoittautui se, että siinä missä useimmat naisten vaatteet Euroopasta valmiina ostettuina sisälsivät ainakin jossain määrin käyttömukavuutta paljon lisäävää stretchiä, niin tuolla tarjolla olevat kankaat olivat ”vanhanaikaisia” ja jäykkiä.
  Jotain silkkimekkoa tuli muutaman kerran käytettyä, mutta en oikein innostunut ajatuksesta ja tuskin teettäisin toiste.
  Mutta miesten osalta voivat tosiaan onnistua paremmin, en epäile sitä.

  • Reply Emilia sunnuntai, 21 tammikuun, 2018 at 15:24

   Tämä oma huono kokemukseni josta tekstissä kerroin tapahtui kanssa Phuketissa! Siksi olin niin varautunut teettämisen suhteen tällä kertaa enkä viitsinyt teettää itselleni mitään. Onneksi poikaystävän vaatteista tuli tosi onnistuneita!

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta sunnuntai, 21 tammikuun, 2018 at 17:23

  Tuo teettäminen on useasti ollut mielessä, muttei ikinä ole sitten tartuttu tilaisuuteen! 😀 ehkä vielä! Mutta tosi halpaahan tuo on ja ihanaa kun voi saada täysin omannäköisen!

  • Reply Emilia keskiviikko, 24 tammikuun, 2018 at 07:15

   No niinpä! Etenkin miehelle varsin kelpo sijoitus! 🙂

 • Reply Eveliina / Korkkarit rinkassa sunnuntai, 21 tammikuun, 2018 at 23:15

  Kiva kuulla, että teettämisestä jäi tällä kertaa hyvä mieli. Itsekään en silloin Hoi Anissa teettänyt mitään. Jos joskus mennään sinne vielä yhdessä Iiron kanssa, voitaisiin kanssa teettää hänelle parit puvut. Hinnat kun kuullostavat vielä varsin edulliselta! 🙂

  Harmi, kun ei törmätty messuilla! Taidettiin olla eri päivinä? 🙂

  • Reply Emilia keskiviikko, 24 tammikuun, 2018 at 07:17

   Jep, Vietnamissa oli vielä halvempaa kun Thaimaassa. Joo vitsi mun piti tulla myös viikonloppuna, mutta tuli muita menoja niin jäi messut siihen ammattilaispäivään 🙁 Toivottavasti törmäillään jossain kevään riennoissa! 🙂

 • Reply Aron / Ja sitten matkaan... torstai, 25 tammikuun, 2018 at 22:40

  Minä olen teettänyt Thaimaassa yhden puvun ja kaksi pikkutakkia. Tuon puvun kanssa puuhasteltiin miltei viikon verran, sovituksia oli varmaan neljä. Aina jotain pientä säätöä löytyi. Ensimmäisellä kierroksella takki näytti vielä liiviltä. Vaan kylläpä tuo sovittaminen kannatti, sillä lopputuloksena oli todella hyvin istuva puku. Jännä vain, miten ne housut ovat päässeet vuosien mittaan kutistumaan, vaikka ne on pesty vain pesulassa. 🙂

  • Reply Emilia perjantai, 26 tammikuun, 2018 at 08:02

   Oivoi! Suattaapi olla että materiaali on myyty jonain ihan muuna kuin mitä se todellisuudessa on… Saapa nähdä mitä käy noille poikaystävän puvuille ensimmäisen pesukerran jälkeen. 😀

  Leave a Reply