Suomen suurin matkablogiyhteisö
Vinkki

Parhaat sovellukset matkalle

torstai, 31 elokuun, 2017

Käytän paljon puhelinta reissussa. Nettipakettiin kuuluu datan käyttö Euroopassakin ja kaukomatkaillessa toimiva wifi on tärkeä tekijä majoituksen valinnassa. En käytä puhelinta vain somen selailuun, vaan paljon myös tarpeellisiin appeihin, jotka helpottavat matkantekoa. Tässä esiteltynä viisi parasta apuriani:

1. Google Maps – Tähtiä kartalle

Merkkaan suurin piirtein kaiken matkan suhteen mielenkiintoisen Google Mapsiin. Jo ennen matkan tekoa iso osa suunnittelusta hoituu kiinnostavien paikkojen tallentamisella suosikkeihin. Niiden lisääntyessä on helppo paikan päällä katsoa, onko lähistöllä mielenkiintoisia nähtävyyksiä tai hyviä ravintoloita. Uskallan väittää, että tiiviin tähdittämiseni vuoksi epäonnistuneita ruokailukokemuksiakin on tullut paljon vähemmän. Aina löytyy joku paikka läheltä, jonka olen tallentanut etukäteen ja todennut hyväksi. Matkalla merkkaan oman majoituksen sijainnin eri ikonilla, jotta se on helppo paikantaa kartasta.

Mapsiin saa tallennettua alueita myös offline-kartoiksi ja tietyillä alueilla voi myös navigoida ilman nettiä! Ohjeet täällä.

2. WeShare – Unohda kirjanpito

”Jaetaan lasku neljäntoista hengen kesken” he sanoivat, ja tarjoilija huokaisi syvään. Sisilian reissulla 14 henkilön yhteisten kulujen jakaminen omiin summiin olisi ollut niin hidasta, että emme lähteneet edes yrittämään vaan annoimme WeSharen hoitaa homman.

WeSharella on helppo seurata sekä suunnitella ja jakaa kaikki kulut. WeShare kertoo tarkalleen, mikä on kunkin osuus tapahtuman kuluista. Se pitää jatkuvasti kirjaa, kuka on maksanut minkäkin osuuden yhteisistä menoista. Maksujen tasaus onnistuu näppärästi MobilePayllä.​​​ – WeShare

Eli ei enää kuittien kanssa näpräämistä vaan n. 30 sekunttia kestävä siirto MobilePayn kautta yhteiseen kassaan ja Weshare hoitaa loput. Huikea appi ryhmämatkalle ja miksei ihan arkeenkin!

3. Google Translate – Pikakäännös kuvalla

Minulle selvisi vasta vähän aikaa sitten, että Google Translaten kännykkäsovelluksella voi nykyään ottaa kuvan vieraskielisestä tekstistä ja se kääntää tekstin valitulle kielelle suoraan ja reaaliaikaisesti! Kyllä helpotti italialaisten menujen lukemista kun pystyi vain kännykällä skannaamaan tekstejä ja sai käännöksen samalla hetkellä. Tämä ominaisuus toimii myös ilman nettiä, mikäli kieli on ladattu laitteelle etukäteen. Täältä voi tsekata, mitä kaikkia kieliä pikakääntäminen tukee.

4. Citymapper – Maailman paras reittiopas

Madridissa en olisi tullut toimeen ilman tätä erinomaista kansainvälistä reittiopasta. Citymapper antaa kaikista yksityiskohtaisimmat tiedot matkan kestosta, mahdollisista myöhästymisistä ja ruuhkista. Kaupunkien kirjo kattaa nyt 41 kaupunkia ja se laajenee koko ajan. Sovelluksesta löytyy muun muassa Bryssel, Moskova, Istanbul, New York, Sydney ja Tokio. Tsekkaa koko lista täältä.

5. Evernote – Kaikki asiat muistiin samaan paikkaan

Myönnettäköön, minä kuulun niihin tyyppeihin, joilla on käytössä yhtäaikaa 4 muistikirjaa, paperilappuja siellä täällä, puhelimen muistiinpanoissa 40 merkintää ja sähköpostissa tärkeät mailit sekaisin uutiskirjeiden kanssa. Sitten kun jotain tärkeää sähköpostia/kuittia/muistiinpanoa tarvitaan, sitä etsitään usein ihan toden teolla.

Olen uusimpana app-löydöksenä ottanut käyttöön Evernoten, jolla voi muun muassa luoda muistiinpanoja, lisätä muistutuksia, äänittää ja ottaa kuvia. Sovellukseen voi tallentaa kaikki matkaan liittyvät sähköpostit, hyödylliset linkit, arvosteluja ravintoloista ja pakkauslistoja.  Lentotiedot, hotellivaraukset ja kuitit pysyvät näppärästi tallella sovelluksessa. Vaikuttaa varsin tarpeelliselta sovellukselta meikäläiselle. Toki tähän, kuten muihinkin vastaaviin sovelluksiin, joissa säilytetään henkilökohtaista dataa, tulee suhtautua tietyllä varauksella.

Näiden lisäksi lataan etukäteen aina offline metrokartat ja silloin tällöin kaupunkien kohdeoppaita erikseen. Myös lentoyhtiöiden omat sovellukset ovat näppäriä, antaisin erityisesti Ryanairin appille pisteet todella selkeästä ja toimivasta sovelluksesta.

Mitä sovelluksia te käytätte matkalla? Onko nämä ihan peruskauraa vai tuliko joku kenties uutena tuttavuutena?

You Might Also Like

30 Comments

 • Reply Meri perjantai, 1 syyskuun, 2017 at 08:26

  Tää ei ole appsi mutta mulle tärkee kuitenkin: Suomen radiot. Jos jotain yllättävää tapahtuu, niin löytyy tämä joka OIKEESTI TOIMII ulkomailla, http://www.nettiradiomaailmalla.com/category/suomen_nettiradiot/#.WajvE_mGOM8

  • Reply Emilia perjantai, 1 syyskuun, 2017 at 10:03

   Oo, kiitos vinkistä Meri! Ulkomailla asuessa tästä olisi ollut hyötyä koti-ikävän iskiessä…

 • Reply Salla / We're Not in Kansas Anymore perjantai, 1 syyskuun, 2017 at 11:54

  Itse lisäisin listaan vielä TunnelBearin VPN-yhteyttä varten ja tripadvisorin matkavinkkeihin.

  • Reply Emilia lauantai, 2 syyskuun, 2017 at 10:20

   Kiitos kommentista Salla! Hyvä pointti, VPN on ihan kotimaassakin tärkeä, etenkin etätöitä tehdessä. Matkalla se ei ole ollut ensimmäisenä mielessä kun ei tarvitse käyttää yleisiä wifi-verkkoja oman mobiilidatapaketin vuoksi. Täytyy kaukomatkaillessa pitää tuo Tunnelbear mielessä!

 • Reply Teija / Lähdetään Taas sunnuntai, 3 syyskuun, 2017 at 11:18

  WeSharen otankin heti käyttöön! Kiitos vinkistä!
  Google Mapsin kanssa pitäisi ryhdistäytyä ja alkaa myös merkkaamaan ainakin ravintolat sinne ennen matkaa. Kuulostaa ihan tosi kätevältä! Loistava postaus!

  • Reply Emilia sunnuntai, 3 syyskuun, 2017 at 12:11

   Ihana kuulla, kiitos Teija! On helppo kirjoittaa tällaisista lähellä sydäntä olevista asioista, kuten GOOGLESTA, tirsk! 😀 WeShare on ihan huippu, sen kanssa säästää paljon aikaa kulujen laskemisesta.

 • Reply Terhi | VAGABONDA sunnuntai, 3 syyskuun, 2017 at 21:04

  Google Maps on reissussa päivittäisessä käytössä, ja teen niin kuin sinäkin: merkkaan tähdellä kaikki kiinnostavat hyvät ravintolat ja kahvilat, joten nälän yllättäessä ei tarvitse kuin vain suunnistaa lähimpään. Nyt olen ottanut käyttöön myös punaiset sydämet ja vihreät liput, niin erotan yhdellä silmäyksellä esimerkiksi nähtävyydet, ravintolat, kaupat jne.

  Tuota translatorin kuvaominaisuutta en olekaan tiennyt! Tulee muuten käyttöön nyt heti, sillä olen juuri Serbiassa ja kyrillisten kylttien lukeminen on tuottanut pieniä ongelmia… 😀

  • Reply Emilia maanantai, 4 syyskuun, 2017 at 09:48

   Minäkin käytän noita muita ikoneja, mutta vain silloin, jos on joku kohde mikä pitää samantien paikantaa kartalta. 😀 Translatorin kuvaominaisuus on maaginen!! Se toimi ainakin italiaa kääntäessä todella hyvin ja helpotti tosi paljon. Toivottavasti auttaa myös Serbiassa!

 • Reply Tanja sunnuntai, 3 syyskuun, 2017 at 23:12

  Mahtava postaus! Mietinnässä meillä Japanin reissu ja tuo mainitsemasi Google Translaten ominaisuus voisi olla mainio menujen kanssa.

  • Reply Emilia maanantai, 4 syyskuun, 2017 at 09:56

   Kiitos, kiva kuulla! 🙂 Japanissa tästä on varmasti ihan tosi paljon hyötyä!

 • Reply Emma maanantai, 4 syyskuun, 2017 at 10:31

  Upeita vinkkejä! En tiedä miksi en ole vielä ottanut tuota Google Translatea käyttöön, mutta heti seuraavassa reissussa täytyykin testata! Kiitos näistä!

  • Reply Emilia tiistai, 5 syyskuun, 2017 at 10:24

   Kiitos Emma! Google Translate on usein aliarvostettu apuväline.. 😀

 • Reply Aissa tiistai, 5 syyskuun, 2017 at 02:13

  Kiitos hyvästä postauksesta! Google Translatea ei ole tullut käytettyä jostain syystä vaikka se puhelimesta löytyy mutta nyt pitää ottaa käyttöön. Ollaan viime aikoina reissattu pääasiassa englanninkielisissä maissa, joten tarvettakaan ei ole niin paljoa ollut mutta kyllä me välillä Googlaillaan englanninkielisiäkin ruokalistoja 😀 Mun lemppari matkasovellus on Tripit varsinkin pidemmällä reissulla, jossa on paljon siirtymisiä ja eri majoituksia. Pysyy aikataulut ja kohteet hallussa.

  • Reply Emilia tiistai, 5 syyskuun, 2017 at 10:28

   Kiitos kommentista Aissa! Tuota Tripitiä en olekaan kokeillut, näyttää varsin kätevältä sovellukselta 🙂

 • Reply Kati / Lähinnä Kauempana tiistai, 5 syyskuun, 2017 at 10:55

  Hyvä postaus, tosi hyödyllinen. Montaa sovellusta olen käyttänyt ja mulla karttasovelluksena on ollut Google mapsin lisäksi Maps.me. Se on toiminut hyvin offline-tilassa kaukomaillakin. Mulla kun ei ole (vielä) sellaista nettipakettia, mikä olisi edes Euroopassa ilmainen.

  Tuo Google Translate kiinnostaa, pitääkin ladata se nyt parin viikon päästä alkavalle Ukrainan-matkalle. Siellä saattaa mennä sormi suuhun useassakin paikassa. Tai hei, Tokio marraskuussa! Eli alanpa heti tutustumaan sovellukseen.

  Mobile Pay mulla onkin käytössä, mutta voisi vielä vilkaista tuon WeSharen. Varsinkin, kun meen kaverin luokse sinne Tokioon, jolloin kuluja pitää varmasti useampaan otteeseen tasailla.

  Kiitos vinkeistä!

  • Reply Emilia keskiviikko, 6 syyskuun, 2017 at 10:13

   Kiitos Kati, kiva kuulla! Googlen Translatorin kuvaominaisuus auttaa ihan varmasti sekä Ukrainassa että Tokiossa ;—)

 • Reply Ne Tammelat tiistai, 5 syyskuun, 2017 at 20:02

  Hyviä vinkkejä! Osa tuttuja, osa uusia 🙂 Google Maps on käytössä ja suosikkipaikkoja tulee merkattua Trip Advisoriin. Liikenteessä Waze on ollut monta vuotta jo hyvä kaveri ja Maps.me löytyy myös. Tsekeissä ja Tanskassa on käytetty kavereiden kanssa paljon translatorin äänitoimintoa, kun on ei ole löytynyt ymmärrystä jollekin asialle ja se on pitänyt saada sanottua paikallisella kielellä. Loistava tuo kuvajuttu!

  • Reply Emilia keskiviikko, 6 syyskuun, 2017 at 10:14

   Täytyypä tsekata tuo Maps.me, siitä on useampi jo vinkannut, mutta minulle täysin vieras sovellus! Kiitos vinkistä 🙂

 • Reply Stacy Siivonen keskiviikko, 6 syyskuun, 2017 at 15:17

  Lentoyhtiöiden sovellukset on käytössä ja tietysti geocaching sekä googlen kartta. Minulla on kuitenkin ollut GPS:ään ladattuna openstreetmap, joten minun ei tarvitse käytellä nettiä turhaan liikkuessani paikasta toiseen.
  Minä en tiennyt, että Google kääntää suoraan kuvista. Se helpottaa suunnattomasti, jos on maissa, joiden kirjoitus poikkeaa länsimaisesta.

  • Reply Emilia keskiviikko, 6 syyskuun, 2017 at 15:26

   Tuo openstreetmap on varmasti kätevä Euroopan ulkopuolelle matkustessa kun ei ole nettiä koko ajan käytettävissä. 🙂 Kannattaa kokeilla Google Translatorin kuvaominaisuutta, varsin kätevä apuri!

 • Reply Laura / RIMMA + LAURA lauantai, 9 syyskuun, 2017 at 11:13

  Wau, kiitos tästä, tuli todellakin pari uutta erittäin loistavaa vinkkiä – kuten tuo WeShare, Googlen kuvakäännös ja Evernote! Superhyvä postaus.

  • Reply Emilia sunnuntai, 10 syyskuun, 2017 at 11:21

   Kiitos Laura, kiva kuulla!

 • Reply Merja / Merjan matkassa lauantai, 9 syyskuun, 2017 at 12:07

  Täytyy myöntää, että olen tosi huono käyttämään appseja matkoilla. Google mapsia joo jonkin verran, mutta tulee suunnistettua paperikartan kanssa. Taidan olla vanhanaikainen 🙂 mutta tulevilla reissuilla vois kokeilla varsinkin noita offline karttoja.

  • Reply Emilia sunnuntai, 10 syyskuun, 2017 at 11:22

   Mikäs siinä, kukin tavallaan! :—) Onhan paperikartassa sitä aitoa fiilistä, mikä kännykän sovelluksista ehdottomasti puuttuu!

 • Reply Martta / Martan Matkassa lauantai, 9 syyskuun, 2017 at 23:11

  Tässähän tuli hyviä vinkejä, mulla on kyllä ladattuna tuo evernote, mutta en ole tutustunut siihen parmmin, täytyypä todella ottaa se hyötykäyttöön. ja täytyypä tutkia myös tuon Google Mapsin pinnaukset!

  • Reply Emilia sunnuntai, 10 syyskuun, 2017 at 11:26

   Mullekin käy usein niin, että luen jostain appista, lataan sen ja sitten unohdan koko olemassaolon. Google Mapsin pinnaus on superhelppo ja hyvä tapa laittaa paikkoja muistiin, matkustaminen olisi paljon vaivalloisempaa ilman sitä!

 • Reply Anna | Tämä matka -blogi sunnuntai, 10 syyskuun, 2017 at 08:38

  Sanon aina, että syö Appseja aamiaiseksi, mutta tuli tuossa uusikin, eli Weshare pitää ottaa testiin.

  Mun tärkein Appsi on ollut matkoilla viimeaikoina Pokemon Go 😀 Nähtävyyksistä viis, sinne suuntaan tallustelen, missä on Raid käynnissä. Uskomatonta kyllä, Pokemon Go ja siihen liittyvät skannerit ja ja GymHunterit, jotka toimii GoogleMapsin päällä vievät yleensä juurikin niille paikoille, joihin turisti muutenkin menisi. Lisäksi merkittävät paikat on myös selitetty. Monasti olisi mennyt joku patsas tai mural ohitse ilman tuota peliä.

  • Reply Emilia sunnuntai, 10 syyskuun, 2017 at 11:30

   Kiva että tuli uusikin tuttavuus 🙂 Itse en jostain syystä koskaan alkanut pelaamaan Pokemon Go:ta! Moni tuttu on sanonut samaa ja etenkin Madridissa sen itse asiassa huomasikin: Retiro-puisto oli aina täynnä Pokemon Gon pelaajia 😀

 • Reply Travelloverin Annika maanantai, 11 syyskuun, 2017 at 17:05

  Oli ihan uusi tuo, että voi kääntäjä toimii noin! Mahtavaa. Pitää ottaa heti käyttöön vaikka tulevana viikonloppuna Pietarissa. Harmi vaan, että siellä ei viitsi mobiilidataa käyttää, mutta ravintolassa voi ola kätevä, jos ruokalistat vain venäjäksi (ja wifi).

  • Reply Emilia maanantai, 11 syyskuun, 2017 at 17:31

   Minäkin opin sen vasta vähän aikaa sitten! Lataa venäjän kieli sinne etukäteen niin pitäisi ainakin jotenkuten toimia myös offlinessa. Ihanaa Pietarin reissua!

  Leave a Reply