Suomen suurin matkablogiyhteisö
Florida Key West USA

Key West ja kiireettömyyden kulttuuri

sunnuntai, 29 lokakuun, 2017

THROWBACK – JOULUKUU 2014

Key West on heittämällä yksi suosikkikohteistani Jenkeissä. Se on Floridan eteläisin kärki, jossa sijaitsee myös koko Yhdysvaltojen eteläisin piste mantereella. Key Westillä vallitsee rento rantatunnelma, eikä se muistuta mielestäni mitään muuta Yhdysvaltojen kaupunkia, vaan enemmänkin Karibian kohdetta. Vaikka olimme Key Westissä  joulukuun lopussa ja paikka oli pullollaan turisteja, se ei jostain syystä siellä haitannut ollenkaan. Saarella vallitsee kiireettömyyden kulttuuri, jonka aistii heti ulos autosta astuttuaan.

Ikoninen ajomatka Overseas Highwayta pitkin

Key Westiin on reilun neljän tunnin ajomatka West Palm Beachistä. Todellisuudessa matka on vain 230 mailia (370 km), mutta pian Miamin jälkeen ajotie muuttuu yksikaistaiseksi rajoitetuin nopeuksin. Matka taitetaan US 1-tietä pitkin, jonka eteläisintä osaa kutsutaan Overseas Highwayksi. Tie kulkee kaiken kaikkiaan 42 sillan yli ja matkaa taitetaankin isoilta osin meren päällä.

Harmillisesti ruuhkat osuivat kohdallemme menomatkalla, ja todellisuudessa matka-aika tuplaantui liki kahdeksaan tuntiin. Kahdeksan tuntia autossa ei ollut miellyttävä kokemus, mutta Overseas Highwayn upeat maisemat Floriday Keys -saaristossa pelastivat jonkun verran. Onneksi emme lähteneet Key Westiin vain päiväreissulle, vaan olimme varanneet hotellin etukäteen. Tuohon aikaan hotellit olivat niin täynnä, että emme olisi varmaan edes saaneet mitään hotellia muutaman tunnin varoitusajalla.

Nähtävyydet

Key Westin näkemiseen riittää päiväreissukin, sillä koko kaupunki levittäytyy vain 15 neliökilometrin alueelle. Key West on sekoitus vaurasta Amerikkaa ja rentoa Karibian tunnelmaa. Kaikkialla näkyy palmuja, pastellinsävyiset puutaloja ja hyväntuulisia ihmisiä. Duval Street on kaupungin pääkatu, josta baarien ja klubien lisäksi löytyy paljon ravintoloita, hotelleja, kahviloita ja putiikkeja.

Varsinaisia nähtävyyksiä Key Westissä on vähän. Ernest Hemingwayn museoitu kotitalo ja Southernmost Point ovat ne kaikista kuuluisimmat nähtävyydet. Me emme itse asiassa edes käyneet Hemingwayn talossa sisällä, joka on jälkikäteen jäänyt vähän harmittamaan. Southernmost Pointilla valtava jono tuli yllätyksenä! Jokainen saaren turisti tuntui haluavan pakollisen turistikuvan tötsän kanssa. Mekin sitten jäimme jonottamaan, mutta kuvista tuli rehellisesti sanottuna niin hirveitä, että koen parhaaksi päätökseksi jättää ne julkaisematta.

Satamassa on paljon suuria risteilyaluksia, jotka tuovat matkustajansa Key Westiin aamulla ja lähtevät auringonlaskun jälkeen illalla. Key Westin auringonlasku on nähtävyys itsessään. En ole missään nähnyt niin upeaa auringonlaskua kuin Key Westillä. En varmasti ollut ainut siitä vaikuttunut turisti, sillä Mallory Square -aukiolle oli meidän lisäksemme kerääntynyt valtavasti muita matkailijoita auringonlaskua ihailemaan. Sen laskettua aurinko sai raikuvat aplodit. Taputetaanko missään muualla oikeasti auringonlaskulle?

Herkuttelua ja kiireetöntä rantaelämää

Key Westissä parasta on kiireettömyys, joka tarttuu omaankin menemiseenkin samantien. Kahviloita ja baareja on  jokaisessa kadun kulmassa houkuttelevine kyltteineen. Puolen tunnin kävelemisen jälkeen oli aika istahtaa jäätelölle, sitten käydä kahvilla, sitten cocktaililla keskellä päivää ja tietysti maistaa Key Westin erikoisuutta, Key Lime Pieta. Tämä juustokakkumainen piiras oli älyttömän hyvää. Voimakas limen maku yhdistettynä rasvaiseen pohjaan ei voi mennä pieleen!

Rakastan erilaisia jälkiruokia ja erityisesti matkustaessa jälkiruoka tulee usein nautittua eri paikassa kuin missä illallinen on syöty. Key Westiin mennessä googlailin parhaita jälkiruokapaikkoja ja yksi nousi ylitse muiden: jälkiruokaravintola Better Than Sex. Ravintola sijaitsee kivenheiton päässä Hemingwayn kotitalosta ja oli helposti löydettävissä. Pimeä ravintola oli bordellimaiseen tyyliin sisustettu ja alussa kieltämättä mietitytti vähän, että mihin sitä onkaan tultu. Siinä ihan Hoo Moilasina hetki pällisteltyämme ystävällinen tarjoilija bongasi meidät ja ohjasi pöytään. Superhyvä suklaakakku ja Irish Coffee reunoilta nuoltavalla suklaalla höystettynä olivat hyviä jälkiruokia, mutta syy palata ravintolaan on makumaailman sijaan sen hauska konsepti, miljöö ja palvelu. Meitä se lähinnä nauratti, mutta voin kuvitella, että monet tuovat deittinsä tänne tiedätte-kyllä-miksi.

Tyyris majoitus on Key Westissä enemmän sääntö kuin poikkeus

Meinasimme pyörtää päätöksemme vuorokauden reissusta kun näimme hotellien hinnat. Etenkin sesonkiaikoina Key Westin hotellit ovat pitkälti loppuun varattu ja viimeisten huoneiden hinnat ovat pilvissä. Alle neljän tähden hotelleja ei enää joulukuun alussa varausta tehdessämme ollut, joten päädyimme Hyatt Sunset Harbor Resort -hotelliin. Hyattin laatu oli taattu ja todellakin saimme vastinetta rahoillemme, vaikka 330 euron hinta yhdestä yöstä tuntui ihan älyttömältä tuhlaukselta.

En silti kadu hetkeäkään, että vietimme Key Westissä kokonaisen vuorokauden. Olisi harmittanut vietävästi se menomatkan ruuhka jos olisimme joutuneet lähtemään yötä vasten takaisin. Samalla myös kiireettömään tunnelmaan pystyi heittäytymään helpommin, kun tiesi, ettei tarvitse lähteä muutaman tunnin jälkeen taas ajamaan. Suosittelen lämpimästi kaikille Floridan matkaajille reissua Key Westiin!
Onko teillä kokemuksia Key Westistä? 

*************************************************************************************************
Matkan varrella -blogin löytää nykyään myös FacebookistaInstagramista ja Blogit.fi:stä!

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Suunnaton sunnuntai, 29 lokakuun, 2017 at 18:12

  Florida on yllättäen alkanut kiinnostaa matkakohteena, joten tämäkin juttu oli kiva lukea. Aika hauska yksityiskohta tuo auringonlaskulle taputtaminen. Mahtoi olla upea! 🙂

  • Reply Emilia sunnuntai, 29 lokakuun, 2017 at 21:17

   Kiva kuulla! 🙂 Florida on tosi kiva ja monipuolinen matkakohde, ainut miinus on että välimatkat on pitkiä ja julkinen liikenne on olematonta, joten vuokra-auto on tarpeellinen. Oli kyllä kieltämättä koominen hetki se taputtaminen auringon laskettua.. 😀

 • Reply Eveliina / Korkkarit rinkassa sunnuntai, 29 lokakuun, 2017 at 22:16

  Tämän bloggauksen ajoitus oli täydellinen! Ollaan parin viikon päästä juuri Key Westissä. Ajateltiin vuokrata auto ja viipyä pari yötä. Toivottavasti löydetään vielä joku kohtuuhintainen hotelli – en ole mikää parhain etukäteisvarailija, joten kiitos vinkistäsi. Sellainen kannattaa ilmeisesti varata asap 😉 Airbnb:stä vilkuilin jokin aika sitten purjevenemajoitusmahdollisuuksia, mutta veneet tuntuivat sijaisevat lauttamatkan päässä, ja viimeiset lautat menivät kovin aikaisin illalla.

  • Reply Emilia maanantai, 30 lokakuun, 2017 at 08:44

   Heh, sama täällä. Se napsahtikin sitten omaan nilkkaan ja majoituksesta tuli yli puolet kalliimpi kuin mitä oltiin budjetoitu. 😀 Nyt ei ole niin kova sesonkiaika kuin silloin joulukuun lopussa kaikkien ollessa lomalla, joten hinnat ovat varmasti alhaisempia. Tietysti täyttä saattaa olla, etenkin jos sinne suuntaa viikonloppuna. Purjevenemajoitus olisi varmasti upea kokemus Key Westillä! Ihanaa reissua teille! 🙂

 • Reply Kati / Lähinnä Kauempana maanantai, 30 lokakuun, 2017 at 20:19

  Voi ihana Key West! Me oltiin kans vain vuorokauden reissulla siellä, tosin lokakuussa, joka ei taida olla sitä suosituinta sesonkia hurrikaaniriskin takia. Panostettiin silti majoitukseen, ei siellä taida paljon keskinkertaisia hotelleja ollakaan. 😀 Mutta siis kyllä, allekirjoitan kiireettömyyden ja Karibian tunnelman! Rakastin Key Westiä todella paljon, voisin palata sinne milloin tahansa uudelleen. Ja ajomatkat olivat myös elämys, vaikka takapenkillä matkusti alle kaksivuotias ipana. Parasta Floridaa!

  Meidän kokemuksia voi tiirailla täältä: http://www.lahinnakauempana.fi/2017/01/key-west-alle-vuorokaudessa.html

  • Reply Emilia tiistai, 31 lokakuun, 2017 at 09:18

   Sama täällä, aivan ihana paikka kaikkine turisteineenkin! Kiitos linkistä, täytyypä käydä lukemassa teidänkin vierailusta sinne! 🙂

 • Reply Sofia maanantai, 30 lokakuun, 2017 at 20:59

  Key Westiin olisi ihana joskus päästä, se on ollut pitkään mun roadtripien haavelistalla 🙂
  Joskus tulevaisuudessa ehdottomasti sinne täytyy lähteä.

  • Reply Emilia tiistai, 31 lokakuun, 2017 at 09:20

   Kannattaa käydä ja olla siellä vähintään yksi yö! Itseä rupesi vähän harmittamaan, ettei pystytty jäämään toiseksi yöksi, niin kivaa siellä oli.

 • Reply Travelloverin Annika lauantai, 4 marraskuun, 2017 at 14:59

  Juuri ajomatkan pituuden vuoksi jätettiin viimeksi menemättä, kun kierreltiin Floridaa autolla. Kahdeksassa tunnissa minulla menisi niin hermot. 🙂 Tuntui, ettei edes yhden yön vuoksi viitsi ajaa noin pitkää matkaa. Toisaalta jos hotellien hinnat ovat noissa lukemissa, ei haaveilemani oikeasti kiireetön 3- 4 yötä taidakaan olla hyvä idea. 🙂

  • Reply Emilia sunnuntai, 5 marraskuun, 2017 at 13:07

   Kannattaa ehdottomasti mennä Key Westille ja viettää usemapi päivä, ruuhka ja hotellien hinnat on sen arvoisia. Lisäksi tunnen monta tapausta, joilla matkaan on mennyt vaan se navigaattorin ehdottoma 4 tuntia, tai jopa alle. Epäilen, että meillä kävi vaan poikkeuksellisen huono tuuri..

 • Reply Kohteena maailma / Rami maanantai, 6 marraskuun, 2017 at 15:21

  Itse mietin viimeksi Miamin reissulla, että kävisikö Key Westissä. Kun ei oikein ollut aikaa siihen irrottaa ainakin kahta päivää, niin jäi menemättä. Seuraavalla reissulla kyllä olisi tarkoitus ottaa ohjelmaan mukaan, sillä sen verran kivasta paikasta on kysymys. Veikkaisin, että viihtyisin siellä enemmän kuin hyvin 🙂

  • Reply Emilia torstai, 9 marraskuun, 2017 at 14:33

   Kannattaa ehdottomasti mennä, siellä pääsee lomatunnelmaan jotenkin ihan eri tavalla kuin Miamin suurkaupungin sykkeessä. 🙂

  Leave a Reply